Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Raspunsuri - Pagina 2
alra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marianebuna Piciul meu are intoleranta la lactoza si intr-adevar efectul e cumulativ si diferit de la un copil la altul. La sugari nu se fac analize/teste, ci se pune diagnosticul prin testul clinic (formula fara lactoza cateva saptamani si pe urma reintroducerea lactozei, cu urmarirea semnelor clinice). Se face eventual PH-ul scaunului, dar va zic din experienta ca e de cele mai multe ori inutil - la un copil cu intoleranta primara scaunul ajunge sa miroasa atat de acru incat iti lacrimeaza ochii, vorba lui barbatu-miu, nu mai ai de ce sa dai bani pe o analiza care sa iti spuna ce stii deja- ca scaunul e acid. Dupa diversificare e intr-adevar mai greu sa pui diagnostic clinic. |
ba da, testeaza absorbtia unui zahar in sange - ma duc eu maine cu fata de un an pentru asta. ii da o bautura cu lactoza (sau un derivat) si apoi ii ia sange sa ii masoare ceva din sange. fetei mari ii face teste de respiratie.
si fetele mele au scaun acid sau foarte acid, avem probleme mari cu pielea si eczemele. un caca nedepistat imediat le face rapid bube cu sange.
si eu stiu ca daca ai intoleranta si bei lapte sau mananci ceva cu lactoza nu e un capat de tara, doar te simti un pic mai rau dupa aia, cu totul diferit fata de alergii unde e vital sa nu consumi alergenul
bertha spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Cristina_OR bertha, nu prea inteleg cum vine "sa depasesti alergia"? adica, se mai diminueaza simptomele in timp, pana la disparitie, sau cum??? |
Unele alergii dispar sau se diminueaza semnificativ pe masura cresterii copilului, adica pe masura ce sistemul imunitar se maturizeaza si "intelege" ca alimentul respectiv nu reprezinta un inimic. Din pacate, unele alergii nu dispar niciodata (de ex, la arahide sunt cazuri rarisime de vindecare).
Ymca, ai facut f bine ca n-ai stres. F instructiv mesajul tau si plin de optimism. Daca la 2 ani a inceput sa tolereze cat de cat, sunt sanse mari sa se imbunatateasca mult situatia in viitor. Cand repetati analizele?
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
patou spune:
inteleg perfect situatia :( baietelul meu de 6 ani este si el alergic la poteinele din laptele de vaca, si nu numai...as putea enumera inca vreo 10-15 alergeni alimentari - oua, fasole, arahide, mustar, linte, ananas, kiwi etc. La noi situatia este extrem de dificila in sensul ca face alergie chiar daca vorbeste, sau e in aceeasi incapere cu copii care mananca sau au mancat de curannd lapte sau oua, sau.....
Din pacate n-am nici un sfat sa-ti dau, baietelul meu a inteles ca asta e situatia, ca-i nedrept si se fereste singur pentru ca stie ca daca e neatent il asteapta o criza de astm. Deocamdata stau acasa cu el si sincera sa fiu nu stiu ce voi face in continuare.
www.pecontpropriu.unblog.fr
simo_ema spune:
buna tuturor,
decateva zile tot ma pregatesc sa va scriu si eu dar nu am timp de asta mica.
Asa, sa incepem cu inceputul. Am o fetita de 10 luni care are intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Pana la 3 luni jumate am alaptat-o exclusiv si atunci am inceput sa ii dau lapte praf pentru ca nu se mai satura. Cam o saptamana i-am dat Nan1 si am vazut ca in jurul guritei ii apareau pete rosii dar am crezut ca e de la biberon, pana intr-o noapte cand mi-a vomat in somn si voma mirosea ingrozitor si de atunci nu a mai vrut laptele praf. Am mers la medicul de familie si ne-a spus ca e alergica la lapte si sa ii dam o formula hipoalergena. Am trecut pe Humana HA pe care il tolereaza. Am ajuns si la 6 luni si am incercat sa ii introduc iaurtul si branzica... surpriza... e alergica si la astea. Analize de sange inca nu i-am facut ca am inteles ca oricum nu sunt concludente 100%. Oricum, cand a implinit 10 luni i-am pus lapte pe barbita, ca doar acolo ii ies bubitele si bineinteles ca a erupt din nou.Alta reactie nu a avut niciodata, diaree sau bubite pe altundeva, numai unde patam cu laptele sau cu iaurtul etc.
