Fluor DA/NU
cgabriela
Membru junior:
Briana are 15 luni si de cand i-a iesit primul dintisor am trecut pe flor-vigantol, scrie ca se da pana la 3 ani (max). DAR de curand am aflat ca nu este indicat cica ar fi cancerigen, nu se depune pe dintisor ci altundeva prin organism . Ce stiti despre asta? Voi administrati flor sau numai vigantol (sterogyl sau D2)
Gabi si Briana
nadina
Membru matur:
Noi numai vigantol-D2.Pediatra nu ne-a zis inca nimic de flour, desi avem 5 dintisori.
Parerile cu privire la flour sunt impartite, ca de altfel in orice problema. Unii zic cum ca ar fi bun, altii ca ba...
Daca ti l-a recomandat pediatrul, probabil ca stie el de ce.
Singura chestie pe care mi-o amintesc de tratamentul cu flour este ca nu trebuie intrerupt deoarece intreruperea poate determina o eruptie a cariilor.
Asa ca nu hotari nimic de capul tau, consulta un specialist. Poate primesti raspuns chiar de la stomatologii de aici.
angi_gemeni
Membru de baza:
Eu am intrebat-o pe dr. pediatru si mi-a zis NU. Nu am cerut explicatii, pentru ca fac exact cum imi spune, pentru ca pana acum le-a mers foarte bine copiilor. Au 19 luni si le dau VIGANTOL.
tora97
Membru matur:
pe undeva, pe acest site s a dezbatut subiectul in cauza... parca se numeste zymaflor...
sfatul final, pe care l am retinut ar cam fi urmatorul: florul dauneaza dat in exces cum in Ro nu este florurata nici apa ori laptele este indicat a se da zymaflor cel putin pina la schimbarea caninilor
eu am intrebat stomatologul micutzei (nu te speria, mindra mea are o dantura super, dar a facut vizite la stomatolog mai mult pt a se obisnui cu el si atmosfera)si el a spus "da", pediatra "nu"... merg pe mina stomatologului
Kiara
Membru junior:
eu recunosc ca i-am dat 1 an si jumatate fetitei mele (cam de pe la 6 luni cred)la recomadarea pediatrei, dar cand am fost la mare asta vara am uitat pastilele acasa si am facut o pauza de 2 saptamani, dupa care am uitat sa i le dau si la intoarcerea din concediu, asa ca le-am intrerupt definitiv.
Sper sa nu aiba influente negative asupra danturii ei ca n-am sa mi-o iert niciodata!
Acum e drept ca atunci cand se spala pe dinti ea inghite toata pasta de dinti, asa ca cred ca-si ia fluorul de acolo! Oricum pediatra ne redusese doza la 1 pastila pe zi, tocmai in ideea in care mai ingereaza fluor si din pasta de dinti.
tora97
Membru matur:
uite ce raspuns am primit eu, de la GabrielaB
Buna, fetelor
Tora97, chestia asta cu sterilitatea este o bazaconie! Multe efecte negative s-au gasit a fi atribuite fluorului, dar asta...Sfatul meu, de stomatolog, este sa nu va mai luati dupa pediatri. Majoritatea nu au habar, si uite ce pot spune! Am vazut destule cazuri , in Romania, in care pediatrii au dat asa proaste sfaturi legate de dintii copiilor! Nu generalizez. Sunt si pediatrii care stiu foarte bine ce se intimpla cu dintisorii unui copil, si, in acest caz, cum actioneaza fluorul! NUMAI EXCESUL STRICA! In Romania este foarte bine sa administrati fluor (dar atentie, trebuie dat zilnic, doza prescrisa pentru virsta copilului. Nu trebuie dat mai mult, si nici sa uitati cite o zi. Asata mai mult strica!)
Tora, eu zic sa-i dai in continuare! daca ai facut-o atita timp, chiar ar fi pacat sa intrerupi acum, inainte de mineralizarea molarului de 12 ani si a molarului de minte! dar daca vrei sa intrerupi, o poti face fara teama. In nici un caz sa nu intrerupi treptat! adica sa-i dai 1 zi da, alta nu... Asta iar e periculos!
Dar cred ca orice mama ar trebui sa-i administreze copilului fluor (orice forma ar fi) pentru ca in Romania , din pacate, apa sau laptele (de ex. ) nu sunt fluorurate. Atentie insa la cantitate. In functie de virsta, se stabileste si cit anume! Daca pediatrul nu va recomanda, cereti-i! Poate a uitat! Pe ei mai putin ii preocupa dintii copiilor, mai ales ca sunt asaltati de alte probleme...Sau mergeti si cereti sfatul unui stomatolog, chiar si cel de adulti va sti ce sa va spuna!
Marianar
Moderator:
Vladut are 1 an si 3 luni, 8 dinti si 4 masele. Ii dau doar vigantol, 2 pic/zi. In ceea ce priveste fluorul, l-am intrebat pe medic si a zis NU. Noi il ascultam.
vivi.chiriac
Membru nou:
Al meula un an pediatra mi-a dat zimaflour i-am dat o luna si am intrerupt,dupa care i s-au spatr 2masele{acum face 3ani},am fost la dentist si le-a polmbat si stomat. mi-a zis sa-i dau zimaflour pina isi schimba dintii de lapte pt. ca intareste gingiile si fortifica dintii.
Mitzi
Membru matur:
Depinde unde locuiesti. Noua ne-a spus sa oprim fluorul pentru ca aici(Canada) ar fi in apa in cantitate suficienta. Excesul dauneaza. Asa ca l-am oprit.
tora97
Membru matur:
in urma unui articol citit pe site ul desprecopii.com am aflat cit de nociv este florul.. eu ii dau fiicei mele (are 6 ani) zymaflor de cind s a nascut... mi s a spus ca nu l pot intrerupe pina la 18 ani... in cazul intreruperii va "face" eruptie de carii. fetita deja a schimbat toti incisivii... medicul ei stomatolog m a asigurat ca nu are nici o influenta negativa asupra organismului ei.. acum intreb:are intr adevar repercursiuni negative ca cele expuse in articol? si daca da, exista o metoda prin care sa ii intrerup administrarea fara a i afecta dentitia? apropos de eruptia de carii...
MonicaGj
Membru nou:
am o fetita de 2 ani si 3 luni si nu i-am dat niciodata zymaflor. Nu mi-a prescris nimeni. Am citit si eu articole despre influenta negativa a florului in organism si la vremea respectiva m-am felicitat ca nu i-am dat.
Ce spui tu cu eruptia de carii si administrarea neintrerupta pana la 18 ani, e greu de crezut. Din cate stiu eu dintii se schima cu mult inainte de 18 ani.
Am prieteni care au copii de varsta fetitei tale si le-au dat zymaflor cam pana la 3 ani si nu s-a intamplat nimic.
Nici eruptie de carii nici sistem nervos afectat de fluor, etc.
Sunt bine-mersi sanatosi si vioi si destepti foc pe deasupra.
Da' stii tu cum se spune , cate bordeie atatea obicee...
Eu zic sa te consulti cu medicul de familie sau mai intreaba si alti medici Pediatrii!!
madadum
Membru matur:
eu ii dau zymafluor fetitei mele de la 10 zile. acum are ani si 2 luni. stomatologul nostru ne-a spus ca periculos este supradozajul de fluor. in rom nici un aliment nu este fluorurat asa ca nu ar avea de unde sa ia supliment de fluor (nici apa, nici piine de ex). singura grija ar fi sa nu manance "prea multa" pasta de dinti.
Gaby
Membru matur:
Cred ca cel mai important lucru e stiut este ca EXCESUL DE FLUOR este foarte periculos...ai citit
Am un baietel de 1 an si 4 luni si nu a primit zymaflor pana acum... din grija pediatrei... In jur de 1 an am observat ingalbenirea celor 8 dinti si am intrebat in stanga si dreapta..inclusiv medici stomatologi.... copilul trebuia sa i-a flor urgent!Precizez ca nu este vorba despre carii de biberon.
