Colectia de toamna-iarna 2005 acum mari!!! (2)
Raspunsuri - Pagina 20
corap spune:
ile, alinush, voi cam comparati mere cu pere.
adica ile:
(A) mama nu m-a stresat (realitatea) dar
(B) daca m-ar fi stresat (C) probabil ca as fi mutat muntii din loc (asta e doar o posibilitate, nu poti fi sigura ca B implica C cu necesiate. pe langa C mai exista o infinitate de alte "posibilitati posibile". In plus, supozitia e facuta sub influenta experientei de viata avute pana acum, experienta care e in mod necesar legata si de realitatea (A), si care (probabil) ar fi fost alta in daca realitatea ar fi fost (B) si nu (A).
si alinush:
(A) mama m-a stresat de aveam cosmaruri noaptea (the fact)
(B) daca nu m-ar fi stresat (C) probabil ca as fi avut alt job decat acum (o supozitie)
Trebuie sa recunosc ca niciuna din "teorii" / "variante de educare copii" nu are nicio argumentare solida in favoarea ei. Tocmai de-aia e greu sa intelegi punctul celalalt de vedere, ca fara argumente...
De asemenea, dorintele si aspiratiile oamenilor sunt atat de diferite intre ele, incat ce-i bine pt un individ e rau pentru altul. UH, e complicat !
(a, progresul se realizeaza cumva prin el insusi - parerea mea - e ceva natural si nicidecum ceva ce poti influenta intr-un mod brutal si direct. despre sensul progresului ar mai fi o discutie ...)
c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07
margele, margelute si chestiute
MARGELUTE NOI_NOUTE DE TOAMNA
felicia74 spune:
Citat: |
Cea mai mare bucurie a mea ca parinte va fi sa-mi stiu copilul fericit, implinit, linistit, fara depresii, impacat cu el insusi si cu viata pe care o duce. Modul prin care ajunge la asta il priveste, eu il ajut cat pot. Daca vrea sa faca voluntatiat in Africa, sa exploreze jungla Amazonului, sa faca alpinism, sa studieze ani de zile intr-o biblioteca, sau sa duca o viata linistita si banala - sunt n cai prin care poate sa faca ceea ce-si doreste si sa fie fericit. |
Doamne, mi-a mers la suflet paragraful acesta. Cred ca cea mai mare nefericire a mea ar fi sa stiu ca Ilinca va merge la birou cu aceeasi lehamite ca si mine. Nu ma intereseaza ce face, daca pune suflet in meseria sa, eu consider ca este de ajuns.
Felicia si Ilinca Teodora (15 noiembrie 2005)
pesimistul este un optimist bine informat.
Bic spune:
Of, am inceput acest mesaj de trei ori, cu diferite idei.
Concluzia: f. interesante ce discutati, dar eu am inca ceata in cap.
Despre parinti: principalul repros pe care il am eu pt. ai mei este ca m-au lasat sa fac ce vreau; nu se interesau de note, eu a trebuit sa ma rog cu lacrimi de mama sa-mi ia meditator (ea era pe principiul ca daca sint desteapta o sa intru oricum la facultate, si ca ei veniti de la tara de ce iau nota 10 fara meditatii si eu nu as fi in stare). Tot timpul mi-au spus ca trebuie sa fac ceva ce-mi place, nu ce e de viitor, ca asta e un sablon imbecil.
Iar eu ce fac acum in viata?
Depind financiar de un barbat ai caror parinti s-au preocupat sa-l dea la meditatii si pe care l-au impins sa faca ceva tehnic, "de viitor." (de fapt greseala a fost ca am venit in State, nu ca am facut ce mi-a spus inima sa fac, asta e alta discutie.)
Nu vreau sa-i invinovates pe ai mei f. tare, pt. ca au fost niste parinti super cool. Prea cool pt mine, care poate din spirit de contrazicere sint conservatoare si cuminte.
