Cati bani pt cadourile prietenilor copiilor???

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Uite in curand o sa fie ziua lui fimiu , face 5 ani si anul acesta incercam sa aranjam o petrecere cu copii. In primul vreau sa-si serbeze ziua cu prietenii, sa simta si el ca are petrecere de copii si nici prin cap nu mi-a trecut ca as dori sa primeasca astfel de cadouri scumpe. Daca vine un copil si ii aduce un balon sau o felicitare colorata de el eu as fi super incantata si cred ca si fimiu. El are 5 ani si nu cunoaste valoarea lucrurilor, pe el il incanta simplu fapt ca sunt cadouri si surprize. Incerc sa-i organizez petrecere sa se distreze nu am interese materiale -ca oricum e casa plina de jucarii.
Da ce sa faci asa sunt romanii "cu pantalonii rupti in fund dar si fuduli" (bine unii nu toti). Am fost si noi la petreceri cu copilul si nu a contat pozitia sociala a parintilor -deobicei cumpar o jucarie care stiu ca l-ar incanta pe copil care sa se incadreze intr-un anumit buget. Si am vazut si eu parinti cu o situatie financiara nu tocmai roz care au cumparat niste jucarii pe care eu nu as fi dat atatia bani nici pentru fimiu.Pentru cadouri scumpe fiecare copil are familie.
In momentul acesta, la situatia din romania, eu as merge pana la max 30RON.
Nu prea sunt de acord cu cadourile pentru personalul gradinitei, dar daca nu se intind cu suma deobicei contribui. In iarna ma dat 50 ron pentru 7 persoane. (A exista o mamica care a propus 250 ron dar tot mamica aia a propus la inceputul anului sa nu contribuim lunar cu 5 ron la apa si sa le fiarba acolo apa de la chiuveta: ce sa intelegi din asta?)

Mikim mamica aia care strange banii ar trebui sa se simta prost, nu tu : deoarece trebuia sa-ti respecte optiunea si in nici un caz nu trebuia sa te trateze asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikim spune:

Citat:
citat din mesajul lui lara_c

Mikim,

Pot sa te intreb cati bani depui lunar in contul fiicei tale?
Cand ti se cer sume din astea pt invatatoare/colegi/amici, te rog gandeste-te numai la asta.Ca banii aia adunati pe care ii dai mereu pe cadouri luna de luna de la 0 la 18 ani o pot ajuta pe fetita ta pe viitor.Si fa cadouri numai daca iti permiti si cat iti permiti.
NB : a iti permite nu inseamna a avea fizic banii respectivi in mana ci a ii avea dupa ce ti-ai achitat datoriile,ai depus anumite economii in banca , ti-ai facut cumparaturile, ai platit pt alte mici placeri personale/excursii/vacante/ o carte etc .Daca trebuie sa renunti la chestiile de genul asta sau mai rau sa te imprumuti NU ITI PERMITI.Si atunci faci un cadou mai modest, eventual unul care nu costa insa are mare valoare sentimentala, flori, felicitari, colaje din poze , etc Mi-a placut ideaa unei forumite legata de voucherele pt baby sitting si invitatii la iarba verde.
In RO, s-a mai spus, sumele si pretentiile sunt ridicole mai ales raportate la salarii .
In UK salariile sunt si de 10 ori mai mari(si nu ma refer raportate la salariile minime din RO ci la cele mai decente).Cadourile se fac de obicei individual.Suma: aprox 10£ pt un copil amic/coleg de scoala .
Dar nu stiu copil fara cont in banca de la nastere.Ar putea lejer sa dea dublu, dar prefera sa ii puna deoparte pt copilul personal.
Esenta este ca nu se arunca cu banii chiar daca parintii isi permit mai multe.Si nu o sa inteleg niciodata cum altii prefera sa o faca doar ca sa fie vaziti 'bine' si cand copilul lor are nevoie, nu mai au.
Parerea mea este ca se vehiculeaza sumele astea pt ca altfel ti se pun etichete , vezi sarantoc.Si numai venind cu aberatii de genul sub 5 milioane nu gasesti nimic de cumparat pt un copil coleg de echipa care nici macar nu isi serbeaza ziua arati ca tu esti din lumea buna/cu bani , mai tare decat cei ca Mikim carora li se pare mult etc.Eu cred ca de abia steapta sa zica vreun parinte timid: 'eu stiu, mi se pare cam mult...' ca sa se simta automat potentati financiar.
Ce ridicol!!!
Oamenii care chiar au bani , fac altceva cu ei.Nu cadouri exagerat de scumpe pt copii care nici macar nu fac parte din familie si 0 pus deoparte pt ei si sufletul lor sau educatia copiilor.

Ai pus punctul pe I!!! Cam asta vroiam sa spun, dar nu gaseam cuvintele!
(am un puiut de 1 an care nu ma lasa sa scriu...)

Nu conteaza veniturile pe care le ai, ca doar nu foarte multi au precum columbenii sau mai stiu eu care, conteaza cat esti dispus sa cheltuiesti pentru astfel de evenimente! De exemplu, un kg de carne costa 20 lei si nu il cumperi dintr-un magazin fitos - sa zicem ca ar exista vreunul - unde acelasi kg se cumpara cu 300 lei doar pentru ca acolo se duc fitosii.

Indiferent de veniturile pe care le ai nu mi se pare normal sa cheltui 500 lei pe luna cu cadourile la 5 copii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Inante sa vin in Fr tot auzeam "francezii sint zgirciti". Acuma, dupa 11 ani de cind sint aici si citind subiectul asta, imi dau seama ca e asa. Pai, fratilor, aici nu se pomeneste de cadouri colective, la colegii de gradinita, la colegii de sport, la educatoare, la trecatorul de pe strada, etc.

La gradinita sarbatoritul aduce o prajitura si eventual cite un pachetel mic de bomboane la fiecare copil din grupa. Nici vorba sa primeasca el insusi cadou. Nu se pomeneste de cadou la invatatoare. Nici la mine, nici la sot la serviciu nu se primesc cadouri de aniversare - in general, daca ziua de nastere nu pica in WE, aducem cite o prajitura sau un tort. Singura exceptie e pentru nasterea unui copil - facem o "cutie de dar", o cutie de carton in care facem o fanta si fiecare baga acolo citi bani vrea, nu stim cit da fiecare, oricum e intre 5 si 10 euro. Apoi, cu banii strinsi se face un cadou mai consistent - un carut, un tarc, depinde de ce vrea parintele.

Nici nuntile nu sint cu dar, mirii sau parintii lor sint cei care suporta cheltuielile. O nunta costa in jur de 5000 euro si banii strinsi in jur de 2000 euro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trischa spune:

^Chiar acum mi-am luat copila de la gradinita,azi a primit o cescuta mica-mica pe care scrie,,un mic dar pt tine,,am intrebat-o a cui a fost ziua si daca tortul a fost bun.
Asta e un exemplu recent dar mereu cand un copil isi sarbatoreste ziua aduce cate o chestie mica si celorlalti.
Si atunci cand copilul merge la o petrecere cadoul nu depaseste 10e.
Copila mea merge la inot,un curs dureaza 10 sedinte,dupa fiecare curs terminat copiii primesc o diploma si cate o punguta mica de ursuleti gumati.Si parintii primesc ursuleti
Daca mergem la doctor copilul nu are decat un tel..sa capete o bombonica gumata dupa consultatie,si nu va inchipuiti ce bucurie pe ea cand se uita in cana doctorului si isi alege ce culoare doreste.
Care e rugamintea mea,mai lasati si pe altii sa dea si nu mai umblati doar cu lucruri scumpe,nemaivazute si auzite doar pt ca e doctorul,educatoarea,invatatoarea,fata lui x care e nu stiu cine...
Acum un an in vacanta de iarna am fost cu copila in Brasov la doctor.Dr era pediatru si medic de familie,vreau sa zic ca nu era cabinet privat,acest dr avea in cabinet un borcan mare de caramele si dadea la copilasi.Din partea mea a avut o bila alba doar cand am vazut borcanul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iliana23 spune:

sunteti TARI fetelor!deja ma simt mai bine stiind ca mai sut mame care gandesc ca mine.multumesc si pupici la pitici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Citat:
citat din mesajul lui Natasa

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Mikim

Nivelul de 100 RON eu il consider potrivit pentru petrecerile organizate la un loc de joaca (cam atat revin cheltuielile pentru un copil invitat). Sigur ca nici acolo nu este obligatoriu sa oferi un cadou la nivelul cheltuielilor.

Atunci n-ar fi mai bine sa fie petrecere cu dar dat in plic daca tot trebuie sa dai cadou de cit a costat "locul" pentru copil? Si parintii care nu-si permit caoduri de un milion nu-s invitati sau e de bun simt sa nu se duca? Mi se pare ca s-a ajuns la niste exagerari, ca lumea face eforturi sa dea cit nu poate doar pentru a fi in pas cu ceilalti...

Nu, dar de altfel eu am explicat in ce conditii vad un cadou de 100 RON rezonabil - daca tu intelegi altceva din postarea mea si ajungi la concluzie de bani in plic, asta e.

Am facut legatura cu nunta pentru ca ai spus cam cit ar costa "tacimul" pentru fiecare copil invitat, nu am avut in intentie sa te jignesc. Poate tu nu ai primit invitatii de genul "ii serbez ziua lui x in cutare loc, numai inchiriatul locului ne costa 8 milioane..." Asta e un soi de "fa-ti un calcul cam ce cadou trebuie sa faci" si d'aia ma gindeam ca urmatorul pas la petrecerile astea este plicul. Nici botezuri la restaurante cu 100 de invitati nu se faceau acum citiva ani si acum se fac si se pun si plicurile pe masa, aniversarile copilului de ce nu s-ar transforma in asa ceva?

Mergi la inceput