Crestinismul si evolutia spirituala 4

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

multumesc, doamnelor dragi si bune.

Iasmin, eu si orhideea suntem mutual incompatibile. pot sa cultiv copaci, iasomii (chiar am gradina plina de iasomie:-)), gogosari, leustean, etc numai orhidee, nu. va citesc si sunteti asa pure si blande si suferintele voastre au o curatie anume, nu pot sa explic.

la mine e asa, si poate de-aia nu ma pot numi ortodoxa practicanta, pentru ca biserica mea e cam in alta parte, sa ma explic unde - in actiune. suna cam contradictoriu, dar nu am rabdarea in evlavie sa meditez forever la nemurirea sufletului meu. cum inteleg un lucru sau mi se reveleaza (ok, poate am impresia, doar), simt ca ma sufoc daca nu fac ceva legat de asta. nu mai pot ramane nici o secunda in genunchi pentru aprofundari sau episodul urmator. sunt un crestin nelinistit si practica mea nu e prin biserica propriu-zisa, ci e practica de-aia de pe vremea lui ceasca la porumb, pe ploaie torentiala, ca acolo ma simt eu in elementul meu. orhideea sta acolo la fereastra, in lumina filtrata si binecuvantata, atragand toate privirile si umpland sufletele de bucurie. eu nu-s facuta pentru evlavie, asa ca, daca as ramane pe-aici, v-as sacai constant cu indemnuri la actiune de-aia de care tocmai v-am descris-o. pentru ca mi se pare greu de inteles cum poti sa tii asemenea dar doar pentru sine.

stiu, o sa ziceti ca, stai asa, pai noi nu suntem destul de vrednice, nu stim tot, nu intelegem tot. sa va irit si sa va zic ca asta e scuza de student lenes sau fricos sau fara incredere, de fapt, care amana temele pe luni, ca atunci va avea caiet nou si pasta la pix si va fi o zi cu soare, bla bla toate conditiile indeplinite? nu va zic. doar ca un crestin nu asteapta pentru conditiile perfecte ca sa creada si sa ramana crestin.

ortodocsii nu-s prozeliti, ceea ce e foarte bine. dar nu s-ar schimba lumea macar putin daca am iesi din coconul nostru si nu zic sa facem ca martorii lui Iehova - nene, stai sa-ti pove despre Iisus, cu de-a sila. dar ce ne costa sa spunem fiecarui om rau intalnit: omule, nu mai fii rau. nu mai fi rau, omule, ca o sa mori (eventual inainte sa-ti vina vremea), ca o sa faci riduri (asta e pentru femei), o sa ramai impotent (asta e pentru barbati si e reala), nu mai fi rau. nu trebuie nici macar sa pronuntam cuvantul Dumnezeu sau sa tinem mana la gura cu smerenie si sa purtam batic in cap, ca dovada. ce-ar putea sa se intample? sa ne cada cerul in cap cu tot cu tronul divin urmat de toate trompetele si pianele ingerilor? ganditi-va. izolarea de lume e pentru cei alesi. noi astia mai cu joburi sau fara, mai cu ispite de rand sau viziuni de sambata seara, suntem alesi sa ne amestecam in lume si sa o schimbam pas cu pas, om cu om, clipa cu clipa. si nu ar fi deloc o misiune usoara sau sub demnitatea noastra sa incepem cu lucrurile mici, gen fraza asta simpla: omule, nu mai fi rau cu fratii tai.

abdominabila

nimic

Conchita, scrii asa frumos

Intr-adevar ortodocsii nu fac ca si martorii lui iehova, insa am putea sa-i influentam pe ceilalti prin viata noastra, prin felul in care reactionam in fiecare situatie buna sau rea, cum spunea un parinte ce vine la noi la biserica (american cred, insa convertit la ortodoxie mai tarziu), ca ceilalti oameni vazandu-i pe crestini si viata lor sa spuna, e ceva cu omul acesta, poate intr-adevar Dumnezeu exsista. Sa-i lasam pe ei sa descopere, sa-i ajutam intr-adevar insa sa vrea si ei. De aici incep eu sa inteleg ce vroia sa spuna cu - sa marturisim prin viata noastra. Un alt parinte spune ca nu intamplator Dumnezeu ne-a trimis aici (Ca) ci ca sa fim trimbite, deci inteleg ca putem vorbi despre Dumnezeu, sas cum zici si tu, fiecare la locul unde ne aflam.

Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Conchita, iarasi sunt de acord cu tine, pana la un punct. Eu sunt pentru trairea ortodoxiei in fapta, dar caestea le fac in ascuns. Lucrurile bune nu le trambitez, nu le spun, spun numai cele rele sau ma rog neutre.
Noi ca si mame ortodoxe suntem, traim intr-un anume fel. Faptul ca imi cer iertare, desi nu sunt de acord cu cineva, desi acel cineva greseste, faptul ca ma rog in ascuns pentru cel care ma necajeste, faptul ca daruiesc cuiva din timpul meu, toate acestea sunt fapte. Spune: fa ca mine. Si e in duhul blandetii si a dragostei. Gandeste cat de greu e sa iti ceri iertare si sa iubesti, sa te rogi pentru cineva care ti-a gresit, care un pic mai inainte ti-ar fi dat cu ceva in cap. Suntem mai mult decat parem, mai mult decat flori in glastre. Si mai e ceva: nu te poti baga pe gatul omului, nu poti sa mergi sa ii vorbesti ca si cum il judeci. Nu castigi nimic. Noi ca ortodocsi suntem datori sa aducem pace, sa traim linistea si pacea. De ce? Pai nu ma pot apropia de Hristos, nu ma pot ruga daca sunt suparata cu cineva, daca sunt tulburata. A fi in permanenta in atitudine razboinica nu imi lasa alternativa apropierii de Hristos. Ma tulbura si ma departeaza de mantuire.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Iti multumesc, insa m-am intristat c-am reusit, fara sa ma chinui prea mult cei drept, s-o intristez pe Nikole De fapt, eu am avut intentii bune, dar plastica cum sunt, am dat cu nuca-n perete

Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Mie mi-e teama cateodata sa nu cad in extremismul acela fariseic. Stiti cand cel din templu l-a intrebat pe Hristos ce sa facem sa ne mantuim si El i-a raspuns : "In lege ce este scris, cum citesti" Si acela i-a raspuns "sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot cugetul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti". Si El i-a zis "Fa acestea si vei fi viu". Dar a continuat cel din templu : " cine este aproapele meu". Si atunci i-a raspuns Hristos prin parabola cu bunul samarinean. Aceleasi intrebari le-a pus si tanarul bogat. Doar ca pe el Hristos l-a privit cu dragoste. Si i-a raspuns in alt mod. Si nadajduiesc gandind la acestea sa nu fiu ca invatatul care toate stia dar nu facea, ci sa fiu macar ca bogatul care macar facea ceva si ii era drag lui Hristos de el.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ica 1975

Iti multumesc, insa m-am intristat c-am reusit, fara sa ma chinui prea mult cei drept, s-o intristez pe Nikole De fapt, eu am avut intentii bune, dar plastica cum sunt, am dat cu nuca-n perete

Ica, si eu ma incrancenez adesea la unele lucruri, dar imi dau seama ca nu sunt asupra celui cu care vorbesc, cat asupra pacatelor mele- ma regasesc putin identic intr-un moment din trecutul meu. Poate si tu ai facut la fel, ai vrut binele ei numaidecat si de spaima sa nu se intample altfel te-ai incrancenat. Ea a inteles imediat, ca e fata desteapta. Sper ca ti-ai gasit linistea (si mai ramane sa te ierti tu, ca ea te-a iertat de cateva zile, hat hat in urma)

Mergi la inceput

Iasmin, sper ca analizele sa iasa bine sau sa descopere medicii ventualele probleme. Dumnezeu sa-i lumineze!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ica 1975

Iasmin, sper ca analizele sa iasa bine sau sa descopere medicii ventualele probleme. Dumnezeu sa-i lumineze!

Amin. Maine vedem episodul doi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08
Poate pana la urma are dreptate Conchita cand zice ca stau in glastra. Si orice ma doboara.

nu nu nu NUUU, nu asta am vrut sa spun, doamne fereste, ca voi nu faceti nimic!! ah, vezi, de-aia mai bine tac ca uite, nu stiu sa vorbesc. cum zice Dorothee, una gandesc si alta se traduce pe hartie. imi cer scuze daca asta ati inteles, nu am vrut sa ranesc/judec pe nimeni!

abdominabila

Mergi la inceput

Conchita, hey, frumoaso, welcome back.
Nu m-am simtit deloc jignita. Exact ca fii-mio, cand mi se pune pata si imi place de cineva, greu imi trece, nu e chiar asa simplu. Vezi si tu ca ne mai inghiontim si noi (fara sa vrem). Da' daca era altfel, era teribil de plictisitor. Am vazut ca prin alte parti esti numita Don Quijote a DC.. Asta inseamna ca lupti pentru o idee, si aici suntem si noi la fel. Doar ca Hristos nu e o idee ci o realitate pe care noi ne straduim sa o traim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Fetelor,v-am pupat!Am plecat,ca nu mai am timp sa stau,m-am batut cu niste ispite pe la un subiect,va pup!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Fetelor,v-am pupat!Am plecat,ca nu mai am timp sa stau,m-am batut cu niste ispite pe la un subiect,va pup!

Katya, lasa ispitele cu ale lor. Ai intrat unde nu trebuia, ai gresit usa, bre...
Hai ca plec si eu la nani. Va pup pe toate. O zi frumoasa si vise dulci. Ne citim maine

Mergi la inceput