dependent de jocuri
Raspunsuri - Pagina 6
ankalaura spune:
Ana, sa stii ca in Romania se "cam" poarta mandria cu calculatorul... Nu stiu daca in Canada se fac "optionale" la gradinita... Ei, la noi, daca ii intrebi pe parinti, la sedinta, ce ai vrea sa se lucreze in plus cu copilul, intr-un glas vor raspunde "engleza si calculator"! Daca propui sa faca muzica, o sa se cam strambe din nas. Iar pe lista nemultumirilor, este cea ca "nu se face calculator".
E drept, posibilitatile sunt limitate, aici nu prea sunt posibile activitati sportive, DIN PACATE si cu ciuda o zic, in detrimentul dezvoltarii copilului. Gradinitele private se mai ocupa. Cele de stat insa, mult mai putin. Zici merci daca iti duce copilul la circ, sau daca vine teatrul la ei, o data la 2-3 luni...
Nu se prea poate, deci, a se merge cu copiii la bazin, la tenis, la calarie NICIODATA! De calarie nu am auzit nici la gradinitele private.
Cativa parinti isi mai indruma copiii catre muzica. Majoritatea insa vad mai util sa aiba copilul mp3 player decat sa il duca la lectii de pian. Costa cam la fel, in Bucuresti. Si, desigur, investitia intr-un laptop este mult superioara achizitiei unui instrument muzical.
Patinaj... e un club la Buzau. Poate si prin Bucuresti, vreo doua... (abia astept sa imi spuna Nelia unde face Agata patinaj
)
Karate si dansuri da, astea se fac peste tot.
Vorbim insa de o tara unde nu exista piste pentru biciclete (ma rog, sunt in Kiseleff vreo cativa km, nu multi...), o tara unde exista legislatie IMPOTRIVA calcarii ierbii din parc, si unde nu ai voie cu bicicletele in parc - dar cum nici pe strada nu ai pe unde merge, ce putem face deci?
In contextul asta mai ales, consider ca este mare pacat ca un copil care la 4 ani, la 5, la 6 ani, cand ar trebui sa aiba sete de cunoastere, sa vrea sa descopere, sa experimenteze... ei bine, el nu face decat gradinita de la 8 la 17 si calculator de la 17.30 la 22...
Noi cunoastem un baietel caruia nu i s-a citit nici macar o data o poveste pana cand sa invete el singur sa citeasca, dar desigur, acum este o corvoada sa isi citeasca pana si textele de la scoala. Niciodata nu s-a jucat unul din parinti cu el un Piticot, ceva... Dar da, sta la calculator, are mobil, ii place fotbalul si mai nou, matematica. In restul timpului, sta cu ochii in televizor. La 5 ani stia pe dinafara replicile din Harry Potter (primul). Personal, gasesc Harry Potter prea agresiv in mesaj, pentru un copil de 5-6 ani...
El, la 5 ani, vazuse filmul de zeci, poate sute de ori.
Acum, eu am exagerat putin lucrurile, in fond, dezvoltarea unui copil este la fel de importanta pentru un parinte din Suedia, Australia sau Romania. 
Fiecare copil devine pasionat de ceva, mai devreme sau mai tarziu, dar ca sa aleaga, parintele trebuite sa ii puna la dispozitie instrumentele necesare. Pana la urma, TIMPUL pe care il petreci cu copilul tau este important, calitatea lui si nu cantitatea...
filofteia spune:
Dulcetica
nu ne mai spui nimic? Ai reusit sa schimbi ceva?
Ankalaura eu am senzatia ca pentru tine exista doar adevarul tau si genul tau de educatie.
Copiii sunt diferiti si se aduca diferit. Parintii sunt diferiti si educa diferit.
| Citat: |
| Personal, gasesc Harry Potter prea agresiv in mesaj, pentru un copil de 5-6 ani... El, la 5 ani, vazuse filmul de zeci, poate sute de ori. |
Personal eu ador Harry Potter si fiimiu... si am vazut impreuna filmele, toate... inca de cand avea 5-6 ani.
Unii copii chiar invata sa scrie/citesc mai repede cu ajutorul calculatorului... un exemplu este al copilului meu, care si acum in loc sa scrie pe o foaie rezolvarile la probleme, prefera sa le scrie in Word... n-am avut nici un succes cu un caiet "Jurnal", in schimb succesul a fost deplin, cand a inceput sa-si scrie jurnalul in Power Point... cu tot felul de "scheme" in el.
Si apropo, in clasa a III-a fiind, are informatica, cu nota in carnet, materie la care se descurca singur, la care avanseaza singur, exploreaza singur.
Iasmin08 spune:
Salutari tuturor mamicilor!
In sfarsit cineva care are aceleasi probleme ca si mine.
Al meu pui are 8 ani si un pic si este, of course, la scoala. Am citit si eu ceva ceva din raspunsurile postate dar nu am avut rabdare sa citesc tot
(Rusine mie). Acuma eu ce sa zic, am facut eofrturi sa il dezlipesc pe al meu de calculator, am cumparat plastilina FINO cu care am facut in functie de anotimp fie figurine de pus in vase de flori, fie globuri pentru brad. Suntem cei mai buni prieteni cand vine vorba de facut clatite
. Am cumparat si alte genuri de jucarii care sa-l faca sa doreasca sa exploreze- adica o luneta-telescop, un microscop cu kit-ul pentru el, samd.
Ei bine, am fost de acord si sa devina prieten cu alti copilasi care sa vina la mine si cu care sa se joace. INUTIL!!!! Si va spun asta cu toata tristetea mea de mama. Scopul lui unic este s aintre pe jocuri. Din pacate chiar si restul copiilor sunt la fel, cand nu sunt absorbiti in site-uri online de jocuri (gen Metin etc) altceva NU joaca, decat ''cafteala''. Da' se bat, mai nene, de zici ca sunt pe viata si pe moarte... Le-am si zis ca daca vor bataie ii servesc imediat pe toti. Si asta e o consecinta a jocurilor pe care le prefera.
Acuma, stiu, ar trebui sa isi ocupe timpul cu altceva. Il pun la citit si are carti pe care le citeste, dar asta o face impotriva vointei lui si cauta sa scape cat mai repede de corvoada. NU ii face absolut nici o placere, desi cartile pe care i le cumpar sunt extrem de frumos colorate, sunt toate povesti. Faza insa cu ''sa-i ocupi timpul'' mie personal mi se pare ca ma depaseste enorm. Ma scol de dimineata si incep roboteala iar la 7.30 jumate plec la servici, in drum il las si pe el la scoala (anii din urma- la camin). Ajung acasa pe la ora 5, franta de oboseala, ma doare spatele, capul, tot, nu vreau decat sa ma intind pe pat si sa mor. Ajung si o iau de la capat: vase de spalat, ca hsbd a papat in urma mea, sterge masa, fa mancare ( ca s-au obisnuit sa pape altceva in fiecare zi) si uite asa ma intind si constat ca e ora 7 seara dupa ce am pus ultimele farfurii la locul lor, cele folosite la cina. Si in timpul asta nu inseamna ca durerile de spate au incetat, ca eu ma simt mai ''fresh''. Am inceput sa iau pliculete de magnesiu, poate poate ajuta. Si la ora 7 il pun sa citeasca- pana pe la ora 8 cand il pregatesc de culcare.
Nu ma mandresc cu viata mea, e un efort continuu pentru mine.
Admir mamicile care fac atatea, dar nu ma pot abtine sa nu intreb, cum de reusiti sa faceti ceea ce eu nici cu gandul nu gandesc? Cum faceti fata cu atata usurinta???
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
ingridnen spune:
iasmin, am scris si eu mai devreme aici, am aceeiasi problema cu lipsa de timp... robotesc de dimineata pana seara. Plec la 8.30 si vin la 19 seara.
Singura solutie pe care o intrevad este menajera de vreo 2-3 ori pe saptamana... poate daca iau varianta I-a la loto ![]()
Ingrid si Cristi 6 ani si 11 luni
ankalaura spune:
Filofteia, daca tu atat ai inteles, nu pot decat sa ma intristez. Sigur ca toti copiii sunt diferiti, de aceea am si spus ca PERSONAl consider ca Harry Potter nu este un film pentru 5-6 ani (mai ales episodul cu umbrele care ies din pamant...) Mi se pare un film cu diferente prea mari intre frumosul lumii magice si partea cumplita a aceleiasi lumi...
Iar exemplu baietelului pe care l-am dat, a fost doar pentru apune in opozitie statul la TV si calculator, EXCLUSIV, in detrimentul unui joc, al mersului cu bicicleta, etc. E drept, acum copilul face karate de doua ori pe saptamana. Intre 2 si 7 ani insa, nu a facut altceva decat sa stea in fata ecranului Tv sau a monitorului. am fost o data la Tandarica si i s-a parut extrem de plictisitor. Si avea 5 ani.
Ingrid, Iasmin - intamplator, eu acum sunt in CIC. Lux pe care nu l-am avut cu primul copil, cand am stat 4 saptamani acasa, in total, cu tot cu nastere.
Programul meu era in medie de 11 ore pe zi, la serviciu, plus drum (inca 1-2 ore, depindea de trafic).
Au fost ani cumpliti, in care nu vedeam decat ca zi de zi copilul meu pierde. Iar eu eram nevoita sa muncesc atat.
(si ca sa nu creada Filofteia ca aberez, se pot cauta in arhiva subiecte deschise de mine, in 2005, 2006, in care jeleam pe DC, nu mai puteam, si totusi trebuia sa rezist...)
Financiar nu ne permiteam o menajera.
Incercam sa profitam de weekend, mereu faceam cate ceva cu copilul. In timpul saptamanii abia aveam timp sa luam cina, pe ea o bagam la baita, timp in care noi strangeam masa, unul din noi ii citea seara la culcare, celalalt baga rufe la spalat. Deseori gateam pana la 12 noaptea, intindeam rufe, dimineata la 7 eram in picioare, la 8 ieseam pe usa cu copil cu tot.
Si asta e viata multor mame.
Mult mai tarziu, inainte de a naste al doilea copil, gravida, am simtit ca NU MAI POT, asa ca am chemat o menajera pentru curatenie, o data pe saptamana, 50 de lei. Cu mancarea si rufele m-am descurcat.
15 minute. Macar 15 minute pe zi trebuie sa stai cu copilul. Vasele si curatenia nu sunt mai importante.
Noi nu mai lasam sa treaca nici o seara fara sa ii citim cat de putin. Si asta a trebuit sa ne-o spuna psihologul.
Deci Filofteia, m-ai inteles gresit, eu nu detin nici un adevar. Dar nu doresc nimanui sa ajunga la psiholog, dupa ce are probleme cu copilul, ca sa afle ca puterea o are in maini, si ca tot ce face in alea 12 ore pe zi la birou, oricat de mult pare ca este "pentru" copil, nu este decat in detrimentul copilului. E mai bine sa descoperi ca ai puterea asta, inainte...
Iasmin08 spune:

Ankalaura, 15 minute nu sunt suficiente la 8 ani!!! NU la al meu copil!!!
Stiu ce inseamna epuizare, e dureroasa, tocmai am avut una noaptea de sambata spre duminica. M-am trezit ca aveam dureri cumplite musculare, in maini si picioare. Muncesc pana la epuizare. Nu asta era ideea.
Ideea e, cum de eu sunt setata sa obosesc asa repede? Io merg pe jos 45 de minute la servici dimineata, 45 seara sa ma intorc acasa!!!
(Ce menajera?? Glumesti? Cu ce bani?)
Ah, nu muncesc pentru ca mor io dupa munca!! Sunt nevoita ca mai toate mamicile....
Io cu printul meu stam tet-a-tet seara vreo ora, dar nu e suficient -io asa cred
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
nelia spune:
Ankalaura, Agata face patinaj la un club de cartier, sint peste tot aici (nu uita ca iarna canadiana nu-i chiar un mit si e lunga rau!), nu-l face de performanta dar pentru ca ii place, i-am luat si citeva ore private pe saptamina.
