Sugestie
Am o sugestie...ar fi foarte bine daca cineva si-ar da seama sa schimbe anuntul cu "DATORITA unor probleme tehnice forumul"...etc. Cred ca ar fi bine sa scrie "DIN CAUZA unor probleme" ...ca dupa cate imi dau seama, faptul ca forumul este mai lent nu este ceva pozitiv sa poata fi folosit "datorita"
Dana
Raspunsuri
blue eyes spune:
Datorita inseamna si "din cauza" http://dexonline.ro/search.php?cuv=datorita
Mie mi se pare ca adjectivul cu pricina are o conotatie negativa (desi poate fi folosit si ca sinonim pentru "multumita" - eu nu il utilizez niciodata cu aceasta functie), deoarece are in radacina adjectivul "dator".
Alizee spune:
Fiindca nu vreau sa intru in polemici, am dat o cautare pe net si iata ce explicatii dadea George Pruteanu pt expresiile : din cauza si datorita
"DATORITA: Datorita lui, am reusit sa învat pentru acest examen.
??DATORITA?? Datorita alcoolului, a ajuns cu masina în sant.
Din cauza alcoolului, a ajuns cu masina în sant.
DIN CAUZA: Din cauza ei, n-am ajuns la timp la gar#259;.
??DIN CAUZA?? Din cauza vremii însorite, au iesit pepeni gustosi.
Datorita vremii însorite, au iesit pepeni gustosi.
DATORITA : O scoatem la capat, datorita bunului simt al poporului român.
DIN CAUZA : Multe lucruri merg prost din cauza coruptiei.
În concluzie: daca efectul, rezultatul este din punctul nostru de vedere unul BUN, vom folosi "datorita"; daca este unul RAU, vom folosi "din cauza".
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
marius spune:
Off topic.... mi se pare cea mai pertinenta explicatie - cea data de regretatul Pruteanu.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
elyda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Fiindca nu vreau sa intru in polemici, am dat o cautare pe net si iata ce explicatii dadea George Pruteanu pt expresiile : din cauza si datorita "DATORITA: Datorita lui, am reusit sa învat pentru acest examen. ??DATORITA?? Datorita alcoolului, a ajuns cu masina în sant. Din cauza alcoolului, a ajuns cu masina în sant. DIN CAUZA: Din cauza ei, n-am ajuns la timp la gar#259;. ??DIN CAUZA?? Din cauza vremii însorite, au iesit pepeni gustosi. Datorita vremii însorite, au iesit pepeni gustosi. DATORITA : O scoatem la capat, datorita bunului simt al poporului român. DIN CAUZA : Multe lucruri merg prost din cauza coruptiei. În concluzie: daca efectul, rezultatul este din punctul nostru de vedere unul BUN, vom folosi "datorita"; daca este unul RAU, vom folosi "din cauza". allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
Dana
elyda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blue eyes Datorita inseamna si "din cauza" http://dexonline.ro/search.php?cuv=datorita Mie mi se pare ca adjectivul cu pricina are o conotatie negativa (desi poate fi folosit si ca sinonim pentru "multumita" - eu nu il utilizez niciodata cu aceasta functie), deoarece are in radacina adjectivul "dator". Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea! Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea! Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria! _ |
Dana
Mindy spune:
off topic: nu stiti unde gasesc episoadele din emisiunea "Doar o vorba sa-ti mai spun", ale lui G. Pruteanu? Ce pacat ca nu mai e printre noi acest mare OM.
AdiS spune:
Eu/noi pe la serviciu mai folosim aceasta exprimare pentru a diminua impactul negativ pe care problema respectiva l-ar avea asupra end userilor.
"din cauza ca" induce o impresie negativa pe cand folosind "datorita" da impresia ca lucrurile nu sunt chiar asa de grave. Pana la urma situatia nu este chiar asa de naspa, atat doar ca userii nu pot intra in aplicatie.