Nazdravani de oct-nov-dec 2003 (90)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ven spune:

Isabela, intamplarea face ca sunt profesoara in Ro de 12 ani. Asa ca stiu exact despre ce vorbesc.

Te asigur ca nu invata nimeni in Romania dupa manuale/foi ingalbenite. Avem manuale interactive, concepute dupa ultimele 'trenduri' din teoriile educative. Importate direct din Anglia (predau engleza). Eu (si colegele mele - predau intr-un Colegiu National, dar asta probabil nu-ti spune nimic tie) mergem mereu la cursuri de perfectionare si aplicam la clasa ceea ce invatam acolo. Fac 'drama' si 'films' ca metode de invatare a limbii mai placute/relaxante, am trupa de teatru in engleza, unde copiii vin de drag si de placere, si asa mai departe...........
N-are rost sa continui explicatia, pt. ca vad ca oricum tu ai inradacinata in cap o idee, desi NU ai avut copiii la scoala in Romania, sa te pronunti in cunostinta de cauza.
Scoala in Romania nu mai e ca pe vremea cand ai fost tu eleva.

N-as mai fi scris aceasta replica, dar sunt efectiv satula sa aud cum toata lumea, informata sau nu, blameaza meseria si locul meu de munca, unde eu si altii ca mine ne facem meseria ca la carte, cu drag si aplecare, in ciuda salariului mizerabil.

Cam atat.

O zi buna tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ven

Eu predau intr-un Colegiu National, dar asta probabil nu-ti spune nimic tie.

Adica? Poti fi mai explicita?

Tocmai citeam de Noua lege a educatiei, ca este oficial în dezbatere... si care se vrea croita dupa modelul finlandez, considerat cel mai performant din lume... Oops, oare de ce?

Nu am copiii in Romania, insa am prietene care au... Nu e parerea mea personala...

Tot respectul pt. tine, insa din pacate faci parte dintr-un procentaj foarte mic... Multora nu le pasa, nu au motivatie... Si poate am exagerat cu foile ingalbenite, sigur s-a mai schimbat ceva... Insa nu lua totul motamo, doar ideea in sine. Si again, intelegi numai ce-ti convine tie...

I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

Buna,

Nu am mai scris de multa vreme ce mai fac fetele?!

Acum am intrat sa tin partea lui Ven.Nu puteti blama intreg sistemul de invatamant romanesc dupa ce ati auzit la "vecina" sau la "prietena", cazuri singulare, de altfel. Eu am fost spre exemplu, foarte multumita de gradinita lui Stefi,de programa, de faptul ca le-au incurajat intotdeauna pasiunile si mai mult de atat, au primit si felicitari ca sunt priceputi pentru ceva anume(fii-miu a primit diploma de "Cel mai bun la manute indemanatice", lui ii place sa "cimileasca" in continuare). A fost scos afara la joaca mereu, a fost de 2-3 ori pe semestru la teatru de papusi, cel putin o data la circ, in excursii la diverse obiective...Si face o gradinita de stat, de 200 RON pe luna, fara pretentii.

Iar greseala cu meditatiile si cu volumul mare de teme este in primul rand a noastra, a parintilor, care inca incurajam ca si copiii nostri sa-si toceasca coatele invatand, in realitate Ven are dreptate, programa s-a schimbat mult fata de cand eram noi elevi...Iar despre cei care sunt acum in invatamant, nu cred ca mai sunt asa multi din generatia veche care fac din obligatie ceea ce fac, sunt convinsa ca dascalii din ziua de azi fac si din pasiune meserie(eu chiar i-am intalnit) si am un mare respect pentru ei, ca in detrimentul unui salariu de trei lei, totusi fac carte cu copii nostri). Sigur, nu sustin ideea ca am fi la nivelul invatamantului din Finlanda,mai avem pana acolo si f bine daca vom reusi sa copiem ceva din ce au facut altii f bine, dar nici sa ganditi ca am fi la capatul lumii
Eu privesc destul de detasata, inca, partea asta cu scoala si sper ca am sa reusesc sa nu fac din copiii mei niste tocilari( in Romania de astazi, se practica si alte profesii decat inginerii, economistii si avocatii)
Daca toti dintre noi consideram ca nimic nu merge in Romania, ce sa facem, sa emigram pentru ca si copiii nostri sa aiba parte de alt sistem de invatamant?!Sau pentru a avea parte de servicii mai bune in concediu?! Sau pentru a fi serviti cu mai mult respect la supermarket?! Sa nu tragidizam... Si in Romania exista internet, si Windows 7, si yahoo si multe altele ...

Noi incepem scoala la o scoala de cartier, tot fara pretentii, unde am avut din nou norocul(desi cum spuneam mai degraba cazurile negative sunt singulare) sa intalnim un om dedicat meseriei pe care o face si unde vom merge cu toata increderea.

Va pupic pe toate fetele. Sper sa ajung sa scriu mai des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Fetelor, nu va certati degeaba . Eu inca nu imi dau cu parerea despre sistemul de invatamant romanesc, ca Matei inca nu a inceput scoala. Insa de gradinita la care merge din toamna trecuta sunt super multumita si incantata, au o gramada de activitati, ii incurajeaza sa invete prin joaca, merg in fiecare saptamana la teatru de papusi, saptamana viitoare merg la circ, in aprilie au excursie la Moneasa, iesire la Zoo aici in Timisoara la Padurea Verde, apoi la Muzeul Satului. Matei e la grupa de romana-germana, a facut progrese frumoase si la germana, mai au grupa maghiara, dar nu avea rost sa il dau la maghiara, cred ca e mai util pt el sa invete germana. Si nici nu platim o avere pe gradi, bine, ca e partial subventionata de Biserica Catolica (e condusa de maicute, o parte din educatoare sunt foste calugarite - retrase - dar tinere, de 30-35 de ani si super blande, intelegatoare si rabdatoare cu copiii - ce sa zic, mai rabdatoare decat sunt eu de multe ori cu ai mei). Platim 375 RON pe luna dar asta la program de la 8 la 5 cu mancare inclusa.
Despre scoala, am si eu un nod mic in stomac, in principal pus acolo de "binevoitorii" din jurul nostru care de cand am venit inapoi nu ne mai slabesc din "ati facut o greseala imensa, o sa va para rau , ce a fost in capul vostru si tot din astea ...). INSA, ca si Ven si Carmena, eu cred ca daca ai un copil istet si mai investesti si tu un pic de timp dupa scoala ( o ora - nu jumate de zi), nu cred ca ai probleme. Eu sunt ferm hotarata sa nu proliferez sistemul romanesc de a trimite copilul la meditatii la toate materiile din Clasa I - va zic daca ma razgandesc pe parcurs ).
Na, pana la urma toti am fost scoliti in sistemul asta de invatamant, si nu am iesit niste ratati totusi, sunt convinsa ca se poate si mai bine, dar nici nu cred ca suntem in pericol sa avem niste copii inculti si inadaptati social doar fiidca sunt scoliti in RO.

Yzzi, baietii sunt bine, stam pe afara acuma cat putem ca a fost o iarna lunga si grea si profitam de vremea buna. Am pus POZE noi ... cine are chef ... vizionare placuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Io, io, Carmen... eu vreau poze! Scuzati ca dau buzna asa, dar am vazut ca a postat si nu am mai vazut-o de ceva vreme pe nicaieri. Baietii sint frumosi amindoi, cel mare e in continuare al tau, dar cel mic pare ca e din ce in ce mai mult al lui tati, nu?

Mi-e dor de voi si nici nu cred ca am numarul vostru actual de telefon... daca mi-l dai, te sun, abia astept sa vorbesc cu tine. mamica frumoasa cu doi feciori scumpi foc si salutari taticului.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Ce ma bucur ca ai mai scris CARMEN
Nu cred sau nu vreau sa cred ca e cearta, doar discutii, opinii in contradictoriu. Si tu ai aceeasi parere ca a lui Ven, insa te-ai exprimat foarte frumos si elegant Chiar nu vad care e problema sa mai avem si discutii in contradictoriu, ca doar nu putem fi de acord cu orice si pana la urma asa e pe forum -iar discutiile in contradictoriu sunt constructive, nu? Ne cunoastem de atata timp si e pacat sa dam cu piciorul la asta.

