Reusita sociala in mostenire?
Raspunsuri - Pagina 5
Marox spune:
In L'Express-ul din 28 ianuarie, intr-un articol despre Grandes Ecoles, am gasit urmatoarea statistica: "Dupa un raport al Senatului publicat in sept 2007, 54% din studentii din clasele pregatitoare (cele care te pregatesc pentru concursul de intrare in Grandes Ecoles) provin din medii favorizate. Probabilitatea, pentru un copil de profesor sau de cadru superior de a intra intr-o Grande Ecole este cu 20 de puncte mai mare decit a unui copil de muncitor si cu 15 puncte superioara unui tinar provenit dintr-un mediu intermediar".
Monabella, cred ca mai important decit a fi sau nu de acord intre noi, este sa acceptam ideea ca pot exista realitati diferite, in functie de tara in care ne aflam. De altfel, de asta am creat acest subiect, sa vad cum e prin alte parti, sa schimbam impresii.
monabella spune:
Oh, fara doar si poate. Insa vad ca si in franta totusi exista un procentaj de copii din medii nefavorizate care ajung in scoli bune. Deci imposibil nu este. Atit doar ca poate in SUA accesul la informatie e mai usor. Acum iti spun din experienta proprie : am azut scoala publica in zona nefavorizata care avea un numar mai mare de computere si profesori foarte bine (daca nu la fel de bine) pregatiti ca la scoala privata unde era fiu-meu. Municipalitatea a bagat bani si a implementat tot felul de programme pilot in scoala aia. Rezultatul a fost ca in programele acelea tot albii sau indienii sau alti copii de la alte scoli au venit. Insa aceste programme exista si dotarea exista deci numai interes trebuia sa fi fost din partea elevilor. Practic li s-a dat mura in gura totul si foarte putini au facut ceva.
Ori aici este meritul elevului cu pricina (vezi articolul dn link). Daca un copil e fortat sa aiba grija de el si de maica-sa de la 8 ani si merge din foster family in foster family e f. usor sa nu mai fie motivat sa invete, sa se apuce de droguri etc… SI uite ca pustiul si-a gasit refugiul in scoala si ce nu a gasit acasa a cautat la profesori si la guidance counselor si a reusit cu brio, mai bine decit cei care provin din medii favorizate.
Fireste, multe lucruri depind de familie dar mai depinde si de copil.
Mik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marox In L'Express-ul din 28 ianuarie, intr-un articol despre Grandes Ecoles, am gasit urmatoarea statistica: "Dupa un raport al Senatului publicat in sept 2007, 54% din studentii din clasele pregatitoare (cele care te pregatesc pentru concursul de intrare in Grandes Ecoles) provin din medii favorizate. Probabilitatea, pentru un copil de profesor sau de cadru superior de a intra intr-o Grande Ecole este cu 20 de puncte mai mare decit a unui copil de muncitor si cu 15 puncte superioara unui tinar provenit dintr-un mediu intermediar". Monabella, cred ca mai important decit a fi sau nu de acord intre noi, este sa acceptam ideea ca pot exista realitati diferite, in functie de tara in care ne aflam. De altfel, de asta am creat acest subiect, sa vad cum e prin alte parti, sa schimbam impresii. Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
Marox, statisticile din Express sunt adevarate si se aplica la fel de bine la studentii francezi care sunt in Grandes Ecoles cit si la studentii straini (Afique du Nord, Amérique Latine, studentii veniti la schimb din alte parti). Din fericire, toti vin pe merit, concurs, examen de dosar, schimb oficial intre institutii si nu sunt diferente intre studenti.
(am o parere foarte proasta despre gradinitele private si scolile primare private in Franta caci personalul didactic e mai slab pregatit decit in scolile de stat, insa au avantajul ca se pun in patru ca sa le satisfaca mofturile la parinti).
Moanbella are dreptate, daca copilul e inteligent si isi da seama pe ce lume traieste reuseste foarte bine.
iahim spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marox Conchita, asa cred si eu, ca e necesar sa ai si un network ca sa reusesti. Nu e insa imposibil, asa cum in exemplele voastre, tu si Delia21, mi-o demonstrati. Totusi, necesitatea asta de a avea o retea o consider mult mai mare in tarile din vechea Europa. Sau daca nu ai o retea, trebuie sa fii de 1000 de ori mai bun decit ceilalti, sa ai o vointa de 1000 de ori mai mare. Iahim, pentru ca tu ai intrat la medicina in 89, de curiozitate, care era profilul colegilor tai? Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
Marox,nu stiu ce intelegi prin "profil"...Am terminat un liceu industrial(din dorinta parintilor) iar in clasa a 11 a am decis sa schimb directia...Am invatat intr-o clasa in care marea majoritate a colegilor proveneau din familii modeste,in special din mediul rural.
Dar tocmai acesti colegi cred ca m-au motivat in subconstient.Erau cativa foarte buni,foarte muncitori...si aceia au reusit...Multi locuiau la camin in conditii grele,in weekend plecau acasa,la tara,unde munceau din greu in gospodarie si apoi reveneau la scoala.
Peste 90 la suta au absolvit o forma de invatamant superior.Nu stiu daca s-au realizat cu adevarat profesional.
Dincolo de motivatie,incredere,dorinta,vointa, mai este si Sansa!
Trebuie sa ai putin noroc ca sa reusesti...
Sau trebuie sa fii nebun ca sa mergi mai departe atunci cand nu reusesti...Si mie mi-a fost foarte greu,dar pur si simplu m-am incapatanat sa merg mai departe...Si cred ca am reusit.
Marox spune:
Iahim, asa cum spuneam intr-un alt post, nu cunosc pe nimeni care sa fi intrat la medicina in anii respectivi, fara sa fi avut parte de meditatii. Chimie, fizica, biologie, nu era usor de suportat financiar. Cit despre liceul industrial si prietena mea cea mai buna, sefa de promotie la facultate, a terminat tot un liceu industrial (clasa de MF!).
gaba-rema spune:
poate e doar o impresie, dar cand se vorbeste de reusita sociala in ziua de azi, e vorba mai mult de starea financiara si de conexiunile sociale (inteleg ca asta s-ar numi acum 'networking' ? sau poate confund termenii.). acum 40-50-60 de ani, in RO cel putin era cu mult mai 'cu greutate' sa ai de ex. o pozitie universitara / academica solida, ca ssa se considere ca ai reusit social. e adevarat ca pe-atunci nu prea avea cum sa se laude lumea cu averea, cu "assets".
mai avem astazi destui profi sau academicieni batrani, acoperiti cu titluri stiintifice dar care stau in vreo casa hodorogita si nu se scalda deloc in confort si viata usoara.
blackpanterro spune:
Eu ma uit la oameni ca Paris Hilton, familie ff bogata si totusi ea e vai de ea, acum e ok ca e tanara, frumoasa, mai da din fund pe podium, mai face un ban, dar dupa ce se duc batranii care nu lasa fetelor decat o particica infima de bani, restul ducandu-se la charities, cum va fi? Va fi mai in varsta, scoala nu are deloc ca s-a lasat de liceu, talente nu are, in cazul astor oameni cat e de important ca mama si tata au pile, relatii, bani?
Adriana 9w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackpanterro Eu ma uit la oameni ca Paris Hilton, familie ff bogata si totusi ea e vai de ea, acum e ok ca e tanara, frumoasa, mai da din fund pe podium, mai face un ban, dar dupa ce se duc batranii care nu lasa fetelor decat o particica infima de bani, restul ducandu-se la charities, cum va fi? Va fi mai in varsta, scoala nu are deloc ca s-a lasat de liceu, talente nu are, in cazul astor oameni cat e de important ca mama si tata au pile, relatii, bani? |
Isi va deschide o casa de toleranta si va deveni matroana. Ca doar atata stie.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
danitin spune:
Citeam ce ati scris voi, ma gandeam la un raspuns si ... mi-a venit o idee. Cazuri in care copii din familii sarace, cu parinti si bunici fara prea multa scoala s-au realizat din punct de vedere social (ca studii si/sau bani) cunosc foarte multe. Fara sa stau prea mult pe ganduri inventariez printre rude: mama - casnica, tata - mecanic de locomotiva, fiul - economist, director de Teatru National; mama si tata in agricultura, fiul - medic, chirurg renumit; mama - muncitoare in fabrica de textile, tata - muncitor fabrica solventi, fiul - arhitect .... si as putea continua cu exemple concrete. Acum insa, nu cunosc pe nimeni la care afacerea sa fi functionat in sens invers. Adica: tata - medic, mama - avocat, fiul - muncitor necalificat . Nu cunosc eu, sau nu exista?
Mik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danitin Citeam ce ati scris voi, ma gandeam la un raspuns si ... mi-a venit o idee. Cazuri in care copii din familii sarace, cu parinti si bunici fara prea multa scoala s-au realizat din punct de vedere social (ca studii si/sau bani) cunosc foarte multe. Fara sa stau prea mult pe ganduri inventariez printre rude: mama - casnica, tata - mecanic de locomotiva, fiul - economist, director de Teatru National; mama si tata in agricultura, fiul - medic, chirurg renumit; mama - muncitoare in fabrica de textile, tata - muncitor fabrica solventi, fiul - arhitect .... si as putea continua cu exemple concrete. Acum insa, nu cunosc pe nimeni la care afacerea sa fi functionat in sens invers. Adica: tata - medic, mama - avocat, fiul - muncitor necalificat . Nu cunosc eu, sau nu exista? Mamica de spiridus De fiecare data cand oamenii iti inchid in fata o usa, Dumnezeu deschide o fereastra. www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">LICURICI – ETERNA LUMINA; NOI Spiridusul meu drag |
In Ro am vazut : mama avocat, tatal inginer chimist, fiul prof de istorie, fiica tricoteza si apoi fara job.
In Fr parintii profi la universitate, fiica nr 2 secretara intr-un birou, fiica nr1 ingrijitoare de persoane in virsta.