Calitatile romanilor
In ultimele zile au fost cateva discutii destul de aprinse despre 'a emigra sau nu'. De multe ori discutiile au rezultat in comparatii intre Romania si SUA mai ales relativ la sistemul medical.
Ce-ar fi sa discutam despre partile pozitive ale romanilor?
Care sunt cele mai mari calitati ale romanilor (oriunde ar locui ei) ?
-- C.
Raspunsuri
AB_AC spune:
ca-s romani:)
Calitatile si defectele imi sunt cunoscute, familiare si seamana cu ale mele si atunci le accept mai usor
petra spune:
AB_AC a raspuns perfect : ca-s romani !
Eu mai degraba as incepe cu defectele , dar sa nu denaturez din prima subiectul am sa-mi dau cu parerea despre calitati . In primul rand vreau sa specificam ca vorbim despre oameni seriosi care vor sa face ceva in viata nu despre acei romani care se gandesc cum sa prosteasca pe cineva pentru binele lor.
Ca prima calitate, romanii sunt muncitori si in general materializeaza munca lor in ceva ce sa ramana si urmasilor lor, tin la educatia copiilor, investesc in aceasta latura si tind mereu spre mai bine, femeile sunt frumoase si bune la casa omului! Trebuie sa amintim si traditionala ospitalitate.
Despre alte calitati mai las si pe altii sa posteze aici !
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui balerrina Care sunt cele mai mari calitati ale romanilor (oriunde ar locui ei) ? |
romanii fiind niste clone care au calitati identice? pot sa discut despre romanii pe care ii cunosc eu, nu de romani in general - cine i-a vazut la fata pe toti, ca sa-i eticheteze?!
oana_s spune:
Romanii au calitati si defecte ca oicare alti oameni.
Personal ma indoiesc ca poti caracteriza o natie intr-o maniera asa de generala.
Eu, ca romanca am o mare calitate, sunt o mama buna si o prietena buna, in schimb sunt comoda pana la DD si inapoi :D.
Prietena mea romanca, tot pe acolo...
"Colegul meu X e capricorn si muceste cu spor, spre deosebire de colegul meu tot roman, care e rac si e mamos si trist" - cam asa imi suna mie caracterizarile astea de grup, adica nu prea e posibil sa le faci si mai ales nu prea e corect, nu credeti?
Oana si Mara 11.08.2004
Noi
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui oana_s Personal ma indoiesc ca poti caracteriza o natie intr-o maniera asa de generala. |
doar cultural e posibil, adica are o valoare de adevar statistic. dar oamenii la gramada? e nedrept, imposibil si fals. :-)
oana_s spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
doar cultural e posibil, adica are o valoare de adevar statistic. dar oamenii la gramada? e nedrept, imposibil si fals. :-) nimic |
exact asa cred si eu, dar na..."americanii sunt inculti", "englezii sunt scortosi", "nemtoaicele neingrijite", "romanii ...." si tot asa
Oana si Mara 11.08.2004
Noi
deliafairais spune:
balerrina, eu consider ca exista cateva trasaturi generale ale romanilor, cum ar fi: sunt prietenosi, isteti, le place sa dea sfaturi (ca doar se pricep la toate), fac haz de necaz.
AB_AC spune:
Siu romanii si americanii si altii pot fi in toate felurile dar si curtoazia romaneasca si prietenia se manifesta (in general) cultural intr-un anume fel care unuia educat in .ro i se pare familiar si ca atare apropiat de suflet. Si magaria, mitocania manifestandu-se predictibil (in general) e mai putin surprinzatoare.
De exemplu cand esti invitat la masa in mod generos. Adesea un american ma invita la un restaurant sau acasa si gateste un numar de mancaruri pe care nu le face obisnuit dar intr-o cantitate adaptata numarului de oameni. Un roman gateste adesea ceva mai putine feluri, nu prea incearca ceva nou cu musafirii, dar gateste intr-o cantitate mare spunandu-si sa fie si daca-o ramane mai mananca ei.
E diferit.
