Copiluti maricei de mai-iunie 2005 (8)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Ah, asta voiam sa spun si eu, ca eu nu intelesesem exact ce intreba Mercedes, dar mai mai citit stirile si cred ca vor sa treaca la ce e aici. Nu stiu exact cum va fi in Romania, ca nu am apucat sa vorbesc cu sora mea despre aceasta, dar pot sa va spun cum e aici:

Tudora termina gradinita la 5 (in general, asta e virsta la care se incheie gradinita, dar mai sint copii care nu au inca 5 la data inceperii scolii, fac dupa si atunci stau mai mult la gradinita) si incepe scoala, care este de fapt anul preparator pentru scoala, maternelle ii zice in franceza. Exista si un pre-maternelle la unele scoli, adica de la 4 la 5 ani, daca nu ai gradinita buna sau deloc si ai scoala cu prematernelle linga tine, e mai avantajos, ca se obisnuieste copilul cu scoala.

Acesti doi ani sau unul, depinde la cit il dai, sint tot un fel de gradinita, chiar cu somnic la prinz pe saltelute (nu la toate scolile, depinde), numai ca au citeva ore de studiu pe zi, in general doua dimineata, de la 9 la 11, ma concentrate (fac litere, cifre, adunari, scaderi, incearca sa lege literele in silabe si acestea in cuvinte - dar totul prin joc si voie-buna, numai ca regulile sint un pic mai impuse decit la gradinita, in sensul ca incearca sa obisnuiasca copilasii cu programul si viata de scolar). Si mai au doua ore dupa-amiaza, de la 1 la 3, in care sint activitati tot scolare, dar mai usurele, gen sport, alta limba, desen, muzica, arte plastice etc. Intre 11 si 1 au pauza de masa si siesta, de la 3 la 6 daca nu e luat acasa au service de garde, adica acea supraveghere de dupa scoala, care e un fel de gradinita la cei mici, isi fac lectiile, se joaca si mai fac ai alte activitati cei mai mari.

Gratuite sint aici doar orele efective de scoala, adica de la 8 la 11.30 si de la 12.30 la 15 (asta e programul Agatei, alte scoli incep la 8.30 sau chiar 9, dar termina la 15.30 sau 16.00. In rest, parintele plateste acel servici de supraveghere al copilului, la pret de stat in scoli, ca si cel in gradinitele subventionate (adica 7$ pe zi), in rest parintele plateste pentru tot timpul cit sta copilul la scoala si pentru citeva activati parascolare pe care le face.

Si ca fie si mai clar, programul unui copil care sta toata ziua la scoala este asa:
- 7-8 - servici de supraveghere (maninca si se joaca, plata intra in cei 7 dolari pe zi, platiti pentru toata ziua sau separat, pentru dimineata si/sau prinz...)
- 8-11.30 - scoala
- 11.30-12.30 sau 12.45 - ora de masa si siesta, sport, iesit la aer (adica dupa masa sau inainte fac exercitii fizice, apoi masa, apoi se odihnesc un pic in banci, cei mai mici pe saltelute, ies afara la aer - intra la fel in cei 7$ - eu ii platesc Agatei doar asta, pentru ca dimineata o ducem direct pentru scoala, iar dupa scoala o luam acasa, cind nu are o activitate parascolara platita)
- 12.45-15.00 - din nou cursuri (la clasa a III-a, acestea sint: franceza, matematica, stiinte si tehnologie - bazele fizicii, chimiei, geografiei etc., invata din toate cite putin, semnele timpului - istorie, engleza, muzica, educatie morala si religioasa - asta e controversata, dar in special invata despre istoria religiilor si un fel de civica, arte plastice si sport. Mai au si o ora de biblioteca, cind citesc, imprumuta carti).
- 15.00-16.00 - activitati parascolare platite de parinti (de toate, Agata face anul acesta karate, pian si engleza, dar au alte limbi straine, teatru, canto, arte, stiinte, sah etc.). Cine nu are activitate parascolara si sta la scoala, isi face lectiile, daca au, atunci lectiile se fac acasa.
- 16.00-17.00, vara chiar pina la 18.00 - ies afara, se joaca cu mingea, fac intreceri, merg in parcuri, iar iarna au tot felul de activitati interioare, in sala de sport sau in alt local al scolii.

Au doua gustari, la 10 si la 16.00, ii dau de acasa, dar i se da si de la scoala (lapte, prajitura ca de casa, fructe, legume crude). Prinzul i-l dau de acasa, dar unele scoli, cele mai multe au si cantina, cu mincare calda, la preturi accesibile.

Seamana cu proiectul de la voi?
-

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ChrisDun spune:

Salutare fete dragi !

