ne lasam batuti la jocuri?
Matei are 6 ani si de pe la 3 ani l-am invatat diverse jocuri de carti (macao, razboi, septica) si altele (table, sah, dame, hamma, moara etc).
sigur ca jucam si nu te supara frate si piticot.
dar pe cele mai de oameni mari le vizez eu.
ce sa zic - la razboi, dame, hama si table ne bate fara sa clipeasca, chiar la dame nu reusesc sa-l bat deloc - pur si simplu cistiga numai el.
boon - intrebare intrebatoare: oare cum e mai bine sa il bat fara sa clipesc la celelalte jocuri, sau sa ii mai las cite o partida si lui, asa ... de incurajare?
marturisesc ca deocamdata nu-s decisa si am zile cind il las sa ma bata si zile cind nu iert nimic.
el iarasi reasctioneaza diferit, are zile cind incaseaza fara sa sufle si zile cind se supara ca nu cistiga si el macar o data (ca nu-l las eu sa cistige!!).
cind se supara pe motivul asta eu ii explic ca e prea destept ca sa-l las sa ma bata, poate face asta singur, cu fortele lui. uneori merge, alteori nu.
oricum, cind il las sa ma bata nu-i spun.
multumesc!
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Raspunsuri
andusha spune:
Eu il las sa ma bata la jocurile noi, din cand in cand. E normal ca la jocurile mai complicate sa joace mai slab decat mine la inceput, asa ca fac o mutare sau doua mai putin inspirate. Dupa ce jucam acelasi joc de mai multe ori schimb foaia si joc la capacitatea mea maxima, nici copilul nu si-ar dori o mami complet toanta
Laura25 spune:
Foarte buna intrebare! Noi deocamdata ne jucam piticot. Bianca nu accepta sa piarda, i-am spus ca daca nu respecta regulile (aranja zarul, sa cada ce vrea ea, daca trebuia sa se intoarca, mergea inainte sau punea piesa alaturi, dadea cu zarul peste rand), nu ne jucam cu ea. Acum nu mai vrea sa joace deloc. Se uita de pe margine, dar nu vrea sa participe chiar daca o invitam. Rares mai castiga, mai pierde, se mai supara, mai incearca sa forteze regulile, dar a cam inteles ca asa se joaca, asta e, chiar daca nu castiga de fiecare data. Am momente cand 'gresesc' numaratoarea, ca sa nu castig prea detasat.
Am avut intr-o zi de curand o discutie cu doamna educatoare care m-a intrebat ce a povestit Bianca acasa dupa ce in urma cu cateva zile jucasera 'scaunele muzicale' (jocul ala unde o persoana ramane fara scaun si iese din joc) si Bianca atunci cand a ramas fara scaunel s-a pus pe plans si protestat pana a cedat un coleg scaunelul ei. Doamna a zis ca ii era mila de ea ca plange, dar s-a gandit ca totusi e destul de mare de acum sa inteleaga ca sunt reguli care trebuie respectate ca sa iasa jocul.
Deci, cum e bine? Ii lasam sa castige din cand in cand. Ii lasam doar la inceput, pana devin ei mai buni, prin exercitiu? Nu ii lasam deloc?
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
cristina22 spune:
cate un ic din fiecare.Adica daca il bat des, isi pierde increderea in el, daca il las sa castige mereu, nu invata sa piarda.Asa ca il mai bat, dar il mai si las sa castige.
C+C=Andrei
Cel mai greu lucru de pastrat e echilibrul.
(Jean Grenier)
szivarvany spune:
Depinde de toane
Cateodatan-are nicio problema, alta data incheie jocul inainte sa piarda
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
andusha spune:
A, cu jocurile de familie partea cu adevarat extraordinara este ca copiii chiar realizeaza ca nu conteaza cine castiga, ci conteaza timpul placut petrecut impreuna. Mai iau bataie, mai castiga, dar ideea care ramane e ca ne-am simtit bine si cu mintea alerta. O lectie buna cand intra in comunitati in care jocurile se joaca cu alti copii sau mai tarziu, cand joaca jocurile de viata: teste, joburi, iubite/iubiti
Sabina spune:
io o cam las, da nu mereu.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
sirimie spune:
Numai la inceput pina invata.
Eu il lasam, tati nu, si am observat ca e mult mai responsabil si se bucura mai mult daca cistiga pe bune.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
conchita spune:
foarte interesant subiectul, dar stie cineva cum ar fi bine la modul ideal? noi jucam de-astea, hungry dog, fishing world, penguin flip, domino, zingo, jocuri de asemanare si puzzle, deci nu table, sah, etc. incerc sa-mi amintesc cum a fost la inceput cand le-a invatat...cred ca la hungry dog am lasat-o sa castige pana s-a prins cum se joaca, dupa aia a castigat pe bune, chiar daca m-am straduit si eu sa inving. dar acum ca ati deschis discutia, ma framanta cum e bine.:-) are legatura cu minciuna daca ii mai lasam sa si castige?
abdominabila
LoraG76 spune:
Si noi ne-am pus de foarte multe ori intrebarea asta, ce e bine sa facem si ce nu, cat o lasam sa castige, daca o lasam..etc. Eu recunosc ca am mai lasat-o sa castige uneori, dar tati nu, i-a explicat ca asa sunt regulile jocului si, odata ce a invatat jocul respectiv, au jucat "pe bune". Ii explica mereu ca nu trebuie sa ne suparam cand pierdem, ca e amuzant, ca data viitoare poate sa castige ea si pare ca intelege. Aseara, de exemplu, am jucat toti 3 macaua si a pierdut si ea si nu s-a suparat. Nu se stie data viitoare, insa, cum va fi. Oricum, o sa incercam sa jucam corect si sa o facem sa invete sa piarda fara sa se supere.
Si da, la jocurile noi cred ca ar trebui lasati putin sa castige la inceput, pana se familiarizeaza cu jocul, pentru ca, altfel, e posibil sa spuna ca nu-i place jocul respectiv. Parerea mea proprie.
Lora, mami de Iustina si 15+
Bazar DC - ajutati copiii
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
Cygni spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita foarte interesant subiectul, dar stie cineva cum ar fi bine la modul ideal? noi jucam de-astea, hungry dog, fishing world, penguin flip, domino, zingo, jocuri de asemanare si puzzle, deci nu table, sah, etc. incerc sa-mi amintesc cum a fost la inceput cand le-a invatat...cred ca la hungry dog am lasat-o sa castige pana s-a prins cum se joaca, dupa aia a castigat pe bune, chiar daca m-am straduit si eu sa inving. dar acum ca ati deschis discutia, ma framanta cum e bine.:-) are legatura cu minciuna daca ii mai lasam sa si castige? abdominabila nimic |
are si n-are si depinde si de copil zic eu. la jocurile noi, pana se prinde cum merge treaba, cred ca nu e gresit sa-l "lasi" sa castige. unii copii sunt mai timizi si mult mai usor de descurajat daca pierd o data, de doua ori, de 3 ori, altii nu se oftica deloc ci doar se amuza in timpul jocului. acum, daca copilul ar pierde de cateva ori la rand s-ar putea descuraja daca nu ar si castiga. si atunci poate ca trebuie explicat mai bine jocul, cum poate face sa castige. in rest, ca principiu, nu sunt de acord cu a inchide ochii cand copilul vrea sa triseze intentionat.
It is a miracle that curiosity survives formal education