Care este scopul vietii ?
Raspunsuri - Pagina 7
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Allure evolutionismul ca si curent contravine flagrant cu una din legile de baza ale stiintei: principiul 2 al termodinamicii, respectiv entropia, legea fluxului energetic dinspre ordine inspre dezordine universul in care traim are multe legi naturale, entropia e doar una dintre ele. aceasta lege spune ca orice sistem (organic sau anorganic) pentru a se dezvolta si/sau mentine are nevoie de aport energetic din exterior. concret: o casa (un sistem, adica) daca nu e curatata, vopsita, lipita pe ici pe colo (fara aport de energie din exterior, adica), in timp ajunge darapanatura si se prabuseste...in citeva zeci/ sute de ani ajunge o gramada de pulbere...pulberea aia nu e altceva decit atomi, starea de baza a materiei. aceasta forta fizica nevazuta numita entropie actioneaza asupra materiei universale in sens distructiv, niciodata constructiv...ea face ca materia sa tinda intotdeauna spre nivel "zero"; numai o forta din exterior o poate impiedica pentru o perioada de timp subliniez, aceasta lege se aplica atit sistemelor moarte cit si celor vii...pai, unde sa mai fie |
Allure, explicatiile si interpretarile pe care le dai despre legea a II-a a termodinamicii (care nu este o teorie de baza a fizicii) sunt gresite. Poate ca ar trebui sa studiezi chestiunile astea in profunzime inainte sa incerci sa le discuti la nivelul asta.
Orice sistem fizic (i.e. simplu, in comparatie cu sistemele biologice), precum, de exemplu, un feromagnet (o bucata de fier) tinde (in conditii de evolutie "termodinamica", adica aproape de echilibru) sa duca la extrem o functie numita potential termodinamic. La un feromagnet in anumite conditii acea functie este energia libera, nu entropia. Pentru temperaturi peste o valoare critica, in absenta unui camp magnetic exterior, sistemul va deveni paramagnetic. Sub acea temperatura critica, va fi feromagnetic. Ceea ce dicteaza starea aleasa este atingerea extremului energiei libere. Ori, starea feromagnetica este una de ordine, nu dezordine. Cu cat mai mica temperatura (asa, ca in mare parte din Univers), cu atat mai "ordonat" devine sistemul pe care il descriu.
Acest exemplu canonic de tranzitie de faza (modelul descris se numeste modelul Ising intr-o forma simpla) arata ca descrierea pe care o prezinti tu este complet eronata chiar si pentru sisteme fizice foarte simple. In fizica lucrul asta este cunoscut de mai bine de un secol.
Pe langa asta, sistemele care nu evolueaza aproape de echilibru termodinamic sunt caracterizate prin alte teorii si metode, cum ar fi kinetic theory, stochastic processes (Langevin), Fokker-Planck eq. si tot asa, functie de nivelul de aproximatie permis de realitate. Toate astea sunt mult mai complexe decat termodinamica.
Imaginea simplista de "moarte termica" a unui univers guvernat de entropie provine din secolul XIX si apartine acelui secol.
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Loma De ce numai oamenii au intelect si ratiune, toate speciile au avut sanse sa egaleze omul, si totusi nu au facut-o... hei cum ti-ar sta sa ai un sef gorila?... |
Iti raspunde eu pentru ca am un sef gorila
Uita'te in jurul tau. Viata fara inteligenta e ca savarinele fara prenandez. Nu cred ca atunci cand primesti flori primul lucru ce'ti vine in minte este Ce e cu angiospermele astea stupide.
Inteligenta este doar una din miile de unelte pe care evolutia le'a dezvoltat ca sa rezolve o problema simpla: Care este scopul vietii Supravietuirea. Niciunul din atributele dragi noua astazi precum: destept, inalt, frumos, rapid nu reprezinta un scop in sine al evolutiei pentru ca evolutia nu urmareste in nici un caz sa te transforme in cea mai buna fiinta care a trait vreodata pe planeta asta. Ceea ce vrea cu disperare e ca tu sa fii cel mai adaptat la conditiile din vizuina ta. Si pentru asta nu se da indarat de la nimic: iti taie mainile si picioarele dupa care te arunca in apa, iti scoate ochii si te indeasa in strafundurile pamantului, iti micsoreaza creierul pana ramai leguma atarnata de'o creanga, iti face copiii sa te manance sau te face sa'ti mananci copiii. Totul cu un singur scop - inca o generatie care sa ia totul de la capat.
Desigur, inteligenta este una din realizarile magnifice ale evolutiei comparabila probabil cu biodinamica ghepardului in timpul locomotiei. Ambele sint tehnologii extreme ale lumii animale: extrem de eficace, extrem de scumpe. Le vrei? Platesti! Ghepardul este cel mai rapid animal pe uscat. Pentru asta "plateste" - este mic, suplu, fragil, si complet inert la capatului unei curse de cel mult 800m cand foarte adesea este o prada usoara pentru restul felinelor.
Si noi platim la fel de mult. Creierul este cel mai mare consumator de energie din corpul uman. Nu se multumeste cu nimic altceva decat cu zahar in cea mai pura forma. Si cu oxigen, cantitati enorme de oxigen in lipsa carora este primul organ din corp care moare. Mai rau decat atat, nu poate fi oprit. Baraie, bazaie, si este intr'o continua si frenetica activitate electrica pe toata durata vietii. Si asta nu e tot. Creste atat de mult din momentul conceptiei incat trebuie sa ne nastem sa fim efectiv expulzati inainte ca el si celelalte organe sa fie complet dezvoltate pentru a nu fi definitiv blocati. Creste atat de repede incat nu e timp sa pui nimic in el pana la nastere. Nu e timp pentru sa fugi ajunge sa sugi. La inceput nu e bun de nimic. Respiram la fel de stangaci ca primii amfibieni si termoreglarea e la fel de "eficace" ca la primele mamifere. Dar dupa o vreme...eheee...asteptam acele zile umbland efectiv cu capul crapat primii ani din viata pentru a'i face loc sa invete.
