America (193)
Raspunsuri - Pagina 20
buflea spune:
Pai $5000/luna inseamna un salariu aproape de $100k ... si inca o data, depinde de zona in CT dar $100k pentru o familie de 3 persoane s-ar putea sa nu fie prea mult. Nu uitati cat costa gradinita - jumatate de program $600-$700, full day $1000/luna. si desi ea sta acasa tot trebuie sa il dea la gradinita, ca sa se socializeze copilul, sa invete engleza.
Pentru mine emigrarea a fost un pas inapoi cam de 5-7 ani. Adica mi-a luat cam 5-7 ani ca sa ajung la nivelul material si profesional de la care am plecat. Ori daca faci asta la 35 de ani, doare mai tare ca la 20 de ani ... Conteaza foarte mult varsta la care emigrezi si ce lasi in urma. Cand esti tanar, asa ca Miere sau ca Delia - si lasi in urma nimic - nu ai ce pierde aici. De la lingura pleci in Romania, la lingura ajungi aici si ai energia tineretii ca sa te poti apuca de tot felul de scoli si mastere si sa dormi pe o saltea culeasa de pe strada. Dar cand ai 35 de ani si un copil si familie nu mai este atat de simplu.
Eu cand ma duceam la scoala, avea job full time, un copil de 1 an acasa si eram gravida cu al doilea. Si in fiecare zi de la 6:00-10:00 P.M. plecam de la serviciu si ma duceam la scoala. Stiti cum a fost, sange ...si vorba aia, era mama la mine care ingrijea in totalitate de copil si de casa. In fiecare weekend aveam capitole intregi de citit plus proiectele alea de grup care m-au distrus psihic. Mergeam cu trenul dimineata si imi intindeam toate dosarele pe bancheta si incercam sa imi fac temele. Si am ajuns la 40 de ani,cu scoala facuta si 10 ani experienta, sa imi pare rau ca nu am master - pe care, daca as fi emigrat mai tanara as fi avut timp si energie sa il fac.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Delia21 Anais,cei mai buni prieteni ai mei ,sot-sotie,au ajuns in America,New-york in anul 2000 exact ca si mine.Ei au castigat loteria vizelor,aveau amandoi putin peste 50 de ani cand au ajuns aici si au plecat pentru copiii lor,pentru viitorul copiilor!In Bucuresti aveau o situatie superba,aveau 4 masini(copiii lor avand 19 si respectiv 20 de ani candd parintii castigara loteria),aveau casa cu etaj plus apartament cu 4 camere,vandura casa ca sa aiba ceva bani in buzunar aici...acolo faceau la ora aceea peste 2 mii de dolari impreuna,ea lucra in ministerul de comert exterior,el in cercetare,...aici au tras tare greu,el lucreaza in fabrica,ea a muncit vreo 8 ani in Manhattan a vandut hot-dog pe strada pe ploaie,zapada sau arsita,la peste 40 de grade celsius vara....ca sa tina copiii in faculta in Ro,...si oamenii astia spun ca nu le pare rau de pasul facut;lor le-a fost greu,intr-adevar,dar copiii facura medicina,acum sunt si ei aici...si e bine!!!!Oamenii astia sunt exemplul meu de viata,ca parinti,prieteni, si tot ce vrei;i admir pentru curajul lor de a lua viata in piept intr-o tara straina si de la zero....cand in tara o duceau chiar foarte bine;dar s-au gandit la copiii....si eu zic ca nu au facut rau.Si daca ei s-au adaptat...,si-au facut un rost,....si nu au regrete,ma gandesc ca si voi la 35 de ani va puteti face o viata frumoasa aici.Nu va fi usor...dar cred eu ca nu poate fi mai greu decat in Romania.Parerea mea...asta e. |
Uite vezi - eu nu as putea sa fac asta . Sa plec la 50 de ani dintr-o pozitie profesionala decenta si sa trec la vandut carnati pe strada. Si asta pentru ce ? Ca copiii mei sa faca facultatea in Romania. Pai nu puteau sa ramana in Romania si alaturi de copiii lor si sa-i sponsorizee cu cei $2,000/luna castigati acolo / ce logica e asta ?
Delia21 spune:
Buflea,fata terminase anul 2 de medicina si baiatul tocmai fusese admis.Aveau o verisoara ajunsa de mult in state,...care apropo nu i-a ajutat decat cu putine informatii....,dar si-au dat seama ca e o diferenta pentru copiii lor sa fie medici in USA sau in Ro,departe de mine orice gand de a ofensa pe cineva,.Eu sunt intru totu pentru a sacrifica 5 ,7 ani sau 10...pentru viitorul mai bun al copilului meu.Si da,...chiar nu le-a fost usor.... si nu regreta faptul ca au plecat.Stim si noi cat i-ar fi costat scolile de medicina aici,...plus ca ei erau deja acolo intrati,nu stiau engleza foarte bine atunci .Si-au dat bordurile...si acum sunt bine,nespus de bine....pentru restul vietii.Oamenii astia chia exista,in decembrie am fost la botezul uneia dintre nepotelele lor ,uite-i aici pe eroii mei http://family.webshots.com/photo/2307833260072337911dOIyxn ,supra-oameni de care pe viata!