Ceea ce vreau sa subliniez inca o data este ca sintem unici, ca indivizi, si ca fiecare copil trebuie educat diferit. De ex., cred ca la personalitatea mea, trebuiau sa-mi dea ceva mai multa atentie, sa ma incurajeze si sa se preocupe de mine un pic mai mult. Da' ce sa le fac daca erau parinti cool si foarte preocupati de meseriile lor.
Activitatile extra curiculare mi se par necesare, mai ales daca la scoala nu se face mare lucru, dar eu una as vrea ca copilul meu sa aiba timp si sa fie copil. Dar uite ca asa au facut ai mei si acum ii invinuiesc.... Asa ca, linistiti-va, ca oricum noi o sa fim de vina pt. orice.
Nu stiu cum e sistemul de invatamint in Ro, dar aici mie imi tremura pielea ca daca nu o dau la scoala care trebuie ii ratez din start sansele de a ajunge la o facultatea buna.
Din pacate, societatea asta este foarte segretata, si nu in mod oficial, ci natural, prin niveluri economice diferite. Practic, lumea e a celor cu bani, care isi permit. Daca mergi la scolile cele mai bune, ai practic viitorul asigurat. Dar ai fericirea asigurata? Probabil ca nu.
Dar incep sa cred ca primii ani de scoala sint cei mai importanti pentru cine vor fi acesti miceni in viata mai tirziu. Camelia bravo tie! Am stiut intotdeauna ca esti desteapta. Cu ce ai spus despre primii ani aproape m-ai convins la ce scoala sa o dau pe fii-mea.
In rest, in timp ce scriu, fii-mea se uita la un DVD, un compromis pe care aleg sa-l fac mai tot timpul ca sa-mi fac de cap si de care ma simt extrem de vinovata.
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
Info utile despre cresterea copiilor
www.askdrsears.com/" target="_blank">Dr. Sears
www.positivediscipline.com/" target="_blank">Disciplina pozitiva
anda77 spune:
stimate doamne,
:)))))initial schimbul de replici dintre mine si corap a inceput de la altceva, viitorul copiilor dar referindu-ne in principal la pro si contra extraactivitati, in subsidiar, atacand invariabil si nuante ale efectelor prezentei sau absentei extraativitatilor, ulterior corap a preluat o pista in legatura cu subiectul dar referitoare de fapt la altceva, la metodele in slujba acestor optiuni si ati luat-o toate dupa ea:)
sa va explic: nu cred ca e nimeni aici care doreste NEAPARAT o cariera cu palmares senzational pt copil, cu pretul sangelui odraslei si a unor dureri chinuitoare:))
dar...........
celor care spuneti ca va intereseaza doar sa fie el fericit (copilul) va pun intrebarea: daca individa(ul) doreste sa stea acasa pe banii tai pana mori tu si ii lasi 2 case, una sa locuiasca si alta de inchiriat pt banii de paine si apa. ca el scrie poezii sa zicem. e bine asa? sau mai rau, nu scrie nici poezii. nimic.
impulsionarea copilului nu se refera la biciuirea lui cumva, sunt si alte metode. dau exemplul meu, ca fiecare de aici, pt ca asa ne e cel mai usor: ai mei au incercat sa impuna ceva, am avut un raspuns foarte violent la initiativa lor, razboiul a continuat pana cand au cedat ei. victorie, am zis....desigur ca in timp s-a dovedit ca n-a fost chiar victorie. va declar ca am fost foarte libera in liceu si facultate, am invatat numai cat am vrut, dar daca se aplicau metode potrivite cu mine eram muuuuuult mai departe azi. ce metode? daca la mine nu mergea cu impusul, n-a mers cu libertatea in sensul ca am abuzat de ea, parintii trebuiau sa foloseasca metoda aburelii. la greu. spun asta deoarece cu mine nu s-a discutat in casa. ca nu stiau cum. taica-meu era tacut, doar constata cu durere daca aveam vreun esec, iar maica-mea detinea metode care implicau corectii fizice, decibeli etc, la care raspundeam foarte violent. daca ma pisa cineva la cap, aratandu-mi unde au ajuns cei care au plusat pe pregatirea personala, as fi depus mai mare efort. deci ar fi mers puterea exemplului. dar nu mi-a fost prezentata aceasta metoda.
