apostolii, de ce ei si nu altii?
Raspunsuri - Pagina 7
denizel spune:
Citat: |
intrebarea asta cu femeile o pusei si io de la inceput, dadui si citat din Romani de la Pavel catre apostolita Junia, deci voi pe ce va bazati cand spuneti ca Pavel a exclus femeile de la "guvernare"? iar daca tu, denizel, accepti asta ca adevarata, ce s-a intamplat cu Pavel perfectul si de unde stii ca n-a mai schimbat si altele dupa chipul si asemanarea - caz in care...zi tu care e concluzia? |
Unde-i apararea, ca eu nu o vad?!?!
Imi poti explica cu rabdare, asa cum i-ai explica cuiva mai "limitat intelectual" care se aseamana la intelect cu unii apostoli?
Edit
Aici nu e vorba de lezarea credintei mele, ci de ceea ce eu consider aproape inacceptabil: lezarea memoriei unor oameni care si-au dat viata pentru ca noi sa putem avea certitudini. Certitudinile alea pe care le cautam cu mintea!!
conchita spune:
citat din mesajul lui denizel Unde-i apararea, ca eu nu o vad?!?! Imi poti explica cu rabdare, asa cum i-ai explica cuiva mai "limitat intelectual" care se aseamana la intelect cu unii apostoli? |
sa inteleg ca imi dispretuiesti rugamintea?
am rabdare la explicatii cu oricine. iar limitat intelectual nu s-a dorit o insulta, vezi fericiti cei saraci cu duhul. unii dintre apostoli erau pescari, cu intelect limitat, da, dar Iisus nu i-a ales dupa intelect - asta e o certitudine in ce ma priveste -, ci dupa inima. ideea initiala a fost ca multi avem prejudecati despre cum ar trebui sa fim ca sa ne iubeasca Iisus, iar observatia mea indrepta catre speranta: uite, ucenicii au fost oameni simpli, cu defecte umane, cu lipsuri, nu geniile din sinod, nu invatatii pamantului, mai cu limite, mai cu una-alta. deci intr-adevar a venit si pentru cei din urma, caci ei au cea mai mare nevoie de El. acum s-a inteles? ca beren intelesese din prima.
apararea e ca, daca Pavel ar fi dispretuit femeile, nu ar fi numit-o pe Junia apostolita. daca voi ati gasit in alte parti ca el era contra femeilor in ierarhie (ar fi trebuit sa fie contra ierarhiei?), eram dispusa sa citesc. asta rugasem, sa-mi ziceti si mie pe ce va bazati cand il scoateti pe Pavel misogin, asta, anti-femeile ca preoti.
asta am spus:
deci voi pe ce va bazati cand spuneti ca Pavel a exclus femeile de la "guvernare"? |
mi-e greu sa cred ca s-a inteles altceva decat ca il aparam.
si n-am spus niciodata ca Pavel mi-e ingrozitor de nesuferit. te stiu patimasa si rapida in a exagera spusele, ca sa fie mai evidenta pozitia pe care o ai intr-o anumita chestiune, dar sa stii ca nu e nevoie de antagonisme asa dure.
conchita spune:
citat din mesajul lui denizel Edit Aici nu e vorba de lezarea credintei mele, ci de ceea ce eu consider aproape inacceptabil: lezarea memoriei unor oameni care si-au dat viata pentru ca noi sa putem avea certitudini. Certitudinile alea pe care le cautam cu mintea!! |
te rog, aici imi jignesti inteligenta. adevarul nu lezeaza. nu vorbesc despre sfintii in care s-au transformat dupa martiriu, vorbesc despre oamenii ca mine si ca tine inainte de a-i transforma noi in sfinti. repet pentru a treia oara. tu poti sa consideri inacceptabil ce doresti. eu discut despre ce doresc si cat doresc si pana cand doresc. apostolii nu au murit pentru noi, ci pentru Iisus - macar atata vanitate nu am, incat sa re -cunosc. nu au murit pentru certitudinile noastre, ci in virtutea certitudinilor lor. Iisus a murit pentru noi, nimeni altcineva. e buna si mintea asta la ceva - Cauta si vei gasi.
denizel spune:
Nu, nu-ti dispretuiesc rugamintea.