Off-topic oarecum, ca e vorba tot de dependenta, dar de alta natura... Daca va spun ce filme a vazut Agata pina la 8 ani si ceva ai ei, chemati asistenta sociala.
Pe ea nu o sperie nimic si cu cit e mai din ala cu lucruri interzise pentru copii, cu atit o atrage mai mult. Are gusturi nu se uita la orice, a vazut toate filmele vechi mai pentru copii, e innebunita dupa filmele alb-negru, dupa Charlie Chaplin, dupa filmele muzicale vechi cu Fred Astaire sau Gene Kelly... Harry Potter si altele ca asta, pai deja o plictisesc, ce, alea sint filme? Aliens l-a vazut la 5-6 ani.
A vazut tot ce poate film 'mai' pentru copii (exceptind filme cu scene legate de sex, drog, limbaj neadecvat, a vazut orice), vechi sau nou. Dar a vazut si toate filmele cu Bruce Lee, il adora, e idolul ei, cu Jackie Chan, pe care il iubeste, si toate filmele japoneze, coreene sau chinezesti cu samurai si ninja...
Pina anul asta ea asa se juca cu papusile, le punea sa faca arte martiale... abia anul asta a inceput sa le imbrace, sa le pieptene, dar nu o tine mult, ca se plictiseste. A vazut toate filmele romanesti 'mai' pentru copii, toata seria lui Sergiu Nicolaescu cred ca de vreo 5 ori... Sa va mai spun ca nu i-a scapat nici un film cu vampirasi? E fascinata de ei! Dar doar de ce 'vegetali', ca ei nu-i place gustul de singe si e dezgustator sa bei toata noaptea singe... dar le e mila de ei, pentru ca sint nevoiti sa o faca.![]()
Eu sint cam suparata pe tati ai ei, ca el e initiatorul, pentru ca din cauza filmelor, nu citeste... prefera filme. As fi preferat sa citeasca, dar pentru Agata este chiar o pasiune... cine stie ce mica regizoare crestem noi aici, ca e atrasa mai mult de partea asta. Sau actrita, ca asta voia sa devina acum ceva vreme... Deja recunoaste vocile actorilor, in desene animate de exemplu, stie in ce filme l-a mai vazut.
E frumos sa o vezi cite stie despre filme si din filme si sint mindra de ea, dar este dependenta de ele. Daca o lasi, o zi intreaga ar vedea film dupa film, fara nici o pauza... si nu oboseste, nu se plictiseste. De aceea spuneam, ca am gresit, trebuia sa-i mai tai din timp, un film pe zi a fost mult la 4 ani, de exemplu. Nu se mai uita de atunci la desene, decit la cele noi, o data... in schimb filmele le vede si de o suta de ori, nu o deranjeaza. Dependenta este dependenta indiferent ca e vorba de televizor, de jocuri, de filme sau de orice altceva. Din filme inca mai inveti cite ceva, desi nu intotdeauna lucruri bune, chiar daca sint pentru copii, dar din jocuri, in afara de un pic de indeminare si de relaxare, ca faci ceva ce iti place, nu vad la sint utile... A fi preferat la Agata sa fie dependenta de citit carti, i-am si explicat, in filme vede perceptia altuia, cind citeste rindurile scrise de cineva, imaginatia se dezvolta altfel, intr-un mod mult mai personal si original... In plus, in filme este folosit un limbaj oral, toate scenariile sint reduse la asta si cu tot limbajul non-verbal folosit, tot nu poate compensa lipsa lecturii. Nici nu vreau sa ma gindesc cam cum te limiteaza pasiunea pentru jocuri pe calculator si atit, e o lume creata artificial, de genii dar si de timpiti... si tot stai acolo, in lumea aia citeva ore pe zi, te indentifici cu personajele, interactionezi cu ele, incepi sa actionezi ca ele, chiar sa gindesti ca ele... Cind citesti o carte, faci acelasi lucru, dar ai mina libera... nu esti conditionat de imagine, ca in cazul filmelor, al jocurilor pe calculator etc. Si participi activi, interactionezi, nu intervine pasivitatea din fata jocurilor sau a filmelor, chiar daca interactionezi si in acest caz, participi la ceea ce vezi sau joci, dar intr-un mod pasiv, cel putin asta este parerea mea. Pe acelasi plan cu lectura pun si alte activitati ca desenul, pictura, artele palstice in general, muzica (ascultata sau chiar cintata), un sport... sint activitati la care copilul participa activ, se dezvolta cu ajutorul lor, fizic sau/si mental.
