Retete de sampon solid sau semilichid (vascos)

Retete de sampon solid sau semilichid (vascos) | Autor: Corcodutza

Link direct la acest mesaj

Salut,

De ceva vreme ma bate gandul sa incerc niste retete de sampon. Asta pentru ca nu ma mai inteleg cu parul meu odata ce folosesc produsele din comert.
Asa ca am pus aici niste retete gasite pe net, poate intereseaza pe cineva. Voi ati facut sampon de genul sau sapun in casa?

Sampon Homemade

1.Pentru a-ti fabrica singur/a un sampon natural ai nevoie de:
o bucata de sapun din uleiuri vegetale (cu esenta favorita) pe care sa-l razuiesti. Pune-l intr-un blender impreuna cu o cantitate suficienta de apa calduta si amesteca-l pana are consistenta unei budinci. Apoi adauga 1/4 cana ulei de masline, 1/2 cana de apa distilata si continua sa amesteci.

2.500 ml ceai concentrat de urzica (4 linguri de planta la 500 ml apa)
4 linguri fulgi de sapun de casa (din acela facut de bunici –
2 linguri ulei de masline
2 linguri miere de albine

3.Pune#355;i într-un vas:
• 8 linguri de mu#351;e#355;el uscat pentru blonde sau 8 linguri de salvie #351;i foi de nuc dac#259; sunte#355;i ro#351;cate sau brunete,
• o lingur#259; de ment#259; uscat#259;
• 2 linguri de rozmarin uscat
• 600 ml de ap#259; distilat#259;
• sapun bio sau medicinal, sau pur si simplu sapun de casa
• ulei aromat (de menta, de exemplu)
• 2 linguri de vodca
Pune#355;i vasul pe foc #351;i l#259;sa#355;i-l s#259; fiarb#259; la foc foarte mic, 10 minute. Da#355;i vasul deoparte, acoperi#355;i-l #351;i l#259;sa#355;i-l s#259; stea o jum#259;tate de or#259;. Lua#355;i un vas mai mare. Rade#355;i în el 60 g s#259;pun medicinal, v#259;rsa#355;i lichidul strecurat peste s#259;pun #351;i pune#355;i din nou solu#355;ia la fiert, amestecând cu spatula de lemn pân#259; ce s#259;punul se dizolv#259; complet. Lua#355;i vasul de pe foc #351;i l#259;sa#355;i-l s#259; se r#259;ceasc#259;. Ad#259;uga#355;i 2 pic#259;turi de ulei aromat de ment#259;, 2 linguri de vodc#259;. V#259;rsa#355;i totul într-o sticl#259; #351;i p#259;stra#355;i-o în apropierea unei surse de c#259;ldura 2-3 zile.
Sapunul, uleiul si vodca se adauga dupa ce au fiert plantele 10 minute
Pentru a obtine un sampon de volum, puteti adauga si patrunjel, care se potriveste tuturor nuantelor de par si confera un volum natural.
4. 500 ml ceai concentrat de urzica (4 linguri de planta la 500 ml apa)
4 linguri fulgi de sapun de casa (din acela facut de bunici )- se obtin razuind o bucata de sapun de casa
2 linguri ulei de masline
2 linguri miere de albine Parul se clateste intai cu o solutie din apa si otet, apoi cu apa din abundenta.

5.100 g menta uscata sau jumatate uscata , jumatate proaspata , de preferinta menta aceea salbatica denumita popular si menta pisicii sau izma pisicii
- 50 g sapun natural facut in casa
- 50 ml alcool de cel putin 50°
- 500 ml apa distilata
- o lingurita zeama de lamaie sau 1/2 lingurita sare de lamaie

cum se face?
Frunzele de menta uscate si maruntite ( 50 g) se pun impreuna cu alcoolul intr-un borcan curat , se astupa ermetic si se lasa la loc intunecat si calduros cel putin 1 saptamana, agitand zilnic de mai multe ori. Cand este gata se filtreaza , tinctura se pune in sticluta curata si se astupa bine. Optional puteti folosi si 50 ml tinctura de menta din farmacii.
Sapunul se da pe razatoare si se pune impreuna cu 250 ml apa distilata la foc mic , amestecand din cand in cand pana ce se dizolva complet.
Restul de frunze de menta ( 50 g) se pun in 250 ml apa distilata si se fierb in vas acoperit cu un capac cel putin 10 minute. Apoi se mai lasa cca. 30 de minute si se strecoara. Apa cu concentratul de menta se adauga peste apa cu sapunul dizolvat ( sa nu mai fie fierbinti) , se amesteca bine si se lasa pana ce se raceste complet. Se adauga tinctura de menta si zeama de lamaie , se amesteca bine, bine , se umple in flacoane curate ( puteti folosi si borcanele frumoase) si se pastreaza la loc curat, uscat si nu prea calduros. Se foloseste la fel ca samponul vostru normal . Inainte de folosire agitati bine.
6.200ml apa distilata se pune la fiert,
1 lingura ceai brusture,
1 lingura ceai rozmarin,
1 lingura ceai lamaita, se lasa 5 minute,se strecoara,
5 picaturi ulei esential de salvie
100 ml sampon natural de bebelusi.

7.- 4 linguri urzica uscata plus alte plante medicinale bune pentru piele (coada soricelului, musetel, o frunza de patlagina, galbenele, pelin, etc),
- 8 linguri pline fulgi de sapun de casa, fara detergenti adaugati,
- 200 ml apa distilata sau apa plata de baut (nu de la chiuveta),
- cateva capsule de vitamina E sau o fiola,
- 2 pastile de Nizoral,
- ulei esential de menta sau lavanda, in functie de parfumul pe care il dorim,
- recipient pentru sampon (poate fi si o sticla de sampon obisnuita)

Se face o infuzie din apa distilata si plantele uscate care se tine acoperita 10 minute apoi se strecoara. In ceaiul obtinut, cald, se topesc fulgii de sapun, preferabil direct in sticla in care va sta samponul. Cand s-a mai racorit, se adauga treptat si vitamina E, pastilele de Nizoral pisate bine, uleiul esential. Se agita ca sa se amestece bine ingredientele. Preparatul are o culoare putin inchisa, este destul de concentrat (in functie de concentratia si de calitatea sapunului de casa, daca nu iese foarte concentrat si nu face multa spuma, se mai adauga fulgi de sapun), este racoritor si miroase placut a plante. Nizoralul si vitamina E sunt foarte eficiente in cazul matretei, in dermatita seboreica, psoriazis, intertrigo, si alte afectiuni ale scalpului. In plus, parul spalat cu

sapun curat de casa, sau cu acest sampon preparat, nu se mai ingrasa repede.
Este bine ca lipezirea sa se faca cu apa calda in care s-au adaugat 2 linguri de otet de mere si miere. Pentru cei cu probleme mari, par care cade mult, cojite pe scalp, este bine ca la limpezit sa foloseasca infuzie calda de urzica, sau frunze de nuc (coaja verde a nucilor).

Gel de dus:
1 cana apa de trandafiri sau apa plata, de izvor
2 cani de sampon pentru copii sau de gel de dus fara sapun
1 lingura de sare
15 picaturi ulei esential de lavanda/portocale (asigura-te ca pe cutia produsului scrie “ulei esential” si nu ulei eteric sau pentru aromoterapie)
30 picaturi ulei esential de musetel

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingeras2 spune:

Foarte intresante retetele.Cred ca voi incerca si eu sa prepar un sampon caci ma bate gandul de ceva vreme,dar nu am avut timp sa caut retete aprofundat si cam abandonasem ideea.Multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corcodutza spune:

Cu placere, ingeras2. Eu le am cules de pe net si inca mai caut ceva retete.

Samponul o sa mi l prepar singura, sper sa si iasa :D

Sa scri dk ai facut ceva experimente si cum a iesit!

seara faina,
corcodutza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sisimop spune:

Buna Corcodutza
Ai gasit niste retete foarte interesante. Si eu am probleme cu parul, se ingrasa foarte repede si sampoanele din comert imi fac mai mult rau decat bine, asa ca am inceput sa folosesc sampoane facute in casa. In retetele tale poti inlocui sapunul cu o solutie din nuci de sapun sau nuci de spalat. Despre nuci au mai vorbit fetele aicihttp://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133662&whichpage=1&SearchTerms=nuci%2Cde . Avantajul este ca sunt naturale, elimini astfel si prezenta sodei din sapunul facut in casa.

Mergi la inceput