Ritmul copilului- psiholog pe forum?
As dori daca se poate sa-mi raspunda, daca este pe forum un psiholog de copii. Exista vreo modalitate, vreo metoda de a schimba ritmul mai lent al unui copil-7 ani intr-unul mai alert? Cand spun ritm mai lent ma refer la diferite actrivitati:imbracat, dezbracat,mancat, scris, colorat, etc. Toate aceste activitati iau mult timp. De fapt poate ca nici nu m-am exprimat bine prin ritm lent. Mai degraba fragmentat, si dese intreruperi in care parca uita ce facea si incepe altceva. Nu ar fi nimic daca nu ar fi inceput scoala. Ramane in urma la scris, la plecarea din clasa, la diverse activitati practice. La lectii, stau in aceeasi camera si pur si simplu tot atentionez copilul . Volumul temelor este mare si nu ar avea timp sa le faca. Ce este de facut?
Raspunsuri
Chuny spune:
Este pt prima oara cand observi ritmul lent al copilului? teoretic asta e o chestie care ar fi trebuit sa se vada de mai de mult.
Cred ca nu un psiholog de pe forum te poate ajuta, ci unul la care sa mergeti pe bune. Aici eventual poate vei gasi ceva recomandari.
Nicoleta spune:
Nu stiu cat te linisteste asta, dar si Stefan este lent la activitatile manuale. La scris scrie repede si urat sau incet si frumusel. NU a fost niciodata campion la taiat/decupat, lipit etc. Cu imbracatul, clar poate repede! Insa nu este mai distractiv sa nu se grabeasca? Mai ales cand are o graaamaaada de idei in tot acest timp (il gasesc jucandu-se in maieu, chiloti si sosete, eventual), ba isi aminteste ca trebuie sa mearga la baie... Cand trebuie si e musai, se imbraca super-rapid! Uneori imi spune ca in clasa s-a imbracat ultimul la sport . Copilul tau poate si repede? Ca daca da, trebuie sa gasesti modalitati pentru a-l stimula sa le faca repede pe toate, daca e musai. Daca nu, lasa-l in ritmul lui. Poate este obosit... Cu temele, al meu si le face la afterschool, acasa doar mai corectam daca este ceva in neregula. La lucrul suplimentar, cand avem timp, ritmul difera.
Ar fi interesant sa mergi si la psiholog. Dar alege-l cu grija. In Ro se pun diagnostice prea cu usurinta...
Nicoleta
------------------------------
Sa aveti o primavara minunata!
AdiS spune:
Ceea ce observi acum la copilul tau este doar efectul a ceva. Imi permit sa spun ca ai observat si considerat ca este o problema acum pentru ca rigorile noului mediu la care trebuie sa raspunda copilul s-au schimbat si sunt mai drastice. Schimbarea de viteza pe care consideri ca este suficient daca va fi rezolvata s-ar putea sa fie doar o parte din subiect.
Cred ca situatia trebuie abordata altfel si ai nevoie de un profesionist care sa iti arate directia corecta spre care sa te indrepti.
rrox3 spune:
Sau poate astepti/ pretinzi prea mult de la copil? Vrei sa se miste in ritmul tau, numai ca el e cu totul alta persoana decat tine si poate are alte prioritati decat tine. Vrei sa-l schimbi? Asta suna foarte rau... Unde e acceptarea de care copilul tau are nevoie?
Ce povestesti tu e destul de relativ si destul de comun copiilor in clasa I. Poate, daca schimbi putin scopul, si incepi sa cauti modalitati de a-i imbunatati copilului tau capacitatea de concentrare si motivatia, ar fi ceva mai constructiv.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
SabrinaLia spune:
Poate sa se schimbe sau nu.Nu cred ca are nevoie de nici un psiholog .Dupa mine ,baiatul se va obisnui cu timpul ,nu trebuie sa-l grabesti ,e mai bine sa-l ajuti sa intre in ritm cu ceilalti desi cred ca va fi cam greu.Depinde si de motivatia lui.
Iasmin08 spune:
Am fost surprinsa sa vad diferente uriase de la an la an la propriul meu copil. Faptul ca la 7 ani nu se imbraca singur, dar la 8 ani se imbraca este unul dintre ele. Mai ai un pic de rabdare. Ce-ar fi daca te-ai uita la el si i-ai vedea ochisorii mari si scumpi si ti-ar zice : "Mami, mai ai rabdare cu mine, eu cresc in ritmul meu propriu. Nu stiu de carti de psihologie, nu stiu cum zic altii ca ar trebui sa fiu la varsta mea, ai rabdare cu mine, te rog, eu te iubesc asa cum esti (nervoasa si suparata cateodata), iubeste-ma si tu asa cum sunt"
Dar el micul printz nu stie sa zica toate astea.
Al meu cand vine de la afterschool, incepe sa se dezbrace, intre doua butonari de telecomanda. Cand vin eu- o ora jumate mai tarziu, il gasesc de obicei in izmene. Acolo s-a oprit, e absorbit de TV. Si trebuie sa inchid TV-ul sa se imbrace. Daca insa ii spun ca ii dau voie la prietenul lui, se imbraca exact ca o vijelie. Parca nici nu mai este copilul meu- deci si motivatia are rolul ei.