Androix, iti spun si eu ca si Lili: incap foarte multe intr-un portbagaj de masina moderna Eu stau si ma minunez ce dreaq tot inghesuim noi in masina, ca niciodata nu avem loc in portbagaj pentru cumparaturile saptamanale de la Carrefour Bicicleta si trotineta sunt omniprezente, apoi mai avem doua-trei pungi cu haine/ jucarii vechi, pe care nu apuc sa le "donez" soacra-mii sau vreunui stabiliment de binefacere (vorba-vine - am dat un sac de jucarii la Zoo, acum vreun an... Uraaa !)... ca sa nu mai spun despre "maruntisurile" absolut necesare pe care le tine al meu sotz in portbagaj: o cutioaie cu tot felul de scule si piese de schimb, just in case Inclusiv una sau doua (!) lopeti !
Cu bomboanele te inteleg perfect, m-am porcait si eu de la Pasti incoace, mai mult cu chestii banatene facute in casa (si foaaaarte buneeee ! ).

Lili, si noi am vrut sa ii cumparam o carte despre corpul uman, dar nu am gasit niciuna sa ne placa (erau prea complexe, pentru copii mai mari). Poti sa imi zici pe care i-ai luat-o tu lui Sergiu, te rog ?

Cornelia, ... si de ce nu te bucuri ?! E nemaipomenit Stefan ! Iti dai seama ce gandire matura are ? Poate ar fi cazul sa il duceti la carting, undeva.... Fii-mea e mare amatoare de dat cu frana de mana, si, mai nou, a condus masina - in brate la ta-su, evident - pe un drum de tara din Banat... se cheama ca a facut off-road Si, spre amuzamentul maxim al audientei (eram cu ai mei si cu sor-mea), Carina a luat microfonul statiei CB pe care o avem pe masina, si a proclamat : "Colegii, acum faceti liniste ca eu conduc!!" Ne-am tavalit pe jos de ras ! "Colegii" erau departe rau, nu cred s-o fi auzit vreunul...
Si, ca sa revin la ce vroiam sa spun, ma batea gandul sa o dau la un sport cu motor, dar m-a temperat sotzul... ca nu e sport de fete cartingul

Tdi, Gabitza si celelalte fete care ati raspuns la intrebarea cu remedii pentru raul de masina, va multumesc mult de tot ! Am testat cocculus pe mama, si n-a avut nicio greata (la propriu), tot drumul de 500 de km dintre Lugoj si Bucuresti, cu escala la Hunedoara si cu mers pe portiunea de sosea care face parte din raliul Hunedoarei (Hateg - Hunedoara : e o portiune mult mai scurta si mai buna decat DN-ul care leaga cele doua orase).

Pisik - bine ati revenit pe batranul continent ! De ce zici ca Olivia e mititica ? (o sa intru pe contul comun, poate vad ceva poze cu voi)
Noi anul asta o sa mergem in Franta in CO (am avut mari peripetii cu vacanta, am crezut ca nu o sa mai ajungem sa ducem copilul la un litoral decent..., a trebuit sa imi schimb perioada de concedii si mi-am zapacit colegele de birou cu schimbarile neasteptate - schimbari "datorate" finilor mei, care initial ne-au dat ca sigura o perioada, dupa care s-au sucit si ne-au lasat cu fundu-n balta, ca sa ma exprim elegant. Orice rau spre bine, acum de-abia astept sa revad sudul Frantei ).

Fran, multa sanatate alor tai. Ce de belele ati avut in ultimul an ! Tu tot pe coclauri esti, sau ai ramas la vatra? CPana la urma, sunteti multumiti de gradinita (parca era LL, nu?). Mai mergeti la Zoo?

Eli, mai stii cand ma minunam ca prietena Biei vrea numai in rochita ? Ei bine, acum ca a venit caldura, nu o mai pot pune in pantaloni pe Carina cu niciun chip ! Vrea rochie, si, daca se poate, de printesa (i-am luat una de la Carrefour, inainte de Craciun, super frumoasa pentru un copilas, rezistenta la tavaleala, si cu crinolina. De purtat NUMAI in casa)... Nu stiu ce sa ma fac cu ea ...

Si, ca sa sar de la una la alta, nu stiu daca ati vazut pe Discoveri la "My shocking story" emisiunea despre oamenii afectati de nanism primordial - sunt cativa pe tot mapamondul, si arata intr-adevar ca niste spiridusi (cred ca daca dati cautare cu google si va duceti pe imagini o sa vedeti despre ce vorbesc).

