Matei, un an ... aproape 2 *campanie antiabuz(2)
Raspunsuri - Pagina 11
anca_a spune:
La parintii mei in bloc e o familie (inclusiv bunici) cu o fetita de 2 ani si-un pic. Oameni buni, calzi si primitori, ii cunosc de cand eram mica. Si totusi au inceput sa-i dea peste scutec fetitei. Si n-o fac din placere, nici la nervi ci de frica sa nu creasca rasfatata. Deci o bat in spiritul educatiei. Pentru genul asta de oameni, trucurile de calmare nu functioneaza, ptr ca ei aplica bataia la rece, premeditat, considerand ca e in interesul fetitei.
Eu cred ca daca ar intelege ca bataia ii face rau copilului, ar fi fericiti sa renunte la ea.
Chuny spune:
Anca, si cam cui ai vrea sa predai tu construirea relatiilor printr-un afis ??
Desi iti vine sa razi unele trucuri sunt bune pt un prim pas ( ah, ce amuzant) pt a depasi un moment dificil ... asta nu inseamna ca ai o relatie construita pe trucuri, ci ca treci printr-o etapa. Du-te tu la nea Ghitza care scoate cureaua toata ziua si explica-i de ce nu mananca fiu-su tot din farfurie :-)
Dupa exemplul pe care l-ai dat mai jos eu inteleg ca nu exista o singura cale, ci mai multe cai pt a-i invata pe ceilalti si a ajuta copiii. Deocamdata voi v-ati gandit la un prim afis, incepeti cu ala si vedeti ce iese. Apoi va hotarati daca vreti sa mergeti mai departe.
Edit : v-ati uitat la filmultetul pus de ariadnabr? Daca ai de ales intre un copil batut crunt si unul care sa aiba "o relatie bazata pe trucuri" cu parintele sau ce ati alege? Voi chiar va inchipuiti ca puteti schimba o situatie urata intr-o situatie perfecta ? Din moment ce un copil abuzat nu e scos din familie si nu exista bani pt a-i oferi protectie orice succes care duce la stoparea violentei trebuie apreciat.
sdcristian spune:
la inceput imapartim fluturasi cu mesajul nu lovi copilul. spus cum a spus anca
pe ei sa fie o adresa - a DCului sau un blog, asta inca nu s-a decis, unde cei un pic interesati sa poata gasi articole si sa discute pe tema asta. evident, daca reusim sa-i interesan si mai tare, in timp se va vorbi si despre tipuri mai subtile de abuz, despre cum raspundem nevoilor copilului... dar asta in timp
deci totul incepe de la nu lovi copilul
asta e mesajul de pe pliante
daca intre timp gasim/scriem despre asta si orice legat de respectul pentru copil, le strangem undeva unde cei interesati sa aiba acces. dar partea cu articolele nu conditioneaza fluturasii, probabil vor exista cateva pana atunci, o sa apara altele in timp... asta e doar paralel cu fluturasii
ariadnabr spune:
Anca eu nu am promovat supernanny si nu promovez nici o alta metoda. A fost doar un exemplu. Dar ca sa luminezi si sa arati ca exista si o alta cale, trebuie intradevar sa se explice:
1. prin ce trece copilul si DE CE reactioneaza asa.
2. cum poti alege metoda alternativa de educare fara abuz fizic. Pentru ca metodele respective exista. Si de ce nu, ce "trucuri" poti aplica ca sa ajungi la un rezultat care nu implica si palma.
Din pacate nu exista metoda perfect valabila, fiecare parinte va fi de acord cu o metoda sau o combinatie de metode. Daca la finalul acestei campanii, un singur parinte alege sa aplice time out in loc de palma, sau sa-si stranga copilul in brate si sa treaca peste hop, sau sa se aseze in genunchi langa el si sa ii vorbeasca ca unui adult, atunci campania e un succes.
Campania asta nu are rost sa se trasforme intr-o bataie a orgoliilor care metoda e mai buna. Am tot respectul pentru AP si practic destul de multe din ideile de acolo, dar asta nu pentru ca le-am citit undeva ci pentru ca eu personal caut in permanenta o cale mai buna si mai armonioasa pt copii mei. Si da, am aplicat si metode supernanny care in combinatie cu AP pentru mine dau rezultate f bune.
Asa cum zicea Sabina one step at a time. Mai intai il opresti si ii deschizi ochii (primul pas), ii spui ca exista alterativa (pas 2), ii oferi buchetul de alternative (pas 3). Asta pentru ca educarea nu se face cu un singur pas. Daca ii pasa cu adevarat, va citi, se va informa, pentru ca pentru multi asta e singura metoda de educare pe care o stiu. Pusul la zid insa nu e solutie. Asta pentru ca in genere abuzul fizic vine din educatia primita, vb anei si mama m-a batut si sunt okay acum, nu m-a omorat palma fund (doar mi-a afectat major self esteem-ul ) pentru ca asta e adevarul nu? Exista cazuri de abuz extrem care se sfarsesc tragic si din pacate astea sunt cele mai mediatizate, dar abuzul care nu e extrem e probabil cel mai daunator si cu procentaj infiorator de mare.
Marturisesc ca initial la nasterea Soniei, ideile mele despre educatie coincideau extrem de mult cu ale mamei, care da, mi-a tras ocazionala palmuta la fund. Sonia m-a invatat sa fiu altfel si recunosc, nu-s o mama perfecta, inca invat.
Cel mai puternic mesaj e acela ca pruncul lovit va face exact ceea ce vede. Cel la care s-a tipat, v-a tipa la randul lui. Si asa mai departe...
kay spune:
Madalina, abuzul psihic este la fel de important ca cel fizic, si la fel de daunator. Noi in primul capitol am discutat sa acoperim si abuzul psihic. Daca imi amintesc bine...
Iar faza cu daca favi asa va fce ca tine... Apa de ploaie. I se rupe abuzatorului ca ccc copilul lui va fi violent la randul lui. Foarte bine, asa sa die, sa-i bata pe toti, daca asta e eductia tre sa fie instruit ca sa isi eduxe ai el copiii... Etc...
Sabina spune:
l-am pus si pe blog.
http://armonii.blogspot.com/2010/03/stop-child-abuse.html
mie evident ca mi se pare foarte sensibil si subtil desenul, nu stiu insa daca e destul pt bizoni, oare or sa inteleaga ei rotocoalele alea din jurul adultului ca fiind fiorii nebuniei?:)
e
Sofia are doar 7 ani, nu stiu daca ii iese la comanda, insa cred ca o serie de astfel de desene facute de copii ar putea constitui o parte a mesajului de sensibilizare.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Chuny spune:
Abuzul fizic poate duce la moarte. Eu l-as pune in prioritate pt o prima campanie. Oricum sloganul Ancai vorbeste despre abuzul fizic, deci nu stiu une mai incape in afis si o teorie despre cel psihic.
Pana la urma ideea mea cu NU FI IADUL PT COPILUL TAU mi se pare foarte buna pt ca le-ar contine pe amandoua. :-)
Eu ma gandeam sa scriu undeva despre evolutia mea ca parinte si etapele prin care am trecut. Dar m-am razgandit, de ce sa fie apoi luate in ras "etapele " mele de catre cei care pledeaza empatia fara sa fie capabili de ea. Mai bine nu.
anca_a spune:
Eu n-am zis decat ca daca tot trimiti omu' sa citeasca, nu-l trimiti la sfaturi "pregatitoare" gen supernany.
Bizonul care e dispus sa citeasca, la fel digera si teoria supernany si teoria cf careia copilul nu e rau ci se porta asa pentru ca are o nevoie. Parerea mea.
Evident ca flyerele se rezuma la mesaj scurt antiviolenta+desen. Si evident ca n-am pretentia ca nea Ghita sa devina AP. Vreau doar, in caz ca isi pierde vremea sa citeasca ceva, sa inteleaga de ce ala micu' urla din toti rarunchii seara cand vine el de la munca. Si apropo de desen, ma duc sa vad desenul Sofiei.
kay spune:
Sibylle, si eu as spune sa nu scrii ceva atat de intim. Nu stii unde se gaseste cu intentii negative(?) care sa iti ia in deradere suferinta.
Sabina, ti-am spus si pe mail, figura abuzatorului este foarte impresionanta. Eu una am inteles mesajul desenului.
Anca, am sa intreb si eu in stanga si in dreapta daca in cazul unui abuzator este mai simplu sa ii dai solutii-trucuri sau solutii-lamuritoare. Eu una merg pe lamuriri, daca tot face un efort sa citeasca, poate are si deschidere spre a intelege DE CE.