Cititi jurnale intime?

Cititi jurnale intime? | Autor: MElise

Link direct la acest mesaj

E un subiect care ma pasioneaza in mod special, dincolo de latura profesionala... Am devenit o devoratoare de jurnale intime. Citesc mai ales jurnale de scriitori, insa cred ca orice jurnal are in el ceva unic. Mi-a placut mult Jurnalul lui Mihail Sebastian... M-a amuzat jurnalul lui Camil Petrescu... m-a contrariat jurnalul pictorului Dali... cred ca as putea continua la nesfarsit...

Voua va place sa cititi jurnale intime?

MElise

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Categoria "Jurnale , Memorii , Biografii" imi place si mie .
Pe langa scriitori (literati si filosofi) , oamenii politici si artistii mai au publicate asemenea scrieri .

Imi vin acum in minte "Jurnalul fericirii" al lui Nicolae Steinhardt , si "Jurnalul de la Paltinis " al lui Gabriel Liiceanu .
Ce au in comun jurnalele unor personalitati (cei de mai sus , si altii , ca si cei enumerati de tine , MElise) este ca sunt in acelasi timp si martorii vietii unei generatii , e vorba despre mai mult decat consemnarea unei istorii individuale , este istoria unei epoci.

In ultima vreme am vazut o multime de carti din categoria jurnalelor in librarii , pare cumva o moda , sau poate ca devenind eu interesata , abia acum le observ si dau atentie .

In categoria usoara , am citit autobiografia (nu-i jurnal , dar e un gen apropiat) lui Alan Alda (actorul din M.A.S.H.), "Sa nu-ti impaiezi niciodata cainele" , amuzant .

N-am citit inca , dar imi doresc , memorii ale unor regi si regine , de-ai nostri si de-ai altora . Cred ca Teodora are deja o carte despre regina Noor a Iordaniei , poate ne povesteste despre ea cand ajunge sa o citeasca .

Despre jurnalele scriitorilor poate ne povestesc(sper) cititoarele cu studii literare .

As fi vrut sa stiu mai multe si despre jurnalul lui Dali , presupun ca povesteste lucruri inedite despre picturile sale .

Si imi mai plac si corespondenta si convorbirile , captivante , pt. prima categorie "R'Estul si Vestul " (Mihaela Miroiu si Mircea Miclea -e-mail-uri intelectuale in limbaj colocvial) si pt. a doua categorie "Convorbiri cu Octavian Paler " ale lui Daniel Cristea Enache , memoria si constiinta unui Don Quijote din Est .


Cine mai citeste , cine mai povesteste despre acest gen (aceste genuri) literare ?




















http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Si mie mi-a placut mult Jurnalul de la Paltinis. L-am citit in liceu si l-am reulat dupa aceea in facultate. E o carte destul de grea, dar Liciceanu are un farmec aparte candscrie...

Jurnalul lui Dali e ciudat... pictorul si l-a autointitulat Jurnalul unui geniu...si in fiecare pagina respira "lipsa de modestie" a lui Dali. E tare ciudat...merita citit, oricum:)

Da, e interesanta categoria jurnalelor persoanelor "nobile" (regi, regine...etc), dar depinde de perspectiva. Imi amintesc despre un film legat de viata printesei Diana, in care ea isi scria jurnalul intr-un anumit fel, pentru ca era constransa sa faca asta... Ar fi intreseant de citit cred, daca exista (si sunt convinsa ca exista) jurnalele "duble" - cel de ochii lumii, scris cu constiinta ca va fi citit candva, si cel pentru sine...

Va recomand Jurnalul Ioanei Em. Petrescu, critic literar extraordniar si profesor de renume la universitatea din Cluj, care a murit acum cativa ani. A lasat in urma un jurnal intim in adevaratul sens al cuvantului, de o sensibilitate coplesitoare.

MElise

Mergi la inceput