Si eu am niste dileme apropo de scoala si de grupa pregatitoare: mama zice ca daca o dau dupa 7 ani la scoala se va plictisi, eu n-as vrea sa o dau prea devreme pentru ca sa mai copilareasca putin... educatoarele ei sunt foarte bune mai ales pentru grupa pregatitoare, deci as vrea sa faca pregatitoarea cu ele...; nici eu nu stiu ce sa fac :(

Va las, ca ma cheama datoria. Numai bine,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

A, pai da dar am uitat sa specific ce mai am in portbagaj in afara de doua perechi de role: 4 rulouri mari de jaluzele pe care de vreun an si mai bine le port dupa mine cik sa le duc la reparat ca s-a tocit sfoara aia cred ca le arunc sau mai bine cumpar eu sfoara si incerc s-o inlocuiesc, doua scaune de picnic, doua sacose mari cu jucarii pentru nisip, si cateva pungi cu pungi ca de cand bagara astia pungile recilcabile la magazin, si de cand m-a lovit pe mine ecologia am mutat toate pungile din casa in portbagaj ca sa am la mine in caz de. Si pana acum o saptamana am carat si o masa plianta pe care expun eu cand merg la targuri. Inca o scobitoare si pleznea toata masina. Nu mai zic de sanie si lopata, bine ca a venit primavara!

Nelia, la noi in scoli nu exista posibilitatea de a sta copilul pana la ora 16 ca la gradinita, asa ca din pucntul asta de vedere mie nu-mi convine. Asa-zisul after school iese din discutie: costa cat nu face hrana, iar de facut acolo cat stau nu fac absolut nimic. Nepoata-mea a mare venea flamanda, obosita moarta de atata alergat si murdara ca un porc si cu temele nefacute. Pentru ca nu faceau altceva de la 12-13 la 16 decat sa sara ca niste capre si sa se alerge, nu tu teme, activitati bla bla nu se poate vorbi. Oricum nu vor aplica sigur de anul asta, directoarea de la gradi lui Filip mi-a zis ca astia vor din 2012 deci ei vor fi deja in clasa I aaa cred, am alergat in seara asta si ma scurg de pe scaun...

Gata ma tarasc la dus, am mancat eu bombonele de la capsa dar am alergat in seara asta

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Androix, pentru ca nu s-au axat pe chestia asta si nu stiu ce e ala. Dupa citiva ani, se vor face si specializa, ca am inteles ca si aici era la fel inainte. Bineinteles ca mai dureaza si ca va fi debandada, ca orice la inceput.

Pe de alta parte, de ce crezi tu ca, totusi, cu toate aceste facilitati, copiii mei sint la ora trei acasa!?! Si lectiile se fac acasa, nu acolo...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ChrisDun spune:

Salutare!
Ati schimbat capitolul sau nu a mai scris nimeni de 2 zile ?!

Am uitat sa va povestesc despre Hunedoara ! Am fost sa vedem castelul (stiti ca pe JimJam este un desen animat despre Matias Corvin) - si am avut norocul sa dam peste cativa "cavaleri" tineri si aratosi , care s-au mai si luptat cu sabiile chiar in curtea castelului. Mai erau si alti tineri care dansau pe muzica medievala - o incantare ! (toti sus-numitii erau imbracati in haine mai de epoca).
Am trimis o poza pe contul comun, dar de-abia in seara asta cand ajung acasa sper sa apuc sa o trimit si pe cea cu cavalerii ! Laudabila intentia celor care administreaza castelul... sau poate am avut doar noroc...

O seara buna!

Mergi la inceput

Au terminat de restaurat? Noi cand am fost asta vara a fost o dezamagire crunta pentru mine, pe copii i-a incantat peisajul si castelul. Dar eu in afara de cativa muncitori, cativa bisnitari asezati strategic prin salile castelului si o poveste despre un turc care a sapat o fantana in stanca, nu am vazut. Si am plecat cam dezamagita de jumatatea de zi irosita pe-acolo.

Am uitat sa zic ce nu-mi place sa zic dar e adevarat: veneam de la viena unde printre altele platisem 24 de euro ca sa vad un ANTRENAMENT la scoala spaniola de calarie spre deosebire de aici unde am platit un bilet la un pret infim, dar cat am dat atata a facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix
[Nelia, la noi in scoli nu exista posibilitatea de a sta copilul pana la ora 16 ca la gradinita, asa ca din pucntul asta de vedere mie nu-mi convine. Asa-zisul after school iese din discutie: costa cat nu face hrana, iar de facut acolo cat stau nu fac absolut nimic. Nepoata-mea a mare venea flamanda, obosita moarta de atata alergat si murdara ca un porc si cu temele nefacute. Pentru ca nu faceau altceva de la 12-13 la 16 decat sa sara ca niste capre si sa se alerge, nu tu teme, activitati bla bla nu se poate vorbi. Oricum nu vor aplica sigur de anul asta, directoarea de la gradi lui Filip mi-a zis ca astia vor din 2012 deci ei vor fi deja in clasa I aaa cred, am alergat in seara asta si ma scurg de pe scaun...

