Sint eu prea pretentioasa?
Raspunsuri - Pagina 3
Nikita73 spune:
quote:
Originally posted by Roxana_G
quote:
Oare cei 10 ani de Suedia sa fie de vina ca mi se par romanii/romancele asa de neseriosi?
Am ajuns sa ma indepartez de romani ptr ca nu sint punctuali, se lauda sau mint sau sint invidiosi. Sint eu oare prea critica cu cei din jur? Am doua prietene bune de alta natie si nu sint deloc asa.
Nikita, nu cred ca ceri prea mult. Este normal ca atunci cand te porti cu respect cu cineva sa astepti cel putin aceeasi consideratie.
Nu constat insa prea mult respect pentru romani, prin faptul ca generalizezi niste trasaturi de caracter care se regasesc slava cerului la toate natiile. Intamplari similare am trait si eu, dar nu am aruncat repede vina pe nationalitatea persoanei implicate.
Si apoi, daca tu insati recunosti ca te-ai indepartat in cei 10 ani de romani, de ce mai incerci acum sa te "injosesti" in a avea prieteni atat de imperfecti?
Rox
Multumesc tuturor ptr raspunsuri. Ma bucur ca tineti cu mine, mi-era frica sa nu ma fi transformat intr-o suedeza ultra-rigida care
se asteapta ca toti sa fie perfecti.
Imi pare rau daca am zis ca toti romanii sint neseriosi (m-am enervat si eu, na ), daca credeam asta nu mai incercam sa ma apropii de romani, nu?
Crystinne spune:
Poveste: Aveam si eu o vecina in Romania (am si copilarit impreuna) ne intalneam pe strada si o invitam la o cafea si raspundea "DA, sau spunea ea "vin pe la tine mai tarziu sa stam de vorba" cum sa nu... da' stai ca pun rufele pe sarma (de exemplu) si vin... " Sau nu zicea decat "da". Si nu venea!! 90% din cazuri! Gasea scuze intotdeauna dar privea lucrurile cu mare simplitate (desi era o tipa inteligenta); totul i se parea normal. La inceput m-am suparat rau, apoi dupa timp destul de indelungat uitam.Si se intampla ca din 10-20 promisíuni sa-si tina cuvantul macar o data! Atunci credeai ca s-a schimbat.Dar nu, data urmatoarea daca nu-ti puteai tine gura si o invitai, iti facea la fel. Toti "prietenii" se asteptau din moment in moment sa-si dea pe fata neseriozitatea si de aceea cei mai multi s-au indepartat. Si eu renuntasem... daca spunea ca vine pe la mine, ziceam "da, poti veni cum sa nu... " dar uitam imediat de ea si uneopri plecam si de acasa. Din obisnuinta stiind ca nu va veni niciodata.
Eu cred ca era bolnava. Nu stia sa spuna "NU". Spunea intotdeauna "da" si in 90% din cazuri te dezamagea! Sunt si astfel de oameni si nu cred ca tin de nationalitate.
Si altceva :-) o profesoara de aici ne povesteste amuzata ca majoritatea celor din America Latina vad in chestia cu intarziatul ceva natural; ei i se intampla sa fie sunata si la o ora dupa ora stabilita si sa i se spuna ca persoana intarzie "numai 30 min" si vine... si iar trece o ora... Ma distreaza ca tipa s-a invatat cu asta si accepta. Nu-si face probleme... face calculul cu o ora intarziere...
Dar si eu m-as supara cu persoane pe care nu le cunosc si carora nu le cunosc "obiceiurile"
adi_dalma spune:
quote:
Originally posted by osolitaquote:
Originally posted by radu_tud
Interesant ce ti se intampla!
procesul se numeste aculturatie si poate tzine cam toata viatza.
Gasesti pe pamintul asta oameni si oameni.
Sunt departe de a avea sentimente patriotice dar sa stii ca sunt in jur natzii mult mai imputzite decat ai nostrii.
Ia ce e bun si restul arunca!
Radu Tudorica
Sunt de acord cu Radu, exista oameni si oameni. Eu sunt unul dintre cei care ajung cu 10 minute inainte si se invarte prin fata blocului(in cazul in care nu e vorba de prieteni apropiati) si nu-i inteleg pe cei care intarzie, asa cum probabil nici ei nu ma inteleg pe mine. Dar stiu ca exista si obiceiuri "locale", una din profesoarele mele de germana imi spunea ca daca ea isi invita prietenii la masa de ex. sambata la ora 20, ea se asteapta ca invitatii sa apara dupa ora 20.30. Daca cineva apare inainte sau chiar la ora stabilita o va gasi pe gospodina cu bigudiurile in cap si cu mancarea inca in cuptor.
ei bine da ... sunt de acord cu voi!!!
dar atentie ,,, am o vecina care m a invitat la ea la cafea... Ea este casnica, impecabila mereu .... eu muncesc 10 ore/zi ,,,,
am fost o data dar surpriza ... s a amuzat pe seama mea ca eram superprotectiva cu fetita mea de 1 an si 2 luni .,... si nu mi a placut ... basca ca vorbea turceste cu sotul ei si eu nu inteleg o iota ...
nu m a mai prins alta data ... si nici nu i am raspuns la invitatie ,,,,
Deci atentie .... daca tu esti mai de multa vreme in Suedia presupun ca ai o viata mai relaxata ,,,, te ai obisnuit cu normalitatea ,,,, Ea daca a venit de putin timp sigur este bata in priza cum suntem noi toti pe aici in Romania ...
Eu zic sa i mai acorzi o sansa
a