Cu pedepse sau fara ?
Raspunsuri - Pagina 2
ni-na spune:
N-am avut nevoie pana acum de pedepse(face in mai 9 ani),insa i-am spus clar ca: daca umbla la tot ce tine de electricitate,daca deschide usa apartamentului cat nu suntem noi acasa si daca in loc sa vina acasa de la scoala(e copil cu cheia la gat)o lalaie cu colegii o voi face.Atat am batut moneda pe aceste interdictii incat sper ca nu voi avea nevoie vreodata sa ma gandesc la pedepse.
Asa cred eu ca este normal...... eu nu trec cu masina pe rosu,nu de frica unui agent invizibil ci pentru propria mea siguranta,asa si copilul....nu face boacane ca sa nu pateasca el ceva fizic,nu de frica pedepsei..............iar in legatura cu curiozitatea saptamana trecuta descopera ob-urile si mormaie pt el in barba"tot nu inteleg la ce se pot folosi"asa ca presimt ca ma va baga curand in sedinta...cand vor fi coapte toate intrebarile....
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Daca eu ca mama nu sunt un pic aspra si sa ii restrictionez EXACT ce ii place (TV, calc..etc) lui nu o sa-i pese deloc, da' deloc, stii. |
Iasmin, cu tot dragul, imi permiti sa spun si eu ce gandesc despre asta? sa zicem ca ii tai calculatorul pentru 3 zile ca a mancat bomboane inainte de masa si dupa aia nu a mai putut manca cina. ii echivalezi o actiune autodistructiva de-a sa (mancat dulciuri inainte de masa) cu o actiune rautacioasa de-a ta - de-ai rapi calculatorul pe care poate ca il adora mai mult decat pe dulciuri. intelegi? proportia nu se va pastra niciodata, caci tu nu ai prea multe la indemana sa-i tai - jucarii, calculator, televizor, in schimbul mult mai multor chestii pe care le-ar putea face. apoi, incepe sa acorde o importanta supradimensionata calculatorului, etc, pentru ca tu pui accentul pe asta cand il "pedepsesti". asta nu e pedeapsa, este dinte pentru dinte, este rau in schimb la rau. cand scopul ar trebui sa fie binele. in exemplul meu, solutiile erau fie nu ai bomboane in casa sau la indemana, fie il lasi sa nu manance cina, daca nu poate, iar a doua zi muti bomboanele in safe sub lacat, adica el suporta consecintele directe din fapta, iar tu inveti cum sa previi data viitoare.
mereu aud exemplu cu politistul si mereu ma intreb oare ce ii mana pe parinti sa se asemene cu un politist, ca eu nici sub tortura n-as accepta asa ceva. :-)) plus aia veche si rasuflata ca-i pregatim pentru societate, faza la care, desi nu-s anarhista, ci doar rebela, mi se ridica parul matura in cap de oroare. nu, nu-i pregatim pentru societate. noi ca parinti ar trebui sa pregatim societatea pentru ei. iar pe ei ar trebui sa-i crestem ca pentru o lume ideala, astfel incat, cand le va veni randul sa stapaneasca lumea, sa si construiasca lumea aia ideala.
punctual, io nu vreau ca sonia sa mearga cu limita admisa de viteza de frica amenzii! as vrea sa conduca asa din ratiune si prudenta si pentru ca se gandeste la ceilalti, soferi si trecatori, plus pasagerii din masina. o lume ideala este aceea in care legile sunt litere moarte, caci nu le cunoaste nimeni. acum, numai frica de amenzi si puscarie ne tine in ham. as vrea ca lumea de maine a copiiilor nostri sa fie una in care ei sunt buni unii cu altii pentru ca exista o valoare in sine in a fi bun, din dragoste pentru Bine. daca ar anula astia legile acuma, ar fi haos. asta pentru ca si parintii nostri ne-au educat "pentru societate", eventual cu cureaua si statul la coji pe colt de nuca, plus un dos de palma daca deschideam gura neintrebati. de aceea am fi ca scapati din jungla, in lipsa legilor. deci nu, nu-mi educ copilul pentru aiureala asta de societate! as vrea ca noi toti sa ne crestem copiii in asa fel, daca si-ar anula singuri legile, lumea ar continua sa nu fure din convingere, sa nu minta pentru ca iubeste adevarul, sa nu ucida pentru ca respecta viata, sa nu loveasca pentru ca este empatica, etc etc etc.
or la lumea aia nu se ajunge cu "tu comiti o fapta rea, stai sa vezi ce fapta rea comit eu asupra ta, ca-s parinte si pot".
Iasmin08 spune:
conchita, you're welcome..sa ma certi (sau nu).
Io am zis asta pentru ca NU am probleme cu bomboanele ci tocmai cu...statul la calc si la TV (fara numar, fara numar, fara numar). De aia il si privez. Ca vine de la scoala, nu mananca, nu se schimba, hop la calc...
