Adam, Eva, Cain si Abel

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Hmm..daca ne gandim la cresterea copiilor de catre Adam si Eva descoperim ca aceasta nu avea cum sa fie in parametri normali.

Adam si Eva s-au trezit ´´abandonati´´. Trebuiau sa invete sa traiasca din propriile greseli, pentru ca Dumnezeu nu le-a dat o lista cu ´´to do´´. Nu existau cele 10 porunci. Tot ce exista ara constientizarea faptului ca au fost azvarliti din Eden din cauza neascultarii lor. Atat.

Sigur, cunosteau raul, dar doar o parte din el. Adica raul reprezenta pentru cei doi neascultarea de Dumnezeu. Stiau ei oare ca a ucide e rau, ca sa spuna asta copiilor lor?

Cain a actionat din manie. Mania e pacat. Stia el asta?
Mania l-a dus la crima. Crima e pacat. Stia el asta? A..a aflat ulterior, cand a simtit parere de rau si s-a cait.

Poate pentru Cain, sacrificarea mielului era aproape sinonima cu sacrificarea fratelui sau. A fost prima crima, precedent nu avea, nu se cunosteau repercursiunile.

Asa ca, cum putea sa creasca Adam si Eva copiii, daca ei insisi nu stiau? Tot ce stiau, au aplicat: exista Dumnezeu, iar ei aduceau jertfe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Lady, Geneza 2:21 spune ca "Domnul Dumnezeu a facut haine de piele pentru Adam si pentru sotia sa si i-a imbracat".

Adam si Eva stiau deci ce e aia moarte si sunt convinsa ca si lui Cain si Abel li s-a explicat ce e aia moarte.
In afara de asta, sacrificiul animalelor pe care ei il practicau nu era singura moarte de care aveau cunostinta. Dupa cadere incepuse sa se moara.

Citat:

Adam si Eva s-au trezit ´´abandonati´´. Trebuiau sa invete sa traiasca din propriile greseli, pentru ca Dumnezeu nu le-a dat o lista cu ´´to do´´. Nu existau cele 10 porunci

Eu cred ca poruncile (o parte din ele, cele care nu faceau trimitere la rau, deoarece ei nu stiau inca ce inseamna rau) erau stiute de Adam si Eva.
De pilda, atata timp cat exista (dinaintea crearii lor) o zi de odihna, eu sunt sigura ca Adam si Eva se odihneau in Sabat (sper ca ultima revolutie anti-denizel :)) s-a stins, asa ca pot reincepe sa-mi spun parerile , cu rugamintea ca nimeni sa nu se simta jignit, insultat sau agresat de parerea de mai sus. E parerea mea si atata tot).
A, si mai cred ca, dupa cadere, Adam si Eva au primit tot setul de porunci.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitzã" :-)) - din jurnalul unei mãmici de bãietel.

Mergi la inceput

Crinuta, dar si ingerii au capacitatea de a alege. Fiecare dintre ei a facut o alegere si stii ca o parte dintre ei nu L-au ales pe Dumnezeu.

Pai, omul nu este creatia suprema, pentru ca... nu este :). Am convingerea ca exista creatii mai breze decat omul :).

Da, Isus s-a jertfit pentru oameni. Probabil pentru ca erau cea mai slabuta parte a Creatiei.

Cat despre ghidarea spirituala, ea nu are legatura cu "nu-ti bate colegii", "fii generos", "nu fi invidios" sau alte chestii bune ce ii invatam pe copiii nostri.

Citat:
dar, nu crezi totusi ca un copil a caror parinti sunt atei de exemplu va avea mai multe de infruntat pana cand ( si daca) va gasi calea spre EL?

Nu, nu cred asta. E mai simplu pentru un copil de atei sa-L descopere pe Dumnezeu decat pt. un copil de credinciosi...

--------------------------------------

Oare Jertfa e valabila si pentru ingerii cazuti care regreta alegerea facuta?

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitzã" :-)) - din jurnalul unei mãmici de bãietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Crinuta, dar si ingerii au capacitatea de a alege. Fiecare dintre ei a facut o alegere si stii ca o parte dintre ei nu L-au ales pe Dumnezeu.

Pai, omul nu este creatia suprema, pentru ca... nu este :). Am convingerea ca exista creatii mai breze decat omul :).

Da, Isus s-a jertfit pentru oameni. Probabil pentru ca erau cea mai slabuta parte a Creatiei.

Cat despre ghidarea spirituala, ea nu are legatura cu "nu-ti bate colegii", "fii generos", "nu fi invidios" sau alte chestii bune ce ii invatam pe copiii nostri.

Citat:
dar, nu crezi totusi ca un copil a caror parinti sunt atei de exemplu va avea mai multe de infruntat pana cand ( si daca) va gasi calea spre EL?

Nu, nu cred asta. E mai simplu pentru un copil de atei sa-L descopere pe Dumnezeu decat pt. un copil de credinciosi...

--------------------------------------

Oare Jertfa e valabila si pentru ingerii cazuti care regreta alegerea facuta?

Dintre creatiile lui Dumnezeu eu nu cunosc o alta pe care sa o fi iubit Dumnezeu atat de mult.
Ingerarii au si ei libertatea de a alege, of course, dar jertfa suprema a fost facuta pentru oameni. Asta este argumentul pentru care eu consider ca omul este creatia suprema.
Acum, daca exista si alte creatii de care noi nu stim ( evident nu pe pamant), asta ma depaseste.

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Ingerii cazuti s-ar putea intoarce la Dumnezeu ( asa cred eu, poate gresesc), daca ar vrea, dar nu vor. Il urasc pe Dumnezeu, ii urasc pe oameni tocmai pentru ca au fost rascumparati, si stiu ca oamenii, cata vreme sunt pe pamant mai au o sansa de indreptare, evident doar daca vor, pentru ca mantuirea nu este obligatorie.

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Lady, Geneza 2:21 spune ca "Domnul Dumnezeu a facut haine de piele pentru Adam si pentru sotia sa si i-a imbracat".

Adam si Eva stiau deci ce e aia moarte si sunt convinsa ca si lui Cain si Abel li s-a explicat ce e aia moarte.
In afara de asta, sacrificiul animalelor pe care ei il practicau nu era singura moarte de care aveau cunostinta. Dupa cadere incepuse sa se moara.

Citat:

Adam si Eva s-au trezit ´´abandonati´´. Trebuiau sa invete sa traiasca din propriile greseli, pentru ca Dumnezeu nu le-a dat o lista cu ´´to do´´. Nu existau cele 10 porunci

Eu cred ca poruncile (o parte din ele, cele care nu faceau trimitere la rau, deoarece ei nu stiau inca ce inseamna rau) erau stiute de Adam si Eva.
De pilda, atata timp cat exista (dinaintea crearii lor) o zi de odihna, eu sunt sigura ca Adam si Eva se odihneau in Sabat (sper ca ultima revolutie anti-denizel :)) s-a stins, asa ca pot reincepe sa-mi spun parerile , cu rugamintea ca nimeni sa nu se simta jignit, insultat sau agresat de parerea de mai sus. E parerea mea si atata tot).

Ok, daca, sa zicem, Adam si Eva cunosteau raul si ´´poruncile´´ este clar ca le-au dezvaluit si copiilor lor.

Asadar, Cain stia ca e rau sa iti ucizi fratele. Cu toate astea, a facut-o. A urmat el ´´exemplul´´ parintilor sai, mai exact acela de a nu asculta? La asta se refera pacatul orginar? La faptul ca, de la greseala lui Adam si a Evei s-a schimbat ceva acolo in entitatea umana si s-a trasmis urmasilor usurinta alunecarii in neascultare?

Mergi la inceput

Crinuta, eu nu cred ca Dumnezeu iubeste mai mult pe unii decat pe altii, iubeste mai mult pe oameni decat pe ingeri, sau pe Pandele decat pe Miron.
Apropierea de Dumnezeu (in sensul de 'cat esti de aproape de Dumnezeu') o stabilesc creatiile Sale, nu El. Unii se deschid mai mult, altii mai putin, altii deloc.

