Conform prevederilor art.III din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr.23/14 aprilie 2003 de modificare si completare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.9/2003, pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizaþiei pentru cresterea copilului va fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cãrora s-a datorat sau dupã caz, s-a achitat contributia de asigurãri sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nasterii copilului.
intrebare:DACA AM LUCRAT PINA LA 01.01.2003 se considera ca anterior datei de 17 martie 2003 am avut calitatea de asigurat sau trebuia sa am contract de munca activ la data de 17.03.2003??
specific ca am lucrat pina la 01.01.2003;m-am reangajat in 01.08.2003.;am ramas insarcinata in mai 2003.
multumesc
Eu consider ca pana la 17.03.2003 nu aveai calitatea de asigurat ci doar incepand cu august cand te-ai reangajat. Calitatea de asigurat se dobandeste automat prin contractul individual de munca.
De la Casa de Pensii mi s-a spus ca daca ORICAND inainte de 17 martie 2003 persoana a fost vreodata asigurata, atunci indeplinesti conditiile. Deci daca ai avut macar o zi de stagiu inainte de 17 martie 2003, inseamna ca ai avut "calitatea de asigurat".
Stagiu poti avea si daca platesti CAS pe baza unui contract de munca, si daca esti somer, si daca ai terminat o facultate la zi si ti-ai luat licenta.
Ambele raspunsuri date anterior sunt dupa mine elocvente insa din ceea ce scrii tu raspunsul este :
....la data de 17.03.2003 nu aveai calitatea de persoana asigurata.
De ce?
Pentru ca in data de 17.03.2003 nu aveai nici un act legal care sa iti confere in acest drept.
Marius (www.desprecopii.com)
Marius, fii putin atent la termeni!
Asa cum spui chiar tu, "in data de 17.03.2003 nu aveai nici un act legal care sa iti confere in acest drept".
Dar "anterior datei de 17 martie 2003" - cum e exprimarea in lege - era asigurata!!!