Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?(2)

Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?(2) | Autor: dinubebe

Link direct la acest mesaj

Citat:
As vrea sa o dau la scoala, fiindca m-au exasperat educatoarele cu tipetele lor. Cea mai in varsta are clar probleme cu nervii, este nespalata, iar hainele ii miros urat.

Citat:
si daca voi observa ca aceasta educatoare nu schimba nimic nici in comportament, nici in aspectul sau fizic, voi merge la directoare si voi discuta cu ea

Hai, mai, allinta, ce motive sunt astea ? Pai tu aduci in asemenea chestiune, atat de importanta, cum e inscrierea la scoala a copilului tau, argumente precum mirosul educatoarelor ? Zau asa...Si daca fetita ta avea 4 ani cand te lua exasperarea pe educatoare ce mai faceai ?

http://loredanadinu.wordpress.com/2010/02/15/lasa-ti-semnatura-pe-o-fapta-buna/

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andusha spune:

Pentru copii si pentru formarea lor ca oameni este important sa invete, sa studieze, sa isi creeze abilitatile de a invata singuri. Cursurile de la scoala exista ca sa ii ajute pe copii sa invete, nu ca copiii sa fie obositi cronic si sa le dispara placerea de a invata. Altfel spus, copilul este clientul sistemului de invatamanat, nu invatatorii sau parintii.
Eu personal incurajez la copilul meu invatarea de placere, aprofundarea domeniilor care ii plac si tratarea scolii ca o institutie care il ajuta, nu ca sperietoarea copilariei. Cum sa incurajez delasarea? Are copilul abilitatile de organizare a timpului liber si a invatarii ca sa poti spune ca este perseverent sau delasator? Daca mama insista sa faca ceva suplimentar, nu inseamna ca stie sa se organizeze singur.Nu impingindu-l de la spate il convingi sa invete, ci punandu-i la dispozitie cat mai multe variante de cunoastere: documentare, carti (cumparate sau de la biblioteca), muzee, plimbari, oameni pasionati de aceleasi subiecte ca si el.
Cand un copil este interesat de ceva si stie ca ii va folosi, invata de zece ori mai repede. Copiii au nevoie sa dea sens vietii lor si invatarii, un sens propriu, determinat de pasiunile si visele lor. Interventia parintilor in invatare ar trebui sa fie de sustinere si de ajutare a copilului sa gaseasca informatiile de care are nevoie, nu de repetare de scheme. Asta fac suficient la scoala. Iar cum timpul este limitat, chiar si pentru copii, gasesc ca e normal ca eu, ca parinte, sa vreau sa invete ceva care il intereseaza si face sens pentru el, decat sa repete aceeasi schema de exercitiu de zece ori.
In clasa intai invata sa scrie si sa citeasca. Ati vazut vreun copil care este curios sa afle, sa invete, care are ajutorul parintilor in decoperirile lui sa nu invete sa citeasca si sa scrie? Aduce vreun avantaj practic, pentru educatia pe termen lung a copilului, repetarea acelorasi cunostinte, adica in clasa intai a acelorasi cuvinte, fraze, probleme de matematica, inca de cateva ori si acasa?
Consider ca daca citeste din proprie initiativa o carte simpla, o subtitrare la un film, benzi desenate, scheme tehnice (daca il intereseaza) iese mult mai castigat decat daca repeta de mai multe ori cuvintele si frazele fara sens sau cel putin amuzante din abecedar sau din culegeri. Iar matematica chiar e super practica, aici nici nu ar avea nevoie sa deschida cartea, adunarile ne inconjoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Andusha - cand ziceam ca lucram suplimentar nu ma refeream in nici un caz la repetarea (aberanta) a unor cunostinte pe care copilul le are deja. Cu alte cuvinte - daca a inteles ecuatiile (de ex.) facem din culegere probleme mai complicate sau "mai altfel" - adica jocuri logice. Daca n-a inteles ecuatiile mai explic o data, mai facem 1-2 exercitii (sa fiu sigura ca a inteles) si cam atat.
La romana - eu sunt de acord ca textele din manual sunt "stupizele". Drept care nu le-am citit niciodata . Copilul citeste cursiv de dinainte de a intra la scoala, asa ca prefer sa citeasca "Cronicile din Spiderwick" decat abecedarul. Dar am observat ca nu i-a fost clar ce a facut data trecuta la romana - adica propozitii cu "oi" si "oii" (fi-mea facea o propozitie gen "Oii are nasul rece" ) si atunci am explicat ce si cum si apoi i-am mai dat cateva cuvinte similare sa faca propozitii cu ele.
Din punctul meu de vedere asta inseamna "suplimentar". Sa identifici ce nu a inteles si sa te asiguri ca intelege. Daca il lasi doar cu temele e posibil sa treaca mai departe cu chestii ne-intelese si nu stii cand vor trebui (asta cu oi-oii - facusera un exercitiu in clasa, nu au avut tema legata de chestia asta). Si pe fi-mea n-o pasioneaza mai nimic legat de scoala. Daca ar fi dupa ea nici nu s-ar duce, ca e greu sa te scoli de dimineata.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Sorana, nu m-am referit la tine sau la alt parinte de aici, nu citesc destul de des forumul ca sa stiu foarte multe despre parintii de copii de varsta fiului meu (nu ca nu mi-ar placea, dar timpul nu-mi ajunge). Eu impartaseam din experienta cu copilul meu, cu ceea ce i se potriveste lui. M-am infierbantat putin pe atitudinea "scoala este grea si trebuie sa te straduiesti mult", pe care o gasesc nociva pentru echilibrul copilului. Hai sa ii ajutam sa nu perceapa scoala ca "grea", "responsabilitate", sa o prezentam (in limitele unui realism sanatos ) ca interesanta si utila. Si nu neaparat ca centrul lumii lor daca ei nu simt asta. Au totusi numai sapte ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Astazi am aflat ca educatoarea mai in varsta a fost reclamata la directoare de catre parinti.
Drept urmare, aceasta s-a comportat foarte frumos cu fii-mea si nu a mai tipat la copii.
Sunt incantata ca fetita mea nu va mai fi stresata de tipetele ei fara sens.
De-abia maine o voi ruga pe educatoarea cea tanara sa scrie caracterizarea copilului pt scoala si vineri sau luni voi depune dosarul. Bineinteles ca voi trece si pe la medic pt a-i solicita avizul.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Andusha,scoala nu este si nici nu trebuie sa fie centrul universului copilului,desi e obligatorie si in functie de ea se fac toate celelalte.Fiica-mea-am mai spus-merge si la un cluvb de dans si are multe spectacole/antrenamente/filmari,dar toate se fixeaza in raport cu programul de scoala al copiilor.Nu ii cheama nimeni la repetitii cat au ore.Desi ii place foarte tare la scoala si o iubeste pe doamna invatatoare,desi are teme extrem de putine,tot prefera sa stea acasa si sa fie vacanta,si a declarat clar acum cateva saptamani ca la ea dansul e pe primul loc,si abia dupa scoala.Totusi,desi nu am contrazis-o,stie ca intai merge la scoala,invata ce are de invatat,isi scrie,face si ceva in plus daca mai are timp,(maxim 1 ora jumatate in total,cu tot cu citit)si abia dupa merge la dans,sau se joaca .Si da,scoala chiar este grea,si nu cred ca devine o corvoada daca o iei ca pe responsabilitatea ta.Eu am serviciul care e responsabilitatea mea si imi fac treaba asa cum trebuie si imi si place ceea ce fac,deci nu simt ca e corvoada.

