Frustrari generate de functionarii publici !
Raspunsuri - Pagina 4
Guestus spune:
Asta iar e fabulatie cu bani neinregistrati si coruptie. nene..ala face o munca sa-ti dea tie certificatul...costa. Suna in Ro..iti face numar personal...etc.
Certificatul tau de nastere primit poti sa-l consideri ca o chitanta.
Da la ce iti trebuie tie chitanta...ca yo sincer nu-mi dau seama exact. O decontezi...ce faci cu ea?
Yo sint convins ca ei un sistem de decont cu ro...ca nu fabrica in beci certificatele nevasta ambasadorului. Sinr convins ca se deconteaza ei cu ro intr-un fel sau altul....si nu-si cumpara nici margele din banii tai asa cum crede concita.
Deci relax...voi sinteti prea incrincenati pe viata si in special pe oameni...prea vedeti numai coruptie si alte prostii
Guestus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
macar iti dau chitanta, ca asta era baiul. si daca vii inainte cu o luna de teremenul final, esti ok, mai putin la romani. necesitatea actelor nu defineste birocratia, ci modul in care e aplicata legea - in cazul povestit de Carolyne e vorba despre coruptie: bani neinregistrati. in cazul povestit de tine, banuiesc ca e vorba de tafna refuzatului, ca prea stii in amanunt cum decurge procesul. actele solicitate nu-s de florile marului - trebuie sa dovedesti ceva, ca meriti viza. si chitanta aia e buna pentru dovedit ca ai platit. ca daca nu o ai, aceeasi tanti obraznica poa sa te someze sa mai platesti de cincispe ori, pe motiv ca n-ai tidula la mana. evident ca e mai rau daca stai la coada in ploaie, mai ales de cand s-au inventat umbrelele. nimic |
pai tu concito cind auzi cuvintul US cazi in genunchi si te rogi pentru sanatatea statelor unite. spune sincer
adica cine iti cere tidula ca ai platit la certificatul de nastere? nu vezi ca vorbesti bazaconii? chiar nu puteti sa fiti 30 minute /zi logici? faceti nene un efort...nu doar asa ...gata...hai sa scriu ceva fara noima.
"pai da...ambasada vrea bani sa finanteze campania muradara a lui basescu"...pariu ca vine si iiileana acum cu ceva completari.
si daca tu crezi ca aia de la US sint desteapti ca cer 1 milion de acte e treaba ta...dar si yo am dreptul sa consider ca sint ultimii jegosi sa alerge lumea.
poti sa te enervezi in continuare
viviana spune:
Am fost si eu la "jegu" de ambasada SUA, anul trecut.
Singurul lucru mai umilitor, ca sa zic asa, a fost amprentarea.
Actele si celelalte documente... mi-a luat exact o ora ca sa fac rost de ele.
Statul in ploaie si frig? Nu e asa.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Am fost si eu la "jegu" de ambasada SUA, anul trecut. Singurul lucru mai umilitor, ca sa zic asa, a fost amprentarea. Actele si celelalte documente... mi-a luat exact o ora ca sa fac rost de ele. Statul in ploaie si frig? Nu e asa. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
wow...te amprenteaza? chiar ca este umilitor. mitocani...ei cred ca toti care merg in vizita sint potentiali hoti sau criminali.
ma mir ca nu-ti monteaza un cip sa te urmareasca prin satelit sa vada pe unde umbli
concita&co pun pariu ca le da mindria pe afara acum..."sintem dati dracului la tehnica"...asa isi spune in sinea ei. ..bine le face la romani...toti vor draga sa emigreze aici in "state"..in curind nu mai avem loc de ei.
viviana spune:
Da, Guestus si la intrarea in SUA, in aeroport la ghiseul immigration, te mai amprenteaza o data si iti fac si o poza.
Singura diferenta este ca acei functionari fie de la ambasada, fie de la aeroport sunt extrem de politicosi si fac totul in asa fel incat sa nu te simti umilit sau "altfel". Fac totul ca si cand ei ti-ar fi tie datori cu ceva.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Da, Guestus si la intrarea in SUA, in aeroport la ghiseul immigration, te mai amprenteaza o data si iti fac si o poza. Singura diferenta este ca acei functionari fie de la ambasada, fie de la aeroport sunt extrem de politicosi si fac totul in asa fel incat sa nu te simti umilit sau "altfel". Fac totul ca si cand ei ti-ar fi tie datori cu ceva. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
amprenta&foto e nimic....sa vezi cind ii doteaza pe umflatii aia de 200 kg ce lucreaza pe aeroport cu aparate de te vad in pielea goala.
viviana spune:
Oho, Guestus, vaz ca azi esti pus pe mici rautati.
