pasca cu branza dulce (1)
nu concep pastele fara pasca cu branza dulce. traditional se face cu aluat de cozonac (in strat subtire pe fundul formei), umplutura de branza (pentru o pasca medie ar trebui cam 700 gr. branza, doua-trei linguri de smantana in functie de branza, o ceasca de zahar, vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie, de portocala, 4 oua mari, 3 linguri de faina, stafide). se poate "broda" pe aceasta reteta, mai ales a umpluturii, cu conditia sa nu iasa prea subtire pentru ca umezeste prea mult aluatul si nu creste frumos. evident, cine mananca mai dulce pune ceva mai mult zahar (eu nu recomand pentru ca stafidele lasa dulceata, se poate pune o ligura-doua de dulceata bine legata de portocale, etc. deasupra se rasucesc cateva rulouri de aluat subtiri cat un creion, se unge cu galbenus si se pune in cuptorul bine incins (dar pe care il dam la potrivit spre mic). vreo 20 min. stam linistiti dupa care e bine sa pregatim o hartie alba cu care sa acoperim pasca pentru inca 10-15 minute, in functie de cuptor.
secrete: cand pregatim umplutura e bine sa punem galbenusurile pe rand, compozitia va iesi mai consistenta. faina se poate inlocui cu un plic de budinca de vanilie de la dr. oetker (ce-o fi inauntru daca nu amidon ??)
daca branza e insuficient scursa, 2-3 linguri de gris sunt bine venite. albusurile se bat spuma si se adauga in compozitie chiar inainte sa punem pasca in cuptor, putin cate putin, s-ar putea sa nu le punem pe toate ca sa nu iasa compozitia prea lichida. apreciem din ochi. daca ouale sunt mai micute vom pune 5, poate 6...eu aleg oua mari si 4 imi ajung.
forma se unge cu unt !!
Raspunsuri
manon spune:
de ceva vreme am optat pentru pasca fara aluat (anul acesta o voi face cu aluat, pentru variatie).
am "furat" reteta/retetele (adica m-am inspirat din sfaturile si experienta multor gospodine) si fac pasca cam asa: 2 kg branza dulce (ca eu fac cam 4-5 bucati cu care inveselesc multa lume), o cutie de smantana (min. 20% grasime), 10-12 oua, lapte praf instant (cam 200 gr.), o cana de zahar (dar mai si gust),3 plicuri de praf de budinca cu vanilie (dr. oetker), 3-4 linguri de faina (cat sa justifice faptul ca pun si 2 plicuri cu praf de copt, nu stiu de ce, sunt mai sigura...), coaja rasa de portocala si lamaie, cam 6 plicuri de zahar vanilat-bourbon si stafide (aproape jumatate kg. inmuiate cateva ore in apa usor aromata cu esenta de rom si apoi zvantate bine).
cuptorul bine incalzit, forma unsa cu unt, nu mai ung cu nimic, cam in 30 min. e gata (sau ar trebui). o pazesc si pe asta cu o hartie de acoperit.
sfat util: nu se scoate din forma decat dupa ce s-a racit bine!!! branza se leaga mai greu, dar se leaga.
mi s-a parut ca "juniorul" cauta in farfurie numai umplutura si de aceea am preferat aceasta reteta de vreo 2-3 ani. anul acesta o voi face din nou pe cea cu aluat si dintr-un kg de faina imi mai iese si un cozonacel cu nuca.
orice reteta iese daca pui dragoste. s-ar parea ca e ingredientul principal sarbatori luminate !
alina023 spune:
Manon, imi poti spune cum amesteci ingredientele la pasca fara aluat? Budinca o prepari inainte sau folosesti pur si simplu praful instant? Laptele praf cum il folosesti?
Multumesc!
Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************
Ajutati-l pe Cata, un baietel de 5 ani, sa traiasca!!!
manon spune:
alina, praful de budinca il folosesc in loc de faina (contine amidon, in primul rand) asa ca il folosesc asa cum e, praf, iar laptele instant la fel. compozitia e destul de moale din cauza oualor si de aceea recomand albusurile adaugate la sfarsit atat cat e nevoie. eu spun exact cum fac eu de aceea reteta mea nu se bazeaza pe cantitati exacte. dar iese!! pentru ca oul leaga iar amidonul/faina sustin albusurile exact ca la sufle. pentru ca eu prepar mai multe bucati ma asigur si cu ceva praf de copt, totusi 2 kg de branza, plus ingredientele... poate parea putin descurajant cand vezi un lighean plin cu o compozitie destul de "moale". pentru siguranta ta iti recomand o cautare pe google, pasca fara aluat, vei gasi mai multe retete in care vei regasi majoritatea recomandarilor mele. nu poti da gres pentru ca nu depinzi de calitatea unui eventual aluat, faina, blablabla...
curaj, ca iese. e important cat si cum se coace (in functie de cuptor), acesta trebuie sa fie bine incalzit inainte (eu am cuptor clasic), can pui pasca in cuptor reduci temperatura la mediu spre mic, dupa 20 min, eventual, acoperi cu o hartie, si nu rastorni prajitura pana nu se raceste perfect !!!!
Anina_n spune:
Exact aceasta pasca fara aluat o fac si eu. Este delicioasa !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Copilasi din 2002
Minunatele Scorpiute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !