Help: probleme cu baietel de 4ani
Raspunsuri - Pagina 2
pisicuta si matei spune:
Pai procesul de mutare in patului lui a inceput inainte cu un an sa ne mutam, nu m-am gandit ca mutarea in alta tara presupune sa il culc din nou cu mine in pat, nu doarme departe de noi- suntem in acceasi camera, patul lui e la 1m de al nostru si este foarte constient de dragostea noastra, nu ezitam nici un moment sa ne-o aratam, ne pupam, imbratisam etc fff mult si des...nu folosesc pedepse emotionale, chiar si atunci cand sunt f suparata pe comportamentul lui nu ii refuz imbratisati si pupici, ii spun ca il iubesc foarte mult, numai ca sunt suparata ca se comporta urat.
Si oricum problema asta cu dormitul este veche de asta am nevoie de niste solutii reale, niciodata de cand i-am luat patului lui mersul la culcare nu a fost asa usor. Obisnuiam sa stam cu el in pat pana adoarme numai ca uneori asta insemna si 1 ora si 30 min ..si nu, nici intr-un caz nu era vorba ca mergea prea devreme la culcare (niciodata nu l-am trimis la culcare pt ca vai este ora, ci pentru ca se vede ca este obosit). Si sincer prioritatea noastra este confortul lui psihic insa ma indoiesc ca disconfortul nostru psihic ii poate fi lui de vren ajutor. Si desi nu il trimite nimeni in patul lui din momentul in care vine la noi in pat eu personal dor ff prost, sta lipit de mine si nici nu ma pot misca...pt ca daca o fac vine din nou peste mine...starea mea de oboseala este cronica si imi afecteaza activtatile si autocontrolul.
witeflower spune:
Si eu ma gandesc ca reactiile lui au legatura cu teama de a dormi singur - cu toate astea, daca sunteti hotarati sa nu reveniti la dormitul cu copilul e important sa cautati alte solutii de linistire.
Spuneai ca ati incercat tot felul de tactici - recompensa, pedeapsa, alte trucuri. Poate ca tocmai aceste incercari de toate felurile l-au derutat oarecum pe copil. Copiii simt cand parintii nu sunt siguri pe ei, cand sunt disperati si nu mai stiu ce solutii sa aplice... si atunci contraataca.
De aceea, cred ca cel mai important este sa hotarasti impreuna cu sotul, dupa ce discutati pe indelete, ce ar fi mai bine de facut. Iar dupa aceea, sa aplicati ce ati hotarat, cu fermitate, dar si cu calm, fiind uniti unul cu celalalt - astfel incat copilul sa stie ca nu are de ales si ca solutia pe care voi ati gasit-o ii confera siguranta.
Mai spuneai ceva de cortul de la patul copilului. E posibil sa-l deranjeze la dormire, desi il agreeaza la joc. Pt ca acel cort il izoleaza oarecum. Poate s-ar simti mai bine fara cort.
Si, asa cum mai spuneau fetele, e important ca ritualul de culcare sa inceapa mai devreme si sa se repete cat mai asemanator in fiecare seara. El e deja marisor, ii poti arata la ceas cand e ora 8 (chiar daca nu cunoaste ciferele, poate invata sa recunoasca ora pregatirii de culcare).Si sa stie din timp, de pe la 7,30 ca de-acum strangem jucariile, cinam, facem dus si ne pregatim de culcare. Sa nu fie luat brusc din mijlocul unui joc si sa fie dus la culcare, ci e iportant sa stie din timp ca asta urmeaza.
Consecventa e unul dintre cele mai importante lucruri - atat pentru ora de culcare cat si pentru controlul altor reactii nedorite (adica daca e o regula generala ca nu are voie sa loveasca lucrurile sau persoanele, va stii ca nu e permis sa faca asta nici cand e revoltat ca nu vrea sa se culce). Dar pentru asta, trebuie sa stie clar ca voi, parintii, nu permiteti lovirea ... si ca, in general nu obtine nimic facand crize de nervi.
Iar pe parcursul zilei, puteti incerca sa aveti discutii calme si rabdatoare cu privire la culcare (si la alte probleme) - incercati sa-l intelegeti cat mai bine si sa aflati ce e in mintea lui, incercati sa negociati, sa stabiliti impreuna niste intelegeri, ca doar e "copil mare" (sigur la varsta asta vrea sa fie mare!). Si astfel va invata ca intelegerile trebuie respectate - si de catre el, si de catre voi.
Succes!
accept92 spune:
Rasul isteric a fost un mod de a va capta atentia. Si a reusit din plin. Tot ritualul de la culcare mi s-a parut ok (poate ora 9 un pic tarzie in cazul in care nu doarme la pranz) pana acolo. Din momentul in care ai iesit din camera atitudinea ta trebuie sa fie consecventa, si orice ar face el reactia ta trebuie sa fie una singura...sa-l duci inapoi in pat. Ori de cate ori este nevoie. Fara discutii, fara negocieri, fara a intra intr-un joc de-a pedeapsa sau recompensa...asa nu faci decat sa intrii in prelungiri. Si daca rade e ok, sa rada la el in pat. Loviturile din partea lui nu le vad acceptabile in nici un fel, intinsul alaturi de el in pat mi se pare ca nu face altceva decat sa prelungeasca timpul in care va adormi. e Incearca sa negociezi cu el ritualul de culcare (adica ceea ce se intampla inainte ca tu sa iesi din camera si sa spui 'noapte buna'), va puneti deacord si ramai consecventa in acest ritual.
alra spune:
si fata noastra are perioade in care face la fel, dar in perioadele alea e si foarte agitata in timpul zilei. noua ni se pare ca starea ei vine de undeva din interior si ca nu se poate controla.
in perioadele astea unul din noi sta cu ea pana adoarme, caci atunci adoarme mai usor. insa nu facem obicei din asta deoarece uneori nu are chef sa adoarma si dureaza peste o ora timp in care ne trage de nas si se foieste.
si noi mergem mult de tot pe rutine si ritualuri. zici ca nu il pui in pat la o anumita ora ci numai cand e obosit - la noi nu functioneaza asta, daca schimbam rutina o zapacim total. noi incercam sa o linistim cumva inainte sa incepem ritualul de culcare (baie-lapte-poveste), si din punctul asta de vedere e excelent televizorul. dupa masa de seara se uita la dora, dupa ce se termina dora mergem la baie. trebuie insa sa fim foarte rapizi, daca apuca sa inceapa diego ne-am nenorocit
nici ea nu mai doarme de pranz decat foarte rar, si daca atipeste jos (aici nu se doarme de pranz la gradinite, deci nu are rutina asta). noi o culcam in jur de 8-8.30 si se scoala ea in jur de 7-7.30. in weekend si vacante incercam sa ii tinem orele tot pe acolo, poate cu o jumatate de ora decalat, in nici un caz insa nu o culcam tarziu ca sa se scoale tarziu ca nu tine, din contra doarme prea putin si e foarte dificila apoi.
coraly spune:
Eu vad doua probleme: una ca este foarte obosit si surescitat si nu mai poate adormi. De aceea, daca nu doarme ziua, trebuie sa il pui in pat la cel tarziu 20.30! Nimeni nu a zis ca-l culci prea devreme, din contra, prea tarziu! Deci in primul rand trebuie mutata ora de somn in jos. Si apoi, alta problema: stresul adaptarii la o tara noua, o gradinita noua si o limba noua. Peste asta trebuie sa-l ajutati sa treaca, sa-l linistiti, sa incercati sa aflati exact ce se intampla la gradinita.
Daca trebuie, stai cu el pana adoarme, nu il lasa singur. Dar neaparat trebuie culcat mai repede. Eu as incerca si un ajutor - de exemplu un siropel CalmaBaby, care ajuta la linistire. Plus de asta, nu stiu daca ati facut recent analize, dar si o lipsa de Ca/Mg poate cauza agitatie si dificultati la adormire. Nu ar strica sa-i dai niste minerale.
Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009)
www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze
Alaptatul - Help Line
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui philip eu nu stiu care e programul lui in timpul zilei, daca inca doarme la pranz etc, dar as recomanda sa incepeti ritualul mult mai devreme, nu la 9. |
Subscriu,desi stiu ca o sa ni se sara in cap(deoarece in RO culcatul copiilor devreme nu este o practica comuna).
Cam pe 7.30 ar trebui sa incepeti 'ritualul' asta.La 9 ar tb sa doarma 'tun' de cel putin o ora.
La ce ora se trezeste dimineata?
Editez : am inteles ca se trezeste la 9.Maine indiferent la ce ora se culca , il trezesti la 8.Se va culca mai devreme seara .Poimanine il trezesti la 7.Iar pe timpul zilei cat mai multa joaca (daca se poate in aer liber).La varsta lui ar trebui sa doarma cam de la 8 seara la 7 dimineata.
Noi calatorim f des cu fiica noastra si trebuie sa o adaptam de multe ori la diferentele de fus orar.Cand am ajuns aici se culca la 3 noaptea ora locala(pt ea era 8 ora cu care era obisnuita in UK).
Am redus treptat in fiecare zi o ora la sculare si la culcare.Adurat cam 2 sapt, dar era diferenta mare.La tine o ora - doua nu ar tb sa dureze mai mult de o sapt.Nu te sfatuiesc sa reduci dintr-o data, va fi prea obosit pe timpul zilei.Daca ti se pare prea mult sa il trezesti cu o ora mai devreme incearca cu 30 min.
De functionat, functioneza garantat.Noi si daca mergem intr-o tara unde diferenta de fus orar este numai de o ora ii adaptam somunul imediat(pt a nu-i strica rutina ).Copii au nevoie de odihna mai ales pe timul noptii iar somnul pana la ora 00.00 este cel mai important pt dezvoltarea creierului.
Succes!
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
pisicuta si matei spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lara_c
Subscriu,desi stiu ca o sa ni se sara in cap(deoarece in RO culcatul copiilor devreme nu este o practica comuna). Cam pe 7.30 ar trebui sa incepeti 'ritualul' asta.La 9 ar tb sa doarma 'tun' de cel putin o ora. La ce ora se trezeste dimineata? Errie's mummy Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali |
eu nu obisnuiesc sa strang omul de gat pt parerile lui si oricum nici nu ma ghidez dupa traditii. Am citi ca la varsta lui ar trebui sa doarma 11ore jumateate -12 si in principiu cam atat doarme.
Pe saptamana se trezeste la 8, doarme la pranz la gradinita si merge spre culcare la 8.30 - 9 si daca e totul ok poate adoarme la 9.30 dar sunt zile groanice cand trece de 10. In week-end in schimb se trezeste la 9-10-10.30 si incepem "culcatul" la 9.
Am realizat de fapt ca nimeni nu a zis ca doarme prea mult, insa eram asa de sresata ca era doar in capul meu chestia asta si exista pt ca eu am mai avut un subiect asemanator in vara si toata lumea mi-a spus ca exageram ca doarme fff mult si poate ca de asta nu adorme, ca nu se simte obosit.
pisicuta si matei spune:
citat din mesajul lui coraly Daca trebuie, stai cu el pana adoarme, nu il lasa singur. Dar neaparat trebuie culcat mai repede. Eu as incerca si un ajutor - de exemplu un siropel CalmaBaby, care ajuta la linistire. Plus de asta, nu stiu daca ati facut recent analize, dar si o lipsa de Ca/Mg poate cauza agitatie si dificultati la adormire. Nu ar strica sa-i dai niste minerale. Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009) www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze Alaptatul - Help Line |
mmm sincer la asta nu ne-am gandit deloc, cineva mi-a sugerat chiar melatonina, se pare ca prin UK exista lapte cu melatonina... nu stiu in ce masura as putea sa gasesc mai ales ca el este alergic la proteina din laptele de vaca. Oricum o sa vedem ce siropel, ceai gasis pe aici cu efect calmant.
pisicuta si matei spune:
citat din mesajul lui accept92 Rasul isteric a fost un mod de a va capta atentia. Si a reusit din plin. Tot ritualul de la culcare mi s-a parut ok (poate ora 9 un pic tarzie in cazul in care nu doarme la pranz) pana acolo. Din momentul in care ai iesit din camera atitudinea ta trebuie sa fie consecventa, si orice ar face el reactia ta trebuie sa fie una singura...sa-l duci inapoi in pat. Ori de cate ori este nevoie. Fara discutii, fara negocieri, fara a intra intr-un joc de-a pedeapsa sau recompensa...asa nu faci decat sa intrii in prelungiri. Si daca rade e ok, sa rada la el in pat. Loviturile din partea lui nu le vad acceptabile in nici un fel, intinsul alaturi de el in pat mi se pare ca nu face altceva decat sa prelungeasca timpul in care va adormi. e Incearca sa negociezi cu el ritualul de culcare (adica ceea ce se intampla inainte ca tu sa iesi din camera si sa spui 'noapte buna'), va puneti deacord si ramai consecventa in acest ritual. |
Asta am incercat sa facem in ultimul timp - a primt pedepse pt lovituri, nu ii sunt acceptate discutam mereu cu el pe aceasta tema si am incercat sa ii stabilim limite, pt ca suntem convinsi ca incearca sa vada pana unde poate sa obtina ceva, sa descopere care sunt limitele.
Este adevarata ca sunt disperati pt ca se intampla de prea mult timp si nu mai rezistam psihic, dar ne straduim
Alizee spune:
Metode de invatat copilul sa doarma singur, am vazut intro emisiune pt parinti.
La ora de culcare, intotdeauna aceeasi, mama se aseaza langa patul copilului pana acesta adoarme. In tot timpul asta, ea trebuie sa ramana calma si sa nu cedeze la insistentele acestuia de a se aseza in pat langa el. Sa nu vorbesti cu el, doar il intorci la el in pat daca va cobori.
Poti vorbi cu el si sa-i explici ca tu esti foarte obosita si ca din aceasta cauza iti este afectata starea de sanatate.
Rutina, inainte de somn, este foarte importanta.
allinta