Ce credeti ca a determinat evolutia spirituala?
Raspunsuri - Pagina 2
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iarina Ce voiam eu sa spun este ca sursa acestui rau, ca si a altora trebuie cautata mai adanc..si cred ca este cumva stratificata. O combinatie de factori sociali, politici, culturali, istorici, phihologici, daca vrei, am putea vorbi chiar si de imaginarul colectiv |
Evident, multe pot fi spuse despre aspecte barbare prezente in culturi aparent sofisticate. Eu am scris destul de mult deja la alte subiecte despre lucrurile astea... Asa cum ii spuneam si lui b.nica, intrebarea de aici trebuie precizata mai bine, pentru o discutie bine definita. Iar imaginarul colectiv este parte integrala din cultura unei populatii - deci un subiect foarte potrivit ca punct de plecare.
iarina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Evident, multe pot fi spuse despre aspecte barbare prezente in culturi aparent sofisticate. Eu am scris destul de mult deja la alte subiecte despre lucrurile astea... Asa cum ii spuneam si lui b.nica, intrebarea de aici trebuie precizata mai bine, pentru o discutie bine definita. Iar imaginarul colectiv este parte integrala din cultura unei populatii - deci un subiect foarte potrivit ca punct de plecare. |
Ah, scuze daca ai mai scris, eu nu am suficient timp in ultima vreme, desi mi-ar placea sa particip la unele discutii, asa ca nu ti-am citit toate postarile de la celelalte subiecte. Despre imaginarul colectiv ar fi multe de spus si ar fi extrem de interesant, mi-e ca deschid subiectul si pe urma n-am timp sa-l "pastoresc".
Cat despre subicetul de fata, as fi curioasa sa aflu parerea unui antropolog, daca avem cumva pe forum
beren spune:
Nu e vorba de scuze deloc, vroiam sa spun ca nu vreau sa-i plictisesc prin repetitie pe alti useri cu care am avut discutii interesante recente pe teme similare. Eu m-as incumeta sa formulez o intrebare mai specifica, numai ca nu stiu ce ar fi mai interesant pentru majoritatea.
De exemplu, triburile germanice pot fi considerate a fi pornit de la aceleasi "conditii initiale" acum 1500 de ani. De ce saxonii, grefati pe britoni si apoi amestecati cu normanzii, au ajuns la anglicanism si monarhie constitutionala (de fapt, republica), in timp ce germanii continentali au ramas catolici in sud si cu tendinte repetate spre absolutism?
In sens invers, cum de populatii diferite precum sumerienii si akkadienii au contribuit la aceeasi cultura (continuitate in timp fara disruperi majore)?
Asteptand antropologii ... (sau macar istoricii, sau oricine interesat :)).
AkaManah spune:
Citat: |
Asteptand antropologii ... (sau macar istoricii, sau oricine interesat :)). |
Discutia a inceput gresit. Nu e bine sa vorbim de evolutie spirituala pentru ca in acest caz ne inchidem singuri in unidirectionalitatea (supercalifragilisticexpialidousion...:D) subiectului. Discutia trebuia sa fie concentrata pe un parcurs spiritual pentru ca de-a lungul timpului avem de-a face cu evolutii si involutii spirituale. E gresit sa consideram ca a existat o evolutie continua. Nu exista asa ceva. Fiecare popor, om, curent cultural, spiritual etc are un parcurs identic cu un organism viu: nastere, dezvoltare, apogeu, decadere, disparitie. Va invit sa vedeti religiile: egipteana, summeriana, greaga, romana, mongola etc. Au cladit religie, cladiri in numele spirtualitati, istorie in numele spiritualitatii si azi sunt...istorie.
Cand vorbim de evolutie\involutie depinde unde vrem sa ajungem. O decadere spirituala poate insemna un inceput. O evolutie spirituala poate duce la sfarsit.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
b.nica spune:
Aka,Beren,eu am dorit sa lamurim ce a determinat diferenta din "start",nu diferenta in evolutie!
Categoric,diferenta in diverse etape istorice depinde de f. multe variabile.De aceea este f. greu sa gasesti explicatii!
Dar,pornind de la primele surse concrete care ne-au parvenit,in acele inceputuri,ma intreb de ce unele culturi au atins nivele de dezvoltare mult superioare altora.Ma intriga aceste diferente!Ce a determinat deosebirile?
AkaManah spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Aka,Beren,eu am dorit sa lamurim ce a determinat diferenta din "start",nu diferenta in evolutie! Categoric,diferenta in diverse etape istorice depinde de f. multe variabile.De aceea este f. greu sa gasesti explicatii! Dar,pornind de la primele surse concrete care ne-au parvenit,in acele inceputuri,ma intreb de ce unele culturi au atins nivele de dezvoltare mult superioare altora.Ma intriga aceste diferente! Ce a determinat deosebirile? |
Intamplarea.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui AkaManah
Intamplarea. |
Aka, ar fi prea simplu si sunt convinsa ca nu este asa!
AkaManah spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui b.nica
Aka, ar fi prea simplu si sunt convinsa ca nu este asa! |
Startul "spiritual" al diferitelor societati are legatura cu intamplarea. Aici ma refer la o suma de factori care au favorizat o dezvoltare exceptionala din punct de vedere spiritual. Pe de-o parte sunt acele provocari ale mediului care pot favoriza o evolutie dar mai exista si factorul aleator care a imprimat o anumita viteza, stabilitate, profunzime si durata a vietii spirituale. In general marile curente spirituale si nu ma refer aici numai la religie au avut parte de liniste materiala sau de gandire. Daca zona este zagarcita cu resursele sau de-a lungul istoriei societatea respectiva a fost atacata in mod repetat si intens, nu s-a putut dezvolta spectaculos. Au mai fost populatii carora li s-a rupt efectiv cursul firesc de dezvoltare spirituala. Ii putem avea ca exemplu pe daci, pe germanii sau britii cuceriti de Roma, pe greci, pe persanii cuceriti de Macedon. Alte populatii mai "ascunse" au reusit sa dezvolte o latura spirituala mai durabila dar fara impact major. Altele au reusit sa aiba un impact imens in istoria lumii dar, numai daca si-au putut asigura resursele necesare si s-au putut apara eficient si aici ma refer la China, India. Altele, dimpotriva, au fost cucerite si au dezvoltat o spiritualitate de "rezistenta" si aici ii putem avea in vedere pe evrei, pe japonezi sau in extremis pe sclavii africani.E foarte dificila tema propusa insa si necesita mii de ore de studiu pentru a-ti face o imagine acceptabila asupra acetor aspecte.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.