Ramona J spune:
Eu am luat in considerare faptul ca acumcopilul este la gradinita deja si aici de la cinci ani scoala publica este gratuita.
In rest sint de acord cu Buflea. Daca ar fi cheltuielile la 60k pe an eu m-as multumi si cu salariu de 80k.
Scuze Delia, dar alea-s baliverne. Nimeni nu lasa case, masini si averi ca sa vinda hot dogs in Manhattan. Cine-i atit de bogat poate plati scoala copiilor.
Pantera, ma faci de vreau sa plec ACUM!
blackpanterro spune:
Buflea, de ce nu mai poti sa faci master daca asta iti doresti si regreti? Soacra-mea s-a apucat de bachelor la 35 de ani si acum la 51 de ani termina doctoratul. In America poti sa faci scoala si la 70 de ani.Oricand poti sa o iei de la capat.
Bunicul sotului a avut o cariera de 24 de ani in Navy, s-a pensionat si apoi a dat la scoala de medicina si acum la 70 de ani inca profeseaza medicina generala.
Adriana 14w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
blackpanterro spune:
Ramona, hai ca e de rau in TX!!!
Adriana 14w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
Delia21 spune:
Ramona,oamenii astia chiar exista si sunt exact cum am spus.Nu scriu romane din imaginatie aci.Am fost room-mates pentru 2 ani,impartiram chiria intr-un apartament in NY.
Buflea,ne putem vedea cand ajung prin NY si ti-i pot prezenta,oameni aia chiar sunt persoane de legenda in carne si oase.Nu fabulez,nu am de ce.
ClaraJ spune:
DELIA21 - si eu cred ca, ceea ce spui e adevarat. Acum 2 ani, am fost invitata la o petrecere de Paste organizata de un roman la care bineinteles au venit in majoritate romani. La petrecerea respectiva am intilnit un cuplu ( el cam spre 50 de ani, ea in jur de 4o si ceva) care cistigasera Loteria Vizelor si desi aveau sluje bune in Bistrita Nasaud, el inginer, ea contabila, au vindut tot si fara a stii un gram de engleza s-au aruncat cu capu' in necunoscut doar ca sa le ofere un viitor mai bun copiilor lor (adolescenti la acea vreme). Si mi-au povestit cum au luat-o de la zero, au inceput sa invete engleza, sa munceasca la nu stiu ce firma de termopane, mai intii la munca de jos iar apoi cind au vazut ca-i merge mintea l-au avansat etc. Mi-au zis ca nu le para rau ca au luat decizia asta, ca e greu dar ca in Romania, copii lor nu ar fii avut niciodata oportunitatile pe care le au aici.
Si eu admir curajul, devotamentul si spiritul de sacrificiu al acestor parinti care ar face orice pentru a le oferi un trai mai bun copiilor. Care nu gindesc la prezent ci la viitor. Eu nu vreau sa blamez Romania, caci acolo m-am nascut, crescut, educat, muncit etc, insa, mai avem multe, foarte multe de invatat iar la capitolul atitudine si respect fata de cel de linga noi, ne despart multi, multi ani fata de tarile occidentale, in general, America, in special.
Si ar trebui sa mai adaug ceva: "Cine crede ca sunt cinii cu colaci in coada, pe aici, prin State, se insala, evident". Eu gindesc in felul urmator: cei care vin aici, muncesc cinstit si-si vad de treaba lor isi pot permite: sa-si ia o casa ( in rate, evident) , o masina decenta, sa aiba un concediu decent, sa manince decent, sa-si cumpere niste haine decente ( ma refer aici la brenduri ca Levis, Lee, Adidas, Nike etc). Va intreb acum, citi oameni care muncesc decent in Romania isi permit un trai decent??? Cind o pereche de jeans Levis sunt peste 100 de dolari, un tricou Nike peste 50, o pereche de adidasi peste 80 etc? Cind galonul de benzina e 4,5 dolari, cind mincarea e mai scumpa ca in State, nu mai vorbesc de gaze, lumina etc? Iar un salariu mediu e in jur de 500 de dolari pe luna!!!!So, stai apoi si intrebi, oare chiar mai vreau sa ma intorc?
Cam asta-i parerea mea,
Pupam,
Clara- mami lui Bryce Mihai- un copchil nazdravan - 18.08.2009
miereamara spune:
Buflea nu sunt chiar atat de tinerica:)), bat pe 32 dar e adevarat ca am venit aici cand aveam 28 de ani, oricum as fi facut pasul asta si mai tarziu, intotdeauna mi-am dorit sa plec din Romania.
Si eu cunosc un cuplu care a venit aici cu Loteria vizelor cand aveau peste 45 de ani, la fel, din dorinta ca fiul lor sa aiba un viitor mai bun, baitul a terminat Medicina si acum isi face rezidentiatul. Parintii desi aveau studii superioare, au muncit, el in tamplarie, ea ca si caregiver si personal mie mi se par foarte multumiti cu viata lor si implicit cu alegerile facute.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Baby Gator