Mergi la inceput

Este normal ca adultii sa aiba o profesie, sa se intretina pe ei si familiile lor. Nu aceeasi este situatia in cazul copiilor, pentru ei scoala nu este "serviciu", este un loc unde merg ca sa primeasca ajutor in invatare.
Hapiness, eu nu incerc sa te conving sa adopti filosofia mea despre educatie, fiecare are dreptul sa aplice principiile educationale pe care le considera potrivite personalitatii copilului sau. M-am informat, am citit si am analizat multe modele de educatie, am aplicat ceea ce s-a potrivit cel mai bine stilului de invatare al copilului meu. Probabil si tu faci la fel, am inteles (sper sa nu gresesc) ca esti cadru didactic.
Putem avea opinii sau valori diferite si sa ne acceptam asa diferiti cun suntem, asa vor deprinde si copii nostri toleranta.

>>>Continuare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Andusha,.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Allinta - bafta la scoala!
Nu stiu cum e anul asta dar la noi (anul trecut adica) la inscriere nu a fost nevoie de chestia aia de la gradi. Pe aia am depus-o in septembrie. De fapt asa mi se pare normal, mai sunt 4 luni de gradi, aia se da la finalul anului. Nu de alta dar in chestia aia parca spune si cat a frecventat gradinita (adica zi-de-zi sau a lipsit mult sau a lipsit rar) si daca ti-o da cu 4 luni inainte astea se mai pot schimba.
Si sunt ferm convinsa ca n-a citit-o nimeni la scoala .

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Dimineata la prima ora, am aflat din discutia lui Happiness cu altcineva, ca fetita ei a avut ca tema pt vacanta, 20 pagini la matematica.
Cand am ajuns azi la gradinita, am discutat din nou cu educatoarea care ma incurajase ca puiul meu va putea face fata la scoala.
Dar, intrand mai in amanunt, am aflat ca fii-mea scrie doar cat are chef si ca se plictiseste cand in clasa se repeta o poezie mai lunga.
Are chef mai degraba de joaca decat de invatat. Chiar daca este un copil inteligent cu o memorie extraordinara si capacitate de concentrare atunci cand ceva ii place, ea nu a prea fost la gradinita ( desi am dat-o de la 3 ani si jumatate ), deoarece mai mult a stat racita acasa. Acum, ca am schimbat doctora, sper ca sistemul ei imunitar sa se inzdraveneasca, dar nu am garantia ca anul viitor nu va raci la fel de des ca pana acum.
Nu vreau ca primul an de scoala sa fie un chin pt ea si pt mine, deci am luat hotararea definitiva si irevocabila de a amana scoala pt 2011.
Va multumesc din suflet tuturor mamicilor care s-au implicat in a-mi da sfaturi.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Allinta, depinde ce fel de exercitii erau in cele 20 de pagini. Al meu print a facut sambata 7 pagini de exercitii in maxim o ora. Pentru ca domnului printz i s-au parut prea simple. Pe urma s-a plictisit. AM inteles ca la afterschool doamna a inceput sa faca si exercitii de clasa a doua (''daca tot vi se par usoare astea de clasa I'' se pare ca ar fi spus). Cand am fost vineri si am discutat cu doamna, m-a asigurat ca stiu deja sa rezolve si anumite tipuri de exercitii de clasa a treia pentru ca se intampla sa faca afterschool-ul impreuna.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput