Eminescu... un sfant????
Raspunsuri - Pagina 4
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui elyda As dori sa stiu cati dintre voi se vor ruga la sfantul Eminescu pentru...orice. Despre asta este vorba. |
io m-as cam ruga, sa-mi faca si mie cunostinta cu Luceafarul, pare tip mijto, in ruptul capului nu l-as trada cu fitecine Catalin.
nu despre asta e vorba, ci despre o propunere respinsa. propunere laica respinsa de clerici. e la fel ca si cum te-as propune io sa te sfinteasca si-ar veni Guestus pe forum sa protesteze ca Elyda e de-a noastra, din popor, nu din ceruri 'nalte, n-a comis nimic planetar. creca acum ti-e si tie mai clar despre ce ai dorit sa discuti.
pe de alta parte, sa ne amintim de Sfantul Augustin. aveti definitii de somnoroase pasarele despre sfinti, ii vedeti cam floare albastra, cand ei, de fapt, sunt imparat si proletar intr-unul, iar pana la steaua care a rasarit, sa ne oprim putin la mormantul lui aron pumnul, caci trecut-au anii si nu tot ce e venera e neaparat si madona, asta ultima fuse din cugetarile sarmanului dionis despre ce-ti doresc eu tie, dulce romanika.
Lali_mete spune:
citat din mesajul lui Delia21 Elyda,nu ai inteles nimic din ce am scris.Nici nu ma asteptam.... |
Delia si ce ar fi trebuit sa inteleaga?
Bun,Eminescu a fost un "sfant" in ale literaturii,a fost "the best" in ale lui,dar nu are nici e legatura cu propovaduirea ortodoxismului,nu a murit pentru asta,nu este consemnat nici unde ca ar fi facut fapte demne de un sfant.Ca a dus o viata saraca?Si?Nu a fost pusnic,nu a fost calugar,preot,nici macar diacon. Si ce daca e poetul nostru national? Este POETUL nu SFANTUL...de ce sa nu il facem sfant si pe Creanga? Macar el a fost înscris la scoala catihetica din Falticeni ("fabrica de popi") si Seminarul teologic "Veniamin Costachi" ...
Parerea mea este sa se pastreze o linie de marcaj intre caracteristicile care trebuie sa le aiba un sfant,si restul lumi...
Lali Lacra de
Paul-Iulian
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=146916 Nasterea lui Paul_Iulian
petra spune:
Daaa, numai asta le mai trebuia romanilor. Nimeni nu contesta personalitatea lui Eminescu, romanii se pot mandri cu Emininescu si cu opera lui dar totul are o limita.
De ce sa amestecam lucrurile?
Nu stiu a cui a fost ideea dar cert este ca aceasta idee i-a venit unuia cu mintea tulbure rau de tot.
Maine - poimane ne trezim cu Becali propus la sfinti ca tot "ctitoreste " si ala biserici pe nu mai stiu unde .Si exemplele pot continua.
Sfintii trebuie sa fie sfinti si personalitatile sa ramna doar celebre !
viviana spune:
Asta se intampla cand dai prea mult nas bisericii.
Face sfinti.
Poate E. era sfant sub acoperire si noi n-am stiut. L-a deconspirat Aliodor.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
conchita spune:
citat din mesajul lui viviana Asta se intampla cand dai prea mult nas bisericii. Face sfinti. |
biserica a respins propunerea. cu tot respectul, dar tu ai citit cine a avut ideea? :-)
viviana spune:
Cu tot respectul am citit.
Si nu am inteles ca biserica ar fi respins cu desavarsire propunerea.
"Pe final, conducerea BOR sugereaza reprezentantilor Ligii Scriitorilor Romani sa ceara canonizarea lui Eminescu, Mitropoliei de care apartin, adică celei a ..."
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
valentinag spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
biserica a respins propunerea. |
Ceea ce mi se pare absolut normal,cum sa faci din Eminescu un sfant?
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
gaba-rema spune:
Eminescu lauda ortodoxia in scrierile sale de jurnalist, dar numai pentru rolul sau in unificare si mentinerea limbii romane, a romanismului...
Poate ca Eminescu a fost un om religios... religia lui a fost limba romana :)
anaemi spune:
citat din mesajul lui viviana Cu tot respectul am citit. Si nu am inteles ca biserica ar fi respins cu desavarsire propunerea. "Pe final, conducerea BOR sugereaza reprezentantilor Ligii Scriitorilor Romani sa ceara canonizarea lui Eminescu, Mitropoliei de care apartin, adică celei a ..." Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
a fost o respingere politicoasa (ca sa zic asa)...ca pana la urma TOATE aceste cereri ajung in final sa fie discutate in Sf. Sinod...deci la conducerea BOR
Anamaria & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...
IMPLINIRE
AkaManah spune:
Mda...aceasta propunere denota clar transformarea morala a societatii. Oamenii nu se mai regasesc in "sfintele moaste" si cauta altceva. Pe alta parte cinstita biserica, cum spuneam in alt topic ...supravietuieste. Biserica universalista si atemporala ...naste sfinti locali pentru a supravietui. Nasol. Daca s-ar trezi oamenii si ar vedea ca God e altceva decat zic popii s-ar schimba multe. Cat despre Eminescu...pacat ca a fost adus in acest mod in discutie (nu aici, ci la modul general) de catre oameni care ar fi trebuit sa ii respecte geniul literar si sa nu faca propuneri absurde.
In ultima vreme a observat ca TOTUL trebuie sa aiba o turnura religioasa. Ciudat, nu?
Sar`na Laura.