Viatza in Germania (59)
Raspunsuri - Pagina 17
Amonar spune:
Aschiuta, mersi pt link!
Angiuta, da asa se numeste hartia de la politia de straini, dar ea mi-a spus ca imi trebuie Aufenthaltstitel, Aufenthaltsgenehmigung. Nu am stiut sa-i spun numele de la Freizuegigkeitsbescheinigung, i-am spus ca am o 'hartie' de la politita strainilor dar respectiva mi-a spus ca nu-i buna. De aceea si indignarea mea. Probabil ca vorbeam amandoua de acelasi lucru dar ea mai trebuie sa fac un curs de comunicatie cu clientii 'enervanti'
blackpanterro spune:
Mie mi-au spus la Familienkasse ca nimeni nu mai primeste Freizuegigkeitsbescheinigung pt ca suntem cetateni europeni. Si prietena mea englezoaica, locuieste aici de 25 de ani mi-a spus ca nu are asa ceva dar a avut pe vremuri, cand s-a mutat in DE.
Adriana 21+ si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
Amonar spune:
M-am uitat pe hartie si scrie asa: bescheinigung gem. §5 FreizugG/EU si vine de la Ordnungs-und Auslanderamt. L-am primit in 2007 cand ne-am mutat aici. Si am mai citit ca documentul este valabil NUMAI in combinatie cu pasaportul meu Olandez Deci pt Romania eu nu am domiciliu.
De pe siteul Min. Afacerilor Externe am preluat urmatoarea informatie
Documente necesare:
a) cererea de ob#355;inere a pa#351;aportului (furnizat#259; de sistemul informatic la consulat);
b) dovada achit#259;rii taxelor #351;i tarifelor de emitere a pa#351;aportului;
c) permisul de #351;edere original sau atestatul de înscriere în registrul de popula#355;ie rezident#259; de la autoritatea #355;#259;rii de domiciliu sau orice alt document care atest#259; dreptul de #351;edere legal#259; (ex: certificat de reziden#355;#259; eliberat de prim#259;ria local#259;, etc.) în original –;
d) cartea de identitate emis#259; de autorit#259;#355;ile statului de re#351;edin#355;#259; în original – permisul de conducere care men#355;ioneaz#259; domiciliul pentru statele care nu elibereaz#259; str#259;inilor c#259;r#355;i de identitate sau certificat de reziden#355;#259; emis de prim#259;ria local#259;;
e) certificatul de na#351;tere romanesc in original;
f) certificatul de c#259;s#259;torie romanesc in original (pentru cei c#259;s#259;tori#355;i #351;i pentru cei v#259;duvi);
g) sentin#355;a de divor#355; r#259;mas#259; definitiv#259; în original (pt. cei divor#355;a#355;i);
h) certificatul deces romanesc al so#355;ului/so#355;iei, in original (pt. cei v#259;duvi);
i) pa#351;aportul vechi in original;
j) buletinele sau c#259;r#355;ile de identitate române#351;ti in original
Amonar spune:
Am venit sa ma laud cu fiul meu. Azi a avut testul de limba Germana pt prescolari. Nu stiu daca in toate landurile exista, la noi in NRW; da. Rezultatul a fost ca nu are nevoie de lectii suplimentare pt pregatirea prescolara. A luat 55 de puncte din 75. Tipa care a luat testul nu a stiut dinainte ca e trilingv si ca acasa nu vorbim Germana. A zis ca e super tol performanta lui. In ultimul timp incepe sa-mi vorbeasca in Germana, dar eu sunt consecventa cu Romana
cristina30 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Panseluta fetelor,la tema carucior nu am ce sa zic..dar va citesc cu interes! As avea insa o intrebare: sugestii de vacanta! Unde si cum a fost? Poate ma ajutati si voi. Ar fi pt noi ultimul nostru concediu in doi si nu am idee unde sa mergem. Mentionez, suntem genul activ, plimbare, vizite, etc. Nu ne place sa stam la hotel si apoi toata ziua pe plaja. Acum 2 ani am fost in Maiorca si ne-a placut, am inchiriat o masina si eram zilnic pe drumuri, am vizitat diferite orase, targuri, terase, etc. Insa nu m-as mai duce tot acolo. Sotul viseaza la un concediu ce ofera de ex.cursuri de scufundari in apa...eu nu sunt fan, dar merg cu el. Deci? idei? pupici |
Cipru, Aktea Beach, all inclusive.. nu vei regreta, asta am facut si noi inainte sa avem copiii....
Cristina Ingrid Evelina (20.03.2010) si Magnus Tiberius (7.04.2006)
Panseluta spune:
Neata fetelor!
Nici eu nu stiu ce e bebe, o sa aflu - sper- la 21.W, cand fac testul de Feindiagnostik.
Cristina30, mersi de recomandare, o sa ma informez.
Celestaaaaa, cand ti-ai depus actele pt cetatenia germana? Ai dat cumva si testul acela de "cultura germana"?
Dubla cetatenie e acceptata acum. Asa stiam si eu.
Actul asta - Freizügigkeitsbescheinigung - nu e obligatoriu (e mai mult o formalitate sa il ai, ca cetatean EU cu domiciliul aici) insa uite ca iti trebuie in anumite momente, ca ex.la schimbatul pasaportului. Si da, el reprezinta "dreptul de sedere".
