Cresterea prepelitelor (2)
Raspunsuri - Pagina 4
mihain2010 spune:
In schimb maternitatea pare sa fie ok.
Am gasit pe net si termostate, pe la 200 ron erau cu 3 sonde si 3 relee, dar deocamdata nu cred ca se merita (ptr. mine).
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihain2010 Cred ca ai dreptate. Dar mai vad cate un ou care mai misca. Problema e de aflat cauza. Tu ce zici? |
Cauzele pot fi multiple:
-- De la matca (fete sau baieti prea tineri, baieti prea putini (oua necocosite), sau prea multi(stress pt gaini) in raport cu fetele, animale cu stare precara de sanatate (furajare necorespunzatoare, variatii de temperatura) sau alegerea de oua necorespunzatoare(cu pete, albicioase, diforme, defecte)
-- Incubare necorespunzatoare - incubator slab - nu atinge constant temperatura de 82-83 grade Celsius,
-- Lipsa umiditatii pe perioada incubarii (mai scazuta primele 12 zile, mai mare 13-14-15.16 zi)
-- Neintoarecerea periodica a oualelor pt incalzirea uniforma
-- Deschiderea prea frecventa a incubatorului (variatii dese de temperatura)
Asta imi vine in cap rapid, dar sunt destul de multe aspecte pe care eu le-am observat si care pot sa duca la o scadere dramatica a rentabilitatii.
Si eu invat tot timpul si devin din ce in ce mai "rau" cu mine adica devin mai exigent.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihain2010 In schimb maternitatea pare sa fie ok. Am gasit pe net si termostate, pe la 200 ron erau cu 3 sonde si 3 relee, dar deocamdata nu cred ca se merita (ptr. mine). |
Ce prag de temperatura au? Eu cred ca merita - o data cumperi nu de mai multe ori dar ai control foarte bun la pasari si scade sesizabil consumul de curent (creste rentabilitate productiei). Pe de alta parte caldura nu-ti trebuie decat doar cand sunt mici ca dupa 14 zile deja au pene si isi produc caldura, nu are sens, chiar trebuie sa le scoti caldura (sa aiba aer).
Eu inca folosesc unul unde am productia si unde e (a fost) mai frig. Initial l-am cumparat (si probabil in viitorul foarte apropiat il voi folosi) pentru a regla automat ventilatorul de evacuare sa caldurii. Acum e legat la becul termic dar il voi schimba pe circuitul de la ventilator ca sa ii dea drumul automat la o temperatura a mediului de 28 de grade sau sa il inchida sub 28 de grade.
Insa deja ma gandesc ca va trebui sa gasesc o solutie de racire a aerului pt ca la vara vor fi 35-38-40 de grade afara deci de unde 28 inauntru? Inca nu stiu ce voi face dar trebuie sa gasesc o varianta si sa o aplic alfel vor fi probleme - si nu vreau.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
mihain2010 spune:
Temperatura 38,1 - 38,5.
Umiditate ok.
Le-am intors de 2 ori pe zi, dar din prima zi; unii zic ca e bine altii ca nu.
Incubatorul l-am deschis doar de doua ori pe zi cand am intors ouale / am completat si apa.
Termostate am gasit aici (nu am verificat ce si cum):
http://www.adelaida.ro/index.php?cPath=31_160.
In legatura cu ouale... le voi sparge pe cele ramase sa vad ce gasesc. Pana una alta mai iese cate un pui. De la primul mesaj din aceasta seara au mai iesit 3 si mai sunt vre-o 3 oua sparte.
marius spune:
Asa am facut si eu - acum (mai nou) primele doua zile si ultimele doua nu le mai intorc deloc. Dar in medie nu reusesc sa trec de un randament de reusita de 65%-70% la pui. Oricum incubez aproape nonstop.