Cultural dupa ani de zile se invata un numar de comportamente locale extrem de variate. Se aplica si la tarile in care ai trait mult timp. Nu ma pot impiedica sa nu zambesc cand colegii mei olandezi arunca o ceva mai mare la cos: o pliaza atent sa ocupe cat mai putin spatiu. E laudabil, nu o fac mereu, dar o fac des si e ceva pe care-l leg cultural de amintirile mele.
E drept ca globalizarea afecteaza "specificul national", dar mie mi-e drag. Si acum ma bucur cand recunosc un roman in vreun magazin si-mi place sa ma opresc sa vorbesc.
Asta nu e subiect de cearta, zuu
Llaura spune:
Eu nu preacred in comportamentele astea culturale, dati-mi un exemplu :-) adica cred,dar cred ca ele se formeaza mai degraba in evenimente neplacut-traumatice de ex fiertul cartofilor in coaja in timpul razboiului.
Alti factori sunt Mai importanti, varsta, genul...Nichita Stanescu povestea intr-un interviu cum a vazut el in autobuz un baschetbalist "lasand somn" unui bebelus, stiti, rupi o ata scurta din haina si o lasi in leganutz si asa copilul va dormi bine. Pe Nichita l-a socat, pt ca very very likely baschetbalistii au alte preocupari decat somnul bebelusilor :-)
Pe de alta parte e adevarat ca eram odata la un talk Asa de plicticos si studiam fetele celorlalti din plictiseala, mai erau doi romani acolo si i-am identificat numaidupa uitatura si cautatura. In pauza m-am dus sa le zic salut dar nu prea au vorbit cu mine, o fi impotriva vreunui comportament cultural?
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Siu romanii si americanii si altii pot fi in toate felurile dar si curtoazia romaneasca si prietenia se manifesta (in general) cultural intr-un anume fel care unuia educat in .ro i se pare familiar si ca atare apropiat de suflet. Si magaria, mitocania manifestandu-se predictibil (in general) e mai putin surprinzatoare. De exemplu cand esti invitat la masa in mod generos. Adesea un american ma invita la un restaurant sau acasa si gateste un numar de mancaruri pe care nu le face obisnuit dar intr-o cantitate adaptata numarului de oameni. Un roman gateste adesea ceva mai putine feluri, nu prea incearca ceva nou cu musafirii, dar gateste intr-o cantitate mare spunandu-si sa fie si daca-o ramane mai mananca ei. E diferit. Cultural dupa ani de zile se invata un numar de comportamente locale extrem de variate. Se aplica si la tarile in care ai trait mult timp. Nu ma pot impiedica sa nu zambesc cand colegii mei olandezi arunca o ceva mai mare la cos: o pliaza atent sa ocupe cat mai putin spatiu. E laudabil, nu o fac mereu, dar o fac des si e ceva pe care-l leg cultural de amintirile mele. E drept ca globalizarea afecteaza "specificul national", dar mie mi-e drag. Si acum ma bucur cand recunosc un roman in vreun magazin si-mi place sa ma opresc sa vorbesc. Asta nu e subiect de cearta, zuu |
Hmmm , eu le vad invers
De obicei cand merg in Romania la cineva sunt 1000 de feluri de mancare , cand am fost in America invitata se mergea la bbq .
La gratar cand esti invitat in Ro mai ai si pireu , si salata , si cartofi , si altele , in America si Canada erau gratarul , chiflele si mustarul / ketchup.
La prietenul meu toata vara organizam gratare , ca sta la curte . Asta inseamna ca avem :
-mici
-aripi&pulpe/piept de pui
-frigarui
-cotlet/ceafa sau ce se mai mananca
-salata
-garnitura
-legume in jar,ciuperci umplute
-aperitiv: foccacia,bruschette,branza in coaja de brad , de burduf etc
-desert: inghetata , tort(facute de mama-mea).
Nu in cantitati industriale, dar din fiecare
In America la gratare am avut : -
-pui prajit(aripi,pulpe sau piept)
-hot dog
-carne de hamburger
-mustar , alte dressinguri
Cand ai mei invita pe cineva la masa nici nu mai spun ce avem ...ciuperci in aspic , peste , pui , carnaciori cu nu stiu ce , cosulete de rosii, avioane din branza , salam , masline,icre , salata de vinete etc etc etc etc etc .
Na, ca nici macar asa nu putem generaliza
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro