Creierul si credinta

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
cu asta mi-ai adus aminte de Noica - sinele, sinea...si ce mai era? inca una pe care ar trebui s-o recitesc...


Sinea si sinele, superbe echivalente ale "lucrului in sine" si "lucrului pentru sine". Noica mai are un concept frumos: devenirea. E funny ca ai amintit de el, fiindca Eco, in cartea de care pomeneam, il aminteste pe Cioran; si-ar fi dorit un dialog intre acesta si Sf. Anslem, pe marignea argumentului ontologic, tocmai fiindca Cioran gasea ca neantul, neexistenta e cea perfecta!!!

Acu' vad ce speluiala magnifica am dat la being. Scuze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Si eu am asimilat albina , sinelui sorry

Mihaelka , multumesc pt. rabdarea si bunavointa de a-mi explica (intrebari mai am , dar le voi cauta raspunsurile prin carti , ca deja abuzez si deturnez subiectul ).

Religiile au ca baza revelatia ( pe care eu o inteleg ca emotie/sentiment ) legata de reprezentarile specifice , care apar in limbaj , ritualuri si constructii sacre .
Poate ca in functie de conditiile de mediu si particularitati individuale s-a pus accentul pe anumite obiecte si relatii , iar de aici diferentele de reprezentare a diverselor religii.

In psihologie se considera ca felul in care e perceputa divinitatea are legatura si cu figurile "autoritatii" din copilarie (adica Dumnezeu e perceput ca fiind neindurator daca relatiile semnificative din copilarie au fost critice , si iertator daca relatiile au fost bune ). In ipoteza asta ar putea exista un sentiment "religios" format in afara limbajului .

Cautam diverse analogii intre concepte religioase si concepte stiintifice pt. a induce un sentiment pozitiv reciproc , pe baza simpatiei dintre cei ce gandesc asemanator .








http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul
Usor, usor topicul devine extrem de serios si ... plasat intr-un thread nepotrivit.


asta pentru ca nu exista un subforum pt. filozofari. 'Sufletul credintei' era prevazut probabil ca un loc pentru impartasirea rugaciunilor, nu pentru dezbateri de genul acesta. care sunt foarte interesante, clar.

multumim, conchita pt. un nou subiect captivant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul
Dennett ar reformula intrebarea ta astfel:
chimia, fizica si alte stiinte fizice imi explica de ce se stinge becul cind apas pe intrerupaotr, da' nu-mi explica de ce am iluzia ca am apasat io pe intrerupator!

In realitate chimia si fizica au apasat pe intrerupator. Iluzia deciziei este post factum (exact si masurabil de la Benjamin Libet incoace, post - readiness potential). Altfel spus procese inconstiente duc la apasarea intrerupatorului si cu ceva intarziere apare apoi efectul colateral: iluzia deciziei constiente (iluzia free willului). Intarziat dar nu prea mult pentru a baga de seama.


asta suna aproape ca afirmatia unui domn cam dus cu pluta - am uitat cum il chema - care sustinea ca universul e doar o reprezentare tridimensionala virtuala destinata unor ochi inexistenti, reprzezentare izvorata din Gandul Domnului...

... cuma adica, chimia si fizica sunt cele care apasa pe intrerupator, si nu "io"?...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui monixy
Ceea ce pot afirma pe baza observatiilor unor evenimente social-istorice (conservare a identitatii nationale-cum e cazul evreilor , refugiu psihologic -in cazul tragediilor individuale ) este necesitatea existentei subiective a lui Dumnezeu.


de ce 'necesitatea'?
e obligatoriu ca omul (sau comunitatea) calamit(a) sa creada in providenta, altfel nu mai iese "din galeata"?
daca da, de ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ErAs3R spune:



Mergi la inceput