Cum curatam hainele de matase
Am o gramada de bluzite, rochite si camasi de matase.Le-am cumparat pt ca imi place f mult materialul, dar din pacate nu le pot spala, ci se curata doar la curatatorie (dry clean). Ceaa ce inseamna ca le tin in sifonier si nu ma indur sa le port, pt ca ar ajunge foarte costisitor sa spal fiecare camasa dupa fiecare purtare. M-am lacomit sa le cumpar pt ca erau in sales si nu m-am gandit ca o sa platesc in plus pt ele de fiecare data cand le port. Ma intrebam daca cineva dintre voi are articole de matase pe care s-a riscat sa le spele la mana, si daca articolele mai pot fi purtate dupa accea. Nu ma refer la lenjerii de pat si alte chestii facute pt a fi spalate la mana, ci la acele haine pe eticheta carora srie clar ca sunt 100% matase si trebuiesc dry cleaned.Ma gandesc ca poate a descoperit careva ca dry clean-ul e un moft, si ca hainele arata la fel de bine spalate la mana...
Raspunsuri
hcclara spune:
Daca pe eticheta scrie sa nu le speli cu mana eu nu as risca. du-le la curatat mai bine. eu mi-am spalat un costumas cu mana si vazusem ce scrie pe eticheta dar am zis ce poate sa se intample? si nu mai e asa cum a fost materialul, parca si culorile sunt mai spalacite ca inainte. si a fost si tare scump, ca deh, e de firma
du-le la cratat mai bine ca doar nu porti matase toata ziua si asa scump nu poate fi pt o bluzitza/rochitza.
Mi-a placut anul trecut o rochitza de matase naturala pt o nunta, insa cea care o incercase inaintea mea isi lasase amprnetele de ruj pe ea, chiar aici sus la decolteu si nu am vrut sa o cumpar, era redusa de la 600 la 300 euro dar tot scumpa mi se parea si cu pata pe deasupra si trebuia sa o transform ca avea un decolteu despicat pana la buric. iar cei de la magazin mi-au spus ca ei nu o curata de pata respectiva si nici nu mi-o mai reduc, asa ca m-am lasat pagubasa, insa era tare frumoasa.
am sa urmaresc subiectul, sunt curioasa ce iti mai raspund fetele.
Numai bine, Claudia
aniela23 spune:
Claudia, tocmai am citit online ca UNELE haine de matase ''dry clean'' se pot spala cu apa rece + woolite (detergent pt lana) in prima spalara, apoi apa rece si otet(sa nu se decoloreze) + un pic de balsam de bar in a doua, si doar apa rece in a 3 spalare.Dar ca ALTE haine se decoloreaza si se aspresc la material. Acum trebuie doar sa ghicesc care din hainele mele pot fi spalate si care nu. Am f multe pt ca in sales gasesc bluzite/fustite minunate reduse de pe la 100 lire la vreo 30 si cum materialul e atat de frumos le cumpar.
CorinaDani spune:
hmm, matasea naturala exista de atata amar de vreme, imposibil sa nu existe si alta metoda de a spala confectiile din matase ! acum 80-100 de ani oare cum erau intretinute hainele din matase naturala ?
probabil ca le poti spala manual, in apa la 30-40 grade (calduta), cu un detergent lichid (eventual pentru copii), clatite cu apa rece si la ultima limpezire folosesti eventual si un balsam de rufe, tot din gama pentru copii. desigur ca in super/hyper-market exista destule produse pe care scrie ca pot fi folosite pentru spalarea tesaturilor fine/delicate - lana, matase, casmir, etc.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)