Uite androix aici te contrazic. Cristi baiatul meu sta pana la ora 15 la scoala au cantina pot manca pranzul acolo( el nu vrea) si isi fac lectiile la scoala, ramane pentru acas ainvatattul geografie, istorie, stiinte) asta oricum nu le poti invata la comun. Da, platesc o anumita suma dar e ok dpdv al meu pentru dupa masa mai are de invatat la materiile care le am enumerat, are separat activitatile care si le a dorit( engleza si vesnicul fotbal) si din cand in cand il verificam si noi. Si cum urmeaza acum testul din luna mai la mate si romana urmeaza sa lucram si noi mai mult cu el.

Mergi la inceput

Mercedes, te cred si e super ca e asa. Nepoata mea a incercat doua locatii diferite cu afterschool-ul asta si la ambele scoli a fost la fel. La inceput sor-mea era incantata ca o scuteste pe maica-mea de un drum in plus la scoala, ca pe cea mare o ia la pranz si pe cea mica o are la gradi cu program prelungit deci o lua mai tarziu. Si dimineata le ducea impreuna dar dupa amiaza facea doua drumuri. Inca face dar acum o lasa pe-aia mare acasa singura ca deja e mare. Asa, si dupa ce a vazut ce fac acolo si ca e de doua ori mai greu s-o struneasca acasa cu temele, pentru ca ajungea acasa pe la 5 si trebuia sa-si faca temele, dar ea era lesinata de oboseala, a renuntat.
Ar fi bine sa fie si pe la noi scoli de felul asta cu cantina, lor le aducea o firma de catering si nu prea era mancare adecvata pentru copii, probabil deserveau si ceva firme si era mancare de adulti care mananca prost

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

androix- la noi afterul se face cu invatatoarea si e ok asa, nu raman toti copiii si chiar la inceput in clasa intai a fost o cerinta a invatatoarei sa se decida parintii care doresc asta dar nu mai mult de 12 copii sa i poata verifica si asa a si fost. Sper sa nimeresc si la bia o invatatoare buna. Apropo am fost si am si vb cu ea normal neoficial si sper, sper ca vom nimeri la ea asta in cazul in care nu ne da peste cap noua lege.Cantina e noua, renovata, au investit f mult in ea dar lui cristi nu i plae mancarea de acolo ca cica se ingrasa de la acea mancare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Ca tot nu am somn, am zis sa scriu si eu 2 cuvinte ca sint ani de cind nu am mai facut-o.

Recunosc ccc ca va citesc destul de des (cind am timp si rabdare), dar cind dau sa scriu si eu 2 cuvintele, atunci intervine ceva.

Diana mea e o domnisorica, foarte mindra de ea ca incepe in vara scoala(aici sc. generala incepe de la 5 ani). De abia asteapta sa fie si ea in rindul lumii si sa isi puna si ea ghiozdanel in spate. E o frumoasa (puiul ciorii), cu un par lung pina aproape de fund (i l-am mai scurtat azi cu vreo 2 cm) pe care nu vrea sa i-l scurtez nici sao tai. Nu cumva sa arate ca un baiat:)). E innebunita dupa fustite, diademe de par etc si toate trebuie sa fie asortate, normal.

Ca tot e puiul ciorii zic ca e si tare desteapta si fisneata. Prof. ei mi-a spus ca din grupa ei e cea mai avansata dpdv academic. Citeste destul de bine si aduna pe degete si mental. http://family.webshots.com/video/3041789240098079200aBCiQx

E un copil tare cuminte si intelegator. Cind sint numai eu cu ea acasa, nici nu stiu ca am copil in casa. Nu e pretentioasa, nu e scandalagioaca si e tare iubareata. Eu sint iubirea ei...ma pupa si ma stringe in brate toata ziua. Uneori chiar ma plictiseste ca face chestiile astea taman cind sint ocupata. Un singur lucru nu reusesc sa fac: nu pot sa o dezvat de mincatul cu gura deschisa. Si cind e stresata banuiesc (vad ca se intimpla numai cind e la scoala) isi roade o unghiuta.

Asta vara am fost in Romaniasi am cautat innebunita solutia aia de dat pe dejte de care vorbeati voi. Nu am gasit si pace. Se pare ca a fost ultima data cind voi mai merge in Romania din cauza de neamuri. Mi-am blestemat ziua in care m-am nascut. Pacat de fetele astea ale mele ca nu vor avea notiunea de "rude", dar o sa supravietuiasca ele. Asa cel putin am liniste si pace.

Cam atita despre noi...mai multe noutati doar daca sint aveti intrebari pentru ca, dupa asa o lipsa indelungata, ma simt un outsider si pe buna dreptate, nu am de ce sa ma pling.

Mergi la inceput