Minoritatile din Romania: studiu istoric

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
[ ura de rasa ramane si se perpetueaza; prejudecata ramane si se consolideaza.

Eu as vrea sa stiu cum se (poate) lupta impotriva prejudecatilor, pentru ca prejudecata e discriminarea fatisa de mai tarziu.
Dupa parerea mea prejudecatile nu s-au nascut din nimic. Daca stam sa analizam la rece faptele istorice putem observa ca prejudecatile de azi erau adevaruri in trecut sau sunt adevaruri actuale respinse din "omenie". Daca refuzul de a asculta de prejudecati ma transforma in victima pai...ador prejudecatile. Daca sunt aiurea si vechile relitati care au generat prejudecatile de acum nu mai sunt viabile ...le resping.


Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah

Hai sa luam "minoritatile" pe rand. Am pus ghilimele pentru ca nu consider ca toate sunt minoritati. In ziua de azi e extrem de rentabil sa fi minoritate. Astept momentul in care o anumita natiune "conlocuitoare" va deveni "inlocuitoare" si ma voi bucura si eu de caldutul statut de minoritar.
Pana atunci propuneti cu ce minoritate sa incepem.Care e lista ta de minoritati, AkaManah?
Si ce inseamna ca e 'rentabil'?

Tu cu ce minoritate vrei sa incepem?


Rentabil...inseamna ca poti striga mai tare decat majoritarii. Desi esti mai mic te auzi mai tare. Nu intru in amanunte. Anumite minoritati si-au facut un obicei din a striga chiar si aiureli dar, sunt auziti si ascultati. Nu intru in amanunte.
Eu as incepe sa analizam tiganii. Sunt cea mai "romantica" minoritate si cea mai controversata, "prejudecata" etc etc.Mda, ma rog, anumite minoritati - nu spun care, persoane importante - spun anumite lucruri - nu spun care, lucruri importante - despre niste lucruri - nu spun care, nu intru in amanunte - si sunt auziti si ascultati de anumite majoritati - nu spun care.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah

Citat:
[ ura de rasa ramane si se perpetueaza; prejudecata ramane si se consolideaza.

Eu as vrea sa stiu cum se (poate) lupta impotriva prejudecatilor, pentru ca prejudecata e discriminarea fatisa de mai tarziu.
Dupa parerea mea prejudecatile nu s-au nascut din nimic. Daca stam sa analizam la rece faptele istorice putem observa ca prejudecatile de azi erau adevaruri in trecut sau sunt adevaruri actuale respinse din "omenie".


Da un exemplu de prejudecata ´´adevar´´ in trecut, deci dupa parerea ta legitima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Mihaela, eu cred ca impotriva prejudecatilor poti lupta prin cunoastere. Din experienta mea, sustin ca cele mai multe prejudecati apar acolo unde informatia ajunge ´´dupa ureche´´. Cunoastem foarte bine ce proportii poate lua o barfa mica cu doza de imaginatie necesara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

In 2 vorbe, ca sunt presata de timp.
Toleranta nu valoreaza 2 bani daca nu e dublata de intoleranta fata de cei care sunt potentiali scriitori ai istoriei negre a omenirii.
Conteaza mai putin cat de bine stii sa vorbesti despre toleranta.
Conteaza ce faci impotriva intolerantei.

Sa fii un ateu care sa nu inteleaga pur si simplu ideea de credinta si sa nu dea 2 bani pe religii, sa nu fi scris/spus in viata ta nici macar o fraza despre toleranta, dar sa intervii atunci cand vezi intoleranta fata de credinciosi - minoritari sau majoritari, nu conteaza (avem un exemplu de notorietate pe DC. Imi pare rau ca nu se va putea recunoaste in descriere, presupun ca tocmai i-a explodat temporalul :)).

Degeaba poti sa vorbesti 3 zile si 3 nopti despre toleranta, daca nu faci nimic pentru a stopa intoleranta la adresa minoritatilor si daca - dau tot exemple de pe DC - trimiti bezele, inimioare si floricele cuiva care tocmai a calcat in picioare dreptul la existenta al unei minoritati despre care habar n-are ce vorbeste.

Si, nu in ultimul rand, nu se cheama ca esti tolerant daca nu faci pipi pe un monument la minoritarilor, ci daca participi activ la demolarea prejudecatilor despre minoritari.
Ca la urma urmei totul se reduce la asta: ce inseamna, cum trebuie inteleasa, cum poate fi transmisa prin educatie si mentinuta prin efort constient toleranta.
Cum toata lumea e buna la teorie, dar dorinta de efort constient si sustinut nu prea exista, ne vom minuna impreuna peste cativa ani/(zeci de ani in cel mai bun caz) de o noua fila neagra din istoria omenirii.
Si vom cauta sa ne explicam cum o fi fost posibil asa ceva.


"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Denizel, vezi tu, uneori cand nu intelegi/experienta nu te ajuta/imaginatia nu, e mult mai bine sa te limitezi la a practica in loc de a predica. Predicatul asta de catre cine nu trebuie face mai mult rau decat bine. Ma mananca deshtele sa-ti dau vreo Douala exemple at hand si legate de ceva de care iti pasa rau de tot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Llaura
e mult mai bine sa te limitezi la a practica in loc de a predica. Predicatul asta de catre cine nu trebuie face mai mult rau decat bine.

If our walks are silly enough, we can deduce ANYTHING from ANYTHING.


Laura, este exact ceea ce am sustinut si eu: mai bine practici toleranta decat sa o predici.
Si, mi-a placut mult ce ai spus tu pe la inceput: "Poate traiesc eu in lalaland dar nici o secunda nu mi-am imaginat ca la varsta asta si in segmentul asta demografic sa avem atatea probleme in a distinge binele de rau".
Aceeasi perceptie si de la mine din ograda. Plus dezamagirea aferenta.

Intuiesc exemplele la care faci referire. Sunt intolerantza la intolerantza. Nu se pun :))."Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

"cause it's 11:30 and the club is jumpin jumpin ..." (Destiny's Child)

AkaManah, si eu sunt curios care ar fi exemple de prejudecati care erau de fapt "adevaruri" in trecut. Despre etnia roma, cand ai spune tu (din perspectiva istoricului) ca au primit cu adevarat drepturi civile la fel ca si ceilalti cetateni?

Accept92, un copil pus la cersit este o abominatie totala, care nu permite relativism. Mai precis si sec, este o incalcare a drepturilor copilului atat prin exploatare, deprivare de libertate cat si pur si simplu abuz. Revenim la diferenta discutata mai devreme, intre libertatea la opinie si limitele legale. "Opinia" parintelui care-si trimite copilul in strada este la fel de ilegala ca si abuzul fizic, incalcarea dreptului la educatie si dezvoltare normala.

Diferenta intre generatiile care au venit de la tara la oras si "integrarea" roma in societatea moderna este imensa; nu se poate vorbi de ciclul subcultural la cei veniti la oras in perioada 1950-1980, cand a fost de fapt o miscare dominanta in societate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Am intervenit prea hot hot? sa plec plec? :))


AkaManah, eu am o mare rugaminte la tine.
Ai putea ca la acest topic sa incerci sa spui exact ce gandesti? Fara jocuri, fara roluri, fara intrebari gen clovnul-care-iese-din-cutie, fara puncte de suspensie, ci, asa, simplu si clar.
Cred ca tuturor ne-ar folosi.
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

un' sa pleci, denizel? the party's just started to swing ...

Eu as accentua intrebarea Mihaelkai: cum anume e 'rentabil' sa fii minoritar? Apropo, "reparatiile" pentru negri in US sunt contestate mai ales de unii lideri negri, pe buna dreptate - nu fac decat sa perpetueze statutul de subcultura.

Mergi la inceput