Nu sunt psiholog de meserie, dar ca mama nu cred ca altcineva simte copilul mai bine ca mine. Daca al meu a fost pregatit sa faca la olita la 3 ani, nu inseamna ca a fost cu nimic mai prejos ca altii. Iata, are 8 ani si face la baie ca toti copiii de varsta lui. Cu ce e dar mai prejos ca n-a facut ca altii la olita la 1 an sau 2 ani, cu ce e mai prejos daca se dezvolta in ritmul lui?
Ai rabdare, mami, cu puiul tau Daca tu nu ai, cine pe lumea asta sa mai aiba??
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Chuny spune:
Eu nu mi-as permite sa spun nimanui ca copilul lui are sau nu are nevoie de ajutor specializat. Din moment ce parintele este ingrijorat, iau in serios acest lucru si imi inchipui ca nu e vorba doar de o simpla comoditate a copilului.
Din cauza unor sfaturi "binevoitoare" de genul " lasa-l, ca asa e el" unii parinti incep mult prea tarziu sa-si ajute copilul. E important de vazut cat de mult ii afecteaza integrarea in scoala acest ritm mai lent si discutat cu persoane calificate despre cum il puteti ajuta.
Ajutor specializat nu inseamna nu stiu ce neuroleptice sau sedinte la psiholog ... poate insemna chiar si o abordare diferita a ritmului de acasa si de la scoala, o atentie sporita la personalitatea copilului si nevoile lui. Multa bafta!
buciurlerica spune:
Multumesc pentru raspunsuri-sfaturi.
"Baiatul" este fetita. Sunt o mama super atenta si grijulie cu evolutia ei.
Problema ritmului la care ma refeream eu nu este sinonim cu nu poate. Poate dar numai daca este musai incearca. Asa cum spunea Nicoleta, in timpul dezbracatului, se intrerupe cu televizorul, cu o carte, sau o revista cu o fundita, ii vine alta idee, o visare. La fel la alte activitati; imbracat, mancat.Situatia se schimba radical daca mananca ceva pe placul ei, atunci are viteza.
In general nu are rabdare.Respinge din start o activitate despre care stie ca o va tine in loc mai mult timp.
Cand am cerut sfatul unui psiholog m-am gandit asa cum sugera Rrox3,la " modalitati de a-i imbunatati copilului tau capacitatea de concentrare si motivatia"
Rrox3, intr-un fel ai pus degetul pe o rana. Copilul are un alt ritm decat al meu. De aici poate si enervarile mele ca notiunea de "trebuie sa te grabesti" o ignora.
Ai perfecta dreptate Iasmin trebuie sa am rabdare. Si din dragoste pentru ea ma straduiesc sa am. Problema este la scoala cand nu reuseste sa termine de scris (de pe tabla), doamna o mai cearta ca ii lipsesc exercitii, sau trece timpul alocat cu scrisul si nu ii ramane suficient pentru rezolvare, sau cand la plecare nu se grabeste, clasa trebuie incuiata si cate o colega "draguta" ii adreseaza "grabeste-te adormito!" , sau cand merg la toaleta, negrabind-se ramane ultima etc.
Asta este problema.Mai fac cu ea concursuri cine se imbraca/dezbraca/spala prima.Cine termina cutare lucru prima.Sau "numar pana la ..., daca nu esti gata, bla,bla bla" Dar eu nu sunt mereu cu ea.Si pana la urma este un stress.
In legatura cu scoala. Sunt copii ambitiosi. Ei vor sa fie primii si fac tot posibilul peentru asta. Ea nu are aceasta ambitie. Este incantata de FB-ri.Mai degraba pentru mine. Dar daca obtine mai putin, nu se consuma.Nu am facut caz nicidata de calificative. In primul rand ca in carnet are doar FB iar B a aparut doar in caietul de clasa. Am laudat-o pentru toate reusitele dar nu am certat-o pentru
lucrurile mai putin reusite.Atunci, cum as putea sa o motivez, sau cum se poate creste puterea de concentrare?
Iasmin08 spune:
buciurlerica, ti-am trimis PM. La mine nu apare printre mesajele trimise, verifica te rog frumos.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
AdiS spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sibylle Eu nu mi-as permite sa spun nimanui ca copilul lui are sau nu are nevoie de ajutor specializat. Din moment ce parintele este ingrijorat, iau in serios acest lucru si imi inchipui ca nu e vorba doar de o simpla comoditate a copilului. Din cauza unor sfaturi "binevoitoare" de genul " lasa-l, ca asa e el" unii parinti incep mult prea tarziu sa-si ajute copilul. E important de vazut cat de mult ii afecteaza integrarea in scoala acest ritm mai lent si discutat cu persoane calificate despre cum il puteti ajuta. Ajutor specializat nu inseamna nu stiu ce neuroleptice sau sedinte la psiholog ... poate insemna chiar si o abordare diferita a ritmului de acasa si de la scoala, o atentie sporita la personalitatea copilului si nevoile lui. Multa bafta! |
Subscriu la aceasta abordare.
Asa ni s-a intamplat si noua. Desi simteam/simt ca este ceva mai altfel, "am adormit" cand medicul de familie mi-a spus ca nu este nici o problema "ia uite de cand invarte la roata aia". Bineinteles ca mai cautam si ma tot intrebam dar nu stiam pe unde si ce sa caut.
Cu ce ma mai intalnesc frecvent: indoiala ca nu cumva nu iti iubesti copilul sau nu il accepti!? Bineinteles ca il iubesc si il accept dar mai vreau sa il si ajut cand vad ca are de suferit.