doresc in primul rand sa-i infig lui fiu-meu in circumvolutiuni si suflet cat de multe informatii si experiente pot, prin orice mijloace, extraativitatile de care vorbim toate fiind una dintre metode si in al doilea rand sa nu prididesc niciun efort sa faca foarte bine ceea ce-si va alege sa faca. nu zice nimeni ca aleg eu sau ca voi alegeti, omuletii vor avea libertate, dar trebuie sa impingem, cu ce resurse avem, s-o foloseasca corect.
intrebare pt felicia, ca mi-a ridicat la fileu o chestiune generala prin exemplul ei: te-au obligat parintii sa-ti alegi cariera prezenta?
daca nu, urmatoarea intrebare este: exista ceva ce crezi ca puteau face, in plus fata de ce au facut, ca tu acum sa nu te duci cu sila la birou?
si daca raspunsul este da si daca raspunsul este nu la aceasta ultima intrebare, concluzia este ca tie nu ti-au fost oferite toate informatiile sau/si toate resusrsele posibile ca sa-ti alegi un drum profesional care sa te fericeasca sau sa-l consolidezi, dupa ce l-ai ales. daca individul nu alege bine sau alege bine si nu are tarie/alte resurse implicate sa-l consolideze, lipseste ceva din ecuatia pregatirii pentru viitor a individului. pregatirea o fac parintii catre individul mic care alege piste, anturaje etc, pas cu pas, in functie de ce a inmagazinat sau inca inmagazineaza de acasa, din scoala, de pe strada.
si ajungem la ce v-am spus acum cateva pagini: daca copilul e nefericit in viata, tu, ca parinte, ai gresit undeva. I rest my case.
Bic spune:
Bai, Ando, nu-ti lua asa o mare responsabilitate in circa, cum ar fi fericirea altcuiva, ca e greu de tot.
Eu cunosc multi oameni si dintre astia multi, putini sint cei care sint super cool, adica impacati cu ei si cu lumea. Nu sint nici cei mai destepti pe care ii cunosc, nici cei mai educati sau culti. Si nici nu sint dintre cei care au avut parinti perfecti. Ba dimpotriva.
Dar ei au ales sa fie fericiti si multumiti cu ei si cu lumea.
Iar treielea care este super cool si educat, si in general fericit - cu exceptii - este unul din categoria virtuala pe care o descrii: traieste mai mult sau mai putin pe banii parintilor (atentie: e Sagetator! :-))). Si nu scrie poezii (pt. ca e o putoare de nedescris.) Dar este o prezenta extrem de placuta si de misto pe care si eu si barbata-miu o cautam cu nesat cind sintem in Romania.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
Bic spune:
Hai c-am divagat rau.
Nu-s ce m-a apucat.
Sint ne-filozofata zilele astea...
anda77 spune:
ba eu ma simt foarte responsabila de fericirea lui. includ si cazul in care dau rateu sau mor si nu apuc sa-mi inchei misiunea. caz in care as vrea, daca progenitura se incadreaza in tiparul descris de tine "poet sagetator lenes":)) sa detina macar 2 imobile sa aiba din ce trai:))
felicia74 spune:
anda, ai pm. Nu vreau sa discut despre serviciu si relatia mea cu ai mei, deoarece am aflat ca unele persoane cunoscute "bantuie" pe aici pe forum.
Pentru mine subiectul este incheiat.
Hai ca schimb subiectul.
Felicia si Ilinca Teodora (15 noiembrie 2005)
pesimistul este un optimist bine informat.