Voi ati putut sa le dati formula Ha la copii sau nu o tolerau nici pe asta? Sunt disperata ca nu mai stiu ce sa ii dau de mancare.Ymca, tu de la cat timp ai inceput sa ii dai lapte de orez?
Va multumesc mult si oricum m-au ajutat mult discutiile de pe forum.
Doamne ajuta sa scapam si de astea!
bertha spune:
Nu stiu de ce te-a surprins ca nu a tolerat branzica si iaurtul, pt ca proteina se gaseste in toate lactatele in proportii variabile. Unui copil alergic la lapte nici nu i se introduc lactate la varsta la care se introduc in mod obisnuit. Medicul fetitei trebuia sa-ti spuna asta, bine ca nu s-a intamplat ceva mai rau decat bubitele de la gurita. E f bine ca tolereaza lapte HA, poti merge mult timp pe formula asta. Fetita mea nu a tolerat lapte HA, inca o alaptez (are un an si 5 luni).
Stiu ca esti necajita, dar crede-ma ca daca ai un lapte care nu-i face rau, ai mai multe variante alimentare decat mine: orez cu lapte, gris cu lapte, cereale cu lapte...fetita mea mananca doar fructe si mancare gatita.
Iti recomand sa faci teste de sange, e important de stiut daca nu are si alte alergii (sper sa nu fie cazul). Mare atentie cand introduci in alimentatie albusul de ou si orice alt posibil alergen.
Sanatate multa!
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
victory spune:
Scuze ca nu am reusit sa va raspund in tot acest timp,vreu sa va multumesc toturor celor care ati scris.Povestea fiului meu Stefan Alexandru a inceput inca de la nastere.Am nascut prin operatie cezariana la 38 de saptamani datorita faptului ca am RH negativ si a fost o sarcina patologica.Nasterea propriu zis a decurs normal el a avut 2,450 gr,51 de cm,iar scorul apgar 10,deci totul parea ok.Am stat 11 zile in maternittate dupa care am mers acasa,aici incep probleme,prima noapte a fost relativ ok in sensul ca bebele meu sugea si dormea.A doua zi dimineata cand am vrut sa il alaptez a inceput sa recurgiteze tot cea ce a asimilat,la fel s-a intamplat si dupa trei ore,atunci am apelat la medicul de familia care a decis sa il trecem pe o formula speciala si anume Milupa NH25,dar micutul meu a reactionat prin scaune diareice,si in plus deja incepea sa slabeasca si sa aiba o stare de somnolenta,iar intestinele faceau un zgomot care mie mi se parea ca arata ceva in nerugula.Am fost internati de urgenta la spitalul din localitate unde a fost diagnosticat cu BDA,diagnostic care mie nu imi spunea nimic fapt pt care am decis sa il scot pe proprie raspundere si sa il duc intr-o clinica de specialitate.Aici i se pune diagnosticul de intoleranta la proteine laptelui de vava dupa o serie de teste amnuntite si urtmeaza trei saptamani in care supravetuieste doar cu perfuzii si o supa de zarvat cu carne de pui preparata de nutritionisti,dupa aproximativ o luna de la internare i se face o biopsie care ne arata clar ca s-a nascut cu acest deficit enzimatic si ca mosteneste o gena de familie.Am stat doua luni in acea clinica o parte din timp intr-o sectie de reanimare ,apoi pe terapie intnsiva,dupa trei saptamani i se introduce un preparat de lapte de soia si anume Alfare cu care s-a alimentat pana la un an si opt luni dupa care nu a mai vrut sa il accepte din cauza gustului,dar fiind deja mai mare a trecut pe un regim de alimentatie fara lapte,dar consistent in vitamine si proteine din alte alimente.Pana la aceasta varsta ii fac teste tot din trei in trei luni dar se pare ca intestinul lui nu vrea sa accepte lactatele.In principiu el este un copil sanatos,analizele ii sunt bune itotdeauna dar este din ce in ce mai greu sa ccepte ca el traieste cu regim alimentar special si ca sunt anumite alimente pe care nu le poate consuma
bertha spune:
Victory, of, cate a indurat si micutul tau, si voi pe langa el.