Eu unul cred ca inteligenta merita pretul platit, nu orice alta specie trebuie sa ajunga la aceeasi concluzie. Daca decid sa o "faca" o vor avea. E ca si zborul care nu e nici pe departe apanajul pasarilor. Insectele zboara, mamiferele zboara, pestii zboara, reptilele zboara au zburat. Pana atunci, toate celelalte animale au raspuns cu o solutie corecta la problema pentru care noi raspundem cu capul.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui xenocid Eu unul cred ca inteligenta merita pretul platit, nu orice alta specie trebuie sa ajunga la aceeasi concluzie. Daca decid sa o "faca" o vor avea. |
Cum poate decide o specie sa ´´o faca´´?
Resursele exista, ti le pune la dispozitie natura si pentru fiecare resursa exista un pret de platit.Pana aici e clar(mie mi-e clar:) Intrebarea este, prin ce mijloace ajunge o specie sa inteleaga existenta acestor resurse si sa ´´cantareasca´´ raportul intre a primi si a da?
Grace spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Cum poate decide o specie sa ´´o faca´´? Resursele exista, ti le pune la dispozitie natura si pentru fiecare resursa exista un pret de platit.Pana aici e clar(mie mi-e clar:) Intrebarea este, prin ce mijloace ajunge o specie sa inteleaga existenta acestor resurse si sa ´´cantareasca´´ raportul intre a primi si a da? |
Si de ce sa o "faca" pina la urma? Cui i-ar placea sa intilneasca cu un ghepard pe strazile orasului? Nici noua, nici lui.
Intrebare hilara: de ce ursului polar ii plac temperaturile polare?
O fi mai inteligent decit noi?
Noua de ce nu? Sintem mai inteligenti ca ursul? Intrebari simple, raspunsuri simple. Creativitatea e aptitudine umana (slava domnului), altfel am vedea curind maimutele epilindu-se. Si de ce ar "face-o" pina la urma?
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Cum poate decide o specie sa ´´o faca´´? Resursele exista, ti le pune la dispozitie natura si pentru fiecare resursa exista un pret de platit.Pana aici e clar(mie mi-e clar:) Intrebarea este, prin ce mijloace ajunge o specie sa inteleaga existenta acestor resurse si sa ´´cantareasca´´ raportul intre a primi si a da? |
Lucrurile sint desigur complet impersonale. De aceea am pus "". Evolutia este oarba si incapabila sa vada macar cateva generatii in viitor. Daca ar fi fost altfel pasarea Dodo si'ar fi pastrat aptitudinile de zburatoare ale stramosilor sai si putea evita extinctia. Evolutia (prin selectie naturala) pastreaza doar cele mai potrivite exemplarea dintr'o variatie continuua de indivizi (obtinuti prin mutatii aleatoare). Cele mai potrivite pentru conditiile de acum. Desi e oarba nu e proasta fiind capabila sa gaseasca intotdeauna solutia optima indiferent de "materialul clientului". Uitati'va la rechini si la delfini, pesti si mamifere aratand identic in medii identice. Sau foci si pinguini. Aratati'i oricui un Ichthyosaur. Cu exceptia cazului in care este suficient de priceput la latina greaca o sa creada ca este un peste, sau nefiind atent la inotatoare caudala poate crede ca e un delfin. Ei bine, este una din reptilele preistorice.
Ochiul la randul sau a fost "inventat" independent de aproape 10 ori peste tot in regnul animal.
La fel si inteligenta. Am descoperit'o noi, o vor gasi si altii. Nici macar nu e doar a noastra a primatelor, sau doar a stramosilor nostri mamiferele, sau doar a stramosilor stramosilor nostri vertebratele.
De data asta vine din adancul oceanului. E curioasa, incredibil de inteligenta chiar si printre cei cu pretentii de fiinte superioare, se joaca, comunica vizual sute de idei in cateva milisecunde, isi decoreaza locuinta si, deloc surprinzator, nu ne iubeste deloc.
Alexa Ioana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui xenocid Aratati'i oricui un Ichthyosaur. Cu exceptia cazului in care este suficient de priceput la latina o sa creada ca este un peste |
greaca
edit: in rest, de acord
ladyJ spune:
Ok Xeno, mersi, incerc sa inteleg mi se pare destul de complicat.
Cat despre conditii, are specia un aport important in a le schimba sau pastra?Se schimba conditile in functie de cat a reusit specia sa evolueze?
Sau conditiile se schimba natural si doar speciile cele mai ´´capabile´´ raman pentru a le face fata? In acest caz evolutia este un ´´must´´ si specia trebuie sa se foloseasca de alte resurse superioare celor de pana acum. Daca nu..la revedere.
blackpanterro spune:
Grace, ursului polar nu ii place la frig ci acolo s-a adaptat perfect.Fiecare specie e adaptata perfect la mediul in care traieste, cand nu se mai poate adapta moare si specia dispare.
La fel si omul, cand se va topi tot permafrostul si metanul ce se gaseste in interior se va imprastia in atmosfera, omul va trebui sa se adapteze.
Daca ne vom adapta bine, daca nu vom dispare ca specie.Speciile care vor reusi asta vor merge mai departe si vor evolua in functie de mediul de atunci.
Tine totusi cont ca vorbim de milioane de ani si nu azi sunt om, maine ma trezesc planta.
Adriana 15w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier