Ati emigra in alta tara? (3)
Raspunsuri - Pagina 17
buflea spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui Guestus
yo nu cred asta..sint convins ca le da statul si un butler si un sommelier in concediu. |
Numai alora care vad partea plina a paharului
ruxij spune:
20 de zile lucratoare inseamna o luna de vacanta. Mi se pare bine. Dar cat vreti nene?
In alta ordine de idei, mie mi se pare aberant sa comparati Romania cu alte tari, de aia eu nici nu am scris nimic de Romania pe paginile trecute, ci am comentat doar despre emigranti si factorii care i-ar putea ajuta, sau nu, pentru a avea succes in noile locuri. Ce rost are sa comparam Romania cu tari mai dezvoltate, zau asa, este evident ca din moment ce alea sunt mai dezvoltate pe ansamblu, societatea functioneaza mai bine acolo. Si exemplele anectdotice cu eu, bunica, pisica, nu stiu ce am patit colo, sau dincolo, nu sunt deloc relevante. Nu are rost sa comparam ce nu e de comparat. Evident ca nici o societate nu e perfecta si o sa stam dooj de ani sa dam exemple la nesfarsit. Pe ansamblu, tarile mai dezvoltate functioneaza mai bine decat cele mai putin dezvoltate, prin urmare Romania functioneaza mai prost decat America si nu are rost sa contestam asta.
maru spune:
cotizeaza lunar la fondul de vacanta (ca si mine si tine, si oricine) si le curge salariul si in vacanta/concediu.
gabitza2005 spune:
De cate ori am fost la clinici pivate am platit exact cat era factura , banii nu i-a incasat doctorul direct niciodata, te duci la ghiseu si iti spun exact cat costa - dar nu am putut sa nu remarc pe acolo persoane care se mai plimbau cu o cutie de bomboane sau flori. De fiecare data cand am fost la doctorul de familie , la urgente sau internata cu copilul eu nu am dat spaga doctorilor si asistentelor si nu mi s-a parut ca as fi tratata altfel decat cele care se laudau pe acolo ca au dat la doctor ...atat si atat la asistente. doctorita de familie a venit de cateva ori si acasa - cu taxiul - nestiind daca isi poate deconta transportul i-am dat o suma de bani modica (poate nu avea femeia bani in momentul ala - cu ce era sa plece acasa) dar ea nu ne-a cerut niciodata .
Doctorului cu care am nascut pot sa recunosc ca i-am dat o atentie dupa (mai exact sotul i-a dat - si a zis ceva de genul "normal ca i-am dat si lui de o bere ca te-a ajutat pe tine si pe asta micu" ) asistentelor si moaselor nu le-am dat nimic si am nascut intr-un spital de stat din Bucuresti. Doctorul s-a purtat exemplar pe toata durata sarcinii si dupa.
In schimb mama si tata nu sunt ei linistiti pana nu sunt draguti cu doctorul -cred ca este vorba de mentalitate. Eu una nu am intalnit un medic care sa-mi ceara bani direct si nici ai mei parinti dar ei dau "ca asa e la doctor daca vrei sa te bage in seama".
Bine ei si au obiceiul sa caute "somitatile in prag de pensie" din domeniu, mie una imi par cam depasite somitatile astea si am mare incredere in medicii tineri.
ruxij spune:
Da, in general poti sa ceri ca salariul pe 9 luni sa ti se imparta in 12 paychecks si nu iti dai seama ca "nu sunt platite", dar ai avantajul ca dc. vrei, mai poti lucra extra in lunile alea. Eu n-am cerut sa mi se imparta la 12 si imi aduc singura salariul in vacanta. Dar nici nu imi iau 3 luni de vacanta, doar o iau asa mai lento cu munca vara si imi iau cam 3 saptamani de vacanta (adica 15 zile-decizia mea) :)) Cei de la liceu insa stau acasa pe bune.
Llaura spune:
Eu sunt angajata cu salar anual impartit in mod egal pe 12 luni. 8 luni predau (zile libere doar stat holidays, sick days la noi inseamna ca te-a luat salvarea; Mai-iunie proiecte conferinte pregatiri pt anul urmator implementat metode/instrumente noi etc; iulie august vacanta. Si va pot spune cume sa faci 9 ore face to face intr-o zi si s-o duci patru luni cu red bull :p
Comparatia are sens pt ca si 3 mil/Luna si 50k/an sunt limite ale existentei, numai ca-s limite ff diferite :p
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Ok, 3 luni ... dar sa nu uitam amanuntul ca pe cele 3 luni de vacanta NU SUNT PLATITI ....deci este un fel de concediu fara plata. Corect ? |
Da, pentru lunile de vara trebuie sa ai un grant (NSF, NIH, DOE, DOD, etc) din care sa "te platesti". Concediile celelalte (de iarna, de primavara) sunt platite de universitate (si se aduna la vreo luna de zile in total).
buflea spune:
Nu cred ca e relevant cum le ceri astora sa iti imparta salariul. Relevant este, atunci cand il negociezi, il negociezi pe 12 luni sau pe 9 luni ?
buflea spune:
citat din mesajul lui gabitza2005 De cate ori am fost la clinici pivate am platit exact cat era factura , banii nu i-a incasat doctorul direct niciodata, te duci la ghiseu si iti spun exact cat costa - dar nu am putut sa nu remarc pe acolo persoane care se mai plimbau cu o cutie de bomboane sau flori. De fiecare data cand am fost la doctorul de familie , la urgente sau internata cu copilul eu nu am dat spaga doctorilor si asistentelor si nu mi s-a parut ca as fi tratata altfel decat cele care se laudau pe acolo ca au dat la doctor ...atat si atat la asistente. doctorita de familie a venit de cateva ori si acasa - cu taxiul - nestiind daca isi poate deconta transportul i-am dat o suma de bani modica (poate nu avea femeia bani in momentul ala - cu ce era sa plece acasa) dar ea nu ne-a cerut niciodata . Doctorului cu care am nascut pot sa recunosc ca i-am dat o atentie dupa (mai exact sotul i-a dat - si a zis ceva de genul "normal ca i-am dat si lui de o bere ca te-a ajutat pe tine si pe asta micu" ) asistentelor si moaselor nu le-am dat nimic si am nascut intr-un spital de stat din Bucuresti. Doctorul s-a purtat exemplar pe toata durata sarcinii si dupa. In schimb mama si tata nu sunt ei linistiti pana nu sunt draguti cu doctorul -cred ca este vorba de mentalitate. Eu una nu am intalnit un medic care sa-mi ceara bani direct si nici ai mei parinti dar ei dau "ca asa e la doctor daca vrei sa te bage in seama". Bine ei si au obiceiul sa caute "somitatile in prag de pensie" din domeniu, mie una imi par cam depasite somitatile astea si am mare incredere in medicii tineri. |
Deci pana si in sistemul medical se misca treburile, macar din punct de vedere al spagilor ...
Si eu am impresia ca "spaga" tine iar de mentalitate si ca generatiile mai in varsta, care culmea au si mai multa nevoie de doctori, pluseaza foarte mult, traiesc efectiv cu senzatia ca ii lasa sa moara daca nu dau ... apoi in functie de rezultat, comenteaza ca au dat sau nu.
Soacra mea de ex, cand s-a operat socrul meu, a intrat la chirurg in birou si i-a lasat plicul pe masa, cu numele pe el, ca la acatist ...
S-a intamplat operatia, omul avea cancer, l-a curatat dar doctorul a fost evaziv, nu ne-a dat nici o speranta ... in 10 luni socrul meu a murit. Si acum, la 7 ani de la moartea lui, soacra-mea il injura pe chirurgul ala, ca nu si-a facut treaba cum trebuie, ca a fost un nemernic, ca stie ea ca si-a batut joc de el, dupa ce ca l-a platit.
Personal nu incurajez mita, pentru ca mita te degradeaza ca om, dar pe de alta parte, tehnic vorbind, serviciile medicale sunt scumpe si trebuie platite. In America le platesti pe factura, in Romania le platesti direct in buzunar.
ruxij spune:
citat din mesajul lui buflea Nu cred ca e relevant cum le ceri astora sa iti imparta salariul. Relevant este, atunci cand il negociezi, il negociezi pe 12 luni sau pe 9 luni ? |
Pe 9 luni, dar mie mi se pare relevanta suma totala, nu impartirea. Oricum, profesorii au o situatie speciala. Altfel, dc. ai 90K pe an, sunt 90K pe an, chiar dc. anul ala e de 9 luni. Cu atat mai bine, poti sa iti suplimentezi cu inca 20K pe timpul verii, dc. poti.