Problemele copiilor nostri sunt diferite in totalitate, in timp ce baietelul tau are o problema legata de sistemul digestiv, adica o intoleranta, fetita mea are o setare gresita in sistemul imunitar, adica o alergie.
Nu stiu ce sfat sa-ti dau, cum sa-l impaci cu situatia si sa-i atenuezi sentimentul de frustrare, pt ca sunt sigura ca i-ai explicat cu ai putut mai bine si mai delicat. Poate un psiholog ti-ar putea da sfaturi mai bune.
Si eu astept sfaturile si parerile parinrilor care se confrunta cu asa ceva.
poze
Cum s-a nascut Ioana
ymca spune:
simo_ema, nu mi-am notat nicaieri cand am inceput si cred ca incep sa uit. dar din amintiri, undeva pe la varsta de 1 an, dar fara multa tragere de inima. situatia a fost diferita pentru ca eu am alaptat 1 an si 8 luni si atunci nu am insistat cu laptele de orez; dar il aveam in casa in mod constant, mai puneam in biberon, si cand eram la birou, bona o mai testa. cu timpul a inceput sa-i placa. (si copilului, si bonei si astfel trebuia sa am rezerve serioase in casa, iar in perioada aceea il gaseam f greu). Iar laptele HA si laptele de soia nu le tolera, sau cel putin asa iesea din analize si spusele pediatrei ei.
meniul de diversificare (runda a 2a, de copil mai mare, nu cand am introdus primele alimente) s-a axat mult pe legume, fructe, carne si astfel am evitat sa ne mai gandim la lactate. apoi, ea avea un meniu destul de fix, dar lipsa varietatii nu parea sa o deranjeze foarte tare (ne deranja mai mult pe noi)
stiu clar ca avea 2 mese pe zi care erau zilnic aceleasi:
- cereale cu apa fiarta - de bebelac, ori de mere, ori de piersici; cele de banane nu i-au placut; cele de fructe de padure au declansat alergie
- mere rase cu 1 biscuite; sau mere coapte la cuptor, sau mere simple cand le rontaia; din cand in cand marul era inlocuit de banana
celelalte mese contineau
- ficatei cu piure
- dovlecei la cuptor, cu un sos rosu
- legume multe, taiate bucati, facute la cuptor, ca un fel de sufleu
- spanac, gatit ca pentru oameni mari, cu un ou ochi deasupra (la oua noi nu avem nicio alergie)
- cartofi de toate felurile - de exemplu faceam unii in coaja, la cuptor, taiati in jumatate, cu putina sunca deasupra
- conopida la cuptor, la fel ii placea
- ciorbe de toate felurile; supa de pui cu fidea
- pastele - noi le mancam cu branza; ea simple sau cu dulceata de visine
- mamaliga - noi o mancam cu branza/smantana/unt; ea o manca simpla
- tarziu de tot, am luat un anumit tip de margarina, si ii mai faceam niste sandwich-uri (dar eu am o problema cu margarina si ii dam fff rar - oricum nu pofteste)
- prajituri de casa cu gem; chec (ca parca asta se face fara lapte)
- orez in toate formele: pilaf, orez sarbesc; i-a placut de mica si ii place si acum
- mazare cu carnita de pui; fasole verde cu carne; fasole boabe cu sau fara carne
- peste la cuptor cu multa lamaie; ii plac somonul, codul, pangasius - cam orice tip de peste pe care il mancam noi si il putem servi fara risc de oase
Deci repet - eu vad diversitatea meniului si fara lactate!
In familie era intr-adevar mereu compatimita si se traia cu impresia ca daca nu are voie lapte-branza-cascaval-iaurt este o oropsita a sortii. Acum nici nu vreau sa le gasesc bube lactatelor pentru ca sunt bune in viata omului, dar nici nu le consider vitale si banuiesc ca se traieste bine si fara ele. Intr-adevar e simplu sa alcatuiesti o masa dintr-un iaurtel, dar la fel de simplu era sa-i dam o felie de paine cu putin piept de pui. Am facut la steamer multe chestii din legume si carnuri fierte. Tu cred ca poti sa-i faci iaurt de casa din laptele HA si vezi daca-i place.
Acum a mai crescut. A inceput sa inteleaga ca noi mancam alte lucruri. Le cere! "Putin" este cuvantul ei de baza. Eu am dat "putin". Cu norocul meu caracteristic (sau poate urmare a gandirii pozitive ca tot era un topic pe undeva) cred ca incepem sa scapam discret de alergie si trebuie sa repetam analizele ca sa vedem daca asa e. Nu introduc nimic in cantitati mari, dar o las sa guste din lactate/branzeturi in cantitati mici si nu mai face deloc bube.
Continuam cu lapte de orez; dar daca se mananca in casa pizza, nu face bube de la branza de pe blatul de pizza; sufleuri de conopida sau alte legume care au branza pe deasupra, le fel le tolereaza. Sunt multe lucruri pe care le mananca acum si nu mai are simptome externe. Nu stiu daca pot exista unele simptome interne si recunosc cinstit ca m-am culcat pe-o ureche si n-am mai investigat nimic in legatura cu alergia (n-am mai vorbit cu doctori, n-am repetat analize, am facut totul de capul meu). Iaurtul de soia cu aroma de vanilie e inca la loc de cinste.
victory, da, cred ca e dificil la o varsta mai mare. din cate observi, la noi sunt sanse sa ajungem la varsta mai mare fara acesta problema. stiu ca vara avem un issue cu inghetata; toata lumea mananca inghetata si toate sunt cu lapte; era anul trecut una cu Hello Kitty, numai cu fructe, pe bat si stiu ca lingea cu placere la ea. La noi durerea se manifesta mai ales la categoria dulciuri; la mancare nu sufera prea tare pentru ca nici noi nu mancam branzeturi non-stop in fata ei. Dar stiu ca bunicile au facut tot felul de smecherii de clatite, gogosi, checuri, pandispane si alte minunatii fara lapte, sau cu laptele asta de orez bio. Zilele astea chiar ma gandeam sa-i fac orez cu lapte; dar mi s-a parut putin stupid sa fac orez cu lapte de orez, nu?
nu stiu daca am fost de vreun folos, dar daca doriti alte tipuri de informatii, va rog sa ma trageti de maneca si raspund cu mare placere!
Cygni spune:
ymca, o sugestie daca imi permiti, poti sa-i faci lapte cu orez (sau cu cereale, paste) folosind lapte de soia. Cel lichid e destul de scump prin supermarketuri, noi comandam lapte de soia praf cu anumite arome sau simplu si este consumat cu placere de fetita noastra.
housepocket480 spune:
Am si eu un baietel de 3 ani si noi cunoastem de pe la 6 luni ca ii lipseste, sau nu e matura, o enzima - nu stim care (cica e practic imposibil si in strainatate sa depisteze) si in consecinta metabolismul lui nu asimileaza amoniacul din sange. Acesta poate sa mearga la creier si...
Ca atare a fost un timp pe regim hipoproteic - ii cantaream toate alimentele si calculam proteinele aferente, dar acum dora ii urmarim analiza din sange cu amoniacul sa vedem daca a mai crescut.
Nu stim daca proteinele din lapte sunt de vina.
As vrea sa va intreb ce teste de sange ati facut pentru a depista intoleranta la proteinele din lapte. Noua nu ni s-a facut niciodata o astfel de analiza si sunt surprinsa.
Multa sanatate va doresc
Mama lui Matei Alexandru