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
adinag spune:
Conchita, eu nu am comparat politistul cu parintii, aici este o neintelegere. A fost un exemplu ca nici politistul nu da o pedeapsa cum ii vine lui dupa ureche, ci drept conseventa. Si nici nu am zis ca trec pe rosu de frica pedepsei, ci ca daca se intampla, are si asta o consecinta.
Oricum, ziceam si mai sus ca pentru consecinte si nu pedepse.
Ni-na, eu nu demult i-am explicat fiicei mele la ce servesc ob-urile.
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 conchita, you're welcome..sa ma certi (sau nu). Io am zis asta pentru ca NU am probleme cu bomboanele ci tocmai cu...statul la calc si la TV (fara numar, fara numar, fara numar). De aia il si privez. Ca vine de la scoala, nu mananca, nu se schimba, hop la calc... Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
iti dai seama ca nu am cum sa te cert, imi zic si io parerile pe-aici ca tot omul.
aia cu bomboanele era un exemplu discutat recent prin alte parti, altul nu mi-a venit in cap. nush ce sa zic cu calculatorul, ce face la el? se joaca sau invata? desi jocul e tot o forma de invatare...ce varsta are baietelul tau? mai are atasament dintr-asta fata de alta activitate? eu am o "problema" asemanatoare cu sonia, dar e cu pictatul. picteaza cu orele, nu exagerez. a ajuns nici afara sa nu vrea sa iasa, daca a apucat dimineata sa se aseze la sevalet, iar seara cu greu o urnesc la nani. te intreb daca baietelul tau e asa si in alt domeniu, pentru ca a mea nu e, doar la pictat. si nu-mi dau seama daca e vorba despre personalitate adictiva, adica usor sa devina dependenta de ceva sau o fi pura pasiune. ca daca si la baietelul tau o fi vocatie ceva, nush ce sa zic, mai bine ne dam la o parte din calea geniului. :-))
in orice caz, daca e pasiunea lui imensa, nu vad cum ar putea functiona pedeapsa sau inchisul calculatorului. eu trebuie sa inventez tentatii mult mai impresionante ca s-o scot din transa artistica si nu-mi iese intotdeauna. depinde de ce varsta are, ma gandesc sa-i oferi optiunea unor clase de sport, sa aveti activitati de familie seara, sa introduceti niste ocupatii traditionale care sa-l mai ridice de pe scaun. cu alte cuvinte, creca pedepsele mai rau il inraiesc, dar distragerea atentiei cu activitati si mai super de super cred ca merge la orice varsta.
conchita spune:
citat din mesajul lui adinag Conchita, eu nu am comparat politistul cu parintii, aici este o neintelegere. A fost un exemplu ca nici politistul nu da o pedeapsa cum ii vine lui dupa ureche, ci drept conseventa. Si nici nu am zis ca trec pe rosu de frica pedepsei, ci ca daca se intampla, are si asta o consecinta. Oricum, ziceam si mai sus ca pentru consecinte si nu pedepse. Ni-na, eu nu demult i-am explicat fiicei mele la ce servesc ob-urile. Adina, Jasmina (24 iulie 2003) & Floris (23 decembrie 2007) |
adina, nu m-am referit la tine, mesajul tau mi-a adus aminte de celebra comparatie, tu doar ai mentionat-o, dar ideea ta a fost alta. ti-am citit mesajul cu mare placere, suntem in consens.
Iasmin08 spune:
Conchita, a fost un topic la Cabinetul Psi. AL meu e addicted si altceva nu, ma dispera. El si copiii de varsta lui aleg numai jocuri violente (ca altfel cand le interzic sa intre pe calc alt joc nici nu gasesc decat ''cafteala" in grup). L-am inscris la scrima, am modelat cu el cu plastilina Fino, am incercat cu cititul povstilor (inca mai citim seara), ''gatim'' impreuna DAR tot ceea ce isi doreste este sa stea cu retina lipita de ecranul calculatorului sa vada cum avatarul lui kill-areste nu stiu ce gaza si ii creste lui scorul. Singurul lucru pozitiv e ca vad ca deja face adunari peste varsta lui (8 ani) si isi face tot felul de calcule- (cam cat imi creste ratingul daca ucid salata sau meduza asta). Altceva nu il atrage, am incercat cu el tot felul de jocuri, inclusiv cele care ii arata circuitele electrice (gen puzzle)
Scuze, acu am ajuns de tot off topic
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
filofteia spune:
Ce m-a suparat cel mai tare perioada asta e ca a inceput sa ascunda prin buzunare diverse prostioare(sa le duca la scoala)si cand o intrebam imi zicea ca nu are nimic,sau umbla la rujuri(foarte curioasa din fire)si daca o intrebam zicea ca nu ea(altcineva nu avea cine). |
Daca se ascunde de tine (mie nu mi se pare minciuna ce povestesti aici) inseamna ca ii este teama de reactia ta.
Subiectul este foarte bun ... desi s-a vorbit de o mie de ori despre asta, in perioada asta si eu sunt in "dilema" cu pedepsele... o fi ceva in aer.
Eu sunt pentru pedepse pentru gogomaniile mari.