- am gasit aici la 90 ron + senzor 3m - 110-120 ron nu mai stiu cu exactitate tot cu afisaj electronic cu reglare prag de temperatura - am sa ma uit de la cat la cat - sigur 0 -> 50 grd celsius.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
kiki71 spune:
Mihain2010 la mine au inceput sa iasa pe 19 dimineata si ultimul a iesit pe 20 pe la ora 16 dar cred ca la mine a fost si faptul ca prin ziua a cinbcea de incubat am uitat sa pun apa (de fapt nu am uitat nu am stiut ca se duce asa repede - prima oara de!) si din 160 de oua au oesit 100 insa dupa 8 zile mai am 93 de pui mai unul cam paliu sta asa intr-o parte dar e gras si frumos la fel ca ceilalti si vad ca s-a stabilizat caldura la ei. Am stat cu capacul putin ridicat si cu becul pus intr-un borcan destul de jos aproape de ei. E un bec de 40W LA UN SPATIU DE 70CM/50CM. Am mai pus un incubator pe 13 dimineata si probabil ca maine sau poimane or sa iasa. A am uitat sa-ti spun ca primul incubator l-am pus pe 1 februaie seara deci a cam durat 18 zile de incubatie. Sigur incubatorul nu a fost bine reglat.
Marius dar cate prepelite ai de consuma 30l apa pe zi. Ai o adevrat ferma cred.
Spor la prepelite
marius spune:
Cam 500 acum - cu pui cu cocosi (care am sa-i tai in curand). Pe productie mult mai putin (din pacate deocamdata ) dar va fi in crestere ca vine generatia tanara din urma) dar vreau sa ajung la macar 350-400 oua/zi(estimez ca va fi prin aprilie - mai - sper adica)
Trebuie sa am mai multe oua ca uneori nu am ce vinde si imitrebuie bani ca vreau sa maresc spatiul de productie si sa construiesc anexe pt cereale unelte etc plus aer conditionat (inca aici nu stiu exact - caut) dar fara oua nu sunt bani si fara bani nu e nimic..
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
kiki71 spune:
Marius dupa ce imi dau seama daca este cocos sau gainusa? Si apropo de taiat. Cum se taie? Ca o gaina obisnuita sau ca la porumbei, de fapt sa-mi spui exact cum se procedeaza ca habar nu am. Multumesc!
kiki71 spune:
Practic cu cat se vinde carnea de prepelita si cam pe unde ? Pe la restaurante sau...?
Multumesc!
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kiki71 Marius dupa ce imi dau seama daca este cocos sau gainusa? Si apropo de taiat. Cum se taie? Ca o gaina obisnuita sau ca la porumbei, de fapt sa-mi spui exact cum se procedeaza ca habar nu am. Multumesc! |
Clasica intrebare. Cand au macar 4 saptamani ( se poate si mai repede) dupa penaj, cocosii au pieptul maroniu/roscat gainlle sunt pistricate (gri) pt modelul clasic al penajului, pentru derivate de culori dupa cloaca care este semicirculara si acoperita de pene pt gaini, alungita, usor proeminenta, complet libera de pene, si la o strangere usoara (daca are 4 spat sau mai mult) elibereaza lichid seminal alb. Eu deja le cam stiu si dupa cum isi tin capul, pieptul, cocosii sunt mai artagosi, isi ridica capul sunt mai semeti, "canta" se ridica pe picioare. Fetele se lasa pe picioare, sunt mai joase mai rotunde, isi lasa aripile cu varfurile in jos.... in fine asta ar fi. Nu gresesti daca te uiti la cloaca.
Eu (inca) nu am vandut carne tot ce am produs si am taiat a mers strict acasa sau la ai mei (parinti) in oala. De taiat e simplu - se ia un cutit si se taie capul. Restul pun la oparit curat de pene, tai ghearele, curat interiorul, spal si ... gata. In general tai 4-5 bucati pt supa/pane, sau 12-13 buc.pt friptura. Supa de prepelita este cea mai buna supa de carne pe care am mancat-o (si sunt pretentios). Si friptura si pane sunt Ok au o carne foarte buna.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa