The Lost Symbol (Simbolul Pierdut) de Dan Brown

The Lost Symbol (Simbolul Pierdut) de Dan Brown | Autor: admin

Link direct la acest mesaj

Am cumparat aceasta carte in format audio. Stau mult in masina si m-am gandit sa am o lectura usoara care sa-mi omoare timpul cand merg din Haga in Groningen (2 ore si jumatate un drum).

Acum ca am terminat-o as dori sa fac o recenzie propie, in baza experientei personale:

Din cate stiu este a 3-a carte a lui Dan Brown dupa Codul Da Vinci. Eu am mai citit Codul Da Vinci care m-a captivat si am vazut filmul Ingeri si Demoni care nu mi s-a parut prea interesant. Traiesc cu impresia ca aceste carti a lui Dan Brown sunt prea complicate petru o ecranizare de succes deoarece contin multe detalii.

Verdict: Simbolul Pierdut mi s-a parut interesanta dar mai slaba decat Codul Da Vinci.

Ca si celelalte carti si aceasta carte se bazeaza pe aceiasi "reteta": multe intrigi, teoria conspiratiei cat cuprinde, simboluri si mult suspans.

Din punct de vedere al teoriei conspiratiei cred ca Dan Brown este un mare artizan. Omul se documenteaza serios (in mod cert petrece foarte mult timp ca sa se documenteze). Ma intriga vastitatea subiectelor tratate: tehnica, stiinta, istorie, arhitectura, religie, masonerie, si multe altele! Ma intreb daca nu are o echipa intreaga in spate care sa-l ajute la cercetare.

In baza acestei documentari serioase, Dan Brown mascheaza ingenios granita intre adevarurile incontestabile si fictiunea propie. "Amalgamul" rezultat pare foarte credibil si uite asa teoria conspiratiei este aporape perfecta.

Cateva idei pe scurt:

Este aceasta carte o carte de valoare: nu as spune

Ai recomanda aceasta carte: Da! Cred ca merita citita dar cu siguranta este genul de carte care duce la controverse. Unora le place si li se pare senzationala, altii o considera o mare prostie. Personal ma aflu pe la mijloc.

Valoare literara: nu are. Stilul lui Dan Brown este unul simplu, narativ, cu constructii simple. Avantajul: se citeste (se asculta) usor.

Poveste: buna si palpitanta.

Ce mi-a placut:

- pasajele intregi despre Noetica (cred ca asa se spune in romaneste). In engleza Noetics (Noetic Science). Chiar am cautat pe net despre aceasta si am aflat ca exista chiar un institut de cercetare in domeniu: http://www.noetics.org/(). Accesand lista de lucrari publicate de acest institut nu am fost prea impresionat dar ma bucur ca exista si ca cineva incearca si aceste studii. Am cules chiar cateva idei care poate le incercam in comunitatea noastra.

- mi-au placut pasajele despre arta si arhitectura Washington-ului care l-am vazut pe fuga. Cu siguranta ca data viitoare cand mai ajung acolo o sa-l vad cu alti ochi.

- mi se pare reusita teoria conspiatiei si toate simbolurile descrise in carte. Chiar am cautat si am citit povestea operei de arta Kryptos din curtea CIA (Langley, Virginia)

Ce nu mi-a placut:

- informatiile despre masonerie sunt prea complicate. Probabil ca masoneria este un subiect mult prea vast si iti trebuie o oarecare cultura generala in domeniu ca sa asimilezi detaliile oferite. Spre deosebire de Noetica, informatia oferita nu mi-a trezit interesul deci voi ramane in continuare "blanco" in ceea ce priveste acest subiect. Trebuie sa remarc insa tonul "prietenos" al autorului fata de masoni, in oarecare antiteza cu tonul folosit fata de Vatican sau alte culte prezentate in Codul Da Vinci. O sti el ceva :)

- finalul este foarte slab. Mi s-a parut scris pe fuga ca si cum editorul il presa sa termine cartea.

- tot spre final se intampla o scena (nu va spun care ca poate doriti sa cititi cartea) care se abate grav de la "amalgamul" descris mai sus. Am trait aceiasi dezamagire ca atunci can Serialul Twin Peaks a luat-o razna trecand in sferele supranaturale...

Si in final cateva lucruri haioase:

- mi s-a parut interesant sa observ ca o serie din elementele de high-tech sau IT prezentate in carte au o oarecare baza. Din nou un exemplu de buna documentare.

- mi s-a parut interesant ca Tweeter este pomenit in carte, la fel ca si IPhone sau Google. O carte care tine pasul cu noutatiile si marketingul momentului. Tweeter a fost chiar parte din strategia de promovare a cartii... deci inca o data un exemplu ca Internetul este in viata noastra.

O zi buna Echipa Desprecopii.com