Despre copii si viitor: Legea Invatamantului
Raspunsuri - Pagina 24
Mik spune:
Cl, si in Franta liceul general (cu ale lui optiuni) dureaza 3 ani (2-nde, 1-ère et Terminale).
Liceele profesionale dureaza 4 si fac aceeasi materie de cultura generala plus chestii mai profesionalizante (ceea ce nu asigura totusi si intotdeuna o calificare corecta).
mara95 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lala_D iileana ca sa spun sincer mie personal imi displace cel mai mult ca indiferent de ce se propune/ modifica suverana ramane afurisita aia de medie ![]() Sunt de acord cu portofolii/examene/ activitati extrascolare/ scoala de la 6 ani/ liceul de la clasa a zecea imi sta un pic in gat dar sa zic ca trec si peste asta . DAR sa iasa o data procentul ala imens al mediei generale si sa aiba si elevul dreptul sa straluceasca la o materie si sa ii displaca o alta fara a ii periclita viitorul scolar . Atat vreau Si nu voi capata din simplul motiv ca se perpetueaza aceasta medie din cu totul alte interese decat ale scolarului. O zi excelenta ! Lala. |
asa e.numai obiectivisim nu se numeste.
Mara
, mami de Flavi (7 dec 2005)
si Andru (8 ian 2009) 
Bijuteriile mele handmade din sarma crosetata
viviana spune:
Scoli supraaglomerate, profesori care suna parintele sa-i ceara bani pentru note: astea sunt cazuri rare.
Mai dese sunt cele in care parintele face presiuni asupra profesorului pentru o nota mai mare. Cazurile in care parintele alearga dupa profesor sa-i bage bani in buzunar sau sa-l ameninte cu vreun inspector ceva.
Copilul e bulversat de note, nu pentru ca ele au pondere mai mica sau mai mare la admitere, ci pentru ca parintele ii impune acest lucru copilului. Scoala in forma de azi face din copil un mic robot iar parintele ajuta cu brio la stransul suruburilor.
Funeriu are la dispozitie 12 luni pentru normele metodologice si vom vedea atunci ce si cum.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
rrox3 spune:
Viviana Scolile supraaglomerate nu sunt deloc rare.
In rest, ai mare dreptate cu presiunea pusa de majoritatea parintilor pentru note. Dar parintii se comporta asa tocmai din cauza ponderii mari a mediei generale la admiterea in liceu. Nu-i vorba doar de orgoliul parintesc...
Lala Din ce inteleg eu cei 70% se vor face din toate cele 3 ingrediente: media generala gimnaziu + media notelor la testari nationale + portofoliu. Ramane de vazut cum se va cuantifica portofoliul intr-o nota. Si nu inteleg redundanta asta: portofoliul va contine si el mediile din gimnaziu...
Cred ca ideea lor e sa conteze cat mai multe medii, din toate directiile, ca sa determine elevii sa invete pur si simplu cu scop educational si atunci rezultatele vor fi bune din toate aceste directii. Problema e ca elevii au si ei interese, talente, inclinatii si normal este sa fie sprijiti sa si le urmeze fiindca doar asa isi vor atinge maximul de potential, spre profitul lor personal, dar si al societatii. E inutil si descurajant sa le consumi apetitul educational pe toate materiile. Atitudinea asta formeaza mediocrii, nu performeri.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Lala_D spune:
| citat din mesajul lui rrox3 Lala Din ce inteleg eu cei 70% se vor face din toate cele 3 ingrediente: media generala gimnaziu + media notelor la testari nationale + portofoliu. Ramane de vazut cum se va cuantifica portofoliul intr-o nota. Si nu inteleg redundanta asta: portofoliul va contine si el mediile din gimnaziu... Cred ca ideea lor e sa conteze cat mai multe medii, din toate directiile, ca sa determine elevii sa invete pur si simplu cu scop educational si atunci rezultatele vor fi bune din toate aceste directii. Problema e ca elevii au si ei interese, talente, inclinatii si normal este sa fie sprijiti sa si le urmeze fiindca doar asa isi vor atinge maximul de potential, spre profitul lor personal, dar si al societatii. E inutil si descurajant sa le consumi apetitul educational pe toate materiile. Atitudinea asta formeaza mediocrii, nu performeri. Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Perfect de acord cu tine. Un elev care sa exceleze la toate este foarte rar. Nu vor putea sa exceleze la ce ii intereseaza deoarece va conta absolut fiecare nota.