Eu cred ca depinde de fiecare copil.Cand am citit despre efectele negative ale florului in exces am mai citit si despre benefiile lui...asa informativ.Am intrebat pediatrul de ce nu pot sa-i dau copilului flor si mi-a spus ca nu-i nevoie!Uite ca era!Dar regula nu-i valabila la toti copiii.Important este sa nu existe excesul...de restul cred ca nu trebuie sa-ti faci prea multe griji...Nepotica mea ia flor de la 6 luni, acum are 6 ani...nu are probleme cu dentitia, dar i s-a spus sa nu intrerupa pana la o varsta...nu mai stiu care...o sa intreb.
tora97
Membru matur:
micutza nu prezinta probleme... cu dentitia.. doar ca asa cum am mai spus, si a schimbat deja toti incisivii.. si de sus si de jos... noii dinti sunt ok.. albi, zimtzatzi si "muscatori"... doar un incisiv refuza sa iasa... locul fiind lasat liber de mai mult timp.. insa am sesizat ca unii dintzisori cresc mai greu decit altzii... Noua ei pediatra ei, un medic f bun, nu este de acord cu zymaflorul, deoarece este de parere ca acest medicament dauneaza fetitzelor, ca "da" sterilitate.. medicul ei stomatolog in schimb, mi a spus ca nu este absolut nici o problema... dar m au speriat acele articole...
iubibubi
Membru matur:
la ultima vizita de rutina (cea de 8 luni), medicul mi-a recomandat pt. bb o solutie ("trivit" se numeste) care contine vitamina A, C si D si fluor (1 ml/zi). motivatia a fost ca apa din zona noastra(USA) nu contine fluor (si chiar daca ar fi continut, io oricum ii dau apa plata) si ca bb are deja 8 dinti si trebuie "ajutati". primisem aceasta "recomandare" de la vizita de 6 luni, dar m-am facut c-am "uitat" sa-i dau...
dya
Membru matur:
Si aici se recomanda(USA), aici mai este si apa cu fluor care o iau eu acum pt el, dar cand era mic apa plata primea. Am inceput sa-i dau pe la 1 an si cateva luni. Poate ar trebui sa mai astepti putin.
Andrada
Moderator:
Pediatrul nostru spunea sa incepem sa-i dam fluor de la un an si in vitamine cu fluor e cel mai recomandat pentru ca astfel poti tine sub observatie cit ii dai.
Marox
Membru matur:
Mie mi-au dat inca din maternitate FLUOREX, asa se recomanda la toti copiii(Franta), plus un complex de vitamine A, D, E, C (UVESTEROL). Doctorul lui Alex ne-a zis sa trecem la ZYMADUO, are toate vitaminele de mai sus+fluor. Tot apa plata din sticla ii dau si eu.
Lia
Moderator:
Buna!De la varsta de 6 luni,in situatia in care concentratia fluorului in apa e mai mica decat 0.3ppm,este bine sa se administreze suplimente de fluor,0.25 mg/zi.Prin urmare,cred ca medicul care ti-a recomandat solutia respectiva are dreptate.
vilma
Moderator:
Fetitei mea de 2,4 luni i-am dat fluor de la 6 luni. Asta nu ne scuteste de mentinerea unei igiene riguroase a danturii.
Aurelia
Membru senior:
Iaca ca noua la vizita de un an ,ne-a zis pediatrul ca daca-i gatesc cu sare "florata" e suficient pt el!(aveam si eu zimaflorul acasa dar cam uitam sa i-l dau!) acum sint linistita cumpar numai sare cu flor si gatesc asa ,vad ca i-au iesit toti dintii mai putin cei 4 canini si dentitia este buna si frumoasa!
dddd
Membru matur:
am si eu o intrebare. in romania se gaseste sare cu fluor? si daca da, cum ii zice si de unde sa cumpar?
ungureaa
Membru matur:
Eu ii dau bebelusului meu apa de la robinet (fiarta si racita) deoarece mi s-a recomandat sa nu-i dau apa de sursa sau filtrata deoarece ii lipsesc niste minerale esentiale. Fluor inca nu-i dau, poate mai tirziu.
