Crestinismul si evolutia spirituala
Raspunsuri - Pagina 3
Iasmin08 spune:
Ma tot chinui si imi storc creierii da nu reusesc sa-mi amintesc un anume verset
Era ceva in genul ''Acolo unde sunt doi si se roaga sunt si Eu cu ei"
Bey, da sa iau toti peretii la rand si nu-mi amintesc exact cuvintele.
Dar acela e mesajul. De aceea s-a stabilit rugaciunea colectiva, mai ales in timp s-a demonstrat ca are multa putere. Adica daca citesti la Filocalie cum a reusit Sfantul Vasile cel Mare sa isi recastige Biserica- au tinut toti post si Biserica era ferecata. S-au rugat cu totii (cu Sfantul in frunte) si au cazut lacatele de la sine. Atfel de ''intamplari'' repetate au dus la convingerea ca e extrem de buna rugaciunea personala, dar ca cea colectiva este foarte bine primita.
E bine ca stai in spate in timpul sfintei liturghii Crinuta (si io fac la fel), e mai multa smerenie din partea ta, dar e intr-un fel vatamator daca nu poti sa te rupi de cadru pentru ca multi intra, se vanzolesc, vorbesc, ce mai, de multe ori trebuie sa-ti atintesti ochii in tavan si acolo sa-i tii.
Despre lacrimile la rugaciune- nu exista pocainta mai mare ca cea insotita de ''darul lacrimilor''. Esti binecuvantata de acest dar. Dar e bine sa il ascunzi in public.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Stiu ca are putere, asta ni se spune si noua si asta se repete in multe mesaje. Eu nu contest importanta, eu imi expun neputiinta, sau cum sa o numesc.
Cand ma rog cu altii sunt atenta la intonatie, mi se pare ca se roaga prea repede, imi fuge gandul, etc, cand sunt singura cu EL, e cu totul altceva, ma rog asa cum trebuie, e o legatura clara.
Asta nu inseamna ca nu m-am rugat in grup, am facut-o fortata de imprejurari, dar noi chiar vrem sa formam un grup de rugaciune, grup de ispasire se numeste, si nu stiu ce sa fac. Ar fi si mama in acest grup, ea oricum n-are problema mea, si ea oricum se roaga minim 2 ore pe zi, nu ca mine, lenesa de mine.
Intr-adevar grupul este important, sunt constienta, dar trebuie sa nu ma simt constransa, sa ma simt libera, altfel nu simt eficienta rugaciunii.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=hcq4pnMzTRM&NR=1" target="_blank">Faustina's life"
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Ma tot chinui si imi storc creierii da nu reusesc sa-mi amintesc un anume verset Era ceva in genul ''Acolo unde sunt doi si se roaga sunt si Eu cu ei" Bey, da sa iau toti peretii la rand si nu-mi amintesc exact cuvintele. Dar acela e mesajul. De aceea s-a stabilit rugaciunea colectiva, mai ales in timp s-a demonstrat ca are multa putere. Adica daca citesti la Filocalie cum a reusit Sfantul Vasile cel Mare sa isi recastige Biserica- au tinut toti post si Biserica era ferecata. S-au rugat cu totii (cu Sfantul in frunte) si au cazut lacatele de la sine. Atfel de ''intamplari'' repetate au dus la convingerea ca e extrem de buna rugaciunea personala, dar ca cea colectiva este foarte bine primita. E bine ca stai in spate in timpul sfintei liturghii Crinuta (si io fac la fel), e mai multa smerenie din partea ta, dar e intr-un fel vatamator daca nu poti sa te rupi de cadru pentru ca multi intra, se vanzolesc, vorbesc, ce mai, de multe ori trebuie sa-ti atintesti ochii in tavan si acolo sa-i tii. Despre lacrimile la rugaciune- nu exista pocainta mai mare ca cea insotita de ''darul lacrimilor''. Esti binecuvantata de acest dar. Dar e bine sa il ascunzi in public. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Nu plang in public, ma feresc, dar sunt momente din acesstea in care nu ai control, te copleseste Duhul Sfant si nu poti opune rezistenta. Noroc ca nu mi s-a intamplat asta in afara casei, de fapt mint, ceva similar s-a intamplat anul trecut de Vinerea Mare.
Tin minte ca in sept cand am fost la Nusfalau, un loc de aparitii la noi, am intrat sa ma rog in Biserica, liturghia se tinea afara, in cort, fiind f multi pelerini, multi din Ungaria, si vine o doamna care intra, se aseaza in genunghi si izbucneste intr-un plans, exact acelasi lucru de care va povesteam eu. Eram doar eu cu ea, ma uitam la ea, imi venea sa ma duc sa o imbratisez, am lasat-o, dar am zambit pt ca stiam ca o mare transformare avusese loc in sufletul ei, in inima ei.
Ma tot gandeam ca toti sfintii descriu fericirea adevarata, cea data de Dumnmezeu ca ceva ce nu ne putem imagina. Este o fericire care te copleseste, ceva ce mintea omeneasca nu poate patrunde. O vreau si eu :)
Daca vreti, pe masura ce mai gasesc ceva interesant din ce citesc,va pot cita.
Crinuta si Rayan
mamabear spune:
Si mie mi se intampla sa nu ma pot ruga, sa-mi citesc canonul fara sa reusesc sa fiu atenta. Mie mi-a zis duhovnicul sa-mi fac rugaciunile chiar daca nu ma pot concentra, ca Dumnezeu vede (apreciaza gestul), si trimite El apoi ajutor. E mai bine sa-ti fuga mintea de la rugaciune, decat sa umble oricum aiurea.
Nici eu nu ma pot ruga asa in grup, oricum. La liturghie e altceva, e harul care ii patrunde pe toti. In rest eu prefer rugaciunea in comun cu familia, noi oricum formam un grup, doar suntem 6 . Avem o camera la mansarda amenajata special.( In zilele cand nu reusim sa ne rugam impreuna parca e mai agitatie in familie.)
Iasmin08 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crinuta Daca vreti, pe masura ce mai gasesc ceva interesant din ce citesc,va pot cita. Crinuta si Rayan Fara Dumnezeu nimic nu e. Cine se increde in sine, cade rau! www.youtube.com/watch?v=hcq4pnMzTRM&NR=1" target="_blank">Faustina's life" |
Cum adica daca vrem??? Mai intrebi? Hai si ne zi din ce citesti.
crinuta spune:
Bine fetele, nu ma certati ca sunt mica.
Acum nu pot, dar diseara cand mai citesc, imi notez ce consider eu util si va scriu.
Crinuta si Rayan
Iasmin08 spune:
Pana cand vei gasi un pic de timp Crinuta, va mai povestesc eu ceva
Cica erau trei frati (calugari adica). Si s-au gandit ei impreuna muuuuuult si bine cum sa faca si ce sa faca sa se mantuiasca. Si primul a hotarat sa mearga in lume si sa impace oamenii invrajbiti ca ''fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema". Al doilea s-a gandit sa mearga si sa ajute pe bolnavi ''(...)cand, Doamne, Te-am vazut bolnav si nu Te-am ingrijit...". Al treilea insa a hotarat sa mearga in pustie. Zis si facut.
Dar iata ca dupa vreo cativa ani, cel dintai care dorea sa fie facator de pace s-a intalnit cu cel care ingrijea bolnavi. Erau amandoi mahniti pentru ca primul incercase inutil sa ii impace pe altii- aceia inca l-au luat in vizor ca dusman, iar al doilea pentru ca bolnavii sunt nemultumitori, sunt mereu irascibili, nu le poti intra in voie nicicum. Asa ca cei doi au hotarat sa mearga la cel de-al treilea frate.
Cand au ajuns la acesta era atata pace, atata liniste ca nu le venea a crede ochilor. Si l-au gasit sporit duhovniceste. Asa ca l-au intrebat: ''Frate, tu ce-ai facut de cand ai venit in pustie?'' Si acela i-a trimis sa ia intr-un pahar apa dintr-o balta. Au pus paharul intr-un colt si au mai sporovait ei o vreme. Dupa care, cel de-al treilea le spune: ''Cand ati venit si ati luat apa din balta, cum era apa? Tulbure. Dar iata cand ati lasat-o, s-a limpezit. Asa si eu, fratilor, nimic nu am facut de cand am venit. Doar mi-am limpezit sufletul si mi l-am curatat de cele lumesti"
Si auvazut cei doi frati ca cel de-al treilea mult s-a folosit de viata in pustie, mai mult decat viata in lume.
Dupa ce am citit povestea asta, m-am gandit ca noi cei care traim in lume ducem o lupta tare inegala, ne e extrem de greu- daca nu chiar imposibil sa ne curatam sufletul de patimi.
Doamne ajuta!
Maria spune:
Vin si eu in completarea celor spuse de Iasmin, citatul se gaseste in Evanghelia dupa Matei 18 (19,20)
"Iarasi graiesc voua ca, daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant în privinaa unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tat#259;l Meu, Care este in ceruri.
Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor."
Parintele cu viata sfanta Arsenie din Rusia, acuzatul ZEK -18367 (au aparut carti cu marturii despre viata sa, absolut impresionante si datatoare de bucurie si speranta, le recomand din toata inima) , sfatuia pe ucenici ca, la vreme de necazuri, mai multi dreptcredinciosi sa se roage in acelasi timp, aceasta rugaciune catre Domnul, pentru vindecarea unui bolnav, ca sa se milostiveasca de cel cazut in pacat, pentru scaparea ostasilor care lupta sau pentru slobozirea celor intemnati. Cei care s-au invoit sa se roage astfel se pot afla in diferite orase sau case, dar rugaciunea o citesc toti in acelasi timp, ziua, dimineata, sau seara.
Aceasta este rugaciunea recomandata de parintele Arsenie:
” Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Tu ai spus cu preacinstitele tale buze: ‘Daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal meu, Care este in ceruri. Ca unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor’. Neschimbate sunt cuvintele Tale, Doamne, fara de margini esti in iubirea Ta fata de oameni, iar milostivirea Ta nu are sfarsit.
Noi, robii Tai, (numele celor care se roaga), conform intelegerii, ne rugam pentru robii Tai (numele pentru cei din suferinta sau pentru inlaurarea unei nenorociri), pe care ajuta-i Doamne! AMIN "
Va mai recomand, ca tot suntem in post si poate cu mai mult timp dedicat celor duhovnicesti, o biblioteca teologica digitala la adresa:
http://www.angelfire.com/space2/carti/cat01.htm
Maria
Iasmin08 spune:
Maria bine ai venit printre noi. Multumesc de adaugire.
Nu numai parintele de care ai amintit a facut asa ceva (rugaciunea colectiva). AM citit despre foarte multi preoti care au facut asa cu fiii duhovnicesti. Doar ca se trezeau la ora 00.00 - ora Greciei, sau ora noastra, depinde de unde era parintele. Chiar si parintele Arsenie Boca am inteles ca a organizat un astfel de grup de rugaciune.