Pe de alta parte, pasiunea este pasiune si trebuie respectata pina in punctul in care nu face rau copilului si viitorului adult. Numai ca se impune limita de timp... este o activitate ca oricare alta, deci i se aloca timp ca oricarei altei activitai, nu se poate sa faca numai asta. Pentru ca, de fapt, problemele intervin doar atunci cind se depaseste aceasta limita si asta este valabil pentru multe 'dependente'. Inclusiv DC-ul nostru, nu?![]()
filofteia spune:
Ankalaura
eu de obicei nu intru in polemica
(deci promit sa fie ultima data cand iti raspund
) si poate
| Deci Filofteia, m-ai inteles gresit, eu nu detin nici un adevar. |
dar nu pot sa nu citesc mai departe
| Dar nu doresc nimanui sa ajunga la psiholog, dupa ce are probleme cu copilul, ca sa afle ca puterea o are in maini, si ca tot ce face in alea 12 ore pe zi la birou, oricat de mult pare ca este "pentru" copil, nu este decat in detrimentul copilului. E mai bine sa descoperi ca ai puterea asta, inainte... |
Asa ca ma declar o posibila mama in drum spre psiholog pentru ca l-am lasat pe al meu copil sa vada Harry Potter.
Nelia
imi place fata ta... si al meu prefera filmele cu fantome, mai nou si cartile cu fantome... "Fram, ursul polar" n-a avut nici un succes, dar "Araminta Nalucila" care locuieste intr-o casa cu doua fantome
, DA.
ankalaura spune:
Nelia - exact asa cum spui tu. Imaginatia se dezvolta diferit in cazul filmelor pe care le vede fata de cum s-ar dezvolta in cazul cartilor citite. Exact aici este si diferenta intre a scrie de mana si a scrie la calculator, a desena sau a picta pe hartie si a desena la calculator.
Filofteia - te rog sa nu reduci in ridicol experienta mea, pe care nu o cunosti. Am facut eu cumva vreo aluzie la necesitatea psihologului in cazul tau sau al altora, pentru ca voi va uitati la Harry Potter? (in Romania, din pacate, daca se aude ca cineva merge la psiholog, e considerat de-a dreptul nebun... ce sa-i faci, asa e societatea noastra...) Deci inca o data (chiar daca nu imi vei mai raspunde mie), te rog sa nu faci tu misto de experientele mele, pe care nu le cunosti!
Nu am enuntat nici o teorie proprie si nici un adevar de mine detinut, am expus insa parerea mea, si anume necesitatea controlului parintelui, necesitatea impartirii activitatilor. Sportive, de indemanare, chiar si jocuri la calculator, televizor... Am spus ca este necesar sa iti petreci timpul alaturi de copil, sa faci lucruri impreuna, dar mai multe feluri, nu doar privit la filme, la fel cum nu e ok DOAR sa citesti, de exemplu... Sa te pliezi necesitatilor si pasiunilor lui, dar nu DOAR la cele tehnice, legate de calculator. Sa il indrumi si sa il controlezi, pentru ca el e prea mic pentru a alege totul singur. Atat am spus, ca mi se pare eronat sa nu ii expui copilului o paleta de variante. Unde am gresit, esti buna sa imi spui?
dulcetica spune:
Mare lucru n-am facut deocamdata.Avem o oarecare diminuare,dar nu considerabila.Ieri a stat la calculator vreo 3 ore,adica tot enorm.
Mai lucrez la asta.![]()