Lia
Moderator:
Sare fluorurata/fluorata.Exista si se poate cumpara de la magazinele alimentare,din acelasi loc unde se achizitioneaza sarea fara fluoruri.
dandaniel
Nou venit:
Sora mea i-a dat ZIMAFLOR (cred ca asa se scrie) fetitei ei de la 6 luni pana a avut 9 ani.
Fetita mea, Andreea, are 4 luni si intrebarea mea este daca mai este de actualitate acest medicament care se administreaza pentru cresterea sanatoasa a dintilor. Sau exista ceva mai bun?
mirela.mustaciosu
Membru senior:
Dupa ultimele studii se pare ca e nociv, iar reactiile adverse apar in timp (la adolescenta si maturitate). Din cate stiu in Belgia s-a scos de pe piata medicamentul si chiar s-a interzis folosirea Fluorului in multe produse de curatat dintii. Probabil ca interzicerea Fluorului in pasta de dinti e totusi un gest cam extrem, dar administrarea de supliment de fluor sub forma de pastilute e foarte controversata si se tinde spre generalizarea parerii ca e de preferat sa nu se administreze. La noi in tara e mai putin periculos avand in vedere ca apa potabila nu e fluorurata si deci excesul de fluor n-ar fi prea evident in cazul administrarii suplimentului de fluor prin pastilute. Eu nu i-am dat copilului, desi medicul stomatolog mi-a recomandat sa iau eu incepand cu luna a 7a de sarcina si sa-i dau copilului din prima zi dupa nastere. Medicul ginecolog care mi-a urmarit sarcina nu m-a lasat sa iau pastilute si medicul pediatru mi-a recomandat sa nu-i dau baiatului. Ulterior am citit articolele privind ultimele descoperiri in materie si m-am felicitat ca nu am apucat sa-i dau fluor.
vilma
Moderator:
Fluorul in exces este foarte periculos. Da, dar pentru profilaxia cariei dentare se foloseste fluorul. Unele tari au optat pentru adaugarea fluorului in apa potabila sau in anumite alimente, iar daca copilul se spala pe dinti cu pasta care contine fluor (si o inghite) si mai ia si suplimentul de fluor doza specifica varstei, apare o supradozare.
Aceasta este periculoasa.
Lia
Moderator:
de acord cu ce a spus Vilma.In tara apa nu e fluorurata,iar la copiii mici suplimentele de fluor administrate pe cale generala sunt varianta cea mai buna,deoarece cantitatea ingerata poate fi controlata(nu acelasi lucru se poate spune despre fluorul ingerat prin intermediul pastei de dinti).Se poate administra Zymafluor.Fluorul in doze uzuale e nepericulos si are efect cariostatic.
danv
Membru matur:
Este indicata administrarea de fluor, iar in Romania apa nefiind fluorurata, singura sursa ar fi comprimatele cu fluor.
Spune-ne si noua ce articole ai citit, sunt curios pentru ca, din cate stiu eu, chiar este indicata profilaxia cariei cu fluor (fluorul actioneaza si impotriva placii bacteriene, furnizand o protectie suplimentara).
mmi
Membru junior:
Si noi luam Zymafluor, de la 2 ani, la recomandarea medicului.
