Bucatarie fara foc (raw vegan) mi-a schimbat viata

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Olina87 spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Olina, initiatoarea subiectului vorbeste despre raw veganism , nu despre raw foodism.
scuza-ma dar e o mica contradictie in titlul subiectului - eu am citit doar "Bucataria fara foc", n-am citit si in paranteza decit cuvintul raw, din inertie am zis in mintea mea "raw food", caci asta e traducerea in engleza la bucataria fara foc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Olina87 spune:

Citat:
aparatul de deshidratat? am vazut pe un site fain retete de paine necoapta, deshidratata doar, la fel si biscuiti.
http://floridecires7.blogspot.com/search?q=aparat+de+deshidratat&x=0&y=0
da, este folosit in bucataria fara foc - am mincat si eu la cineva piine din aceea, cu tot felul de seminte, era foarte gustoasa; in cartea Elenei Ibrian ea explica cum sa usuci biscuitii aia la soare daca nu ai aparat, mai usuca si tot felul de fructe feliata (banane, caise etc), rosii si altele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Cam tarziu si eu la subiectul acesta, initial am vrut sa raspund la mesajul lui Deus ( din perspectiva fermierilor dairy) dar cum subiectul a revenit la ce se vroia initial as vrea doar sa aflu motivele pt care se renunta la lactate si oua in dietele vegan din motive strict legate de sanatate, pt ca asta am inteles eu din mesajul tau, Andreea, ca ar fi motivul pt care ai renuntat complet la ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lux spune:

In cautarea unor retete raw vegane pe internet, am ajuns si pe acest forum dragut. :)

Si am inceput sa citesc acest subiect. Ceea ce am constata este o maaaare lipsa de informare. Staiti linistite, nu sunteti voi de vina, de vina sunt cei ce propaga infomatii false despre alimentatie in mass media.

Sotul meu este medic nutritionist, a terminat 2 facultati, 1 in tara si alta in china. Este un om extrem de informat, este la curent cu tot ceea ce misca in materie de sanatate. Si nu zic asta pt ca e sotul meu.
Eu studiez medicina in prezent, iar impreuna studiem zilnic tot ceea ce tine de sanatate.

Al meu sot este raw vegan de 18 ani!!!
Eu doar de 1 an.

Cum sa va spun ca nici unul dintre noi nu are nici o problema de sanatate, nici chiar cea mai mica, analizele perfecte.

Va spun cu sinceritate ca nu exista nici macar un motiv pentru a consuma produse lactate sau carne.

De ce?

Pai in primul rand laptele

Stiati ca omul este singura specie ce se hraneste cu lapte dupa ce a fost intarcat? si nu cu laptele sau ci cu laptele altei specii? Laptele de vaca de exemplu, este facut pentru vitei, nu pentru oameni. Asa este logic. Cate femei ai vazut sa alapteze o vaca de exemplu?

Ca si structura chimica, laptele de vaca este total nepotrivit omului. Nu inseamna ca daca contine calciu mult, este benefic pentru om. Ceea ce conteaza este CE elemente contine, in ce cantitati si in ce proportii in relatie cu celelalte componente chimice, pentru a forma un aliment hranitor pentru organismul uman. Ca si exemplu, raportul calciu/fosfor, pentru o absorbtie corecta, trebuie sa fie minim 1.7, iar in produsele lactate este 1, maxim 1.2. Prin urmare incorect!

Niste informatii generale ce TREBUIE stiute despre laptele de vaca, pe care medicii nu le zic:

"- Proteine 3,4-3,5 g%
- Glucide 4,5 g%, formate aproape în exclusivitate din lactoza( zaharul din lapte). Nu con#355;ine oligozaharide
- Lipide 3,5 g%
- Calorii 65 kcal%
Contine majoritatea vitaminelor si mineralelor

- Contine o mare cantitate de AA( aminoacizi) ramificati sii aromatici. Acestia reduc utilizarea proteinelor din laptele de vaca.
- Contine IgA( imunoglobulina A) si IgG( imunoglobulina G), dar nu #351;i IgA secretor
- Slab continut enzimatic, influentand negativ digestia si absorbtia sa la sugar si la copilul mic
- b-lactoglobulina este proteina alergizanta a laptelui de vaca, implicat#259; în :
– aparitia alergiei respiratorii la copil
– eczema
– colici abdominale rebele (chiar consumat de femeia care alapteaza)
– moartea subita
- Produce încarcarea cu amoniac a sangelui la copilul mic (nefrotoxic, neurotoxic, scazand functia cognitiva si indicele IQ)
- Fierberea determina formarea de legaturi glicozidice cu proteinele, marindu-le potentialul alergizant
Fierberea distruge 50-80% din vitamina C
Stimuleaza producerea de mucozitati la nivel nazal, bronsic si intestinal, ce maresc riscul infectios si astmatic ; se reduce astfel absorbtia principiilor alimentare, a mineralelor #351;i vitaminelor, favorizand absorbtia toxinelor
Contine HISTAMINA, principala substanta pro-alergica.
NU contine liganzi si astfel nu este impiedicata inmulirea florei patogene intestinale la sugari
Are de 2 ori mai putina galactoza decat laptele uman ; mielinizare deficitara sau intarziata a SNC( sistemul nervos central) al sugarului
Este de 3-4 ori mai bogat in saruri minerale decat laptele uman, determinand o sarcina osmotica ridicata asupra rinichiului (287 mOsm), cat si sete, alimentatie intempestiva, obezitate, diabet
Contine mult Na+ (0,5 g/l), determinand cresterea presiunii osmotice, sete (vezi mai sus)
(din 8-9 litri de lapte se obtine 1 kg de branza)
Contine 125 mg% (laptele) si 983 mg% (branza) – Calciu, dar cu biodisponibilitate inferioara
Raportul Calciu / Fosfor << 1,7, cu efect negativ asupra absorbtiei metalului
Creste frecventa cariilor, a artritei reumatoide #351;i a osteoporozei (adica invers, fata de ceea ce se sustine în reclamele comerciale televizate)
Cuprul este de 2 ori mai redus ca-n laptele uman
Contine acid miristic
Contine mai putin colesterol decat laptele uman, dar in cea mai mare masura sub forma oxidata
NU contine AG( acizi grasi) omega 3
Raport AG saturati / AG nesaturati = 1. Consecinte :
– efect nefavorabil asupra absorbtiei Calciului
– iritanti gastrici
– pro-aterogeni ; AG saturati cu lant scurt (C 4,6,shades.gif alaturi de progesteronul din l.v. sunt responsabili de aparitia #351;i intretinerea acneei juvenile
Colesterolul #351;i zaharul “ascuns” din cascaval si frisca
Consumul de lapte de vaca si produse lactate la grupa de varsta 0-14 ani, creste semnificativ riscul aparitie diabetului de tip I !!!"

Branza este laptele concentrat, deci si mai rau !!
Cazeina, adica proteina animala din lapte este unul dintre cei mai puternici factori cancerigeni care exista!!
Degeaba este bio laptele, atata timp cat structura chimica este total nepotrivita pentru om.

Carnea nu aduca nici un aport de vitamine,proteine sau minerale. Insa aduce un mare aport de colesterol rau, acid miristic si homocisteina.

Carnea procesata termic nu mai are proteine, pentru ca ele se distrug odata cu prepararea!! DEci ceea ce mancati este o baltoaca de grasime.

Carnea nu contine vitamine decat fooooarte putine si in cantitati foarte mici.

Am ramas traznita cand am vazut ca cineva sustinea ca dieta raw nua duce vitamine. Pai daca dieta raw nu aduce vitamine atunci nimic nu aduce vitamine!! Dupa 40 de grade celsius, orice enzima, vitamina si mineral se distrug complet!!! Grasimea se restructureaza in compusi chimici pentru oraganism.

