Carti des rasfoite, carti uitate
Ideea acestui subiect mi-a venit intr-o postare de la clubul cititoarelor:
O sa deschid un subiect: carti rasfoite sau nu stiu cum o sa-i spun, poate veniti cu idei, in care fiecare sa scriem si sa dam citate din cartile care ne iubesc si pe care le-am reciti cu placere oricand.
Am mai adaugat si carti uitate, acele carti, care ne-au placut mult, mai simtim inca fiorul parcurgerii fiecarei file, dar printr-o joaca cruda a amintirilor le-am uitat subiectul si continutul.
Carti des rasfoite: Alexis Zorba - Nikos Kazantzakis
Una dintre cartile acelea pe care simti nevoia sa le ai aproape de suflet si sa le rasfoiesti din cand in cand.
"Multi cauta fericirea mai presus de om, altii mai prejos. Dar fericirea e pe potriva omului."
"Epuizeaza-ti manifestarile sufletului printr-un zambet"
Sau scena dansului: "El vorbea cel dantai. Cand nu il mai intelegeam ii strigam Stop. Atunci se ridica sa danseze. Sa danseze ce voia sa-mi spuna. Tot ce nu puteam spune cu gura spuneam cu picioarele, cu mainile,cu burta sau prin strigate salbatice...
Vorbeam cu picioarele, cu mainile si cu parul, si cu hainele. Si briceagul care-mi atarna la cingatoare si el vorbea..."
Pentru aceasta scena a dansului,(este vorba de personaje ce vorbesc limbi diferite) asa cum o numesc eu, care este mult mai lunga mai expresiva si mai duioasa decat micile propozitii citate din memorie rasfoiesc cartea din cand in cand.
Carti uitate: Vin ploile de Louis Bromfield
O am in biblioteca. O privesc uneori. Simt ce am simtit prima oara cand am citit-o, ating cu gandul impresiile trecute dar nu reusesc sa-mi amintesc subiectul sau personajele. Amintirea se reduce un muson si un teren de tenis.
Va rog sa nu ma intrebati de ce nu o recitesc. Am facut-o de 3 ori pana acuma.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Raspunsuri
alinaa2m spune:
Una din cartile din care citeam mereu, a fost "Arta converstiei"-Ileana Vulpescu. Am dat-o sa o citeasca cineva si a pierdut-o. Mereu imi propun sa o cumpar si nu am reusit, inca.
Si eu am citit "Vin ploile", de 2 ori si nu mai stiu nimic din ea.
Alta "mare uitare" este "La rascruce de vanturi". Nici nu mai stiu de cate ori am citit-o . Acum am idee de ea, pentru ca am vazut la tv filmul, de sarbatori.
Acum recitesc " Lolita"
CristinaT spune:
Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda
Arta conversatiei - Ileana Vulpescu
Calea Victoriei - Cezar Petrescu
Pe aripile vantului - Margaret Mitchell
Anna Karenina - Lev Tolstoi
astea imi plac cel mai mult.
Le tot recitesc, sper sa le invat odata sa ma pot atasa si de altele la fel de mult.
radu.anca spune:
Buna,
Daaaa, Arta conversatiei e cartea vietii mele, o stiu pe de rost. Am dat-o si eu cuiva "de incredere" si a ajuns prin Italia...sa-mi fie invatatura de minte.
Am mai citit de nenumarate ori "Pe aripile vantului (plus vazut filmul de cel putin 12 ori), "La Medeleni"-de fiecare data plang cand moare mos Gheorghe, "Ciresarii"-nu radeti, Rodica Ojog Brasoveanu, etc.
Monnvas spune:
O sa radeti, dar io am recitit de cel putin 5 ori Morometii. Tata e din Teleorman si de fiecare data regasesc cate ceva din el acolo.
edit: si din mine.
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
monica70 spune:
carti recitnte de muulte ori in copilarie-adolescenta:
Insula misterioasa a lui Jules Verne
Ciresarii lui C.Chirita
La Medeleni a lui I. Teodoreanu
Groapa a lui Eugen Barbu
si multe altele ...
Iar dupa aia cred ca pe primele locuri la ras-citit sunt
Accidentul a lui Mihail Sebastian ,
Mandrie si prejudecata a lui Jane Austen,plus o alta siropoasa Sotul meu de Max du Veuzit
Recitite cu aceeasi incantare:
Omul de aur a lui Jokai Mor
Vartejul a lui James Clawell
Lorelei a lui Teodoreanu
Pe aripile Vantului a lui Margaret Mitchell
Toate panzele sus a lui Radu Tudoran
Si mai sunt dar nu mi le amintesc pe toate.
Carti uitate? Nu stiu,am muuuulte care mi-au placut tare la vremea lor,le am in biblioteca dar nu am mai avut chef (sau timp ) sa le recitesc.
MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)
www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm" target="_blank">