Pensiile private pe intelesul tuturor
Raspunsuri - Pagina 2
Sabina spune:
deci m-am gandit.
peste 25 de ani aia 6000 pe care ii investesc eu nu cred ca valoreaza 25000....devalorizarea se produce mult mai rapid.
Apoi, speranta de viata....e mica in bucuresti, nu platesc ei 15 ani la toti....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Llaura spune:
In Canada cu pensia e cam asa (nu ma pricep la bani, poate cu ocazia asta mai inteleg si eu): pensia de stat e mica, un fel de ajutor, in principal pt ca statul nu iti asigura tot salariul, doar pana la un maxim stabilit de federali, care maxim e foarte mic (la fel fac si pt concediul de ingrijire a copilului ).
In rest lumea cotizeaza la pensii private si asta se incurajeaza in doua moduri (ca de altfel lumea si-ar tine banii la banca pur si simplu cum a zis allinta ai sus): 1) banii economisiti pt pensie sunt scutiti de taxe (si nu ai voie sa ii scoti, doar in unele cazuri speciale de ex sa iti iei casa; in rest daca ii scoti platesti ce taxe datorezi pe ceea ce ai scos); 2) beneficiu acordat de angajator, adica eu platesc sa zicem 10% la fiecare salar si angajatorul imi mai da si el inca pe atat; as putea sa nu dau cei 10% dar as pierde contributia angajatorului. 10% e un exemplu, procentul asta se stabileste in varii moduri: la mine la lucru e negociat de sindicat; la barbatu-meu creste cu vechimea in firma, in fine cate bordeie.
Banii sunt investiti ulterior cam cum a zis Rufus mai sus (mai conservator, mai cu risc mare, ai control direct asupra investitiei, n-ai control etc). Cu criza asta multi au pierdut o groaza de bani din economiile pt pensie.
Sabina, se prea poate sa ai dreptate, eu una inca n-am vazut societate de asigurari sa faca afaceri proaste.