Hristos a Inviat!
Am o intrebare urgenta!
M-am intors la serviciu pe 15 martie si acum sunt extrem de racita si eu si copilul. As avea nevoie de cateva zile de concediu medical, insa de la contabilitate de la serviciu mi s-a spus ca nu este posibil sa-mi iau decat dupa ce se face o luna de venit la serviciu.
Voi cum stiti? Si in baza a ce lege?
Mii de multumiri!
Miri si Mihai
Miri2007
Ia urgent de la medicul de familie concediu medical pe ingrijire copil bolnav!!!
Asigura#355;ii au dreptul, în condi#355;iile legii, la concediu si indemniza#355;ie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârst#259; de pân#259; la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afec#355;iunile intercurente, pân#259; la împlinirea vârstei de 18 ani.
Condi#355;ii de acordare:
-Cel pu#355;in 6 luni de plat#259; a contribu#355;iei de asigur#259;ri sociale, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscris#259; în certificatul medical.
-Pentru acordarea indemniza#355;iei pentru îngrijirea copilului bolnav este necesar#259; prezentarea certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie #351;i a certificatului pentru persoanele cu handicap, dup#259; caz.
-Durata de acordare a indemniza#355;iei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excep#355;ia situa#355;iilor în care copilul contracteaz#259; boli contagioase, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor interven#355;ii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilit#259; de medicul de familie.
Cuantumul lunar al acestei indemniza#355;ii este de 85% din baza de calcul (media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza c#259;rora s-a datorat, sau, dup#259; caz, s-a achitat contribu#355;ia individual#259; de asigur#259;ri sociale în lunile respective, conform legii, #351;i/sau perioadele asimilate, dup#259; caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare).
Mai multe informatii gasesti in legea 19 din 2000 privind sistemul de asigurari sociale