poznasi dragalasi ian-febr 2004 - 14
Raspunsuri - Pagina 7
A_Iulia spune:
Cu procedura lu' peste am ramas fara poveste de Maldive...asa ceva...
Noi suntem bine mersi, cam rupte de oase, da' asta e. Nu sunt chiar foarte incantata, ma asteptam la ceva mult mai spectaculos, in fine, sa zicem ca oricum e misto, mai avem o zi plina maine de parc si duminica'napoi acasa.
buli spune:
Adina,
nici mie nu mi-a placut la disney cine stie ce.
doar masinile alea pe care chipurile le conduci copiii si parada.
asa ... si ca nu cumva sa am vreun moment de plictiseala - am aflat azi ca Matei are varsat de vint.
baietii au foste extramegadragutzi si nici macar nu mi-au spus decit asa ... informativ dupa vreo 2 zile, ei stapinesc situatia foarte bine, Ovi e de nota 20 cu ocazia asta.
Matei e intelegator si vesel deocamdata, inca n-a ajuns la plictiseala.
faza aiurea tare e ca eu nu am avut varsat de vint si nu prea am curaj sa-l incerc, am inteles ca la oameni mari poate sa fie aiurea rau de tot.
asa ca s-ar putea sa ma duc in gazda cind ajung la in Ro
ps - e f misto in Cipru (daca stii unde sa te duci - pt ca nu peste tot e cine stie ce)
mai ziceti si voi una alta, ca tot intru degeaba pe acilea
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
A_Iulia spune:
Pfuaa, Anca, m-ai lasat masca, varsat de vant? (eu am facut in copilarie) of saracutul de el. sper sa-i fie bine totusi si sa nu-l scarpine bubele tare, sunt solutii mentolate si tot felul de unguente acum care ii mai calmeaza mancarimea. Imi pare rau.
Deci zici ca e frumos in Cipru? Te-ai dus un pic la plaja?
Roxana_G spune:
Mai fetelor, cum sa nu va placa la Disney? Eu m-as fi mutat acolo. Deci nu mai zic nimic de Maldive ca poate nu va place. Glumesc. Am avut doar multa treaba la birou, vineri cel putin a fost nebunie. Ieri am fost pana la Bran cu treaba si azi doftoricesc baiatul bolnav.
Saptamana asta sper sa fiu ceva mai libera la birou, dar nu se stie niciodata. Maine am 2 intalniri dimineata si apoi sper la un ritm mai lejer. Voi vedea. Pana apuc sa am timp uit si povestile despre Maldive.
Oricum vad ca voi va distrati, una pe la Disney, una in Cipru. O sa bag si eu curand un weekend de Balcelona si gata cu plimbarile pe afara, probabil pana in septembrie la ziua mea.
Imi pare rau de dragul de Matei, sanatate multa si sa scape repede de bubite. Cred ca e nasol rau. Anca, nici eu nu am facut varsat de vant si tot asa ma tem sa nu faca piticii. Eu i-am vaccinat dar cica pot face oricum o forma usoara.
Gata, va pupic. Ma duc la mofturosul meu ca ma seaca. Nici nu a dormit. Degeaba am trimis pe tati cu fata in vizita, ca nu a fost chip de odihna cu maraici asta mic.
Roxana_G spune:
Dragelor, hai sa ma mobilizez sa va povestesc despre concediu, inainte sa uit de tot cum a fost si ce am vazut, ceea ce e foarte probabil cu atata munca.
Drumul a fost ok. Am avut un zbor initial pana la Istanbul, apoi inca 2 zboruri cu Emirates pana la Dubai si apoi la Male, capitala Maldivelor. La ora 10 de acolo eram in asteptarea hidroavionului care avea sa ne duca pe insula de vis. Era sa lesin la primul contact cu Maldivele, nu atat de frumusetea locului, cat de caldura. Era soare si cald acolo (30-33 grade), dar mai degraba decat caldura te dobora umiditatea excesiva din aer. Aveam senzatia aceea de sufocare ca atunci cand intri in serele cu plante tropicale de pe la gradina botanica. Cald si soare a fost aproape tot sejurul, cu o exceptie. O ploaie cum nu am mai vazut, o zi si o noapte, torentiala si fierbinte, fara incetare, cu nori negri amenintatori si cu o apasare care te dobora. Nu as vrea sa prind acolo musonul.
Dar sa revenim la aeroport. Aeroportul lor era micut si plin de viata; omuletii misunau in jurul nostru si ne-au facut sosirea cat mai placuta pana la decolarea hidroavionului. O prima experienta interesanta si, spre surprinderea mea, foarte safe. Erau 12-15 locuri in interior, ceva cam aglomerat, si mirosea a kerosen pana decola. Insa decolarile si aterizarile au fost impecabile, iar peisajul iti taia respiratia, de data asta de frumusete. Acesta a fost primul meu contact cu petele de culoare turcoaz care aveau sa imi incante privirea si sufletul cateva zile bune. Oceanul era un imens de albastru perfect si din loc in loc apareau oazele de un turcoaz perfect (recifurile de corali cu apa mica si limpede). Unele erau mai inaltate si vedeai in mijloc un smoc de vegetatie verde inchis inconjurata de o plaja mica de un alb imaculat. O parte din micile insulite erau statiuni de vacanta, asa ca a noastra.
Insulita noastra se compunea de fapt din doua parti. O parte era numita Main Island, cu receptia, vilele pe plaja, piscina, restaurantele si Spa-ul mare. Tot aici aveau un bar cochet, magazine, sala de fitness, centrul de sporturi nautice si multe altele. Main Island era unita printr un ponton imens de cealalta insulita pe care se aflau vilele de pe apa. Acolo am avut noi viluta noastra, frumoasa, spatioasa, pe piloni de lemn. Si pe partea noastra erau restaurante, un Spa pe apa si un magazin, si o gradina frumoasa cu palmieri, unde puteai vedea din cand in cand soparlite si pasari.
Vila noastra era legata cu un ponton de plaja alba, perfecta, cu cel mai fin nisip din lume. E drept insa, teritoriul crabilor care isi luau picioarele la spinare si fugeau repejos de cum puneam piciorul. Terasa era mare, cu jacuzzi si sezlonguri, si cu vedere la apus. Acolo am retrait un sentiment care uitasem ca exista: relaxarea.
Intre cele doua insulite se putea trece si cu o barca care facea zilnic serviciul respectiv (de la 7 la 23). Apropos de servicii, am un singur cuvant: impecabil. Cred ca era suficient sa ridic un deget si oamenii se straduiau sa iti indeplineasca dorinta. Politicosi, amanbili si primitori. Asa erau toti cei care lucrau la hotel, fie ei localnici sau imigranti (japonezi sau indonezieni). Toti vorbeau o engleza perfecta. Ma distra cum te salutau de 10 ori pe zi daca te vedeau, sau daca erau pe bicicleta, nu isi permiteau sa te depaseasca si se opreau sa nu te deranjeze. Desigur, amabilitatea si luxul au costat pe masura.
Ca tot am ajuns la preturi, sa va povestesc si despre restaurante. Erau 7 in total, le-am incercat aproape pe toate. Cel subacvatic (moartea bugetului de altfel) era o experienta interesanta, dar scumpa rau. Meniul fix (dar bun), privelistea superba. Am vazut tot felul de pesti colorati, tropicali, inclusiv o testoasa. Celelalte restaurante foarte dragute, mancarea buna si variata. E drept, eu ceva mai mofturoasa, nu am plecat cu vreo inclinatie sau vreun gand catre o anume mancare de acolo. Cocktailurile insa minunate, era ceva cu votca si fructul pasiunii la care inca salivez si acum.
Cam asta cu locatia, nu voi insista mult pe dotari si activitati. Erau minunate si acelea, insa natura era cu adevarat vedeta concediului. De la vegetatia luxurianta si micile vietati din tufisuri, pana la pisici de mare gigante. V-am spus deja de crabi (pe care ii admiram zilnic si pe treptele vilutei noastre - prietenii mei cica, impreuna cu tot soiul de pesti mici si mari, colorati sau albi, care innotau chiar in bancuri chiar la picioarele pilonilor), de soparle si pasari.
Sa va spun despre micutii rechinasi, cu silueta lor perfecta, pe care ii admiram in fiecare zi in apa putin adanca de la mal. Erau usor portocalii cu negru pe aripioare, perfect construiti, inotatori innascuti. Desigur, erau doar baby sharks, inofensivi pentru oameni. Inotau agale pe la mal, si nu ma puteam abtine sa nu le admir perfectiunea. Am inotat acolo, am intrat in apa, inclusiv cand erau hraniti de cei de la restaurant, si va asigur ca am fost in deplina siguranta.
Probabil va imaginati deja ca am vazut pesti de tot felul, greu sa ii mai enumar sau descriu. Erau la mal, erau in larg, erau in recif (sotul meu a facut si snorkelling, eu cam greu cu inotul). Dar dincolo de micile minunatii cu care ma obisnuisem in apa asa ca fapt divers, am fost extrem de impresionata de pisicile de mare. Desigur, erau destule pisici de mare gri, din cele care vedem si la noi la acvariu, insa impresia cea mai puternica am avut o la vederea unor gigante Manta Ray care faceau seara loopinguri la lumina de langa pontonul care unea cele doua insulite. Deschiderea aripilor ajungea si pana la 5-6 metri, lungimea cam la 4 metri. Aveau o gura imensa cu care adunau apa, pentru ca ele se hranesc numai cu plancton. Erau incredibil de gratioase cum inotau, lin si perfect, pana in dreptul beculului, unde se decideau brusc sa se intoarca aratand o burta imensa alba cu branhii. In prima seara in care le-am observat cred ca am petrecut 2 ore privindu le.
Nici un acvariu sau oceanarium din lume nu cred ca poate reda senzatia live pe care o ai in Maldive cu atatea vietati marine la un pas de tine. Desigur, tot ce exista pe langa insula erau safe pentru oameni, cel putin asa ni s-a spus.
