Cresa sau bunici?
Sunt in dificultate,nu pot sa hotarasc ce e mai bine pentru puiul meu.O sa spun povestea in mare pentru cine nu stie. Pana in iulie anul trecut fiul meu avea o "viata normala" cu un program bine stabilit, avea o familie mama(eu), tata locuind in aceeasi casa. Am ajuns la divort si totul a fost dat peste cap. Dintr-o data nimic din cea avea inainte nu mai are. Pentru inceput l-am dus la mama in luna iulie, incepusem sa muncesc (cel mic are 2 ani si 7 luni), in luna august am hotarat sa plec de acasa, sa divortez. M-am mutat intr-un apartament cu o camera in chirie, tatal lui ramanand in ceea ce stia cel mic ca ii este casa. In weekend il luam cand unul cand celalat.De la 1 septembrie l-am inscris la o cresa de stat, spun l-am inscris pentru ca a inceput "cosmarul".In 2 luni am reusit sa il duc 3 saptamani. S-a imbolnavit dupa maxim o saptamana de cresa.Dimineata era jale pentru amandoi, eu plecam plangand el ramanea urland de-a dreptul. Si acum ma gandesc cu groaza cum mi-l lua din brate obligatoriu, pentru ca el se tinea de mine ca o maimutica. Dupa repetate raceli,medici,urgente,medicamente am hotarat ca ar fi mai bine sa stea la mama mea un timp (la tara).De atunci copilul meu este o minge de ping pong si nu gasesc o solutie de care sa fiu multumita. De duminica seara pana vineri seara sta la parintii mei, intr-o casa unde confortul nu este cel mai bun (incalzire cu lemne in soba de teracota), mama munceste in ture, tata de multe ori este plecat 3-4 zile pe saptamana. Cand nu sunt acasa avem o vecina care ne ajuta mult , dar si ea munceste. Vinerea iau eu copilul si sambata vine tatal lui sa il ia.Acum am hotarat ca este mai bine sa il luam un wekend si un weekend.
Acum....intrebarea mea este...sa il aduc iar la o cresa? sau sa il las acolo inca o perioada? O cresa privata nu imi permit,pe tatal lui nu ma prea pot baza financiar, eu muncesc de la 9 la 6, uneori si mai mult. Dupa episodul "cresa" din toamna copilul a ramas cu un comportament care nu imi place, ma sperie .....cand face treaba mare se ascunde.
De cateva zile mor de dorul lui, imi lipseste enorm, mancarea imi sta in gat,ma gandesc ca si lui i-ar fi pofta de ce papa eu, trec pe langa mall imi amintesc ca ii place cu "masina rosia",in casa imi dau lacrimile cand ii vad jucariile sau vad o hainita de-a lui. Il vreau langa mine, macar seara. Sa il duc la cresa ma gandesc ca iar incep zilele lacrimilor si pentru el si pentru mine, sa o iau pe mama la mine ....nici nu intra in discutie, in primul rand locuiesc inafara orasului si nu ar avea cu ce sa faca naveta la munca si in al doilea rand...am nevoie de liniste pentru divort, nu sa imi reproseze in fiecare moment ca sunt la 25 de ani divortata,fara casa si cu un copil. Daca mi-as mai lua un loc de munca....noaptea.. ma intreb cat as rezista plus...cine ar sta cu David, printul meu? Nicicum nu este bine.
As vrea sa fac cum este mai bine pentru el, dar il vreau langa mine, vreau sa il invat eu "primii pasi" cum sa isi spele dintisorii, sa ii aud eu greselile de exprimare, sa stiu eu cum isi schimba gusturile la mancare.Nu sa aflu tot pe telefon sau sa dibuiesc in 2 zile la 2 sapatamni cand este langa mine.
Recunosc ca fac si o greseala foarte mare,in acele 2 zile cat este cu mine ii fac toate poftele,asta nu e bine pentru educatia lui, la tatal lui cand merge este tratat la fel.
Astept o parere la ce am scris...
Raspunsuri
Deus spune:
la ce gradinita l-ai inscris? merita sa incerci sa-l duci la gradinita, acuma din primavara pana in toamna o sa fie mai usor cu racelile si la toamna sa-i faci o cura buna de imunizare
al meu este la o gradi particulara, scump sau putin depinde(850 lei /luna cu doua mese si doua gustari), prefer sa nu imi cumpar eu nimic sau sa fac in alte zone reduceri, dar acolo sunt tare multumita. Sunt 9 copii in grupa, se ocupa f bine de ei, mediul este primitor si toti copii se simt bine. Nu aud nici macar odata pe unul sa urle ca nu vrea la gradi. Plus nu a fost nici o tura de imbolnaviri in grup:-)Copilul meu a lipsit de la gradi doar fiindca am vrut noi sa chiulim si sa ne distram.Gradinita este deschisa de la 7 dim la 7 seara deci nu trebuie sa rogi pe nimeni sa scoata copilul la ora 3 !
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.
redai spune:
Deus a fost inscris la cresa de stat de pe Meziad. Si eu visez la o cresa sau gradi particulara, dar eu castig 1000 ron pe luna si platesc chirie 150 eur, primesc peste salariu saptamanal, dar niciodata nu ma pot baza pe acei bani, poate intr-o luna primesc 200 ron si in alta 500. Tatal lui imi da cand si cand, nu prea am cu cine sa discut, pentru ca il intreb daca imi da bani, ma aproba, iar cand e de dat nu are. Lua asta de ex nu a avut, dar acum e plecat in Austria la schi.Iar la o gradinita de stat mi-l ia doar daca nu are pampers, iar el se ascunde dupa usa, dupa dulap si spune "dute", foarte apasat.Nici nu vrea sa auda de olita.
makydenis spune:
La divort copilul ti s-a incredintat tie? Nu s-a stabilit si suma pensiei alimentare pe care tatal tb s-o plateasca? Macar jumatate din costul gradinitei particulare cred ca s-ar cuveni sa fie valoarea ei.
Eventual la o bona te-ai gandit?(poate fi si o femeie de incredere din satul parintilor tai)(nu stiu daca financiar ar fi mai avantajos decat gradinita particulara).
Lorikay spune:
O bona costa, in general, mai mult decat o gradinita particulara.
Inteleg cat de greu iti este fara el. Mie mi-e dor de fetita si cand o las 2 zile cu bunicii. Din fericire am putut sa o ducem la o gradinita particulara si astfel sa o avem mereu langa noi, chiar daca, in cursul saptamanii, asta inseamna 3-4 ore seara.
Eu as mai incerca o data la cresa, poate alta unde va putea sa se adapteze mai usor. Racelile sunt normale la intrarea in comunitate si nu ele ar trebui sa fie motivul pentru care sa il retragi de la cresa. Majoritatea copiilor au recatii ciudate cand merg la cresa sau gradi prima oara dar vor trece. Va fi greu, foarte greu la inceput dar cand se va obisnui cu cresa veti intra amandoi in normalitate si el va avea un program mai clar, nu va mai fi mutat din loc in loc la fiecare sfarsit de saptamana.
Iti doresc mult noroc si sa gasesti solutia cea mai buna pentru tine si baietelul tau.
addinel spune:
redai te inteleg in ce situatie esti si tocmai de-asta iti scriu. e greu sa stai cu baietelul tau atat de putin, practic 4-5 zile/ luna.
eu sunt genul de om care crede ca pentru orice exista o solutie. e adevarat ca e usor de vorbit si mai greu de pus in practica. nu vreau sa fiu aia sfatoasa, vreau doar sa iti spun la ce m-am gandit cand am citit postarea ta. poti sa incerci, sa vezi daca ceva iti ajuta sau nu.
1. poti schimba cresa. poate gasesti una cu educatoare mai inimoase care sa il ajute pe baietelul tau sa se acomodeze mai usor.
2. desi la gradi de stat nu il primeste cu pampers, incearca sa gasesti (prin cunostinte/recomandari) vreo directoare/ educatoare cu care sa vorbesti deschis, ca de la femeie la femeie. explica-i situatia si poate te intelege si accepta sa il primeasca cu scutec, intre timp incerci sa il dezveti.
3. poate ai vreo ruda/ prietena/ cunostinta cu tine in oras care sa il poata tine pe pitic atata vreme cat esti tu la serviciu. stiu ca in principiu nimeni nu face nimic gratis, dar nu stii niciodata de unde sare iepurele (eu cat stateam cu maia acasa as mai fi avut grija de un copil daca vreo prietena era in situatia ta).
daca imi mai vin idei mai scriu.
crissandrada spune:
Si eu zic sa mai incerci la o cresa/gradinita. POate ca ii va placea mai mult, se va atasa de cineva acolo si nu va mai plange. Eu am dus ambele fete la cresa cu am avut bunicii aproape iar o bona nu imi permiteam si sincer mi-ar fi fost si frica. Au plans cateva zile/saptamani, s-au si imbolnavit des dar alta solutie nu am avut. Acum cea mare e in clasa I iar cea mica are deja vechime la cresa de cateva luni si nu sunt probleme. S-a acomodat, manaca, doarme mai bine ca acasa .
Bazar general DC
Criss de Alessia si Andrada
Alizee spune:
Mi-au dat lacrimile citindu-ti povestea.
Imi pare rau pt tine si pt copilas, care este atat de micut si bulversat de schimbarile drastice din viata lui.
Cel mai bine pt amandoi, ar fi sa il dai din nou la cresa, chiar si aceeasi. Este posibil ca personalul de acolo sa fie bun, doar ca tu si copilul sunteti deja suparati si nu mai puteti accepta inca o schimbare de mediu. Ar putea dura perioada de acomodare si 6 luni. Inarmeaza-te cu nervi de otel.
Pt evitarea deselor imbolnaviri la intrarea in colectivitate a unui copilas micut, iti recomand curele cu broncho-vaxom. Se tin 10 zile pe luna, 3 luni consecutiv. O cutie iti ajunge pt toata cura.
Poti incepe de acum si reiei din august. Si tot asa an dupa an, ii tii curele pt imunizare.
Este infinit mai bine pt tine si copilul tau sa il dai la cresa. Il iei seara si va petreceti restul timpului impreuna.
Nu cu bunica si bunicul, care nu pot egala pe mama si tata.
Multa putere iti doresc.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Lali spune:
Si eu spun ca varianta cresa/gradi e mai buna. Bunicii ar fi incomparabile mai buni daca ar fi pensionari, dar, din cate spui tu nu e asa. Pot ramane ca solutie de criza cand se va imbolnavi (inevitabil, pana se acomodeaza organismul cu colectivitatea). Si sfatul meu ar fi sa incerci sa gasesti o gradi de stat unde copilasul sa fie primit cu pampers si mai bine ingrijit ca sa meraga cu placere, nu cred sa nu fie in Cluj (chiar cu o atentie la educatoare daca e cazul).
Multa putere si succes !
redai spune:
Divortul inca este pe rol, am avut doar prima infatisare. La pensie alimentara imi va reveni maxim 400 ron pentru ca nu ii este declarat tot venitul.
Voi incepe sa caut alta gradinita, nu vreau sa il duc la cealata cresa. Acolo simt ca ceva nu a fost in regula, si acum daca trecem pe langa cladire spune "nu gadi mami, nu nu".
Addinel, nu am pe nimeni care sa poata sta cu mine, nici de la mama de acasa sa aduc pe cineva nu am cum, plus ca nu mi-as permite nici sa intretin acea persoana, ma refer la mancare si chetuieli de bloc.
Allinta sunt convinsa ca acolo era o problema cu educatoarele. Intotdeauana copilul era cuminte, papa tot, a dormit, dar cand il luam era mort de foame.