O discutie despre RASE UMANE

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Citat:
citat din mesajul lui Luna1
Ce mi s-a parut ciudat la noi e ca eu tot timpul l-am bifat pe cel mare "white other" fiind nascut si crescut in Romania pana la 4 ani, iar pe cea mica white british fiind nascuta aici cu tata british. Acum cel mare are si el cetatenie britanica, deci poate fi white british, de fapt el se considera asa de cand e aici, eu tot simt ca e white other ca si mine.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

pai e white british doar ca are pasaport de UK?
daca yo am pasaport de Congo sint african?

Dragul meu daca l-ai intalni pe fiul meu ai constata ca e mai british decat multi british. Pana la urma daca el vroia se putea declara british cand avea el chef ca nu-ti cere nimeni pasaportul. Asta vroiam sa zic. Insa eu l-am incurajat mereu sa isi inteleaga originile, insa din pacate cand a aflat ca a obtinut cetatenie mi-a zis ca in sfarsit e "real british". Deci, in concluzie, din punctul lui de vedere, cand va bifa el casutele alea, ma indoiesc ca va pune "white other". Eu asta vreau sa explic, cand iti declari "rasa" declari cum te consideri tu, daca el intre timp se va considera black, asta e, va fi black.

Mergi la inceput

Inca un exemplu: sa-l luam pe Obama. Peste tot omul asta e considerat Black. Probabil el bifeaza casuta aia cu "black" insa se stie clar ca Obama este de fapt metis, unul din parinti fiind alb. Deci daca maine el se simte mai alb, poate bifa si alb. De asemenea are si optiunea "mixed". Nimeni nu o sa-i zica "alooo, nenea, vezi ca nu esti black, esti mixed." Pai daca omul se uita in oglinda si se simte negru doar?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Pai spune el ca este british british cu doi de B...dar trebuie sa dea citeodata locul nasterii.
ala se cere in hirtii..te intreaba..apare in pasaport scris..in carnetul de conducere...sint real british nascut in sectorul 4

Mergi la inceput

Citat:

Inca un exemplu: sa-l luam pe Obama. Peste tot omul asta e considerat Black. Probabil el bifeaza casuta aia cu "black" insa se stie clar ca Obama este de fapt metis, unul din parinti fiind alb. Deci daca maine el se simte mai alb, poate bifa si alb. De asemenea are si optiunea "mixed". Nimeni nu o sa-i zica "alooo, nenea, vezi ca nu esti black, esti mixed." Pai daca omul se uita in oglinda si se simte negru doar?

obama este considerat black de tine...dar poate ca aia din madagascar sau congo il vad alb ca laptele de vaca.

Mergi la inceput

Guestus Obama e considerat black de o lume intreaga care l-a numit "the first black president".

Iar locul nasterii nu explica rasa, ti-a zis si Lara mai sus, faptul ca ea naste in Bankok nu il/o face pe viitorul ei bebe asiatic. Deci faptul ca fiul meu e nascut in Romania nu il obliga sa se considere de "rasa" white other.

Mergi la inceput

pai tu luna esti implicata direct si nu-ti convine sa ai un copil british british si altul est european. ..d"aaia spui ca nu conteaza si te treci cum vrei....

dar yo iti spun ca cine e interesat stie exact ca tu nu esti british british.
sistemul asta e catalogare e al dracului si nu are nici un sens....cred ca fost facut tocmai sa discrimineze. ca nu vad nici un sens sa scrii in hirtii ca ala e mongol sau caucazian. nu vad la ce ajuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:

Mihaela cum spuneam, nimeni nu iti pune "rasa" sau background-ul in frunte si nici nu ti-l tatueaza pe brat, e pur si simplu cum te consideri TU. Nu cred ca va corecta nimeni un indian care se va declara alb. Nu e o stampila oficiala. Poti sa te declari negru daca tu simti ca te-ai nascut "gresit" si trebuia sa fi neagra.

Luna, tu si Lara vorbiti despre lucruri diferite.

Iar eu vorbesc despre ceva si mai diferit

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Pai spune el ca este british british cu doi de B...dar trebuie sa dea citeodata locul nasterii.
ala se cere in hirtii..te intreaba..apare in pasaport scris..in carnetul de conducere...sint real british nascut in sectorul 4

hop si tu, guestuse
atunci copilul ambasadorului britanic la Buc. intr-o perioada, daca s-a nascut chiar la locul misiunii... e "white, other" numai si numai pt. ca la locul nasterii scrie Bucuresti?
si daca in loc de Bucuresti era Papeetee, din Papua - Noua Guinee?

britanicii (aia albi, metropolitani, autentici, cum vrei sa le zici tu) sunt cei mai obsinuiti pe toata planeta asta ca la "locul nasterii" sa scrie, Altceva decat mica lor insula: Montevideo, Bombay, Brisbane, Kinshasa si inca un milion de alte localitati de pe Terra.

Mergi la inceput

Guestus eu ti-am zis la ce foloseste de obicei aici, centralizeaza datele si de ex la o scoala pot spune cati elevi de culoare au, cati asiatici etc. Mie nu mi se pare discriminator, cel putin nu deocamdata, mi se pare sa zicem...needificator. La ultimul recensamant romanesc reiesea ca nu prea aveam cetateni rromi in Romania ca toti s-au declarat romani. (ca in Romania era optiunea roman, rrom samd).

Iar copiii nu mi-i influentez eu cu nimic, ei se vor declara ce vor ei. La fel cum cea mica poate sa se considere ea "white other" pentru ca ma-sa e romanca.

Mihaela eu vorbesc de ce se intampla aici si cred eu in toate tarile civilizate unde nu iti pune cineva eticheta ci ti-o pui tu singur. Tu despre ce vorbesti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Luna, in realitatea ta, macar ai dreptul de a alege ce te declari. Ca e o iluzie si asta, ma rog, cred ca oricine isi da seama dupa cateva minute de reflectie.

In realitatea despre care vorbeste Lara, exista niste coduri pe care 'autoritatea' le foloseste ca sa califice un individ in functie de - si aici se impute treaba, ca sa ma exprim academic - criterii 'fizice' mai mult decat neclare si nedefinite si criterii geografice, care li se aplica unora dar nu si altora. Cine oare e definit dupa respectivele criterii fizice si dupa niciun criteriu geografic? Ati ghicit. Mareata rasa alba.

Care nici macar nu exista. Despre asta vorbesc.

Singurul lucru care exista e constructul socio-cultural de white person. Si ma tem ca nu e ca la barbati vs. femei (cel putin, nu pe deplin) unde diferenta dintre genitalia e obvioasa; e mult mai variat. Sunt infinite nuante de 'alb' si infinite forme de ochi ca sa fie atat de usor sa inghesui un individ in IC tz.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput