Despre copii si viitor: Legea Invatamantului

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Despre partea de lege care priveste statutul personalului didactic, organizarea invatamintului universitar etc, nu ma exprim, ca nu ma pricep. Aud si eu ce spune lumea, ba ca-i rau ca se desfiinteaza titularizarea, ba ca prin reducerea autonomiei universitatilor se deschide practic calea spre politizarea invatamintului (cum zice, de exemplu, acest articol) si... si atit. Ar fi foarte rau daca-i chiar asa, desigur, insa n-am datele necesare ca sa judec singura.

Recunosc, eu privesc legea asta dintr-un punct de vedere ingust si probabil meschin: o privesc strict din calitatea de parinte de elev inca mic, ne-prins prea tare in "masina de tocat". Mai are sanse. Si ma interesaza vindecarea sistemului actual de invatamint, evident suferind, ma intereseaza foarte tare reforma curriculum-ului, chestii de-astea care sa faca educatia mai profitabila pentru copilul meu. Daca tot tre' sa mearga la scoala, macar sa-i si foloseasca! In aceste zone astept schimbari de la actualul ministru al invatamintului si mi se pare un rol potrivit pentru el. Sper sa nu ma insel.

P.S. Sper ca nu-s off-topic daca recomand un filmuletz TED.
Nu e despre reforma noastra mioritica, dar e despre educatie in general, mai precis despre educatia de azi pentru un viitor care e impredictibil. Practic, despre necesitatea regindirii principiilor fundamentale dupa care sint educati copiii nostri. Mi s-a parut extrem de...hmmm... neasteptat si nelinistitor. (Si mai e si haios, asta-i bonus :)).
Il gasiti aici: http://romaniadeieri.blogspot.com/2010/03/reforma-in-educatie.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CameliaBianca spune:

Sa inteleg ca se "dilata" materia si se face un 1 an in plus?
De ex. copilul meu ar avea in septembrie 6 ani si 8 luni. In mod normal ar fi mers in clasa 1 pe sistem vechi, asa va merge in clasa 0 cum ii zic ei.
La 5 ani si 8 luni nu poate merge ca nu e conform cu legea(art. 25), desi pana acum la pregatitoare erau bine-mersi destui copii de 5 ani si. Nici eu n-as fi de acord sa o trimit la 5 ani si ceva sa stea in banci etc.
Constat doar ca se pierde 1 an din punctul meu de vedere.
Sunt foarte dezamagita de disperarea asta legata de adoptarea legii, cand ei habar nu au cine va preda, unde, daca au loc in scoli, daca vor ajunge sa invete in schimburi copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Da, si eu am unul dintre copii nascut in ianuarie, deci in loc sa inceapa scoala la 6,8 o sa inceapa pregatitoarea la 6,8 si clasa I la 7,8. Total aiurea din punctul meu de vedere.
Celalalt baiat e nascut in octombrie, pe el o sa-l inscriu la pregatitoare la 5,11 ca-mi permite legea, si deci va incepe clasa I la 6,11.
dar sa vedem ce se mai intampla.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tonnia

Da, si eu am unul dintre copii nascut in ianuarie, deci in loc sa inceapa scoala la 6,8 o sa inceapa pregatitoarea la 6,8 si clasa I la 7,8. Total aiurea din punctul meu de vedere.
Celalalt baiat e nascut in octombrie, pe el o sa-l inscriu la pregatitoare la 5,11 ca-mi permite legea, si deci va incepe clasa I la 6,11.
dar sa vedem ce se mai intampla.

Al meu cel mic e nascut in decembrie deci va prinde derogarea asta daca se aproba legea asa.
Pentru mine, personal insa grupa pregatitoare este totusi pentru 5 ani si clasa I pentru 6 ani. Dar eu sunt pro educatie timpurie.

Art. 25 (1) Invatamantul primar se organizeaza si functioneaza cu program de dimineata.
(2) In clasa pregatitoare, sunt inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, tutorilor sau a sustinatorilor legali,
pot fi inscrisi īn clasa pregatitoare si copiii care īmplinesc vārsta de 6 ani, pana la sfarsitul
anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Dar daca un copil a facut deja pregatitoarea la gradinita si are 6 ani in toamna, ce se va intampla cu el? Eu mi-am inscris fetita la scoala pentru toamna si va avea 6 ani si 2 luni. Are deja patru ani de gradinita. Ce se va intampla, ca nu inteleg? Va face din nou pregatitoarea? Scuzati-mi incoerenta, sunt putin bulversata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui anemona

Dar daca un copil a facut deja pregatitoarea la gradinita si are 6 ani in toamna, ce se va intampla cu el? Eu mi-am inscris fetita la scoala pentru toamna si va avea 6 ani si 2 luni. Are deja patru ani de gradinita. Ce se va intampla, ca nu inteleg? Va face din nou pregatitoarea? Scuzati-mi incoerenta, sunt putin bulversata...

Va merge in clasa I. Nu intra in vigoare anul asta sigur, nu are cum.

Mergi la inceput

Si eu zic la fel, anemona, n-are cum sa se aplice de anul asta. Sincer, ma indoiesc ca o sa se aplice si de la anu', se opun toti dupa cum vad, ma refer la prevederea asta cu pregatitoarea. Nici parintii observ ca nu vad bine asta si nici cei din sistem si nu cred ca o sa treaca. Mie-mi placea aceasta schimbare, mai putin faza cu pierderea unui an pt cei nascuti in ian-feb.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

Citat:
citat din mesajul lui anemona

Va merge in clasa I. Nu intra in vigoare anul asta sigur, nu are cum.

Lala, multumesc ! Sper sa fie asa !

Mergi la inceput

Tonnia, sper sa mai intrzie macar cu chestia asta. Mie una nu-mi convine. Dar este si problema de spatiu. Dintr-o data vor avea, in loc de o promotie noua, doua promotii. Ma rog, nu stiu cum sa le numesc... Deci ar veni odata cei care vor fi de drept clasa I, caci vor avea 7 ani in toamna 2010, plus cei are vin la pregatitoare, practic fosta viitoare clasa I din 2011 (m-am exprimat savant rau, stiu ). La scoala unde am inscris eu fetita nu mai era loc nici macar de inca o clasa I si, desi s-au inscris multi copii, se pare ca solutia va fi sa fie peste 30 in fiecare clasa. Deci clar va fi o problema sa primeasca inca un rand de clase pregatitoare.

Mergi la inceput

Da, cred ca se suprapun un pic. Daca s-ar amana pt 2012 nu s-ar suprapune.

Mergi la inceput