Avem un set de reguli de bun simt le spun eu vis-a-vis de scoala, scrise la sfarsitul unui caiet, ceva de genul... TV se deschide doar dimineata (cat ia micul dejun), la masa de pranz si seara dupa ora 20, pregatirea de culcare la ora 21, ultima masa la ora 20, calculatorul se deschide numai vineri, sambata,duminica si altele cateva de acelasi gen (nu-mi mai aduc aminte, ca de aceea le-am scris)
Intamplarea noastra clasa a III a fiind...ia I la romana la o povestire si nu l-am pedepsit... oricum lucreaza suplimentar si are problemele lui vis-a - vis de romana, iar eu am crezut ca nu a scris nimic, dar in caiet era facuta o povestire cam de o pagina la prezent si persoana I (ca si cand ar fi fost vorba despre el) si cu unele greseli de ortografie (inca nu sesizeaza toate ortogramele), n-am comentat decizia invatatoarei, dar nici nu mi s-a parut de pedepsit.
Peste vreo doua zile vine cu I-S la matematica, pentru ca a fost neatent si a facut alte exercitii decat cele date de doamna... in acea zi bona a vorbit cu doamna, care i-a spus ca a fost singurul din clasa care a incurcat exercitiile si ca este mai tot timpul neatent, ca suntem (eu si bona) cam lejere cu el si ce va face din clasa a V-a?
Nu l-am pedepsit nici de data asta si nu stiu daca am procedat bine... De suparat a fost si el suparat datorita notelor astea...Si eu am fost suparata si l-am certat, i-am spus ca a muncit degeaba suplimentar daca el nu este atent la ce trebuie sa faca. Dar mi-a trecut repede... si l-am imbratisat si i-am spus ca mami il iubeste si cand il cearta, iar de la el a venit un "stiiiu" si un zambet.
Nu am ajuns inca la scoala, nici nu stiu daca are sens sa ma duc... de cate ori am facut-o mi s-a vorbit doar la modul general de el si ca este visator... se pare ca nu s-a schimbat nimic. Cum sa-l fac sa fie mai des cu picioarele pe pamant... sa fiu o dura???
Mie teama ca nu va mai veni la mine sa-mi spuna ce-l doare. Acum nu are nici un fel de secret, daca are nevoie de ajutor il cere. Este un copil care nu intra in conflict cu nimeni, un copil vesel si plin de nazdravanii...
Stiu ca sunt o mama lejera... dar parca am un ghimpe undeva in inima... n-oi fi prea lejera? Cum va evolua copilul meu? Bine sau rau fiind asa lejera...
Parca am alta parere despre scoala asta decat toti cei din jur...
As mai preciza ca el face de doua ori pe saptamana engleza si o ora electronica si face in fiecare zi suplimentar (fara sa comenteze, este deja o rutina) fata de temele de la scoala atat la mate cat si la romana, doar vineri este liber total dupa ce vine de la scoala. In toate vacnatele a facut teme zilnice...eu spun ca este destul ca sa-l si ma pedepsesc pentru neatentie...
Imi cer scuze Hapiness ca am invadat subiectul tau.
marimar spune:
Conchita gindesti frumos ! Ar fi minunat sa gindeasca multe mame ( daca nu toate !!!) asa ! Intr-adevar am reusi sa construim o societate mai buna !
Exemplu de consecinta: Fetita mea de 5 ani e o rebela, o "princess warrior" cum ii zice tati , un copil "strong-willed" si in acelasi timp o minunata.
Nu-mi place sa ajungem la faza cu " ai vazut, ti-am spus eu, ai vazut ce ai patit daca nu m-ai ascultat !" si de multe ori nu asculta explicatiile mele, vrea sa faca cum vrea ea. Simbata era un frig de -10 grade afara, ne imbracam sa iesim sa vedem parada de Carnaval, ea vrea sa-si ia pantofii. Imi zice" Am luat 2 perechi de ciorapi ( adica ciorapi lungi si sosete, ca retine de data cind isi luase numai o pereche si i-a fost frig, tot asa, a invatat patind-o), nu vreau sa iau cizmele." I-am explicat ca e FOARTE frig si e zapada afara. Nu a vrut. A vrut imbracata in printesa, cu o jacheta si cu pantofi. I-am explicat din nou ca o sa-i fie foarte frig. A ales sa iasa asa cum a vrut ea. Am lasat-o ! Bineinteles ca dupa un timp, afara s-a plins ca-i e frig si ca e uda la picioare !!!!
Am lasat-o in pace, i-am spus ca asa se intimpla e consecinta faptelor sale.
Nu am stat foarte mult dar si-a simtit consecinta pe pielea ei.
De atunci nu iese fara cizme si ma intreaba daca e frig, sa-si ia pantofi sau cizme?
conchita spune:
Iasmin, nu suntem off topic, tu ai un caz concret si aplici metoda cu pedepsele, deci suntem super on topic. si happiness a prezentat un caz cerand solutii, celelalte mamici tot asa au povestit cazuri, vezi adinag. asta cu dependenta ma intereseaza si pe mine. o sa caut topicul de care spui, multumesc, poate ma lamuresc si despre sonia mea.