Nu e nicio sfaraiala daca copilul meu e un geniu in informatica daca ponderea examenului la liceul de info va fi doar de 30% si el e un antitalent convins la desen si muzica si are acolo medii mici ce il trag inapoi.
E o situatie ipotetica ca inca nu e a cincea dar foarte probabila.
viviana spune:
Problema asta cu desenul si muzica mi-am pus-o si eu.
Apoi, am constatat ca la desen profesoara nu are decat pretentia ca elevii sa aiba toate desenele. Nu conteaza cum sunt facute si iau toti 10. Mai putin cei ale caror desene sunt facute de parinti.
La muzica la fel toti 10. Trebuie sa stie gamele si sa poata bate diverse masuri. De cantat canta cu totii sau cate 4-5.
Sper din toata inima ca si la alte scoli sa fie la fel.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Lala_D spune:
| citat din mesajul lui viviana Problema asta cu desenul si muzica mi-am pus-o si eu. Apoi, am constatat ca la desen profesoara nu are decat pretentia ca elevii sa aiba toate desenele. Nu conteaza cum sunt facute si iau toti 10. Mai putin cei ale caror desene sunt facute de parinti. La muzica la fel toti 10. Trebuie sa stie gamele si sa poata bate diverse masuri. De cantat canta cu totii sau cate 4-5. Sper din toata inima ca si la alte scoli sa fie la fel. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Din pacate nu. Nu este peste tot la fel.
cl spune:
Mihaela_s si Mik, va multumesc frumos pentru informatii
.
In continuare, mi-e groza de ce va fi daca va fi... Portofoliul, mediile, evaluarile nu vor face decat sa ingreuneze viata elevului. In loc sa profite de o zi frumoasa de weekend, elevul va trebui, vrand-nevrand, sa se duca la vreun concurs, ca sa aiba ce adauga la portofoliu. Ce se intampla insa cu antipatiile profesor-elev? E suficient ca profesorul sa nu agreeze vreun elev (sa nu-mi spuneti ca nu se intampla!) si sa aiba grija de portofoliul copilului!
Inca o chestiune, care pe mine ma pune pe ganduri: tituarizarea sau, mai bine spus, netitularizarea! Se schimba directorul scolii, vine un altul cu ... anumite pile. Si atunci vor trebui sa plece anumiti profesori din scoala. Iar daca profesorii care pleaca sunt buni, iar cei care-i inlocuiesc nu prea... Si anul acesta copilul are un profesor, la anul altul si poate ca vor fi si slab pregatiti. Ce se va intampla atunci?
Iileana, si eu am apucat admiterile (treapta I, treapta a II-a, facultatea la stat) dure (si corecte!). Ei bine, examenul pentru treapta a II-a chiar nu ar trebui sa mai fie, e suficienta cea de admitere la liceu
. E insa deranjant faptul ca se va tine cont de medii, pentru ca in unele scoli se dau note mari mai greu decat in altele. Notele nu reflecta tot timpul valoarea reala a elevului. Si, asa cum s-a mai zis, nu mi se pare normal ca un elev bun la literatura sa rateze locul la liceul de specialitate din cauza unei alte materii (chimia, de exemplu) sau din cauza faptului ca a obtinut o data o nota de 6, care i-a afectat media in clasa a VI-a. Copiii nu sunt roboti, nu pot fi tot timpul de 10, e normal sa mai si greseasca sau sa aiba o zi mai prosta, zi in care nu s-au putut concentra, nu? Despre portofolii am scris ce cred, mai sus. De aceea cred ca doar un examen de admitere la liceu ar fi fost corect.
AB_AC spune:
In Franta la liceu nu se intra cu portofoliu. Se prezinta un dosar din care reiese ca esti normal si eventual te ajuta sa sari vreo clasa. Departajarea intre clasa reala, umanista sau altceva se face dupa intrare. Si ce alegi/esti ales in clasa terminala te-ndruma catre un tip de bacalaureat.
Deci cum se intra la liceu? Se intra in mod indirect cu banii parintilor. Te duci la liceul cel mai apropiat de casa. Asta se numeste carta scolara si este extrem de criticata in Franta. Sau te duci la un liceu privat si acolo ar fi bine sa ai un portofoliu perfect si-ti sunt adesea si testate capacitatile.
De asemenea la nivel de intrare la fazcultate cand se ia in considerare portofoliul se cere procentajulm in care te situai in clasa si nu notele, exact pentru a preveni un 20/20 uniform.
flower-power spune:
Viviana, faptul ca in scoala in care invata fetita ta lucrurile sunt ok asta nu inseamna neaparat ca in alte parti nu exista lucrurile care au fost scrise pe subiect ori ca sunt rare.
Personal m-am confruntat si ma confrunt cu mizeria la care faceam referire pe acest fir de discutie. Asa cum le cred si pe cele care spun ca nu au mobilier reglabil in clase pt care motiv copiii au scolioza, cifoza...,ori ca-si duc copiii in scoli supraaglomerate sau au cunostinta ca exista destule asemenea scoli sau ca ai lor copii incaseaza si 7 la muzica, religie ori desen. Avand contact cu copii de varsta scolara sunt mai la curent poate, decat mi-as dori.
Nu stiu in ce masura iti amintesti[copiii nostri sunt cam de aceeasi varsta] ca ai vazut subiectele examenului pe care l-a dat pt intrarea in colegiu juniorul, si nu ti-au parut usoare. Vreau sa te intreb cat de in regula ti se pare ca aceste note care iata, vor conta in continuare, sa-i ajute pe unii sa fure startul ca sa zic asa ? Si nu vorbesc din perspectiva unui parinte al carui copil se taraie ci al unuia care a fost admis al doilea si a terminat cu peste 9.80 in fiecare semestru.
Iata aici un post al unui parinte-dascal "Buna ziua, sunt parinte dar si cadru didacic.E poate cel mai greu sa explic copilului meu licean fiind, care este adevarata valoare a societatii.Cand vor fi promovate valorile nationale si nu nonvalorile, cand vei putea ajunge cineva doar datorita valorii tale si nu banilor,pilelor si cunostintelor? Societatea noastra este bolnava se cancer.Cine o va vindeca?"
Ca ea sunt multi altii, chiar pe subiect, care sunt de parere ca notele astea in trecerea catre liceu fac mai mult rau decat bine.
Presiunea din partea parintilor poate sa existe. Atata timp cat nu s-ar da curs nu ar exista nici un fel de problema. Si-ar disparea si presiunea cu ocazia asta ori s-ar diminua considerabil.
Nu conteaza atat cine e mai vinovat, al de pretinde ori al de da, nu asta conteaza in momentul asta, important este ca suntem cu totii de acord ca lucrurile astea se intampla. Si ca normal si bine pt copiii nostri si pt noi ar fi sa nu se mai creeze premisele pt ca ele sa se intample. Bine, acuma nu pot generaliza intr-atat, realizez ca sunt si unii care-si doresc in continuare portite.... Cu un examen cu subiect national, organizat in centre de examen, nu ca pana acum cu asistenta si corectori din scoala, ierarhizare si distribuire computerizata functie de optiuni totul s-ar rezolva fara a mai lasa loc la dubii sau interpretari.
"Parents need to fill a child's bucket of self-esteem so high that the rest of the world can't poke enough holes in it to drain it dry." --Alvin Price