ce primesc copii de mancare la gradinita?
Hello la toata lumea! Este prima mea postare pe forum, dar am cam ajuns la disperare!!! Am copilul din toamna la gradinita Montessori din Timisoara si sunt foarte multumita de cum este educat si ceea ce invata acolo. Educatoarele chiar isi dau interesul sa faca activitati diversificate si se ocupa de toti copii. Am inregistrat reale progrese in dezvoltare, DAR... ma confrunt cu o problema in ceea ce priveste respectarea noremlor de igiena si prevenire a bolilor infecto-contagioase (dupa solicitarea scrisa de a respecta normele in vigoare pot spune ca actualmente situatia s-a ameliorat) precum si in ceea ce priveste regimul alimentar. Merita oare sa schimb gradinita?... are deja prieteni acolo... dar nici nu pot sa-l tin in continuare in aceste conditii... Copii au carne in meniu doar o data pe saptamana (in alte saptamani mai au si de doua ori) si atunci primesc doar sos vanotaresc cu cartofi, nu carne cu sos si cartofi, dar sper ca contine si carne, ar fi total aiurea sa le serveasca doar sos cu cartofi!!! Taxa este de 360 Euro pe luna. O persoana de acolo - Gabi - nu stiu ce rol are in gradinita caci nu este nici educatoare la grupa noastra si nici directoare ca sa se bage in seama - mi-a spus ca noi avem pretentii prea mari si a refuzat sa i se dea copilului carne pe care m-am inteles cu educatoarea sa i-o duc zilnic, pe motiv ca in gradinita nu se accepta produse din afara! Cu asta sunt de acord, dar care este rezolvarea? Saptamana trecuta i-am facut analizele si copilul este anemic! A doua masa de carne este considerata un mic dejun: "paine+unt+salam"! Si lapte primesc doar o singura dimineata pe saptamana! Ceai sau suc deloc! In schimb sunt nelipsite in fiecare saptamana langosi, gogosi, clatite (servite ca felul 2 dupa supa), ciocolata de casa, salam de biscuiti (gustare dupa amiaza)... Si la alte gradinite este meniul de asa natura? Eu stiu ca meniul in cadrul pogramului la gradinite cu pogram prelungit trebuie sa acopere 75-80% din ratiile zilnice prevazute. Apreciez daca puteti sa-mi dati detalii de meniu in gradinite!
Raspunsuri
Laura25 spune:
Meniul e un dezastru si o amenintare la sanatatea copiilor. Nu mai vorbesc de taxa platita pt asa o masa. Ai mei merg la gradinita de stat, taxa este 7.5ron/zi. Carne primesc aproape zilnic (pui de cele mai multe ori, vita din cand in cand), lapte /iaurt de mai multe ori pe saptamana, dimineata. Cand nu e lapte, e ceai. Salam niciodata. Rar muschi, pastrama sau sunca de pui (o felie pe care o pun peste painea cu unt). La pranz au felul 2 (servit prima data, apoi supa/ciorba tocmai in ideea de a manca cei mici ce e mai consistent, urmand zeama din ciorba sa fie completare la asta) care este : pui cu spaghetti, tocanita de pui cu cartofi, cartofi frantuzesti, pirjoale cu sos (improrpiu spus parjoale, ca sunt periosare, carnea fiind fiarta, nu prajita), pui cu smantana, carne gratar cu piu, friptura cu piu, pilaf cu carne, ficatei, mamaliga cu cascaval (sunt doar cateva exemple, dar au mai multe in meniu). Supa/ciorba e supa de rosii cu orez sau ciorba de legume sau supa cu galuste sau supa de pui. La desert au ceva dulce (bomboana de ciocolata, ciocolata, caramele, o napolitana) si intotdeauna un fruct. sunt zile cand le dau 2 bucati de fructe si nu le dau alt dulce.
Gustarea e de cele mai multe ori un fruct sau o felie de cozonac/chec sau o branzoaica sau un corn cu gem (produs de patiserie, nu cornuri 7 days).