Toate mamicile care vin in parculet cu copii la joaca, dau copiilor lor fluor in diverse forme ( picaturi, Pedident, Fluor-Vigantoletten, Zymafluor). De la mamici am aflat toate astea si m-am convins ca nu gresesc dindu-i si eu copilasului meu.
descintec
Moderator:
Am citit un articol despre administrarea suplimentara de fluor acum vreo doi trei ani, in ziua parca, la dosarele secrete. Ar trebui sa caut si eu prin reviste, in biblioteca, dar am tot neglijat. Articolul respectiv spunea ca, asa cum se intimpla cu anumite lucruri pe care guvernele nu vor sa lea dea opiniei publice, efectul flourului asupra sistemului nervos s-a tinit secret, desi se publicase, dar doar in reviste de specialitate, deci adresate unui public foarte restrins. Se pare ca in urma administrarii fluorului, subiectii reactionaza mai slab, sint mai usor controlabili. Se folosea in apa administarat detinutilor in lagare, ca sa-i tina mai usor sub control. Nu se spunea insa nimic despre cantitatea de flor de la care apare efectul respectiv. Pe mine, sa va spun drept, nu prea m-a influentat. Eu dau Zymaflor copiilor de cind sint bebelusi si au o dantura excelenta, fara o carie. Parca erau perlute dincutii fetitei cind i-a schimbat. Si daca i-o fi facut mai linistiti administratea de flor, ma intreb cum ar fi fost fara. De fapt, prefer sa nu ma intreb
mirela.mustaciosu
Membru senior:
Uite cateva articole cu pareri pro si contra administrarea suplimentului de fluor:
www.0plus0.com/article.php?sid=278
www.dentiste.be/fluor_com1.htm
www.tolzin.de/fluor/index.php (daca il cauti pe google gasesti pagina tradusa in engleza)
bubutzu
Membru junior:
Si noua ne-a recomandat medicul pediatru Zymafluor(ii si dam medicamentul(pastilute-1 dimineata dupa micul dejun-ATENTIE-nu se da cu Lapte)lui Mihai.Dna.doctor ne-a spus ca i-au dintisorii i-au iesit prea devreme(la 4 luni)iar acum la 1 an si 7 luni au inceput sa se ingalbeneasca(si probabil c-or sa se strice),desi il spal pe dintisori(dantura e completa pentru varsta lui).AVERTISMENT(dat de medic):trebuie dat in fiecare zi pana la 8 ani(daca se intrerupe tratamentul(timp de saptamani sau luni)-e mai RAU decat daca nu i s-ar fi dat deloc)-nu stiu explicatia.
ls-dobrovicescu
Membru junior:
Pediatra noastra ii da baiatului ei Zimaffffff de 8 ani. Noua nu ne-a recomandat, dimpotriva . Culmea , nu ?!
Ralusan
Membru nou:
Am o buna prietena, mamica unei fetite de 1 an si 2 luni, care este medic stomatolog si careia i-am pus aceeasi intrebare. Ea nu este de acord cu administrarea de fluor, nu i-a dat fetitei ei nici macar o pastiluta. Argumentul ei a fost ca toata treaba cu cariile este ereditara, dar este si o chestiune de alimentatie si de igiena.
Apoi am discutat si cu pediatra ei si nici ea nu a fost de acord sa-i dau Zymafluor.
Dar eu i-am dat Anei (1 an si 6 luni) de la 6 luni la un an cand am intrerupt din cauza vacantei (le-am uitat acasa!)si nu i-au aparut carii...o spal pe dintisori dimineata si seara inainte de culcare, chiar de ii dau apoi un biberon cu lapte.
Oricum parerile sunt impartite in pro si contra si instinctul de mama este cel mai bun...pana la urma fa cum crezi tu ca-i mai bine pentru copilasul tau.
gabid
Membru de baza:
Am citit in revista Mami de luna aceasta ca fluorul se da la copii cu dinti cu pete galbene si daca se incepe terapia cu fluor nu trebuie oprita pana la 14 ani pt ca pot aparea cariile imediat.Eu ii luasem Simonei zymafluor si acum nu prea stiu daca sa-i dau sau nu pt ca fetita mea nu are nici o pata pe dinti .Voi ce spuneti?Sa-i dau sau nu?
vilma
Moderator:
Fluorul se da pentru profilaxia cariei dentare. El este controversat datorita faptului ca depasirea dozelor prescrise poate duce la tot felul de ..... lucruri, printre care cea mai "usurica" este aparitia acelor pete galbene pe dinti (fluoroza). In Romania, doza recomandata de Fluor este mai usor de "cantarit", avand in vedere ca apa potabila nu este fluorizata, iar bebelusii nu primesc alte surse de fluor (din pasta de dinti, de ex., sau ape minerale cu fluor).
Administrarea fluorului se recomanda de la varsta de 6 luni pana la 12 ani, fara intrerupere, dar in doze diferite, potrivite cu varsta.
Eu ii dau Ancai fluor (1/4).
O sa-ti redau mai jos raspunsul specialistilor care colaboreaza cu revista Mami:
"Dupa parerea mea Fluorul este foarte bun in Romania - avand in vedere incidenta cariilor dentare inca la varste foarte fragede si lipsa fuorizarii apei, introducerea Fluorului pe scara larga nu poate decat sa ajute!
In cursul anului viitor avem de gand sa publicam in revista un material mai amplu despre fluorizare, insa pana atunci va aparea in numarul din Ianuarie o pagina la rubrica experti - dedicata problemelor stomatologice ale copiilor: Dna Dr. Ruxandra Moraru, medic primar stomatolog, asistent universitar la catedra de profilaxie a facultatii de stomatologie, raspunde unor intrebari "stomatologice" venite de la cititori. In mare, dansa spune acelasi lucru: dati copiilor fluor! La dozele prescrise de producatori, efectele secundare sunt insignifiante si apar cu totul exceptional!
Ma bucur ca ai adus in discutie cazul fetitei tale - in felul acesta pot sa iti spun ca odata inceputa administrarea Fluorului ea trebuie continuata OBLIGATORIU pana la varsta de 12 ani!!! Intreruperea (chiar si pentru o saptamana) inainte de aceasta varsta, poate duce la aparitia unei EXPLOZII de carii!
FLuorizarile profesionale (la cabinetele dentare) si folosirea (cu masura - pasta cat un bob de mazare ... etc) a pastei de dinti fluorizare pt copii, NU este contraindicata pe perioada administrarii fluorului la copii."
Camelia
Membru de baza:
In Germania toti copiii iau fluor.Si pediatra noastra zice sa-i dau Teodorei.Insa stomatoloaga noastra zice sa nu-i dau ca a vazut multi copii care au facut nu stiu ce boala din cauza fluorului (nu am inteles exact ce , ca zicea in germana si eu cu germana nu ma laud...).Concluzia mea e ca surplus de fluor dauneaza mai mult decat lipsa fluorului.Asa ca nu-i dau copilului meu!
Lia
Moderator:
Actiunea carcinogenetica si mutagenetica a F nu are nici un fundament teoretic si nici nu s-a putut demonstra practic,pentru ca nu apartine clasei de substante electrofile si ca atare,nu react. cu ADN-ul,sau cu enzimele care intervin in timpul replicarii acestuia.Nu stimuleaza cresterea culturilor de tesuturi carcinomatoase He-La,iar frecventa cancerului in zonele bogate in F nu depaseste pe cea existenta in zonele sarace.In ce priveste mutagenitatea dozelor mici,n-a fost semnalata nici la om, nici la animale hranite experimental cu furaje contaminate.
Mai exista o ipoteza,cum ca F ar putea potenta efectul subst.cancerigene existente in apa,dar nici aceasta n-a fost probata.
F,ca toti halogenii dealtfel,ar putea fi incriminat in producerea de alergii,dar in doze mult mai mari decat cele cariostatice.
Exista o relatie intre F si aportul proteic.A fost dem. in regiuni cu malnutritie endemica in unele regiuni in Germania in timpul razboiului.La o conc. de doar 0,6-0,7 ppm in apa de baut, s-a constatat aparitia fluorozei grave.Acest lucru se explica prin saracia aportului proteic,de obicei sub doza minima si prin disparitia controlului asupra abs. intestinale.
F in doze cariostatice nu este nociv.Mai aduce si beneficiul reducerii osteoporozei in administrari indelungate,red. afect. parodontale si a bolilor cardiovasculare la adulti.
Adm. de tablete fluorate
Avantaj-dozare zilnica exacta in rap. cu varsta si cont. in apa de baut,alimentatie,etc.
Se pare ca dupa 2-3 ani de la intrerupere,cel putin o parte din efectul cariostatic castigat se pierde.
Afirmatia cu explozia de carii in cazul unei intreruperi a administrarii mi se pare aberanta,dar voi sapa in directia asta,ca am devenit curioasa.
Emilia
Membru matur:
Am citit tot ce s-a vorbit pe forum despre fluor. Trebuie sa recunosc ca nu m-am lamurit foarte tare. Mi se ridica cateva semne de intrebare.
Dr. stomatolog mi-a spus sa-i dau lui Adi 200 de zile pe an fluor, iar cel pediatru 250. In ambele cazuri se presupune o intrerupere. Atunci ce facem cu explozia de carii. Cei doi doctori spun ca daca ii dau mai mult atunci apare un exces de fluor. Doza data pana acum este de 0,25 mg si avem 2 ani.
Asa cum am mai spus eu sunt pentru fluor. Orice substanta in cantitati mari poate duce la efecte secundare, deci important este sa nu depasesti niste limite.
Un exemplu asemanator cu fluorul este in zona Arges lipsa de iod. Inainte sa apara sarea iodata copii luau pastilute de iod.
Dupa parerea mea asa este si cu fluorul. Daca lipseste din apa atunci trebuie completat... cu masura bineinteles.
Raluca
Membru de baza:
Daca principalul scop ptr. care atribuiti bebelilor vostrii fluor-sub orice denumire -este ptr. a le imbunatattii dantura atunci trebuie sa stiti ca exista o alternativa care nu implica inghitirea acestuia. In urma discutiilor cu un stomatolog super- cu experienta si n-stagii in strainatate-am aflat ca cel mai indicat este ca dupa varsta de 3 ani copiilor sa li se faca un tratament local, dentar cu o pasta pe baza de flor. Tratamentul ca dozaj si perioada depinde de aspectul dintilor copilului si de antecedentele dentare ale parintilor. Deci exista alternativa la consumul de Zymaflour....probabil e ceva mai costisitor dar asa putem sa ne protejam copii de efectele secundare ale flourului si totusi sa-i ajutam sa aiba o dantura sanatoasa!
ADINUTZA
Membru nou:
Va scriu din experienta personala: mie parintii mi-au dat Zimafluor toata copilaria. Pe vremea aceea (regimul comunist) il primeam din Germania de la niste prieteni. Am 27 de ani si o dantura perfecta, fara o carie. Eu nu stiu ce este aceea o durere de masea. Prin urmare i-am dat lui Bogdan, de la un an, Zymafluor cate o pastiluta zilnic pana la 2 ani cand am inceput sa-i dau cate 2. Acum are 2 ani jumate si niste dintisori frumosi, albi si sanatosi. Daca pot sa-i dau copilului acest mineral de care are nevoie de ce sa nu o fac. Polemici vor exista intotdeauna mai ales in cadrul subiectelor legate de copii. Singurul inconvenient ar fi faptul ca trebuie dat pana aproape de 18 ani. Dar, perseverenta este totdeauna rasplatita
mumulina
Membru senior:
Adinutza, felicitari ptr o dantura perfecta, dar nu cred ca o poti pune (doar) pe seama fluorului. dantura e influentata de factorul genetic, de alimentatie, de igienna, etc. nu ai de unde sa stii daca nu ai fi avut o dantura sanatoasa si fara fluor; uite, de exemplu, ma uit la tata, are o dantura extraordinara, are 65 de ani si nu a luat o pastiluta de fluor in viata lui (pe vremea lui....).