Citat:
Ingerii cazuti s-ar putea intoarce la Dumnezeu ( asa cred eu, poate gresesc), daca ar vrea, dar nu vor. Il urasc pe Dumnezeu, ii urasc pe oameni tocmai pentru ca au fost rascumparati, si stiu ca oamenii, cata vreme sunt pe pamant mai au o sansa de indreptare, evident doar daca vor, pentru ca mantuirea nu este obligatorie.

Crinuta, de ce crezi asa? Ce te face sa crezi ca ingerii cazuti urasc pe Dumnezeu si ca ei nu si-ar dori sa se intoarca?

Mergi la inceput

edit aici, ca nu mai am timp sa ma loghez.

Am vrut sa zic "o parte din ingerii cazuti poate ar vrea sa se intoarca".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:

Aici e un punct interesant, dar sunt de acord cu LadyJ ca Adam si Eva nu au primit cele 10 porunci. Cain apare din nou ca un punct de legatura intre Adam si Moise; D-zeu ii spune lui Cain ca-l va "marca" pe el si descendentii lui, deci el e "ales" chiar prin pacatul infaptuit. De asemenea, este sortit sa vagabondeze perpetuu - primul "wandering Jew", in unele interpretari. Dar sa vedem similaritatile: trebuie sa-si plateasca pacatul fiind mereu "marcat" si haituit (la fel tribul lui Moise). Pe de alta parte, e "ales".

Dar pana la "oficializarea" faptului ca sunt poporul ales mai dureaza: Abraham, si apoi mult timp pana la Moise. Cele 10 porunci sunt date lui Moise ca un contract solemn, care nu a fost niciodata formalizat inainte.

"Adaugarea" de porunci (dau explicatii) este constanta in Biblie: Adam si Eva primesc un set minimal. Moise, 10 porunci. Iar Iisus spune clar tanarului doritor sa invete: respecta cele 10 porunci SI iubeste pe orice seaman ca pe sine. Unul din scopurile descinderii pe pamant este aceasta explicatie suplimentara.

_
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui beren

Aici e un punct interesant, dar sunt de acord cu LadyJ ca Adam si Eva nu au primit cele 10 porunci.

Eu nu sunt de acord cu voi pentru ca ar fi nedrept ca ei sa nu fi primit instructiuni si apoi sa fie trasi la raspundere pentru ceva ce nu stiau ca nu trebuie facut.

Probabil ca poruncile au venit pe rand, in functie de nivelul la care se aflau ei.

Dupa ce au fost creati, li s-a "poruncit" ceea ce aveau nevoie atunci: doar sa nu se atinga de roadele unui anumit pom.
Cum ar fi aratat toata povestea daca Dumnezeu nu le-ar fi zis despre asta, ei ar fi mancat din pom si apoi El le-ar fi cerut socoteala?

Citat:
Cain apare din nou ca un punct de legatura intre Adam si Moise; D-zeu ii spune lui Cain ca-l va "marca" pe el si descendentii lui, deci el e "ales" chiar prin pacatul infaptuit.

Dar eu nu cred in existenta "alegerii" prin pacat.
Dintre toti oamenii, crezi ca Moise a fost "alesul" tocmai fiindca, dintre toti oamenii, el o daduse cel mai rau in bara? (de fapt, cred ca era mai bun decat majoritatea. La vremea aia, probabil ca era printre putinii care aveau o singura crima pe constiinta. Sau care avea contiinta :D).

Citat:
De asemenea, este sortit sa vagabondeze perpetuu - primul "wandering Jew", in unele interpretari.

Daaa, primul wandering Jew . Cu mentiunea ca nu "era sortit"!

Citat:
Dar sa vedem similaritatile: trebuie sa-si plateasca pacatul fiind mereu "marcat" si haituit (la fel tribul lui Moise). Pe de alta parte, e "ales". Dar pana la "oficializarea" faptului ca sunt poporul ales mai dureaza: Abraham, si apoi mult timp pana la Moise.

Beren, stai putin! Cain a fost "marcat" in sensul bun.
Da, el va suporta consecintele faptei sale (vezi "blestemul" de dupa crima), dar "marcajul" e intru protectia lui.
Nu vad similaritati intre Cain si Avram sau Moise.

Mergi la inceput