Desigur ca si organismul reactioneaza. Reactia sa dupa o portie de mancare gataita este cresterea numarului de leucocite din sange!! stiti ce inseamna asta?? Infectie! Deci organismul reactioneaza ca in cazul unei infectii atunci cand introduce in noi hrana preparata, sa nu mai vorbim de carne si lactate.

Laptele scoate calciul din oase.

Orice produs animal ca este ou, ca este lapte ca este carne, are un ph acid. Organismul uman are un ph bazic, in momentul in care bagam in noi un produs animal, organsimul incearca din rasputeri sa reechilibreze ph-ul bazic, iar asta se intampla scotand calciul din oase. De aici si atatea cazuri de osteoporoza, sa nu va mai ganditi ca au aparut din neant!!


Un galbenusul de ou contine mult mai mult colesterol decat poate ficatul nostru sa proceseze!! Fapt ce duce la solicitarea ficatului intensa, si intoxicarea sangelui.
Produsele animale nu contin fibre alimentare. Lipsa de fibre alimentare, face alimentul sa stea mult in intestinul gros, si sa il irite.

Absorbtia in intestin produslui animal este de 90%, prin urmare acesta detemina constipatie, avand in vedere ca doar 10% se elimina.

Membrana celulara la produsul animal, nu contine fibre celulozice dar contine colesterol.
Astfel, ajuns in intestin, el sufera in proportie de aprox 90% , fenomenul de putrefactie. Astfel apar anumite substante cum ar fi, amoniac, putrescina, cadaverina, histamina( factor alergen) , ce au un efect iritant la nivelul intestinului. Aceste substante au molecule foarte mici , si astfel intra prin circulatia portala in ficat, acesta din urma incercand sa le inactiveze, datorita faptului ca daca scapa, intoxica sangele si multe organe. Astfel, un efect este supra solicitarea ficatului.


Alta problema majora este secretia de molecule de stres catecolaminice.(animalul se zbate ca sa scape cand este prins) .
Aceasta zbatere, este data de secretia de adrenalina si noradrenalina din glandele suprarenale, care determina o forta mare de a scapa din mana agresorului. Acestea sunt niste molecule extrem de mici, nu se distrug la fierbere, si penetreaza carnea animalului. Ajung in organismul nostru, prin consumarea produsului, si trec fara a fi feliate, pentru ca nu sunt de natura proteica, direct in sange. Astfel, persoanele care consuma carne vor fi mult mai agitate, stresate, agasate, si agasante.

Laptele contine hormoni de stres de asemenea!!

Acestea sunt fapte, sunt biochimie pura, cine le ignora o face pe propria piele.

Fiica mea are aproape 1 anisor, si este vegana de cand s-a nascut! Dupa ce nu a mai papat lapte de la mine, a devenit vegana. Vreau sa spun ca este un copil ce nu a avut nici macar cea mai mica durere in viata ei, Este plina de energie, vioaie, mergem la doctor in fiecare luna. doctoritei nu ii vine sa creada ca acest copil nu a pus gura pe lapte carne oua etc pana acum. Este super bine dezvoltata, foarte agera, desteapta si in primul rand sanatoasa!!1

In cunostinta de cauza, recomand dieta vegana raw, asta daca vreti sa traiti pana la adanci batraneti fara boli!!

Numa bine la toata lumea si multa sanatate!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

Lux - multumim, sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine
nu sunt raw 100% dar tind spre asta.

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Charlie spune:

Salut!