Care 200 kg? Toti barbati supli si frumosi! Sa se tot uite la organele mele daca vor!
vivi
dinubebe spune:
Ma bag si eu in discutie, caci am si eu o tolba plina de povesti cu functionarii, nu de pe la ambasade - desi si pe acolo am indurat o umilinta crunta acum multi ani, mai exact la Consulatul Francez, pe vremea cand era necesara viza ca sa intri in spatiul ex-Schengen, ci de la alte institutii publice.
Incep cu ceva mai soft: solicit cazierul fiscal pentru persoana juridica pe care o reprezint (Ong). Doua ghisee, fiecare cu cate o persoana la rand, dau cu banul in gandul meu si ma asez si eu. Venisem cu toate actele pregatite in prealabil, caci ma documentasem serios inainte tocmai ca sa evit zecile de drumuri pentru aceeasi problema. Luasem cu mine si actele in original, pentru confruntare, in caz ca dadeam de un functionar mai zelos. Dau hartiile, doamna-functionar le consulta extra-atent si incepe: nu e corect codul de inregistrate fiscala. Pai, cum vine asta? Asta se elibereaza de ei, dupa infiintarea persoanei juridice si pe baza hartiilor de infiintare (hot. judecatoreasca, act constitutiv, etc.) si, fiind eliberat in 2000, era un pic cam tardiv sa descoperi ca nu e corect. Pai, zic, ce nu e corect ? "Nu aveti trecuta scara la adresa, si in hotararea judecatoreasca este. Dvs. nu ati vazut cand vi s-a eliberat?"
"pai, doamna, eu de unde sa stiu ce e nevoie sa fie trecut si ce nu pe codul fiscal? e totusi un document emis de o institutie abilitata in domeniu"
"Nu, nu e corect. Trebuie sa va faceti altul."
"Cat dureaza ?"
"O luna, ca suntem cam ocupati."
Mie deja mi se taiasera picioarele caci aveam nevoie de cazierul fiscal cat mai repede si nu imi permiteam sa pierd termenul limita.
"Doamna, nu putem sa il facem mai incolo? Am un termen limita pentru cazierul asta fiscal, e o anexa la un proiect si risc sa pierd finantarea daca intarzii."
"Nu, nu se poate. Certificatul de inregistrare fiscala nu e valid."
"Pentru ca nu e trecuta Scara blocului, din adresa?"
"Da."
"pai, stiti, ca totusi, atatia ani noi am depus bilantul contabil, am facut atatea acte pe baza acestui cod fiscal, si niciodata nu ni s-a semnalat ca ar fi in neregula."
"Ne pare rau, nu avem ce sa va facem."
"Macar, imi dati unul provizoriu pana e gata cel nou?"
"Nu exista asa ceva la noi."
Apoi continua.
"Daca vreti sa mergeti sa il faceti, dau un telefon la o colega sa va preia dosarul."
"Da, va rog."
"intre timp, va iau documentele sa va eliberez cazierul fiscal."
"pai, cum il eliberati daca nu e bun cf?"
"Asta e, ma fac ca nu am vazut."
Desi siderata de absurdul situatiei, eram totusi ceva mai optimista ca mai putea exista o sansa, dar imi revin repede cand o aud iarasi, dupa ce mai rasfoise cateva pagini:
"Nu aveti delegatie facuta la notariat."
"Pai, cine sa mi-o dea?"
"Presedintele."
"Presedintele cui ? E un ONG care e condus de un director. Si eu sunt directorul. Asa cum reiese si din actul constitutiv si din statut."
"In procesul verbal de constituire scrie ca e delegat altcineva sa intreprinda demersurile la judecatorie."
" Da, dar in procesul verbal se spune explicit ca e vorba strict de demersurile pentru infiintarea persoanei juridice - care au avut loc in 2000 si nu de toate demersurile ulterioare privitoare la asociatie."
Norocul meu a fost ca in statut si in actul constitutiv am fost destul de inspirati sa specificam cum e cu faza cu reprezentarea organizatiei si alte asemenea, caci altfel probabil ma trimitea sa modific si statutul.
In orice caz, discutia nu s-a incheiat aici, caci doamna avea sa-mi mai reproseze si altele:
"Copiile dupa statut nu sunt bune."
"De ce?"
"Nu se vede stampila intreaga de la notariat."
"Pai lipseste un colt de un mm, la xeroxare aparatul nu poate copia foaia din cap in cap cand e scrisa full. Stampila e clara, se distinge clar numele notariatului, dar e foarte mare si - fiind pusa pe colt -nu a incaput intreaga pe foaie."
"Nu, nu e bine. Trebuie sa reveniti cu alte copii. Maine, ca azi ne-am incheiat programul."
M-am dus acasa, am facut scanare la statutul original, am micsorat pagina cu pagina ca sa poata incapea totul, am scanat inclusiv stampila notariala de pe foaia alba de pe verso si am revenit a doua zi cu alte copii.
Cu gandul ca trebuie sa fac tot posibilul sa o evit pe doamna respectiva, a doua zi m-am bucurat ca am gasit-o ocupata cu alta persoana si m-am asezat din start la ghiseul alaturat. Acolo o alta doamna, ceva mai operativa, se blocheaza cand vede ca e vorba de ONG. Si se duce sa se consulte, cu cine credeti, cu colega care imi facuse zile fripte cu o zi inainte.
Aia ma masoara din priviri plina de dispret, rasfoieste copiile mele de la statut si da din umeri scarbita.
Cand am pus mana pe cazierul fiscal am crezut ca l-am prins pe Dumnezeu de un picior, nici macar nu mai aveam putere sa ma revolt impotriva tuturor neplacerilor, fusesem cu adevarat ingrozita de gandul ca nu voi mai primi acea hartie - care de altfel era super in regula - si - cum e in practica finantarilor - fara ea as fi fost considerata neconforma la partea administrativa, drept care as fi ratat din cauza ei intreaga finantare.
Va intrebati daca mi-am mai facut totusi un alt cod fiscal ? Nu, niciodata. Pentru ca nimeni dupa aceea nu mi-a mai spus ca ar fi ceva in neregula. Si am mai luat si dupa aceea cazierul fiscal. Ar fi fost totusi absurd pentru acea banalitate, care nici macar nu fusese o scapare, fusese o alegere facuta de cei care eliberasera CF pentru ca nu era loc sa se scrie in acel rand intreaga adresa, cu str, nr, bloc, scara, etaj, ap, etc. Absurd, dar atat de tipic pentru noi...
"Unii oameni văd lucruri care există si întreabă "De ce?". Alti oameni visează la lucruri care nu au fost niciodată si întreabă "De ce nu?". Unii oameni se duc la serviciu si nu au timp de toate astea."
http://loredanadinu.wordpress.com/
viviana spune:
Da, da, noi muncim nu gandim.
vivi
dinubebe spune:
Tot din domeniul finantelor, la depunerea bilantului contabil pentru ONG-uri, anul trecut.
Fiind ultima zi de depunere, era deja coada. Toata lumea se intorcea sau se intorsese macar o data cu dosarul, desi formularele nu se schimbasera fata de anul precedent, ci doar functionarii care le preluau si se pare ca de la an la an zelul era tot mai mare. La un moment dat, doamna de la ghiseu se isterizeaza "Pai, da, ca asa faceti mereu, veniti in ultima zi si cu dosarele incomplete sau gresite."
Toata lumea tace, asumandu-si critica, ce e drept, justificata. Si continuam spasiti sa stam la rand, indreptand rugaciuni pline de evlavie la toate zeitatile finantelor publice sa nu ne fie gresite hartiile. Randul meu.
"Formularul X nu e cel bun."
"Cum asa, ca e din programul de pe siteul oficial"
"Nu, nu e bun, e cel vechi. S-a modificat intre timp."
"Da, nu am stiut. Cand s-a modificat?"
"IERI."
....
"Unii oameni văd lucruri care există si întreabă "De ce?". Alti oameni visează la lucruri care nu au fost niciodată si întreabă "De ce nu?". Unii oameni se duc la serviciu si nu au timp de toate astea."
http://loredanadinu.wordpress.com/