cersatorul care a devenit printul lumii artistice

cersatorul care a devenit printul lumii artistice | Autor: Daria_Ioana

Link direct la acest mesaj


HBO Romania prezinta in premiera si in exclusivitate un nou documentar produs de HBO Romania, de data aceasta impreuna cu Alexander Nanau Production, Lumea vazuta de Ion B.


Program difuzare
HBO 12.03 04:40
HBO 24.03 16:00
HBO 25.03 00:45


www.adevarul.ro/cultura/ion_barladeanu-colaje-artist_0_217178325.html" target="_blank">http://www.adevarul.ro/cultura/ion_barladeanu-colaje-artist_0_217178325.html


Pana in urma cu doi ani, Ion Barladeanu, noua revelatie a scenei artistice internationale, era un simplu cersetor prin mahalalele bucurestene. Acum, lumea buna se ingramadeste în galeriile pariziene unde sunt expuse colajele sale.

Zeci dintre colajele semnate de Ion Barladeanu, realizate din revistele autohtone sau straine din timpul regimului comunist, se vand acum cu peste 1.000 de euro., scrie cotidianul britanic "The Guardian"

Pentru artistul de 63 de ani calatoria de pe strazile Bucurestiului pana in galeriile din Europa a însemnat o recunoastere binemeritata. "Ma simt de parca m-as fi nascut din nou. Ma simt ca un print. Un cersetor poate deveni print, dar se poate si reintoarce oricand la conditia de cersetor", a declarat artistul roman. "

Lucrarile artistului Ion Birladeanu au fost descoperite de galeristul Dan Popescu, in urma cu doi ani, in ghena unui bloc, iar acum, artistul de peste 60 de ani expune la Fred Gallery din Londra, alaturi de mari artisti care au marcat istoria artei.
Personalitatea si viata lui Ion Barladeanu, acest roman care a ales ca mijloc de expresie colajul, una dintre cele mai apreciate arte ale secolului 20, ne lasa cel putin uimiti.

“Este nascut in 1946 si de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un "cetatean onorabil". Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea sau docher in Constanta. In Bucuresti este pe rind gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 traieste din resurse marginale ocupindu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului intr-o curte de bloc de pe strada Mosilor si face mici servicii locatarilor. Nu isi intemeiaza o familie si nu se mai angajeaza”, relateaza www.artline.ro.

In lucrarile sale, Ion Barladeanu, acum reprezentat de galeria H’Art, a adus o critica ironica la adresa regimului comunist si mai apoi la adresa politicienilor post-revolutionari. Prin existenta lui, Ion Birladeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste si a realizat o serie de colaje unice, scrie www.artline.ro. Si pana ca arta lui sa fie descoperita din intamplare si mai apoi aratat lumii intregi, Barladeanu isi arata lucrarile “doar citorva oameni destepti”. Putem vedea o selectie a lucrarilor lui Barladeanu pe site-ul galeriei H'ART.

Colajele acestui personaj interesant sunt prezentate acum, ca esentiale pentru arta colajului, alaturi de creatii ale unor artisti ca Marcel Duchamp sau Andy Warhol. Expozitia de la Londra este curatoriata de catre specialistul in colaj Pavel Zoubok.

Aflam ca pionierii acestei exprimari artistice sunt George Braque si Pablo Picasso si ca etimologia cuvantului colaj provine de la frantuzescul “coller”, care inseamna “a lipi”. Insa istoria colajului se intoarce cu sute de ani in urma, pentru ca in secolul 20 sa isi primeasca locul sau special ca Arta Moderna.

Imagini colaje Ion Barladeanu

www.hartgallery.ro/index.php?page=artist&id=11#" target="_blank">http://www.hartgallery.ro/index.php?page=artist&id=11#

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Doamne nu pot sa cred!!! Il stiu pe nenea asta, isi facea veacul prin spatele blocurilor noastre, noi locuind in acea vreme pe Mosilor. I-am dat acum vreo 3 ani niste haine si mincare. Cand am vazut filmuletul postat de tine, am zis sa ma uit de 2 ori ca nu imi venea a crede ca el e.
Intr-adevar, mi-a atras atentia ca de cateva ori m-a oprit cand imi parcam masina si a intrat in vorba cu mine, si, fata de aspectul sau murdar si delasator, m-au frapat cuvintele intelepte si stilul calm calme in care vorbea. Dar, cu apucaturile mele de om superficial si pacatos, nu l-am prea bagat in seama . Recunosc ca nici nu l-am luat peste picior, ca mi s-a parut mereu mai altfel decat altii de acelasi gen.


Cinste lui si celor care il promoveaza!



_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

f misto. sincer, am ramas impresionata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:


Si inca un filmuletz, completare la ce a postat initial Daria_Ioana:



Eu nu imi revin, sunt impresionata.... mi-amintesc, cand iti vorbea, cu greu se uita pe sub sprincenele stufoase in ochii tai, avea o privire umila, de caine haituit. Cred ca nu il lua nimeniin serios.

Sunt tare curioasa prin ce intamplare l-a descoperit Ovidiu Fenes acum 2 ani.
Am inteles ca acum, Ion Barladeanu expune la Paris, Londra, Basel alaturi de artisti celebri... va vine a crede? S-ar putea scrie o carte despre viata omului astuia, sau face un film...sau mai bine zis, viata bate filmul .
(si cati oare or mai fi asa, celebri anonimi)




_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicia74 spune:

da, am vazut de cateva ori filmul. Impresionant!

Mergi la inceput