Intrebati si va raspundem
Raspunsuri - Pagina 12
Llaura spune:
Viviana, apa moale spala mai bine decat apa tare. Duritatea este data de ioni de calciu, magnesiu, ceva metale tranzitionale, si astea precipita sapunul.
Eu cred buletinele de analiza a apei, aici guvernul provincial publica analize ale apei inclusiv nivelul de fluor(si alte chestii, de ex nivele de CO2 si oxizi de azot din aer, ceva comp organici in aer); si drept sa zic fluorul l-am probat, noi facem determinare de fluor in lab si cam iese ce spun ei.
Filtrele simple de robinet de gen brita scot chisturile bacteriene, scot si clorul, dar au viata foarte scurta.
Eu gatesc cu apa de robinet nefiltrata; apa de baut o filtram prin brita. Apa imbuteliata nu cumpar, doar borsec din cand in cand (e scumpa pe aici). Apa pt mancarea copilului de cele mai multe ori o fierb, desi mi s-a dat de la dispensar o foita in care scrie ca apa este sigura pt bebei mai mari de patru luni.
sirimie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Nu mai stiu cum e acum in Romania, Simona. In toate tarile dezvoltate (Ro included) apa de la robinet este tratata cu diferite chimicale in procesul de epurare, printre care chiar si cu cianura. Apa de la robinet este "refolosita" in sensul ca un procent semnificativ provine din sistemul de uz casnic (preiei ce se scurge din chiuveta, o cureti si filtrezi si o trimiti din nou la robinet). Restul este din surse "proaspete" (lacuri de acumulare, etc). In Vest, analiza calitatii apei din diferite orase este publicata periodic in presa si online. Asa poti vedea cata cianura sau clor inghiti. In State, apa de la robinet este fluoridizata, ceea ce intareste dantura si se pare ca este o explicatie pentru calitatea "danturilor" americanilor (alaturi de cultura igienei dentare). Apa imbuteliata are continutul si tratamentul indicat pe sticla (ca e Evian, ca e Borsec). Poate avea mai multe minerale, dar adesea nu are deloc fluor comparabil cu cea de la robinet. Generatia din US care a crescut cu "water bottle" (nascuti in anii '80) are, se pare, semnificativ mai multe probleme dentare decat a parintilor, ca efect al consumarii de apa fara fluor adaugat. Dar probabil ca au profitat de continutul mai bogat in minerale, folosind apa direct din ghetarii din Alpi. De gustibus... si mie imi placea mult un anumit izvor de la Borsec, sau Perrier. Dar sunt scumpe in US, asa ca bem apa "pentru copii" (nursery water, cu fluor) pentru cea mica, si din izvoare locale (la recipiente de 10 litri, sa nu umplem Pamantul cu plastic :) pentru adulti. Dar pentru gatit, apa de la robinet, fara filtru aditional (costa cat apa de izvor). Raportul de calitate al zonei unde locuim este bun. |
Multumesc frumos, imi e mult mai clar acuma ce se intimpla Aveam o vaga banuiala despre reciclarea/epurarea apei menajere dar nu stiam sigur cind si in ce conditii.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
AkaManah spune:
Am si eu o intrebare. Pila Karpen e reala? Daca da..de ce nu se aplica?
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AkaManah Am si eu o intrebare. Pila Karpen e reala? Daca da..de ce nu se aplica? |
In jurul ei s-au tesut tot felul de fabulatii de catre afoni in ale stiintelor dar asi in ale teoriilor conspirationiste.
Llaura spune:
Pila e reala (nu e clar daca mai merge), dar nu e perpetuum mobile, doar o minunatie inginereasca (definitie: inginerie=optimizare), un fel de hibrid intre un acumulator si o celula de concentratie (din alea folosite la purificat metale). Energia produsa se bazeaza pe variatia potentialului de electrod cu temperatura (vezi ecuatia lui Nernst).
Nu se aplica probabil pt ca electrozii costa mult (metale pretioase inerte) si sunt greu de inlocuit/modificat (ca n-ar mai merge jucaria) pentru cata energie genereaza.
According to google scholar , exista un grup la politehnica din Bucuresti care lucreaza la potentiale aplicatii.
(Sper ca am inteles bine care e treaba cu pila asta...prin cartile de electrochimie nu apare sau nu imi mai amintesc eu de ea )
beren spune:
Si e probabil aceeasi cu cea inventata de Calvin Webber din Blast from the past.
http://www.youtube.com/watch?v=8Z3N3KquVJY&feature=related
AkaManah spune:
Multumesc. Eu am citit ca inca mai functioneaza. In termeni absoluti ar fi grozava. Pacat ca nu este practica.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
denizel spune:
Despre Avram Iancu.
Cum de nu a mai fost "vanat" dupa incheierea conflictului cu revolutionarii maghiari?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
AkaManah spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Despre Avram Iancu. Cum de nu a mai fost "vanat" dupa incheierea conflictului cu revolutionarii maghiari? Pentru parinti, de dragul copiilor "Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Pai revolutionarii maghiari au fost invinsi de austrieci. Avram Iancu desi a fost de parte austriecilor vede, dupa revolutie , ca a fost inselat confom conceptului "divide et impera". Austriecii s-au folosit de romani pentru a-si masca slabiciunea de moment si la urma i-au inselat. Nu lupta in sine a decis rezolvarea problemelor ci politica. Avram Iancu a fost atat de demoralizat incat arefuzat sa accepte decoratii, pensie sau chiar sa se intalneasca cu imparatul. Se pare ca suferea de o depresie grava careia ii putem spune nebunie. In plus suferea de alcoolism destul de grav. Nu e o afectiune rara in Apuseni nici macar azi. Omul bantuia muntii fiind adapostit de oameni, de prieteni si a murit se pare intr-o capita de fan. Deci, nu a mai fost urmarit, oficial, pentru ca nu mai reprezenta un pericol.
Ca o curiozitate: la Muzeul National al Unirii, Alba Iulia se gaseste o haina care i-a apartinut marelui luptator, un serpar si un toiag. Recent s-a descoperit o cruce care i-a stat pe piept la inmormantare. Este in patrimoniul unei bisericute de sat din Apuseni (nu dau alte date din motive de securitate). Este o cruce simpla, cioplita fara mari pretentii care insa este incarcata de istorie. Cinste celor care au pastrat-o si au tinut minte.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.