tradarea carturarilor
Raspunsuri - Pagina 2
Llaura spune:
Lilanda, ai dreptate, am amestecat.
Manea e unul dintre cei tradati si are, cred eu, dreptul moral de a le bate altora obrazul. Asta nu-l schimba ca scriitor, eu am sa continui sa-l plac tu o sa continui sa-l placi asa si asa, si asa si trebuie sa fie.
(O sa caut eseurile alea, nu stiam de ele, mersi).
beren spune:
Pentru echitate, as aduga la lista celor care nu au facut compromisuri si au sustinut valorile adevarate (poate tardiv in unele cazuri), indiferent de cat de grea si-au facut viata prin asemenea alegeri (nu discut valoarea operelor aici):
Panait Istrate, George Orwell.
Ei stau in contrast cu autori complet imorali precum Sartre.
Monnvas spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Eu aplic quod licet jovis non licet bovis Exemplu: i se iarta lui Marin Sorescu (pt Iona si pt Trei dinti din fata); la extrema cealalta, nu i se iarta lui Eugen Barbu si nici lui Zaharia Stancu (cu tot cu Satra lui). If our walks are silly enough, we can deduce ANYTHING from ANYTHING. |
Scuze ca te corectez: Iovi si bovi. Cu totul offtopic.
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
Monnvas spune:
No, avantaj la ala de citeste cartea si abia apoi biografia autorului.
Cred ca mai conteaza si ce scrii. E una sa mananci cacao cu polonicul si apoi sa descrii lunca Siretului, alta e sa scrii romane despre rezistenta in fata totalitarismului si sa te descopere SSist.
(io n-am citit Gunter Grass inca, va fi unul dintre putinii a caror biografie mi-a ajuns la urechi inainte de opera)
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
beshter spune:
citat din mesajul lui Monnvas Scuze ca te corectez: Iovi si bovi. Cu totul offtopic. |
E valabil si-asa si-asa.
Sau si mai bine 'quod licet Jovi non licet Bon Jovi'
Trouve avant de chercher
MElise spune:
citat din mesajul lui beren Pentru echitate, as aduga la lista celor care nu au facut compromisuri si au sustinut valorile adevarate (poate tardiv in unele cazuri), indiferent de cat de grea si-au facut viata prin asemenea alegeri (nu discut valoarea operelor aici): Panait Istrate, George Orwell. Ei stau in contrast cu autori complet imorali precum Sartre. |
Depinde ce intelegi prin imoralitate... Mie intrega discutie mi se pare minata de subiectivism si de tot felul de scoateri din context a unor "adevaruri" care au generat conflicte mai ales in randul istoriei literare sau al istoriei culturale. ma gandeam la relatia dintre Eliade si Sebastian, care a fost invocata aici. Eu nu imi amintesc ca Sebastin sa il fi "desfiintat" pe Eliade... si nici chiar pe Nae Ionescu pe care l-a admirat pana intr-un anumit punct. In jurnalul lui Sebastian se simte in multe pagini nu nevoia de a desfiinta pe cineva, ci durerea de a pierde niste prieteni si durerea de a descperi ca oameni pe care ii stia apropiati pot avea o gandire atat de nedreapta in fond. iar chestiunea cu Eliade si cu legionarii mi se pare oricum exagerata de critica dornica de notorietate, de dupa 1989. Eliade n-a fost legionar inflacarat, a avut doar o viziune eronata asupra unei doctrine, intr-un moment in care in Romania autenticismul si trairismul isi puneau amprenta asupra generatiei careia ii apartinea. In plus, faptul ca atunci cand a avut ocazia a plecat din tara nu mi se pare deloc rusinos, cum s-a suferat. Care e problema? Nu poti judeca un om pentru ca nu a stat sa i se dea palme, atunci cand a putut sa scape de ele ca sa poata sa isi continuie destinul cultural personal. Am fi avut o cultura mai grozava daca Eliade ar fi ramas in tara dupa razboi?
MElise
MElise spune:
Si apropo de imoralitate... Mie imoral mi se pare unul ca Vadim Tudor, de exemplu, care recita "creatii geniale" inchinate partidului si astazi latra de mama focului facand pe-a patriotul. Asta e intr-adevar dezgustator, nu faptul ca Eliade a avut la un moment dat niste convingeri ideologice care, de altfel nu s-au materializat in cine stie ce orori.
MElise
denizel spune:
citat din mesajul lui MElise Asta e intr-adevar dezgustator, nu faptul ca Eliade a avut la un moment dat niste convingeri ideologice care, de altfel nu s-au materializat in cine stie ce orori. MElise |
MElise, ce intelegi prin convingeri care nu s-au materializat in cine stie ce orori?
beren spune:
citat din mesajul lui MElise Depinde ce intelegi prin imoralitate... Mie intrega discutie mi se pare minata de subiectivism si de tot felul de scoateri din context a unor "adevaruri" care au generat conflicte mai ales in randul istoriei literare sau al istoriei culturale. ma gandeam la relatia dintre Eliade si Sebastian, care a fost invocata aici. |
MElise, daca citesti ce am scris pe pagina precedenta, vei vedea exact ce poate fi considerat imoral in cazul lui Eliade. Am scris in detaliu acolo, asa ca nu ma repet.
Cat priveste ororile ... Eliade a scris articole elogioase la adresa Legiunii. Legiunea este responsabila pentru mai multe pogroame, soldate cu mii de morti. Este de asemenea responabila pentru asasinatele politice din anii '30. Cat de mult trebuie ca sa fie orori?