Nu numai apa era insa o delectare a privirii. Acolo am vazut cel mai frumos cer din lume. Plin de stele, cum nu am crezut vreodata ca exista. Una langa alta, cu halouri de lumina, mari si mici. Mi-am petrecut o seara privind fara sa ma satur cerul. Tot atunci am vazut coborand ceva ce semana cu un mic meteorit. Cobora incet spre pamant, cu o coada de foc mare. Am cautat in zadar pe net sa gasim vreun raport despre meteoriti, nimic din pacate.
Despre corali as vrea sa va spun mai mult, dar nu m-am aventurat. Era paradisul lor, de altfel insulele sunt formate din corali. Este interesant cum zeci de metri de la mal apa este mica si turcoaz. Apoi creste brusc intr un albastru profund. Valurile se sparg undeva in zare, la limita recifului. De acolo incepe oceanul mare si probabil plin de pericole.
In larg, in ocean, sunt intr adevar rechini din cei periculosi (rechinii tigru), dar si rechini balena, pesti spada imensi (au pescuit unul intr o seara intr una din corazierele de pescuit), si chiar delfini. Delfinii sunt mici si nazdravani, nu s-au lasat deloc fotografiati in croaziera menita sa ne delecteze privirea cu asemenea vietati. Dar imaginile au ramas cumva in suflet, atat delfinii saritori cat si apusul de soare superb cu care am incheiat scurta excursie.
In ziua urmatoare am batut din nou oceanul pentru o croaziera de o zi. Am vizitat un sat de bastinasi, unde pare ca timpul are o alta curgere si viata un alt sens. Am gasit acolo si dispensar, si scoala cum nu puteti vedea in multe din satele romanesti, si magazine, si chiar teren de fotbal. Satul avea 900 de locuitori, dar mai mult de jumatate erau plecati la lucru in alte insule. Pranzul l-am luat pe o insula pustie, cu o plaja superba si un soare arzator (e drept si cu multi tantari minusculi care ne au piscat cat au putut de mult). Excursia s-a incheiat cu o vizita la un hotel din apropiere si cu multa multa oboseala.
Sunt sigura ca am omis multe lucruri. Si cred ca ar mai fi fost inca multe de zis. Ma opresc insa aici (sper ca m-am achitat de datorie). Nu voi adauga nimic despre Dubai, nu acum, incat sa nu aveti nici voi senzatia pe care am trait o eu atunci cand am dat de piatra si desert plecand din paradis. Ramane sa povestesc altadata. Va las cu gandul la plajile superbe, la apa turcoaz, la pestii minunati si pisicile de mare gigante, si la cerul instelat.
buli spune:
uau, ce frumos, Roxana - si ce fain povestesti
eu am ajuns asta noapte, m-am cazat in gazda, la indicatiile medicilor.
tati si-a luat conced medical sa stea cu Matei, ma bucur mult ca a facut asta, cu nici o bunica nu ii e cum ii e cu unul din noi.
M e un dulce, bun si intelegator, dar il maninca bubitele - jale nu alta.
trecem noi cumva de asta, pina la urma mai bine ca a facut acum, decit sa se streseze vesnic, asa ca mine.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
buli spune:
cum se cheama vaccinul antivaricela?
si unde il gasesc?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
arturicii spune:
Roxana uau! ce sa mai zic dupa asa descriere; nici sa iti zic ceva de poze nu mai imi vine ca tare fain le-ai zis...
Anca, nasol cu Matei, sper sa ii treaca repede;
Varilrix cred ca e cel de varicela; cred ca ptr baieti l-am luat din farmacie; sa inteleg ca stai in gazda?
Incubatia varicelei
Perioada de incubatie este de la 7 la 21 de zile dupa expunere, in general aparand la 14 pana la 17 zile. De exemplu, daca un copil face varicela si intrerupe scoala, fratii si surorile vor avea simptome cam la 2 saptamani mai tarziu
Adicatelea eu cred ca daca e sa faci o faci si e tarziu de vaccin.
Dar sigur te pricepi tu mai bine.
Ioana,
Philip, Yann, Sabina
buli spune:
doctoritele - si a mea si a lui M au zis ca am sanse mari sa nu fac dat fiind intilnirile pe care le-am avut cu tinarul.
m-am consultat si de vaccin si cica nu ar strica - nu ma apara de la Matei, dar l-am facut pt ca as putea sa-l iau de la gradi, de la ceilalti copii.
asa ca l-am si cumparat, l-am si facut - eu singura
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Roxana_G spune:
Ce tare esti Anca, sa ti l faci singura. Sper sa scapi de varicela oricum. Brrr, asta sper si pentru mine. La mine e si mai nasol, ca in afara de rubeola, nu am facut nici o boala a copilariei.
Ioana, nu prea am avut timp de poze. Calculatorul meu de acasa are niste problema si mi-ar lua cateva ore sa incarc numai cateva poze. Plus ca trebuie facuta o selectie, sunt in jur de 5000 de poze. Dar promit ca o sa ilustrez cumva si povestirea.