Uite inca o mica raw vegana, sau poate mare, prezenta la povesti.
Am vreo noua luni de cand am inceput calatoria. Proportia in care mananc raw este de pana la 90% la suta pe saptamana. De ce pe saptamana ? Mai mananc tofu, leguminoase uscate, pastai dar si unele dintre vegetale si preparate termic cam de 2-3 portii pe saptamana si oui beau ceai cald. O vreme am mai mancat o data pe saptamana peste sau oua.. Acum sunt 100 vegana. Am studiat o multime de materiale legate de nutritie si dietetica, m-am bagat inclusiv in literatura de specialitate pe care oricum o voi parcurge din toamana la scoala.
Ma reprofilez (eu sunt la baza economist) - ca imi dorisc de multisor tare pe gastronomie din toamna asta la Copenhaga. Una din specializari incepand cu anul doi va fi nutritie-dietetica. Vreau sa va spun ca inainte de a ma declara un raw vegan, ma declar un adept al hranirii sanatoase, rationale si coerente.
Proteinele si grasimile in general de alea rele si ingrasacioase de origine animala pot fi foarte usor inlocuite in lumea vegetala, mai mult decat atat aduc o gramada de necazuri. A fi sau a nu fi 100 % raw - o chestiune care tine de posibilitatile logistice, financiare si de informare a fiecaruia. Este in mod indiscutabil posibil si nu peste mana celor care traiesc in lumi oarecum civilizate cu un acces mai mare la alimente din alte lumi si multe alte alea. Mie imi este imposibil financiar si logistic sa-mi procur multe dintre alimentele specifice unei diete raw : nori rols, miso, tempeh, de miri ce seminte si fragute, alge, lista poate continua si care satisfac dpv nutritional mult discutatele necesitati si previn carentele de care ne tot avertizeaza toti. De aceea continui sa mananc cateodata o cana de boabe fierte, sau imi fac pate de soia, sau tofu in casa, ori cate o cescuta de linte sau imi framant mai nou painica din cereale care au trecut prin procesul de germinare. Asta inseamna pentru mine acele 5-10 procente non-raw. Desii tinta mea nu este neaparat a fi 100% raw - eu mai degraba mi-as dorii sa ajung in faza de a manca 100 sanatos. Adica sa mananc doar alimentele care imi aduc cele mai multi nutrienti/calorie indiferent de cum trebuie procesati si in combinatiile potrivite - astfel incat acesti nutrienti, vitamine, minerale si enzime sa fie folosite cat mai mult de organismului meu. Vorbesc aici de rata de absorbabilitate si raportul beneficiu/cal ingurgitata. Toate astea cu o logica financiara si ordine cumva geografica. Parca imi e peste mana sa ma apuc sa-mi aduc tot felul de super foods sau alimente exotice - mii de km pana intr-un orasel provincial din ro. Nu mi se pare ecologic si nici natural unde mai pui ca ma depaseste financiar. Costurile financiale si de mediu nu cred ca justifica castigul. Dar asta e un alt topic..
Altel ma simt deosebit. Pe langa beneficiile fizice evidente acuitatea emotionala si capacitatea de a reactiona, relationa si actiona sunt la cele mai inalte cote. Am vazut pomenindu-se de depresii.. cred ca odata ce iti formezi carente alimentare si faci trecerea la o hranire cruda fara o informare si pregatire temeinica se poate intampla. Lumea vie este o lume aparte. Acest tip de bucatarie se invata si isi are propriile reguli, proceduri, instrumente necesare, surse de informare, in fine un cu totul alt timp de structura decat bucataria clasica. Altfel da... mananci acelas lucru. In ceea ce ma priveste pe mine acum dupa 9 luni ma simt mai luminata ca oricand. Si mult mai puternica si stapana pe mine.
Cu drag,
Ramona

P.S. Lux draga mea mi-ar placea sa aud mai multe de la tine. Esti o mina de informatii stiintifice. Ce parere aveti despre combinarea alimentelor ?