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Lali spune:
La noi la gradi meniul contine la pranz carne de 4 ori/saptamana. Adica, au, o zi fara carne si mi se pare OK. Si e vorba de carne de pui/vita, nu de urme de carne in vreun sos. Ca si felul trei primesc tarte cu fructe, cu branza, clatite, compot facute acolo in bucataria lor. De multe ori la micul dejun nu e deloc carne, dar, avand in vedere ca este la pranz mi se pare super OK.
Lapte sau ceai in fiecare zi la micul dejun, iaurt la gustarea de dupa somn. A si fructe la ora 11 (mere, portocale, banane, piersici, dupa sezon). Suc nu primesc deloc dar eu sunt bucuroasa pentru asta, sunt adepta sucurilor stoarse de mine din fructe sau daca nu, apa. Sucuri doar la vreo iesire in oras, aniversare, ma rog cand este pe masa oricum sau i se face pofta de la alti copii.
Ceilalti parinti ce spun ? Nu ai incercat sa vorbesti si cu ei ?
Ca solutie imediata poate ii pregatesti tu seara ceva cu carnita, desi nu este in regula pe termen lung pentru ca cina ar trebui sa fie usoara.
buli spune:
baiatul meu merge la gradi particulara, masa se plateste separat de taxa.
masa e 8 lei/zi si cuprinde:
felul 1 care poate fi: supa, ciorba de legume sau cucarne, brinza cu smintina
felul 2: pulpa de pui cu piure/orez/sos/mazare, vita cu sos si garnitura, gratar de piept de pui cu garnitura, si ceva o salata (varza, rosie, ardei)
felul 3 (pe care de regula il primesc dupa ce se trezescdin somn): un fruct, un corn cu gem sau nuca, placinta cu mar, iaurt
taxa si masa impreuna nu ajung nici intr-un caz la 350 de euro, sint 10 copii in grupa si e ok.
micul dejun si cina le maninca acasa, ii mai dau in rucsac o gustare pt ora 10 (iaurt, biscuite si tedy)
meiul de la gradinita voastra mi se pare total nepotrivit. eu as face o hirtie scrisa, eventual as consulta si alti parinti, as ridica problema in sedinta cu parintii si daca nu s-ar rezolva, l-as muta.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Alizee spune:
Meniul gradinitei unde este fetita mea este destul de variat, fructe li se dau zilnic, dar copilului nu ii place mancarea facuta acolo. Si ea s-a anemiat foarte tare din aceasta cauza, de aceea, pe langa fier si vitamina C, seara cand ajunge acasa, ii dau mancare gatita cu carne.
Nu ai putea discuta cu ceilalti parinti si sa faceti o propunere de meniu la directie, semnata de cat mai multi ?
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Alizee spune:
Am dat o cautare pe net si iata o mostra de meniu pe o saptamana:
LUNI
Mic dejun – lapte cu orez si paine cu unt si gem
Pranz – supa de vita , pilaf cu sos cu carne, limonada
Ora 16 – tarta cu fructe
Cina – spaghete cu sos si parmegean
MARTI
Mic dejun – ou fiert tare, lapte, paine , sunca de pui
Pranz – supa de pui cu galuste, piure cu carne de pui la tava , salata de rosii si castraveti
Ora 16 – coltunasi cu branza de vaci
Cina – musaca de cartofi cu carne de vaca
MIERCURI
Mic dejun – lapte cu taitei, paine cu unt si miere de albine
Pranz – ciorba de legume, varza cu carne , limonada
Ora 16 – placinta poale-n brau cu branza dulce
Cina – peste cod la cuptor cu morcov
JOI
Mic dejun – lapte, sunca de pui, paine
Pranz – ciorba de pasare, musaca de taietei , fruct
Ora 16 – salata de fructe (kiwi, portocale, banana, mere)
Cina – piure de cartofi si ficat cu rosie
VINERI
Mic dejun – cascaval sau iaurt, biscuiti cu unt, lapte
Pranz – supa cu taietei, carne de vita la cuptor cu morcov, limonada
Ora 16 – mere coapte
Cina – placinta cu carne si fruct
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
corap spune:
al meu, la gradinita de stat, primeste mancare super ok, doar ca el nu mananca din principiu carne (principiul lui, nu al meu), nici nu m-am mai uitat in ultima vreme pe meniu pentru ca am incredere, fi-miu e innebunit dupa mancarea la gradi, imi spune ca nu stiu sa gatesc ca doamna bucatareasa. mancarea preferata: broccoli, orez.