In leg.cu inregistrarea actului de casatorie in cartea de stare civila din Romania, din ce imi aduc eu aminte se impune o limita de timp (6 luni, vezi link)in care tb sa informezi de schimbarea starii civile, daca nu, platesti amenda. Asa ca nu stiu daca e o idee buna sa amanati inregistrarea lui.
Linkul dat mai devreme (ambasada Berlin, servicii consulare) este foarte bun. Eu cu ei mi-am rezolvat actele si au fost foarte prompti, respectuosi, bine informati si dispusi sa ajute. Au inchis un ochi ca nu aveam un act la mine si nu m-au pus inca o data pe drumuri (desi oficial asa ar fi trebuit), au acceptat sa il trimit cat mai rapid prin posta.
La inregistrarea actului de casatorie imi aduc aminte ca m-au rugat sa traduc eu actul german de casatorie, nu era necesara trad.legalizata cu apostila. Daca mai am traducerea si o doreste cineva, dati pm.
Va sfatuiesc insa sa va informati exact la ei ce va trebuie(telefon sau email, au raspuns intotdeauna prompt)inainte de a va duce la ei. Lucrurile se mai schimba de la un an la altul.
o zi minunata!
Panseluta spune:
Ah, inca ceva.
Amonar, mie imi expirase pasaportul, l-am reinnoit cu altul "cu domiciliul in Germania". Insa am avut batai de cap: consulatul roman nu imi elibera pasaportul fara acea hartie (Freizügig...) asa ca m-au trimis inapoi la primaria germana, cei de la primarie nu imi eliberau hartia fara pasaport nou, valabil! Doamna de la consulatul Berlin a vorbit cu ei la telefon, ei au emis o adeverinta, in care declarau ca "daca am pasaport valabil, vor elibera acel Freizüg"...si uite asa s-au rezolvat treburile. Faza faina a fost ca toate astea le-am facut prin telefon, eu nu a mai trebuit sa ma duc la Berlin. De aia si zic ca sunt niste draguti.
Daca ai domiciliul stabil in Germania (acel Meldebestätigung de la Primaria de care apartii, care atesta ca ai domiciliul la o anumita adresa)poate obtii o noua Freizügig...dar s-ar putea sa treci prin aceleasi peripetii ca mine.
Si sa iti traiasca baiatul! Wow! Trilingv. Suuuper!Si eu mi-am propus sa vb cu bebe in romana, insa ma dispera nitel ideea ca uit eu germana. Pana la urma insa o sa fac asa...e spre binele lui sa stie mai multe limbi.
hai pupicei
celesta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Panseluta Celestaaaaa, cand ti-ai depus actele pt cetatenia germana? Ai dat cumva si testul acela de "cultura germana"? |
In vara anului trecut am depus actele pt cetatenie, si da, am dat Einbürgerungstest. Personal nu mi s-a parut greu, dar am trecut peste toate intrebarile si raspunsurile macar o data.
„Desparti drumurile, dar nu poti sa desparti si sufletele.”
12+
Amonar spune:
Panseluta, multumesc! Noi suntem nevoiti sa il facem 3lingv pt ca nu vorbim Germana corecta. Eu cred ca, copiii sunt ca niste bureti care absorb tot ce le oferi. L-am dat la gradi de la 2 ani, jumate de zi ca sa invete acolo corect si bine.
In leg. cu actele, Berlin e prea departe pt mine, ar trebui sa merg pana acolo sa-l ridic...Bonn-ul e mai aproape de mine, 1,5 ora. Problema e ca Frei...ul ala e legat numai de un act neRomanesc, deci nu cred ca e valabil. Normal ei ar trebui sa accepte hartia de la primarie cum ca stau legal in Germania. Cu casatoria chiar ca nu am chef sa o inregistrez. Daca vor sa ma amendeze, se va rezolva si aia cumva
Succes cu bebe!
Alina, tu nu mai ai cetatenie Romana?
zuzi.simona spune:
amonar mult succes insa din cate stiu, daca nu ai buletin valabil romanesc nu poti face pasaportul ro, sper sa te lamureasca cei de la bonn, eu am schimbat doar pasaportul fetei acolo dar mi-au lasat o impresie destul de proasta, inchipuiti-va ca un functionar de acolo vb cu o nemtoaica in engleza!!!! plus tratamentul la ghiseu specific romanesc...sper sa ai mai mult noroc
pasaportul nou se poate trimite si prin posta, dupa ce ai trimis pasaportul vechi si plic timbrat
sa nu uiti pozele, facute la studio
taxa au primit-o acolo spre deosebire de cum am citit la berlin, dar a cerut mai mult decat scria pe site, cica sa citesc ce e afisat acolo in sala, site-ul consulatului la ce o folosi?!?!
tante de la ghiseu nu stia ce e ala site, mi-a scris gresit hartia cu acordul parintilor....
si o lamurire va rog: dupa 8 ani poti cere cetatenie? sau 7 daca dai test de limba?
poza cu noi
poze diverse
www.facebook.com/album.php?aid=858&id=1727991987&l=2395a72935" target="_blank">aprilie 2009
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)