------------------------
http://alegorie.wordpress.com/ - Blog Cu Drag despre Hrana Vie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Foarte interesant ce ai scris tu , Lux! Am trimis s sotului meu postul tau si, dupa ce am vizionat si earthlings, sunt tare hotarata sa schimb dieta familiei mele, sper sa si reusesc...
La carne imi este usor sa renunt, cred. Insa laptele, branza, ouale sunt elemente care nu lipsesc din dieta mea zilnica, si imi este tare greu sa renunt la ele. Oricum, am inceput sa ma documentez si poate voi avea succes.

Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 8+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Abia acum am citit subiectul acesta si intrand pe un link de la primele pagini am vazut-o tocmai pe initiatoarea topicului, in calitate de "gazda Rawz"...inseamna ca a continuat cu dieta si mai mult decat atat, se implica in continuare s-o promoveze. Fain! In orice caz, Rawz-ul ala prezentat in link pare o locatie superba iar mancarurile prezentate m-au facut sa
Eu sunt doar la un inceput timid de drum: am renuntat la carne de vreo 4 luni, de cand am vazut documentarul acela horror de care s-a discutat si aici. Bine, oricum nu m-am dat nicicand in vant dupa carne si am mai avut 4 ani de dieta vegetariana. Oua mananc rar, laptele nu-mi place dar mai mananc iaurt/chefir etc.
Partea proasta e ca nu am rabdare sa aplic retele acelea delicioase de raw vegan food De-ar fi si la mine in oras un loc ca Rawz...m-as abona acolo!
Eu am o retinere si in a-i da carne fetitei mele de 15 luni, dar toata lumea ma considera "sisi" daca-mi exprim retinerea asta Nici nu i-am dat deloc carne pana la 1 an si nici de-atunci nu-i dau decat borcanele hipp sau organix cu putina carne (curcan, vitel, pui); ma costa ca naiba dar macar nu-s cu constiinta impacata ca i-am dat pui cu hormoni de crestere sau alte minunatii. Am citit si pe aici o multime de topicuri cu pareri controversate asupra ideii de vegetarianism la copii si tot nu-s pe deplin lamurita

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
1 AN!
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgia_c spune:

acum ceva vreme am cochetat cu ideea de raw food , insa am avut sansa sa imi povesteasca un vegan cu state vechi , trecerea de la vegan la raw food ..si mi-a zis ca e grea , asta ca sa ma incurajeze
tot el mi-a zis ca nu este o gluma drumul asta , ca pana la urma un organism obisnuit cu anumite tipuri de alimente , le asteapta si ca da sunt studii care arata ca daca nu este bine tinuta dieta poate fi daunatoare (eu ma apucasem sa citesc de deficitul de b-uri care se intalneste la cei care tin o dieta vegan (neiformati).. aici e discutie lunga despre deficitul de b-uri care oricum e destul de raspandit indiferent de dieta)...deci cum zicea lux , informarea e esentiala

apoi am vazut un documentar pe descovery despre persoane cu boli grave (gen cancer) , carora le era indicata mai repede o alomentatie vegana decat raw , caci spuneau multi medici , un organism slabit proceseaza mai greu alimente in stare cruda , el trebuie ajutat cu un minim de fierbere (de ex)

cred ca pt a reusi sa parcurg cu succesc acest drum trebuie sa ai suport(adica info , care din pacate la noi cam lipsesc) apoi motivatie , si fff multa hotarare ..eu , recunosc, nu stiu cum as rezista in fata dulciurilor (restul n-ar fi chiar o problema...cred)

pt ca intreba cineva de retete ...eu m-am tot foit pe site-ul tipei asteia
http://ligiapop.com/


Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim
Albert Einstein




MTHFR C677T genotip heterozigot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Allure spune:

eu sint de acord ca nu e sanatos sa consumi lactate si carne/ oua...ramine insa o problema majora pe care curentul vegan nu o poate rezolva: de unde ne asiguram necesarul de B12 fara de care nu putem trai? ce variante sint? parca nu-mi convine sa fiu dependenta de buline toata viata...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"The best exercise for abs is running... Away from the kitchen." Chalene Johnson

True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.

Mergi la inceput