au iaurturi, desert in general fructe, uneori prajituri facute acolo (nu creme sau prostii). nu primesc biscuitii sau alte chestii prefabricate, mezeluri in general nu (rareori muschi pe paine cu unt, Andrei nu mananca oricum)
Revenind la intrebare, e foarte complicata situatia ta, nu pot intelege de ce tocmai o gradinita montessori sa aiba tampenii in meniu (poate carnea nu e agreata la montessori, dar gogosi, langosi & co nu le pot intelege). De ce nu vb cu directoarea? cu proprietarul gradinitei? cu cineva care chiar conteaza?
In extrema, poti sa-i dai carnea acasa, micul dejun cu lapte acasa inaine de a pleca la gradi si sa il instruiesti sa nu manace prostiile la gradinita.
c & andrei-ardei
14.11.2005 & cireshik anais
07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
anemona spune:
Nu e nevoie sa-ti spuna nimeni ca meniul acestei gradinite se abate extrem de tare de la ce ar trebui sa fie meniul unui copil.
Pentru un ASTFEL de meniu cu siguranta ca mi-as muta copilul la alta gradinita. Mi se pare ca incurajati cu buna stiinta o sarlatanie care se rasfrange asupra sanatatii acestor copii. Cred ca trebuie sa luat atitudine cu totii si sa falimentati aceasta gradinita prin plecarea in bloc. Sincer, asemenea oameni numai asa pot fi treziti la realitate.
anya spune:
Din cate stiu sanepidul interzice "prajeala" in meniul gradinitelor.
Eu am deja 4 ani de gradi de stat (2 copii) si pot spune ca am fost 100% multumita de meniu.
Astazi, spre exemplu au urmatoarele:
Mic Dejun: Paine cu unt si sunca Praga + gogosar+ ceai cu lamaie
Dejun: Ciorba de pui + pulpe de pui cu orez+ salata castraveti+ mar
Gustarea de la ora 4 : strudel cu branza + lapte+ corn
Laptele si cornul sunt de la stat. Restul din ce platim noi, mai exact 120 lei (e aceeasi suma pt toate gradinitele de stat din Buc).
Tot ce primesc copiii sunt produse preparate in bucataria gradinitei (ma refer la placinte).
Daca ai fi un amarat care n-are dupa ce bea apa, din gustarea de la 4 cu laptele si cornul s-ar putea incropi masa de seara si copilul ar fi hranit.
Carne si fructe primesc zilnic. O data/sapt in loc de supa/ciorba au mamaliga sau paste cu branza. Carnea e cam 90% pui, in rest vita. Cred ca 1 singura data am vazut porc. Peste nu au voie (sanepidul).
In situatia ta, m-as interesa la sanepid care sunt normele. E bau-bau mare cu asta in gradinite. La un moment dat le era frica sa ne primeasca cu tort de la cofetarie de ziua copilului (desi luam si aviz de calitate) si ne faceau bucataresele tort de gris cu lapte si fructe
.
ingridnen spune:
ASa un meniu saracios la un tarif de 360 Euro nu am mai pomenit ! Este bataie de joc !
Noi am fost 2 ani la gradi de stat - meniu cu carne (dar in principal pui) - insa portii foarte mici.
Ne-am mutat la gradi catolica - de 2 ani - avem de 4 ori pe saptamana carne. Avem si "prajeli" uneori in meniu, asta insemnand snitel sau foarte rar chiftele. Si platim in total 650 Ron pe luna.
Eu zic sa reclami undeva, e clar ca nu ajungi la nici un rezultat cu cei din gradi
Ingrid si Cristi 7 ani
Tisina spune:
SALAM??? Baiatul meu are aproape 7 ani si tot nu ii dau salam (ce sa mai zic de cea mica, de 4 ani). De altfel nici noi nu consumam. Eu zic sa nu lasi asa problema, ca risti sa te trezesti si cu altele pe langa anemie. Si daca tot nu reusesti, mai bine il schimbi la alta gradinita la care sa manance normal.