Doar ca te rog sa ai mai multa grija atunci cand ii descrii, chiar daca descrierea, poate, corespunde realitatii (am facut si un edit postarii anterioare, ca sa ma intelegi mai bine).
In loc de apostolul-pescar-limitat intelctual, pune tanti-mariuta-care-imi-dadea-paine-cu-unt-si-cacao-cu-lapte-si-ma-iubea-si-mi-a-inseninat-copilaria si poate ai sa ma intelegi mai bine.
am rabdare la explicatii cu oricine. iar limitat intelectual nu s-a dorit o insulta, vezi fericiti cei saraci cu duhul. unii dintre apostoli erau pescari, cu intelect limitat, da, dar Iisus nu i-a ales dupa intelect - asta e o certitudine in ce ma priveste -, ci dupa inima. ideea initiala a fost ca multi avem prejudecati despre cum ar trebui sa fim ca sa ne iubeasca Iisus, iar observatia mea indrepta catre speranta: uite, ucenicii au fost oameni simpli, cu defecte umane, cu lipsuri, nu geniile din sinod, nu invatatii pamantului, mai cu limite, mai cu una-alta. deci intr-adevar a venit si pentru cei din urma, caci ei au cea mai mare nevoie de El. acum s-a inteles? |
Nu, nu s-a inteles, pentru ca ai schimbat tonul si sensul.
Iar despre Pavel ai vorbit de la inceput depreciativ. Usor de tot criptat, e drept.
apararea e ca, daca Pavel ar fi dispretuit femeile, nu ar fi numit-o pe Junia apostolita. daca voi ati gasit in alte parti ca el era contra femeilor in ierarhie (ar fi trebuit sa fie contra ierarhiei?), eram dispusa sa citesc. asta rugasem, sa-mi ziceti si mie pe ce va bazati cand il scoateti pe Pavel misogin, asta, anti-femeile ca preoti. |
Nu am citit nicaieri ca Pavel a fost contra femeilor in ierarhie, am zis ca e imposibil sa fi fost.
Si am mai zis ca, daca femeile nu au fost totusi la fel promovate ca barbatii, asta nu a fost vina lui Pavel, ci vina contextului, context care se regaseste aproape nealterat si acum, dupa 2000 de ani.
Tot nu mi-ai explicat in ce consta apararea din formularea:
iar daca tu, denizel, accepti asta ca adevarata, ce s-a intamplat cu Pavel perfectul si de unde stii ca n-a mai schimbat si altele dupa chipul si asemanarea - caz in care...zi tu care e concluzia? |
Poate ma ajuti si sa spun care e concluzia .
"Pavel perfectul" ...
denizel spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
te rog, aici imi jignesti inteligenta. adevarul nu lezeaza. nu vorbesc despre sfintii in care s-au transformat dupa martiriu, vorbesc despre oamenii ca mine si ca tine inainte de a-i transforma noi in sfinti. repet pentru a treia oara. tu poti sa consideri inacceptabil ce doresti. eu discut despre ce doresc si cat doresc si pana cand doresc. apostolii nu au murit pentru noi, ci pentru Iisus - macar atata vanitate nu am, incat sa re -cunosc. nu au murit pentru certitudinile noastre, ci in virtutea certitudinilor lor. Iisus a murit pentru noi, nimeni altcineva. e buna si mintea asta la ceva - Cauta si vei gasi. nimic |
Asta e double talk, pur si simplu double talk!!!
Adevarul, ha ha!!
Parca ziceai ca singurul adevar e ca exista Dumnezeu . In rest... cum eram? "Fire de praf ganditoare" sau am inteles iar gresit? :))
P.S. Sfinti erau si inainte de martiriu.