Si inca un lucru si cedez: de unde si pana unde ati dedus voi cum ca Romania e considerata (de mine probabil), ca 'lumea a 3-a'!? In ceea ce priveste Finlanda, nu sunt asa sigura de Windows 7, insa apa calda avem toti sigur Stiu ca romanii sunt asi in asa ceva, sa aiba tot ce e mai nou si mai smecher, masina de ultima ora si cel mai smecher telefon, cu care sa se etaleze, sa arate cat de smecher este el (stiu, am folosit de 3x 'smecher'). Uite ca aici prea putin conteaza lucrurile materiale, nu astea sunt importante in viata, oamenii aici sunt f. modesti.
Insa nu are rost sa va mai povestesc cum sunt lucrurile aici, si probabil nici de Yael nu are rost sa va mai povestesc, nu? ca prea putin (deloc) va intereseaza, am scris multe lucruri frumoase si interesante despre Finlanda, insa tot ce v-a interesat a fost sa gasiti rost de galceava. Trist.
Carmena, nu te mai gandi tu la emigrat daca tot consideri ca e asa bine acolo...

VEN, ti-am pus o intrebare, insa vad ca-mi dai cu un big ignore. Ok. Oricum, imi cer scuze pt. tot, cuvintele se pot interpreta, mai ales ca nu prea am eu darul de a scrie, daca te-ai simtit jignita sau te-am suparat, nu a fost cu intentie, cu rea intentie. Sorry.

CARMEN, frumusei baietii astia ai tai atat de diferiti... Mereu i-am admirat, asa, din umbra. Cum se joaca ei impreuna? Ce hobbyuri are Matei?
Frumoase activitati au la gradinita, sounds great! Romania e o tara superba, mai ales acolo unde stai tu, pana si oamenii sunt altfel... Voi sunteti o familie super, Romania are nevoie de oameni ca voi Tot ca v-ati putut intoarce, ca va simtiti bine acolo si va merge bine. Ce se mai aude cu site-ul tau online? I-ai dat drumul?

I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

yael grundschule e tot una cu primary pe engleza, scoala primara pe romaneste. abia din clasa a 5-a sunt despartiti copiii fct de abilitati in gimnaziu pt cei mai buni care merg de ob spre facultati dureaza 9 ani pina in clasa a 13-a, "real" dureaza pina in clasa a zecea si e orientat spre meserii de mijloc, ce necesita inca un colegiu de 3 ani de ex, "hauptschule" dureaza pin in clasa a 9-a dupa care urmeaza 3 ani de practica intr-o meserie(electric, frizzeor).eu sunt multumita cu evolutia lui aldo la gradinita aici, au doar o zi de "prescolari" pe saptamina, e o grupa de 12 copilasi. si fac nu materie pura gen scaderi, multimi, silabe ci altfel e gindit totul.de ex la sedinta ni s-a spus ca nu punind presiune pe citit si scris ajutam copilul cumva acum inainte de scoala. ci noi ca parinti trebuie sa-i punem fata in fata cu cit mai multe si diverse activitati si experiente. doar asa ei largindu-s orizontul.matematica primara ori scris, citit ele au zis ca acum ar invata sa zicem stiu eu ceva in 2 sapt si la scoala acel ceva l-ar prinde in 2 zile si asa ca nu e avantajos cine stie ce cititul asta de devreme.de la lucruri mici la lucruri mari.de ex sa cintarim cu ei lapte, care-s mililitri, litri, ori faina care e in grame, ori in larg orientare nord-sud-est-vest, dupa busola, soare, stele, dar si echipamente mai noi, de adincime in apa, de cumparat si facut diverse experimente cu ei acasa. de ex am luat ultima oara ceva cu planete si sist nostru solar. am construit conform instructiunilor un fel de racheta, dar nu pt forma ei ci pt a demosntra modalitatea de propulsare folosind instrumente simple, un balon lung, o sfoara, etc. chiar a luat cam o juma de zi tot experimentul respectiv asta cu propulsia fiind doar o mica parte.si astfel sunt pe mai multe teme. chimie, electricitate. toate realizabile practic f usor si atit de clar, simplu si logic pt ei.la gradi acum pe prescolari, merg de ex de planteaza, urmaresc ciclicitatea naturii afara in contact direct nu din carti, au mers si la un ogor cu porumb si toamna si iarna, au pus si ein pamint intr-un coltisor de ogor acolo, au planat impreuna un mar..etc, merg la ore de calarie care incep cu explicatii privind caii, copii le vorbesc, ii mingiie, ii curata si abia apoi calaresc, de aldo al meu cind l.am vazut pe un ditamai exemplar nordic imens atit de detasat era el acolo sus de sa lesin de frica nu alta:))teatru, inot, sport si neaparat des afara la aer.oricum multe activitati in contact cu natura, sapt trecuta au fost intr-un centru de experimente pe tema asta, erlebniscentrum naturgewalten si a venit cu o groaza de intrebari, explicatii, chestii noi clarificate ori care-l interseaza.dar stiu eu, fiecare societate cu stilul ei. si la noi pe insula e f diferit de cum e prin alte landuri de mai prin sud de ex.nu e in toata germania la fel. aici avem si multi deanezi, gradinita daneza, scoala daneza si se simte influenta.revinVikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

cu letizia, bebelina cea mai mica din grup ca sa mai indulceasca atmsofera http://family.webshots.com/album/576459537DMLurhVikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ven spune:

Yael, punctual:

1. Da, de acum incolo ai ignore de la mine, pt. ca jignesti niste oameni/o categorie sociala din Romania despre care nu ai habar.

2. N-am inteles chestia aia cu ce lucruri frumoase ne povestesti tu despre Finlanda si cum pe noi nu ne intereseaza. Crezi cumva ca ar trebui sa ne prosternam, sa cadem picate in admiratie vis-a-vis de cat de bine traiti voi in Finlanda? S-avem pardon, uite cate fete de la subiectul asta au fost/sunt in strainatate, si nici una nu a avut atitudinea asta. Fiecare traieste acolo unde crede de cuviinta, unde considera ca e cel mai bine pt. el si familia lui.

Si punctul 3, unde cred ca ai intrecut masura - ma uit la ce i-ai scris Carmenei. Cum adica sa nu se mai gandeasca la emigrat daca crede ca e asa de bine in Romania? Cine esti tu sa ii dai astfel de sfaturi, in ce calitate? SI mai ales, de ce crezi tu ca destepti sunt numai aia care au plecat din Romania, iar prostii sunt aia care au ramas? Scuza-ma, dar modul asta de a gandi spune multe....

Si, da, ma bucur ca te-ai mai intors pe la subiectul nostru sa-l........"revigorezi" cu ceva sfaturi pentru retardati de la cei din lumea buna.....

P.S. Imi place ca desi a exprimat (in mare) aceleasi idei ca si mine, lui Carmen nu ai nimic sa-i 'reprosezi'. Conteaza forma, nu-i asa, fondul da-l naibii!
Ei bine, chiar mi-am citit mesajele din urma sa vad unde am intrecut EU masura si NU am gasit nimic. Spre deosebire de Carmen, eu imi apar meseria, e normal sa vorbesc altfel pe acest subiect.
In schimb tu afirmi sus si tare, in deschiderea unui mesaj:
Invatamantul romanesc e varza, totul e un haos... ca tu nu vrei sa deschizi ochii si sa vezi, asta-i altceva...

Si cu asta basta. Chiar nu mai am chef sa imi pierd vremea in jurul acestei teme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Yzzi, ba mai scrie despre Yael si despre Finlanda, pe mine clar ma intereseaza, cum sa nu ma intereseze? Mie mi-a placut intotdeauna sa "calatoresc virtual" in alte tinuturi, sa aflu cum se traieste in alte tari. So .. pls. nu te supara si mai scrie de copiii tai frumosi si de Finlanda. Cat despre Romania, da, ne simtim bine, suntem intre prieteni si familie, dar sunt si destule care ne-au deranjat, nu am ochelari de cal, asa ca nu se stie niciodata unde vom iesi la pensie ... cu singuranta doar nu in Canada .

Nelia, dau PM cu nr. de telefon, si mie imi e dor de voi ... si chiar de unele lucruri din Montreal ... cum ar fi o Abricotine de la Premier Moisson .

Laura, ce duulce e Letizia , si ce bine seamana cu Nadja in poza aia in care sunt cu suzetele in gura amandoua ... poate doar culoarea pielii sa fie un pic diferita, dar e mica, se mai schimba. Deci iar au triumfat genele romanesti?

Yzzi, Matei e o fire mai artistica, e super talentat la desen (cand am timp fac niste poze la ceva capodopere de-ale lui), si nu numai eu cred asta, ci si cei de la gradi mi-au zis, si cei din Canada, si cei din Romania, apoi ii place sa construiasca, cu Lego, sa impuste (asta le place la amandoi, Marc e to die for cand vine cu pusca in mana si suzeta in gura ), apoi Matei e tare capos, adica it's either his way or no way at all ... dar aici are cu cine sa semene . Nu ii place sa faca sport si aici sunt cam dezamagita si incerc sa il schimb, am facut abonament la un teren de sport aproape de noi unde se poate alerga acuma ca o venit caldura, sper sa alergam toata vara.

Got to run fetele sa iau Mateiul de la gradi.

Pup

Mergi la inceput