NU noi i-am transformat in sfinti!!!!!!
conchita spune:
Denizel, eu propun o cana cu ceai de tei pentru amandoua, ce zici? le si ciocnim, sa le sara feliile de lamaie in tavan, daca vrei. canile, adica. :-)) crezi ca nu stiu ca e subiect extraordinar de delicat pentru toata lumea, inclusiv pentru mine? "perfect" e sinonim cu ce-ai spus tu despre el, dar "ticalos, tampitel" nu-s, recunoaste.
nu pot sa ma gandesc la apostoli ca la tanti maria, pe motiv ca eu am fost atee cand eram copil. mi-au adus caco cu lapte in cana pictata cu ursuleti mai la batranete, deci intr-un fel pot sa vorbesc la per tu cu ei, ca in orice relatie dezvoltata la maturitate - cand incepe sa te lege si ceea ce te desparte, sau mai ales asta.
intr-un fel, recunosc ca-s imuna la blasfemie asa cum e ea descrisa in dictionar, in dogma, in fanatisme. daca exista fro poarta in frunzaris sau un drum abia vizibil in padurea cu alune, intunecoasa si infricosatoare, si toata lumea interzice accesul, ei bine, eu direct acolo ma duc. asa mi-e firea, asa m-a lasat Dumnezeu. imi lipseste al optulea simt al blasfemiei. pe mine ma sperie altele, nu tunetele si fulgerele credinciosilor, fratii si surorile mele, care-mi striga ca o sa putrezesc in iad daca il lezez pe Sfantul Petru daca ma bufneste rasul cand citesc cum s-a dezis. ras de duiosie si empatie. si ei au fost copii, la fel cum suntem noi acum. nu-i mai lezeaza nimic.
beren spune:
Ups, vad ca decoleaza subiectul ...
Referinta: Timothy 2:11 - 2:14
11 Let the woman learn in silence with all subjection.
12 But I suffer not a woman to teach, nor to usurp authority over the man, but to be in silence.
13 For Adam was first formed, then Eve.
14 And Adam was not deceived, but the woman being deceived was in the transgression.
Acum, strict vorbind, nu spune despre predicat in biserica, dar daca macar un barbat este prezent, se aplica 12 de mai sus, si rezulta ca femeia nu poate predica. Si nu sunt de acord. Asta e tot ce am spus.
denizel spune:
nu au murit pentru certitudinile noastre, ci in virtutea certitudinilor lor |
Hai ca pe asta abia acuma am vazut-o...
Asadar, apostolii au murit pentru ei?? Pentru ei??? Ca sa verifice cumva daca Il intalnesc pe Isus dupa ce-si dau duhul rastigniti cu capul in jos?
Asta ai inteles tu din sacrificiul apostolilor????
denizel spune:
Si eu am fost atee pana acum cativa ani. Nu de copilarie neaparat era vorba. Uf!!
conchita spune:
citat din mesajul lui denizel P.S. Sfinti erau si inainte de martiriu. NU noi i-am transformat in sfinti!!!!!! |
pe ce te bazezi? Iisus s-a dus sa-i invete pe sfinti ca el e Fiul? nu te inteleg. daca erau sfinti, cum de n-au stiut ca el e Fiul din prima clipa si de ce n-au actionat ca atare? numai Petru s-a prins, dar mai la final asa. si Iuda era un sfant inainte sa-l vanda? hai, explica, am rabdare sa ascult.
ba noi am transformat multe. din frica de adevar si din frica fata de semenii nostri. ucenicii au fost la fel ca noi, mai atenti la lume decat la El. noi ridicam caramizi peste caramizi, le numim biserici si credem ca zidurile astea o sa ne tina pacatele la poarta, uitand ca pacatul e in noi si ca-l ducem inauntru. cand adevarata Biserica, cea lasata espre de Iisus in vorbe clare si limpezi catre Petru, e credinta noastra, in inima noastra. si ca oriunde ne-am duce, chiar si-n deshert, am cladi cate-o biserica in urma pasilor nostri. daca nu ne-ar fi atat de tare frica. asta cred eu, lezatoarea de memorii.